Spermatozoizii Isi Recunosc Fratii

Cine ar fi crezut ca spermatozoizii sunt capabili sa recunoasca indivizi proveniti de la acelasi mascul cu scopul de a forma echipe in cursa catre ovul?

Jurnalul Nature a publicat un studiu conform caruia spermatozoizii unei specii promiscue de soareci sunt capabili sa diferentieze spermatozoizii din acelasi mediu pentru a forma echipe cu cei proveniti de la acelasi mascul, crescand viteza de deplasare catre ovul.

Experimentele care stau la baza studiului au comparat comportamentul spermatozoizilor in diferite ipostaze, mimand scenariile care se petrec in natura cand o femela de soarece se imperecheaza cu mai multi masculi intr-un timp relativ scurt (cateva minute), intre spermatozoizii proveniti de la masculi diferiti existand competitie.

Astfel se pot distinge 2 competitii:

1. intre spermatozoizii de la masculi diferiti: se formeaza echipe pentru a creste viteza catre ovul, deci sansa de a-l fecunda.
2. intre spermatozoizii aceluiasi mascul: cand ajung in apropierea ovulului, echipa se dizolva si spermatozoizii tintesc individual fecundarea ovulului.

Spermatozoizii Isi Recunosc Fratii
Echipa de spermatozoizi proveniti de la acelasi mascul (C: Heidi Fisher, nationalgeographic.com)

Una dintre teorii sustine ca spermatozoizii aceluiasi mascul se recunosc intre ei prin structuri localizate la nivelul capului, astfel reusind sa diferentieze clar intre indivizi proveniti de la alt mascul, chiar daca exista grade de rudenie (deci asemanare) intre ei.

Ca si cum nu era suficient de interesant, s-a descoperit in plus ca in cazul speciilor monogame formarea echipelor se face aleator, indiferent de masculul tata, spre deosebire de speciile promiscue unde aliantele se fac in functie de provenienta.

Studiul comportamentelor s-a realizat prin colorarea spermatozoizilor sub lumina UV in verde sau rosu in functie de provenienta de la un mascul sau altul.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.