Steriletul Scade Riscul De Cancer Cervical

Femeile care au folosit dispozitive intrauterine (sterilet) ca metoda contraceptiva au riscul de a dezvolta cancer cervical cu 45% mai mic decat femeile care nu au avut niciodata sterilet.

Studiile epidemiologice au demonstrat frecvent ca steriletul reduce riscul de cancer endometrial, dar efectul asupra cancerului cervical nu a fost determinat pana acum. In ultimul numar al revistei Lancet Oncology au fost publicate rezultatele unui studiu care a inclus aproape 20.000 de femei, concluzia fiind faptul ca folosirea steriletului ca metoda contraceptiva reduce riscul de cancer cervical cu 45%.

Chiar daca nu protejeaza impotriva infectiei HPV, steriletul protejeaza impotriva dezvoltarii cancerului cervical. Nu se cunoaste mecanismul de protectie, dar una dintre teorii se refera la statusul inflamator pe care il mentine steriletul la nivelul endometrului, canalului cervical si cervixului, influentand evolutia infectiei cu HPV.

Protectia impotriva cancerului cervical nu este dependenta de perioada de folosire a steriletului. Femeile care l-au folosit pe perioade scurte sunt la fel de protejate ca si cele care l-au folosit 9 ani, sugerand astfel ca micile focare de inflamatie cronica determinate de insertia steriletului ar putea avea efect imun pe termen lung.

3 raspunsuri

  1. Traiesc in Anglia de 3 ani,am 42 de ani,2 cezariene, trompe legate de 11 ani, depistate 3 fibroame anul trecut din cauza carora aveam o anemie severa (sangerare la menstruatie nu abundenta , doar indelungata- 12/15 zile), tocmai mi s-a montat un sterilet (Mirena cred, mi s-a spus CA dupa 5 ani trebuie schimbat) . Spuneti -mi va rog, modalitatea prin care influenteaza acesta corpul meu , avand in vedere CA scopul nu a fost cel contraceptiv. Cat ma poate afecta hormonal, afecteaza greutatea? Sunt in asteptarea biopsiei deoarece am in familie mama decedata de cancer ovarian . Nu stiu prea multe legat de asta… In Romania mi s-a propus si varianta histerectomie doar CA e prea devreme… Spuneti-mi o parere. Multumesc mult.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Ana-Maria, ce fel de biopsie? Steriletul Mirena are avantajul actionarii locale, adica doza de hormoni e foarte mica si se limiteaza la nivelul uterului, foarte putin ajungand in sange ca sa poata cauza efecte adverse. Nu exista dovezi ca Mirena ar influenta greutatea. E o optiune valida inainte de a trece la ceva mai radical (histerectomie).

  2. Gabriela dorobantu

    Buna ziua am fost diagnosticata cu polifromatoza uterina mi sa propus montarea unui strilet mirena din cauza ca am o anemie severa prin pirderea unei cantitati mari de singe la ciclu ce ma sfatuiti este benefica montarea steriletului?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.