Stimulare ovariana cu Clomifen / Letrozole / FSH la femeile care nu ovuleaza

Absenta ovulatiei / anovulatia este una dintre principalele cauze de infertilitate. Ciclurile menstruale anovulatorii (fara ovulatie) sunt cel mai adesea asociate cu sindromul ovarelor polichistice si tind sa fie ori foarte scurte (sub 21 de zile) ori foarte lungi (peste 35-42 de zile, uneori pana la 60-90 de zile). Tratamentul de stimulare ovariana poate ajuta la obtinerea unei sarcini in astfel de situatii.

Unele femei pot avea cicluri menstruale foarte neregulate, alternand de la foarte scurte la foarte lungi si uneori cu durata normala in jur de 30 de zile. Asta sugereaza ca unele cicluri sunt ovulatorii, dar pot ridica probleme in obtinerea unei sarcini pentru ca nu sunt suficient de dese.

Daca sarcina se lasa asteptata mai mult de 12 luni se poate pune diagnosticul de infertilitate, urmand ca investigatiile de infertilitate sa identifice cauza. Testul cel mai accesibil (comoditate si pret) pentru identificarea ovulatiei, sau absenta ei, este dozarea progesteronului din sange.

Pentru a intelege mai bine informatiile care urmeaza iti recomand sa te familiarizezi cu dinamica hormonilor intr-un ciclu menstrual normal. Orice tratament de fertilitate care are ca tinta obtinerea ovulatiei va actiona asupra acestei dinamici hormonale.

Pe scurt, ciclul menstrual incepe in ziua 1 de sangerare menstruala. Urmeaza o perioada variabila in care creierul iti stimuleaza ovarele sa produca foliculi, iar la un moment dat unul dintre acesti foliculi ovarieni va deveni dominant si va creste pana se rupe sa elibereze un ovul.

Ovulatia se produce cel mai adesea in ziua 14 (intr-un ciclu menstrual standard de 28 de zile), dar la fel de bine poate fi si in ziua 16-18 sau 20. Perioada pana la ovulatie e variabila. Perioada dintre ovulatie si urmatoarea menstruatie tinde sa fie constanta (14 zile).

FSH = hormonul foliculo-stimulant, adica hormonul care stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni. FSH vine de la creier (hipofiza).

LH = hormonul luteinizant, adica hormonul care declanseaza ovulatia cand foliculul dominant e suficient de dezvoltat. Si LH vine de la creier (hipofiza).

Estradiol = unul dintre hormonii femeiesti (estrogeni). Nivelul estradiolului in sange creste odata cu dezvoltarea foliculilor ovarieni. Este hormonul care regleaza eliberarea de FSH/LH din creier. Daca nu ajunge suficient estradiol la creier (prin sange), hipofiza intelege ca trebuie sa elibereze mai mult FSH pentru a stimula cresterea foliculilor ovarieni (si proportional ca vreste si nivelul estradiolului).

Progesteron = hormonul care confirma ovulatia. Progesteronul este eliberat de foliculul ovarian care s-a rupt pentru a elibera ovulul (corpul galben), iar nivelul lui creste dupa ovulatie. Ideal se masoara la 7 zile dupa ovulatie.

Clomifen pentru stimulare ovariana

Clomifen este un medicament cunoscut sub foarte multe denumiri comerciale, printre care: Clomid, Clomiphene Citrate, Serophene, iar in Romania cel mai adesea Clostilbegyt.

Ce face Clomifen si cum ajuta ovulatia? Clomifen blocheaza receptorii pentru estradiol in creier. Cu alte cuvinte, chiar daca ovarele produc suficient estradiol pentru ca exista dezvoltare foliculara, creierul nu va simti asta si va stimula ovarele si mai mult eliberand nivele mai mari de FSH. Ovarele vor fi supra-stimulate sa produca foliculi si va creste astfel sansa de a se obtine ovulatie.

Un tratament cu Clomifen incepe in ziua 2 a ciclului menstrual si presupune 50 mg de Clomifen (tablete) luate zilnic pentru 5 zile (Z2-6). In perioada asta se vor dezvolta foliculii ovarieni suficient de bine pentru a avea o sansa mare de ovulatie.

Letrozole pentru stimulare ovariana

Letrozole este mai nou si mai potent decat Clomifen. Nu este comercializat sub asa multe nume, cel mai adesea Femara.

Ce face Letrozole si cum ajuta ovulatia? Letrozole blocheaza enzima care ajuta la formarea de estradiol, iar nivelul de estradiol care ajunge la creier va fi redus, ceea ce va stimula eliberarea de FSH. Mai mult FSH va determina o mai buna dezvoltare a foliculilor ovarieni.

