Stiai ca… Anticorpi?

Stiai ca un adult sanatos de 70 kg produce 3 g de anticorpi pe zi si ca un individ produce 10.000.000 – 1.000.000.000 de anticorpi distincti?

Anticorpi = Substante specifice, de natura proteica, prezente in mod natural sau produse in organism (sange sau tesuturi) sub actiunea unui antigen si care poseda proprietatea de a reactiona specific, in vivo sau in vitro, cu antigenul corespondent. (Dictionar Medical, Valeriu Rusu)

Anticorpi = Substante care se formeaza in organism spre a neutraliza o infectie / Substanta produsa de organism ca raspuns la patrunderea unui antigen / Substanta care se produce in sange in urma unei infectii pentru a apara organismul contra microbilor / Proteina specifica elaborată de organism ca raspuns la patrunderea unui antigen. (DEX)

7 raspunsuri

 1. ca sa numeri pana la 1.000.000.000 iti trebuie peste 6 ani daca numeri 5 anticorpi pe secunda, non-stop 🙂

 2. Sunt curios cine a stat sa-i numere

 3. Nu trebuie sa-i numeri (si nici nu poti) ci se calculeaza pe baza matematica pornind de la structura genelor imunoglobulinelor si modul cum se recombina segmentele genetice.

 4. Hei! Stii de ce avem in sange anticorpi impotriva impotriva antigenelor care determina grupa de sange chiar daca n`am mai fost in contact cu ele? (in mod normal anticorpii sunt produsi la contactul cu antigenele specifice)

 5. Dr Laurentiu Craciunas

  In perioada copilariei, sistemul imun este foarte activ si se sintetizeaza anticorpi pentru orice este recunoscut ca non-self (strain). Gandeste-te cate lucruri introduc copiii in gura, dar e suficient sa fie si doar contact cu tegumentul pentru a se putea produce anticorpi.

  Mai este o teorie conform careia bacteriile din flora intestinala contin determinanti antigenici similari grupelor de sange, iara daca e recunoscut ca non-self (strain) se formeaza anticorpi impotriva lor.

 6. Urgent! Mama mea a facut un vaccin (nu-i mai retin denumirea) al carui efect era sa produca anticorpi. Dupa al doilea vaccin s-a observat ca de fapt,nu se fabricau anticorpi. Nu se intampla nimic,asadar va intreb,ce-ar putea sa fie????? De ce nu se fabrica anticorpi? Ast un raspuns.
  A facut toate testele (hepatita,hiv) toate negative (Slava Tatalui!) O sa le repete peste inca 3 luni!
  Multumesc!
  ANA

 7. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna ana,

  toate vaccinurile sunt administrare cu scopul de a produce anticorpi. Nici un vaccin nu este perfect, randamentul de 100% este greu de atins, iar cazul mamei tale poate a fost unul atipic.

  Fara mai multe detalii nu-mi pot da seama care ar fi fost problema.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.