Stiai ca intoxicatiile acute cu metanol se trateaza cu etanol?
Din cauza structurii similare, intre cei doi alcooli exista inhibitie competitiva pe enzima de metabolizare (alcool-dehidrogenaza). Din cauza efectelor toxice ale etanolului mult reduse fata de metanol, este de preferat ca de enzima sa se lege etanol si nu metanol.
Metanol = CH3-OH
Etanol = CH3-CH2-OH
Solutia de etanol administrata intravenos are o concentratie de 10%.
Terapia cu etanol este recomandata cand concentratia plasmatica a metanolului este mai mare de 20 mg/dl, cand ingestia de metanol este mai mare de 30 ml sau cand este evidenta acidoza sau afectarea vizuala in cazul suspectarii ingestiei de metanol.
Interesant e insa sa observi evolutia unui caz de genul… 😉
Ai vazut?
nu exista inhibitie competitiva, exista doar competitie. nu mai puneti cuvinte de la voi
Mai citeste despre inhibitie competitiva.
Da, stiam. In cazul unei intoxicatii cu metanol, primul ajutor consta in administrarea de etanol si de acid folic. Dar tu stii, ca in cazul unei crize de epilepsie, e bine sa nu se incerce mentinerea pacientului intins pe jos?
cum imi pot da seama care este difernta intre alcool etilic si metanol?
Marcela, nu bei niciodata dintr-o sticla in care nu stii cu absoluta certitudine ce este. Nu cumperi niciodata alcool de la traficanti. Nu bei niciodata alcool industrial, tehnic sau de laborator. In plus, metanolul are gust dulce (cam ca vodca cu multa glicerina). Dar cand afli ca are gust dulce e deja mult, mult prea tarziu.
Foarte interesant.