Un tratament cu Letrozole incepe in ziua 2 a ciclului menstrual si presupune 5 mg de Letrozole (tablete) luate zilnic pentru 5 zile (Z2-6). La fel ca si in cazul Clomifen, foliculii se vor dezvolta in perioada asta pentru a creste sansa ovulatiei.

FSH pentru stimulare ovariana

FSH este comercializat probabil sub mai multe nume decat Clomifen si Letrozole la un loc: Gonal – F, Follitropin, Follistim, Puregon, Fostimon, Menopur etc etc etc. Oricare are acelasi efect in cazul asta.

Ce face FSH si cum ajuta ovulatia? Si Clomifen si Letrozole inseala creierul sa elibereze mai mult FSH pentru a stimula dezvoltarea foliculilor ovarieni. Cand se administreaza direct FSH se produce exact acelasi efect, fara a fi nevoie de nivele crescute de la creier.

Si tratamentul cu FSH incepe in ziua 2 a ciclului menstrual si presupune 75 IU de FSH (injectabil) luate zilnic pentru 5 zile (Z2-6).

Monitorizarea tratamentului de stimulare ovariana

Fiecare femeie e diferita si nu exista tratament universal care sa functioneze identic pentru toata lumea. Din cauza asta trebuie monitorizata dezvoltarea foliculilor ovarieni si ovulatia in cazul tratamentelor de stimulare ovariana.

Un minim de 2 ecografii succesive sunt necesare pentru a evalua eficienta stimularii, indiferent de medicamentul ales. De obicei se face o ecografie in Z5-6 si ulterior una in Z10-12. Tinta este sa se ajunga la foliculi ovarieni de 16-18 mm in anticiparea ovulatiei in jur de Z14.

Confirmarea ovulatiei se poate face fie printr-o a 3-a ecografie cand se confirma ruperea foliculilor, fie prin dozarea progesteronului din sange in jur de Z21. Ambele variante sunt acceptabile.

Daca s-a confirmat eficienta tratamentului intr-un ciclu nu e necesara monitorizarea in ciclurile viitoare.

Daca nu ovulezi nici cu stimulare

Daca nu se obtine ovulatie cu 50 mg de Clomifen se poate creste doza la 100 mg. Letrozole este usor superior Clomifenului si poate fi folosit ori ca linie intai ori ca linie a doua de tratament. Si in cazul Letrozolului doza poate fi crescuta la 7.5 mg daca e necesar. A treia linie de tratament e stimularea cu FSH.

Uneori se obtine dezvoltare foliculara ideala, dar foliculul nu se rupe si nu elibereaza ovulul. In cazul asta se poate folosi hCG, un hormon (injectabil) cu efect similar LH, care va declansa ovulatia.

Daca nici cu FSH nu se obtine ovulatie atunci singura optiune viabila e fertilizarea in vitro.

Efecte adverse si riscuri

Fiind vorba de tratamente hormonale exista adesea efecte adverse: bufeuri, dureri de cap, greata, balonare, slabiciune, tulburari de dispozitie. Sunt reversibile si afecteaza doar perioada de administrare.

Riscul principal al stimularii e sindromul de hiperstimulare ovariana. De asta e important sa se monitorizeze dezvoltarea foliculara si sa se ajusteze tratamentul in functie de rezultate. Sarcina multipla (gemeni / tripleti) trebuie evitata daca se dezvolta mai mult de 2 foliculi dominanti care au potential de a elibera ovule.

Alte recomandari

Fertilitatea e o problema complexa. Doar citind articolul de mai sus poti intelege ca tratamentele de fertilitate necesita ajustari foarte delicate, iar un ginecolog-obstetrician generalist nu va avea experienta / cunostintele necesare. Alege un ginecolog cu interes in infertilitate.

Greutatea este foarte importanta. Sindromul ovarelor polichistice asociaza adesea obezitate. Scaderea in greutate cu cel putin 10% in cazul femeilor obeze poate readuce ciclurile menstruale la normal, cu ovulatii spontane fara sa fie nevoie de nici un tratament.

Daca lipsa ovulatiei este in contextul sindromului ovarelor polichistice atunci Metformin este util ca tratament adjuvant in timpul stimularii ovariene. Vezi articolul despre Metformin pentru sindromul ovarelor polichistice.

Tine cont ca sansa obtinerii unei sarcini cand exista ovulatie si nu sunt alte probleme de fertilitate este in jur de 15-20% in fiecare ciclu. Asta inseamna ca trebuie sa ai rabdare si sa fii perseverenta, ideal sa se faca cel putin 6 cicluri de stimulare pana sa se treaca la fertilizare in vitro.

