Spitalele din Romania = Viitoare Muzee

Comunicat de presa de la CMR (Colegiul Medicilor din Romania)

De la 1 ianuarie pana la 1 septembrie 2008, 957 de persoane au solicitat de la Colegiul Medicilor din Romania certificate de probitate morala pentru a putea lucra in strainatate. Cele mai multe certificate au fost eliberate in Bucuresti (309), Iasi si Timis (cate 102), Cluj (63), Caras-Severin (40), Vaslui (35), Constanta (25). Aceste date au fost prezentate in cadrul Adunarii organizatiilor profesionale medicale din Europa Centrala si de Sud-Est (ZEVA) la care participa presedintii organizatiilor similare Colegiului Medicilor din Romania din Austria, Albania, Bulgaria, Croatia, Germania, Polonia, Serbia si prof. dr. Otmar Kloiber, secretarul general al World Medical Association.

Una dintre temele de discutie de anul acesta este „Migratia medicilor”, fenomen cu care se confrunta intreaga Europa Centrala si de de Est. Cea de a doua tema va fi legata de constrangerile si ingerintele administrative in activitatea corpurilor profesionale medicale pentru limitarea autonomiei acestora.

“Un procent de 4% in primele noua luni de zile, comparativ cu un procent de 4% pe tot anul 2007 reprezinta o crestere semnificativa a migratiei, lucru ce ar trebui sa trezeasca ingrijorarea autoritatilor. Aceste trebuie sa fie constiente ca un sistem de sanatate nu poate functiona in absenta medicilor. Oricat s-ar investi in sistem, daca nu se investeste in resursele umane atunci nu se obtin rezultate. Vom avea unitati sanitare cu rol de muzeu prin care vor trece pacienti ca vizitatori dar nu vor exista persoane calificate care sa-i trateze”, a declarat prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Dr. Otmar Klober, secretarul general al World Medical Association a declarat ca migratia medicilor este un fenomen care afecteaza atat tarile sarace cat si cele bogate. “Un numar de medici din Est vin sa lucreze in Germania de pilda, iar un alt numar de medici pleaca din Germania spre tarile nordice. China si India exporta medici catre tarile mai bogate. Medici din Canada se indreapta spre SUA. Printre motivele migratiei se numara conditiile financiare, dorinta de a lucra intr-un mediu de lucru sigur, conditiile de viata, lipsa facilitatilor sau lipsa unui viitor”, a mentionat Kloiber.

“Calitatea unui sistem depinde de calitatea medicilor care lucreaza in el. Efectul migratiei depinde de densitatea medicilor. In Romania sunt 47.000 de medici, din acestia 7500 sunt rezidenti. Printre cauzele migratiei medicilor romani se numara veniturile mici pe care le obtin medicii, mijloacele mult mai performante de a profesa pe care le au in strainatate dar si pozitia sociala. Daca in Romania este privit ca un simplu functionar, in strainatate are cu totul alt statut”, a adaugat prof. Astarastoae.

De asemenea, Departamentul Avizari din cadrul Colegiului Medicilor din Romania a eliberat un numar de 54 de adeverinte de nemembru, solicitate de absolventii de medicina care au terminat facultatea in Romania dar au plecat din tara fara sa profeseze aici. Potrivit unei analize a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ocupa locul 31 din 33 tari cu o densitate de 1,9 medici la 1000 de locuitori.

Ok, problema e identificata, de fapt e identificata de mai mult timp… dar ce urmeaza sa se faca? Si mai ales cand?

2 raspunsuri

  1. Sunt multe de spus ,dar hai sa ne unim fortele cu toti ,sa redresam tara noastra.

    Hai sa lucram cu totii la redresare Romaniei !

    Eu sunt primul .Cine urmeaza.?

  2. Draga Alexandru,

    De 5 ani de cand sunt studenta la UMF in Cluj am primit mai multe suturi in fund decat incurajari la incercari de acest gen.

    Stii care e solutia politicienilor la aceasta problema? Sa importam si noi medici din India si China si mai stiu eu de pe unde. Asta e raspunsul lor la fenomenul de migratie al medicilor. Ceva de genul, „vreti sa plecati? drum bun si cale batuta”

    Crezi ca iti poti gasi aliati? De ani buni caut si eu, studentii medicinisti ar trebui sa fie solidari, dar nici pe departe.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.