Nu arunca banii pe vitamine si suplimente alimentare scumpe care nu au efect dovedit (Myo Sun, Profecund, Branca Ursului etc). Pentru companii e foarte usor sa lanseze produse si sa sustina tot felul de teorii nedovedite (nu e ilegal din pacate). Un produs farmaceutic a carui eficienta este dovedita prin studii trece la nivelul de medicament, nu ramane la stadiul de supliment alimentar / nutritiv. Verifica eticheta, vezi ce contine si incearca sa intelegi daca isi merita pretul sau nu (acid folic, vitamina D etc gasesti simplu la pret civilizat).

Singurul rol al tratamentului cu progesteron in cazul anovulatiei este sa declanseze sangerare vaginala. Faptul ca sangerezi regulat cand iei tratament cu progesteron in a 2-a jumatate a ciclului nu inseamna ca ovulezi. Un ginecolog care prescrie progesteron ca tratament pentru anovulatie confirma ca nu are nici cea mai vaga idee in legatura cu ce face si ar trebui evitat pe viitor. E ok sa accepti ca nu ai expertiza in toate subdomeniile unei specializari atat de vaste cum e obstetrica si ginecologia.

Voi raspunde la intrebari mai jos, dar te rog citeste atenta articolul de mai sus inainte sa intrebi.

92 raspunsuri

 1. Felicitari! Chiar era nevoie de un astfel de articol. Multumim si mult succes in continuare!

  • Este foarte adevarat… Am fost la numerosi ginecologi dar nimeni nu a explicat cum a explicat domnul Doctor… I multumesc din suflet si sa i dea Dumnezeu tot ce isi doreste, e un inger timis de Dumnezeu, eu nu as fi stiut ce sa fac si unde sa mai ma duc, toti doctorii nu dadeau vreo explicatie sau ceva amanuntit, mereu cereau revenire la controale si bani dar nimic concret in schim, niciun rezultata, mereu amanau, Miii de multumiri, respect Domnule Doctor.

 2. Acest articol mi-a raspuns la multe intrebari.Parca ar fi fost scris pentru mine.
  Va multumesc,domnule doctor!

 3. Buna seara! Am 26 ani si din pacate ma confrunt cu infertilitatea,de 5 ani de zile ne dorim un copil,însă de un an am început să fac investigații f amănunțite.in prezent am 2 dosare pline cu tot felul de analize(inclusiv histerosalpingografie,analize pt trombofilie,spermograma sotului normala,etc)am uitat sa specific ca la varsta de 24 ani am avut o sarcina oprită din evoluție la 2 luni.Dupa toate investigațiile am fost diagnosticata cu ovare micropolichistice si suspecta de endometrioza ,dn-ul dr.sfatuindu-ma sa ma operez.Am mers in alta parte pt a cere o a 2 a opinie si aici mi au spus că nu este vorba de asa cv,am facut stimulare ovariana cu gonal f 37,5 ui 9 zile,apoi am continuat cu puregon 50 ui timp de 9 zile,între timp am făcut de 2 ori dozari hornonale si m am oprit ,caci nu raspundeam aproape deloc tratamentului,vroiam sa facem inseminare.in prezent iau metformin o pastilă pe zi.Dna dr spune că nu înțelege de ce nu am rezultate in urma stimulării,mentionez k am analize f bune,atat eu cat si soțul meu.Aveti vreun sfat si pt mine?sunt foarte dezamăgită ,nu stiu ce sa mai cred…

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Andra, in ce tara primesti ingrijirea? Am inteles ca ai ovare polichistice, dar ovulezi sau nu (fara tratament)? Cum iti sunt ciclurile menstruale? Ce greutate/inaltime ai? De ce ai facut stimulare direct cu FSH si de ce cu doza asa mica?

  • Buna ziua !!Sunt ff nelamurita și îngândurată .Urmez procedura Fiv…am făcut tratam adecvat ,am facut Puctia a rezultat26 foliculi din care au decurs 7embrioni diferite calități ,după Puctie D-l Dr mi a prescris o schema de tratam 14 zile din prima Colectare Ovocite Aspenter ,Lutinus,Duphaston ,Flamexim Doxacilina ,acum trebuie sa astept a doua zi de ciclu sa merg l control ce nu înțeleg și Dr meu nu comunica cu mine Dc durează atat pana la Transferul de Embrioni ,am ajuns sa gandesc Negativ ,sunt stresata ,va rog sa ma faceti sa înțeleg .Mersi

 4. Buna ziua.aici in romania urmez la Bucuresti,de fiecare dată când mergeam la monitorizare pe timpul stimulării spuneau că se vede un lichid secretoriu ca si cand as fi ovulat mult prea devreme si făceam pt certitudine dozarile hormonale care indicau de fapt ca nu am ovulat si deci continuam cu stimularea.am 1,70 înăltime și 73 kg.ciclu f neregulat.(o data chiar si 6 luni intarziere ,fapt care m a determinat sa ajung anul trecut la investigatii;iar în ultimul timp menstra a sosit cu dufaston dupa 45 zile de intarziere,iar acum a sosit la 30 de zile de la ultima menstra(dupa stimulare).dna dr.mi a spus că data viitoare ar sugera sa incep stimularea cu menopur 75 ui.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Andra, 75 IU e doza standard daca se foloseste FSH, dar exista un motiv pentru care a sarit peste ceilalti pasi (Clomifen/Letrozole)?

 5. Nu stiu nimic,dvs ce credeti?exista posibilitatea sa am cu adevarat endometrioza?si asta sa fie principala piedică în a ramane însărcinată?nici nu mai stiu ce sa mai cred,si ce sa mai fac

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Andra, nu as putea spune nimic legat de endometrioza, e posibil sa ai la fel cum e posibil sa nu ai, dar atata timp cat nu ovulezi nu ai cum sa ramai insarcinata.

 6. Vă mulțumesc din suflet!si daca imi permiteți să vă mai adresez o intrebare.:as face bine daca m as opera ca sa stiu cu certitudine ce sa mai fac pe viitor?sau mi ar dăuna la cv?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Andra, ce intelegi prin operatie? Ce anume sa se faca? Endometrioza (daca e prezenta) nu interfereaza cu stimularea ovariana, iar asta este prioritatea. Daca ajungi sa ovulezi sub tratament, iar obtinerea unei sarcini se lasa asteptata, atunci poti sa te gandesti la alte probleme, dar momentan concentreaza-te pe ovulat.

 7. Acum am inteles in sfârșit,va multumesc ca mi ați raspuns la marea mea problema.inca o data va multumesc!!!

 8. Buna seara, domnule doctor! As vrea sa stiu daca este recomandat sa continui transfer de embrioni congelati in conditiile in care nivelul progesteronului in ziua 2 (19.03) de CM este de 5.79, iar in ziua 3 (20.03) am inceput tratamentul cu pastile. transferul ar avea loc aproximativ in data de 05.04. Multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Cleo, nivelul progesteronului este irelevant pentru transfer de embrioni congelati, conteaza doar grosimea si aspectul ecografic al endometrului.

 9. Va multumesc mult pentru raspuns! Nu inteleg de ce medicul cu care ar trebui sa fac transferul mi-a spus ca sansele mele ar fi mai mici de jumatate pentru ca am inceput tratamentul medicamentos cu un nivel al progesteronului prea ridicat?

 10. Buna ziua, ce sanse am sa raman insarcinata natural la 37 ani?analizele sunt bune si o sa urmez un tratament de stimulare ovariana cu letrozole(din ziua 3-7 ) 3 luni. Medicul meu mi a recomandat fiv…nu inteleg de ce daca analizele noastre sunt bune..Multumesc!

 11. Buna seara,
  Foarte exact articolul si pe intelesul marii majoritati.
  Cred ca intrebarea mea este off-topic… Sunt in tratament cu Dostinex pentru hiperprolactinemie ( valoare dubla fata de normal la inceputul tratamentului) si Midiana pentru chisturi ovariene.
  Curiozitatea mea este: daca prolactina crescuta induce anovulatie este posibil sa apara chisturile ovariene? Pe medicul meu curant (endocrinolog) l-am intrebat daca cele doua sunt legate una de alta, daca hiperprolactinemia a determinat aparitia chisturilor sau daca chisturile au dus la cresterea prolactinei. Nu am primit un raspuns clar..poate nici nu este vreo legatatura dar as aprecia un raspuns mult mai avizat din partea d-vs.
  Va multumesc!

 12. Buna seara! Am 25 de ani si de 2 ani incerc sa raman insarcinata. Mi s-a spus de cand aveam 12 ani ca am niste chisturi (foliculi) pe ovare si mereu mi s-a apus sa iau anticonceptionale, ulterior, in urma analizelor hormonale, mi s-a pus diacnosticul de „sindromul ovarelor polichistice”, am luat anticonceptionale pana acum 3 ani (cu unele pauze), cand am insistat sa mi se recomande altceva, mi s-a recomandat duphoaston, am luat 7-8 luni… Acum, in ultimii 2 ani am luat Normens, Myo-sun, siofor (cam atat imi amintesc) si niciun rezultat, poate doar ca nu imi mai vine menstruatia la 5-6 luni, a inceput sa imi vina intre 35 si 60 de zile. Azi, dna dr mi-a spus ca o sa imi faca stimulare ovariana dupa ce imi studiaza cu atentie trompele. Intrebarea mea este: ar trebui sa mai astept? Am 1,80 m si 82 kg, slabisem pana la 72 si apoi m-am imgrasat din nou… sa mai incerc tot cu alimentatia sanatoasa?
  Multumesc anticipat

 13. Buna ziua ,

  Am 37 de ani Si un Amh f mic 0.18 , am incercat cateva stimulari pentru Fiv, am avut 2-3 foliculi antrali si am incepu cu 100 ui Puregon din a doua zi a ciclului si dupa 5 zile de puregon am mers la eco … s-au dezvoltat 2 folicului unul de 11 mm iar celalalt de 14 mm , din a sasea zi de stimulare am facut si orgalutran 3 zile plus puregon 100 ui … am mers din nou la eco iar cei doi foliculi au regresat ( dr mi a spus ca nu am ovulat , deoarece se vede doar un saculet alb ci nu galben , si nu aveam cum sa ovulez sub influenta orgalutranului ) . Practic de 5 luni , mi se intampla acelasi lucru ( foliculii nu imi mai cresc la un moment dat si regreseaza ). Care credeti ca este motivul ? Multumesc !

 14. Metforminul e substanta activa si pentru acest Clomifen?
  Am fost diagnosticata cu PCOS de pe la varsta de 19 ani, acum am 29 si de 4 ani tot incerc sa fac un bebe.
  La ultima vizita la medic mi s-a recomandat Metformin si Normens (am gasit Siofor 1000mg) deoarece as avea ovarele „ciorchine”, uterul foarte mic si peretii endometrului foarte subtire de 3mm (daca imi aduc aminte bine). Imi este, dupa 2 sapt, extrem de rau de la Siofor, ameteala cumplita, greata de nu vad in fata ochilor, o senzatie de moleseala continua. Nu reusesc sa duc trei luni de tratament asa, am avut si tensiunea marita.
  Imi doresc exprem de mult un bebe si imi doresc sa existe un tratament mai „prietenos”. O alta recomandare a medicului ar fi fost drillingul ovarian, la o prima discutie nu mi-a placut ce spune acolo si am ales varianta pastilelor (incepe sa imi para rau…).

  • Buna Marina. o sa imi permit sa-ti raspund eu… si sa-ti spun situatia mea. si eu am SOPC tot de la 18-19 ani descoperit… timp in care am tot luat anticonceptionale. acum am 26 si de 6 luni incerc sa am un copil… Am luat si eu metfformin…sincer nu cred ca l-am mai lasat de cand am descoperit sopc. Mai faceam eu unele pauze uneori doar. Acum ma urmareste un medic cu specializare in probleme de infertilitate si am inceput si stimularea ovariana. nu are legatura cu metformin clomifenul.. sunt total diferite. eu iau 2000mg de Siofor una dim una seara… dar daca tu iei 1000 si iti e rau… incearca sa le introduci treptat… ia doar 500 o perioada… de o sapt macar si dupa trreci pe 1000.

 15. Bună ziua,
  Am 26 de ani și de 2 ani încercam sa facem un copil.Am fost diagnosticata ci SOP și endometrioza.Am făcut 4 inseminări(2 pe ciclu natural,una cu letrozole) dintre care ultima cu stimulare ovariană și anume puregon 300ui 6 zile (primele patru zile câte 75 ui/zi+ 2 zile 50 ui/zi)
  In ziua a 11a am avut 3 foliculi de 19 mm pe ovarul drept și 2 foliculi de 20mm pe ovarul stâng )Am făcut dozarile și in ziua a 13a am făcut inseminarea.Din păcate iar fără reușită.Intrebare:Mai pot face inseminare cu stimulare?
  Mulțumesc!

 16. Buna ziua! Am primit ca tratament de stimulare , Femara 3 pastile la 12 ore, z2-6. Am citit pe net ca Femara ar fi cancerigen si m-a speriat f tare. Mai jos o parte din comunicatul gasit pe pagina spitalului oncologic drobeta turnu severin parca :
  „Dozaj si administrare
  Oral: 2,5 mg odata pe zi

  In insuficienta renala daca Clearence-ul la Creatinina >10ml/min. Nu se recomanda ajustarea dozei in caz de insuficienta hepatica

  Precautii speciale:

  Cancerigen: Letrozol a determinat tumori benigne stromale ovariene, adenoame si carcinoame hepatocelulare in studiile pe animale.

  Mutagenitate: Nu este mutagen în testul Ames.

  Fertilitatea: Letrozol determina inactivitate sexuala si atrofie a tractului de reproducere în studiile pe animale.”

  Puteti sa-mi spuneti va rog daca intr-adevar sunt aceste riscuri? Desi ma gandesc ca nu ar fi folosit pt stimulare in IUI daca sunt consecinte asa grave.
  Multumesc frumos!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Nicol, paragraful respectiv e tradus din profilul de siguranta pentru Letrozole. Din pacate nu am acces la documentul original (referinta 13 din profil) sa vad detaliile experimentelor pe animale.

   Faptul ca a cauzat cancer la animale nu inseamna ca e relevant pentru om pentru ca in animale se folosesc doze experimentale duse la extrem (atat ca si cantitate cat si ca durata). Nu exista date care sa ridice suspiciuni la om.

   Tine cont ca Letrozole e folosit pe perioade lungi ca tratament in cancerul la san fara sa existe vreo dovada ca ar creste riscul de cancer hepatic. Mai mult decat atat, in cazul stimularii ovariene expunerea e extrem de scurta (zile) ceea ce il face suficient de sigur pentru a nu exista ingrijorare referitor la riscul de cancer hepatic.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Nicol, am gasit profilul de siguranta pe siteul FDA (Food and Drug Administration) si confirma ca studiile pe animale au folosit doze extreme de pana la 100 de ori mai mari decat se foloseste in tratamentul la om, iar durata a fost de pana la 2 ani. Practic cu asa doza si apa te omoara.

   A conventional carcinogenesis study in mice at doses of 0.6 to 60 mg/kg/day (about 1 to 100 times the daily maximum recommended human dose on a mg/m2 basis) administered by oral gavage for up to 2 years revealed a dose-related increase in the incidence of benign ovarian stromal tumors. The incidence of combined hepatocellular adenoma and carcinoma showed a significant trend in females when the high dose group was excluded due to low survival. In a separate study, plasma AUC 0-12hr levels in mice at 60 mg/kg/day were 55 times higher than the AUC 0-24hr level in breast cancer patients at the recommended dose. The carcinogenicity study in rats at oral doses of 0.1 to 10 mg/kg/day (about 0.4 to 40 times the daily maximum recommended human dose on a mg/m2 basis) for up to 2 years also produced an increase in the incidence of benign ovarian stromal tumors at 10 mg/kg/day. Ovarian hyperplasia was observed in females at doses equal to or greater than 0.1 mg/kg/day. At 10 mg/kg/day, plasma AUC 0-24hr levels in rats were 80 times higher than the level in breast cancer patients at the recommended dose.

 17. Multumesc frumos, Dl.Doctor! M-am mai linistit dupa ce am citit raspunsul dumneavoastra si de pe site ul FDA. Intr-adevar pe site-ul spitalului e un pic scos din contex pentru ca nu sunt afisate si detaliile din experimente: doza si durata. Multumesc inca odata! O zi frumoasa!

 18. Buna ziua,
  Un raspuns si pentru mine domnule doctor ! Va multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Mirela, cauta un medic care stie ce face. La un AMH de 0.18 trebuie doza maxima de FSH 300-450 IU, asta e singurul rol al AMH-ului (sa dicteze doza de stimulare) si nu e folosit corect. Alegerea dozei de stimulare e un aspect de baza in reproducerea asistata, iar daca medicul tau ia decizii atat de incorecte in legatura cu asta nu vreau sa imi imaginez ce s-ar intampla mai departe pe parcursul tratamentului.

 19. Cu doza de fsh 100 imi cresc f bine pana la 14 mm … apoi se intampla ceva … dar nu stiu exact ce … poate din momentul in care iau orgalutran sau poate in alta faza a ciclului …medicul mi a spus ca la o doza f mare de fsh se strica , calitatea ovocitelor … eu avand 2 sau maxim 3 foliculi …. acesta este motivul pentru o doza mica de fsh … dr meu mi a mai spus ca la 2 foliculi este suficienta doza de 100 ui fsh … medicul meu este dr Chicea Radu din Sibiu.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Mirela, scopul stimularii e sa obtii cat mai multe ovule, oriunde se practica medicina bazata pe dovezi iti va da o doza mare de hormoni pentru a asigura un numar cat mai mare de ovule pentru o sansa cat mai mare de a obtine o sarcina. Nu mai insist pe tema asta, daca te-a convins ca 100 IU e doza potrivita continua la fel.

  • Buna incerc de 4 ani sa am un bebe dar fara reusiita din pacate am ovare polichistice ..medicul mia recomandat stimularea ovariana cu clomifen timp de 6 luni am facut 4 stumulari fara nici un rezultat care poate fi cauza? Specific ca cu aceste medicamente am Ovulatie dar bebe tot nu vine spermograma sotului e ok! Va rog din suflet sami raspundeti!

 20. Avand doar 2-3 foliculi antrali , nu inteleg cum as putea obtime un numar mai mare de ovule . Am incercat si doze de 450 ui si am dezviltat 2 chisturi in trecut …

 21. Buna ziua! Am si eu o intrebare? Am 28 ani , 1.67 inaltime si 58 kg. De aproape 2 ani incerc sa fac un copil, am facut analize amanuntite , histerosalpino grafie – nu erau infundate tromopele. Hormoni sunt in limite normale. Amh- 4.06 , ciclu neregulat de regula 30-34 zile. Am facut trat cu costilbegit , duphaston si myo sun, insa endometrul era subtire, fara nici un rezultat. Apoi am facut un tratament cu femara si myo sun+ vit d 2000 si omega 3. Dupa asta am avut o sarcina extrauterina , sarcina e posibil sa fi survenit in urma Femara? Acum au trecut 6 luni de atunci si intentionez sa fac un nou tratament , ce m-ati sfatui sa fac? Multumesc!

 22. Andrei Lenuta

  Buna ziua ,am si eu o întrebare , am fost la o clinica de fertilizare am facut 2 embriotransfer , fără rezultate, cel de al 2 le-a a fost cu stimulare hormonală monogon 35 fiole in 10 zile, dar așa cum am spus fără rezultate, in final doamna doctor mi-a recomandat sa nu mai încercam ca este o procedura costisitoare si se pare ca nu vom reuși .acum in ultimul timp am dureri f mari la ovulatie si recent anm avut o scurgere roz care sa transformat in maronie . Am mers la ginecolog si mi-a recomandat tratament ptr 3 luni cu microgynon, urmând ca la terminarea tratamentului sa merg iarăși la control. Am 44 de ani , Dvs credeți ca mai am vreo șansa la o sarcina ? Va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Andrei Lenuta, sansa de a obtine o sarcina dupa 40 de ani scade dramatic, iar rata de succes prin fertilizare in vitro cu ovulele tale e undeva in jur de 5%. Sansa creste considerabil daca folosesti ovule donate.

 23. Andrei Lenuta

  Buna ziua , eu locuiesc in Germania este posibil sa fac transfer cu ovule donate , din cite informații am eu , știu ca nu la noi , acum poate Dvs știți altceva e normal sa fiți mai bine informat , va Multumesc , ptr răspuns .

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Andrei Lenuta, din pacate nu profesez in Romania si nu sunt la curent cu regulamentele nationale.

 24. Bună ziua am 30 ani 1,60m și 60kg am fost la mulți dr analize peste analize analizele îmi ies bn dar am ovarele polichistice și menstruația neregulata îmi vine menstruația numai dak iau anticoncepționale și eu nu mai vreau sa iau asa ceva ce puteți sa îmi recomandați?

 25. Buna ziua.
  Am 22 de ani, si la varsta de 18 ani am aflat ca am ovarele polichistice. Bineinteles ca am menstruatia neregulata. De multe ori este absenta pentru 3-4 luni. Dar am avut si aproape 4 luni cu sangerari fara oprire. Diferite cantitati,culoare, textura. Am consultat mai multi doctori, am luat si anticonceptionale, si naturiste… Pe moment se regleaza, apoi o iau de la capat. Pana acum nu am ramas insarcinata, dar acum imi doresc. Nu stiu cum sa procedez, la ultimul control medicul mi-a spus ca pentru a ramane insarcinata voi avea nevoie de un ajutor medicamentos. Ultima mentruatie am avut-o pe 8 aprilie , aprox. 6 zile. Mentionez, ca am simptome pre-mentruale, dar fara sangerari. Am crezut ca poate sunt insarcinata. Dar nu ..!
  Credeti ca pot incerca cu incredere ceea ce recomandati mai sus, sau sa merg inainte la un alt control?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Denisa, ciclurile tale sunt asa de neregulate pentru ca nu ovulezi, un aspect frecvent al sindromului ovarelor polichistice. Pentru a ramane insarcinata e nevoie de ovulatie, deci e foarte probabil sa ai nevoie de unul din tratamentele mentionate in articol, dar trebuie prescrise de un medic ginecolog care sa te si urmareasca pe parcursul tratamentului pentru a ajusta dozele daca e nevoie.

 26. Buna seara am si eu o intrebare ,am facut la paroscopi ,analizele au iesit foarte bune am ovulatie ,trompele sunt in regula ,doar menstra nu imi vine regulat . Tsh este la un nivel normal dar totusi nu pot ramane insarcinata. Doctori la care am fost mi-au zis k totul este in regula dar!!!!? Nu pot ramane insarcinata . Ce analize imi puteti recomanda pentru a vede cauza de ce nu pot ramane insarcinata va rog ,toti doctoriimi spun k sunt in regula,dar de fapt eu nu pot ramane insarcinata

 27. Buna ziua ! Daca mai am o trompa pe partea deapta si un ovar pe patea stanaga , mai pot ramane însărcinată,?

 28. Buna ziua. Numele meu este Diana, si povestea mea e cam asa. Acum am 40 de ani si jumatate. Cand eram mai tânără puteam sa raman insarcinata si dacă ma uitam la sotul meu, adica eram extrem de fertilă, organismul meu produce pana la 15 ovule pe lună, nu am voie să iau pille contraceptive si cum nu ne doream un copil eu si sotul meu din cauza carierei, am decis asa cum am fost sfătuiți de medic sa folosesc spirala. Primi 10 ani am folosit o spirala normala, după extragere la 5 luni am rămas insarcinata, dar carierele noastre inca nu ne permiteau sa avem un copil. Am optat pentru o noua spirala, de aceasta data cu hormoni. Toate bune si frumoase, nici o problema. In urma cu 4 ani am decis impreuna ca a venit momentul sa avem un copil, de atunci a inceput cosmarul. Nimeni nu gaseste nici o problema la nici unul dintre noi. Toate analizele sunt bune, am facut tratament pentru stimularea ovulatiei, desi ovulez in fiecare luna.CM regulat, ca si un ceas ,la 30 de zile dimineata la 6. As putea sa imi si potrivesc ceasul după el, ca nu as da gres, totusi nu raman insarcinata. Unde e greseala? Ce ar trebui să iau. Eu si sotul meu suntem deja satui de medicamente, pentru ca ia si el tratament pentru calitatea spermei, analize, bani cheltuiți fara nici cel mai mic rezultat, iar speranța cred ca deja am cam pierdut-o amândoi.

 29. Buna seara. Am 28 de ani si de la 14 ani mi s a pus diagnosticul SOP. De la 23 de ani iau Diane 35 6 luni cu pauza de cate 3 luni, pauza in care poate in prima luna imi vine menstruatia sau poate ca nu de cele mai multe ori nu. Am ajuns la endocrinolog de vreo 4 luni, desi imi pare rau ca nu am ajuns mai repede , dupa un set de niste analize mi s a pus un diagnostic de hiperandrogenism cu urmatoarele valori: Lh 14,40 ui\ L, FSH 4,98 ui\l Estradiol 53 pg\ml, testosteron 0,52 ng/ml, 17 alfahidroxiprogesteron 2,840 ng/mL, Tpo 34,2, Insulina 12,1, acth 10,90 pg/ml, dhea-s 296 ug/dl, cortizol seric 18,20. Momentan nu am primit niciun tratament pentru ca urmeaza sa fac un test cu Synachten 250 dupa care mi se va da tratamentul. Gandul ce ma framanta pe mine cel
  Mai tare este daca voi putea sa raman insarcinata vreodata avand aceste probleme? Va multumesc

 30. Buna.Am asteptat 12 ani sa raman insarcinata caci eram tanara.Acum incerc de 4 ani si am o sarcina oprita la 8 sapt la 38 de ani.De doi ani incerc din nou si nimic.Amh 1,3 ng/mL progesteron 7,15ng/mL HSG curat ,uter cu fibrom ovulatie lunara si nimic.Anul asta am implinit 40 de ani si mai astept 6 luni de incercari normale.Mi s-a dat duphaston pentru progesteron scazut si am decis sa iau si clostylbegit si vit d.Am luat un an intreg Profecund si duphaston dar fara efect.Ce imi recomandati? Sa incerc inseminare artificiala ? Multumesc.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Lenuta, cine te trateaza? Daca ovulezi de ce ai nevoie de Clostilbegyt? Progesterului mentionat nu sugereaza ca ovulezi daca a fost dozat la timpul potrivit. Daca ovulezi si ai trompe permeabile, partenerul a facut o spermograma?

   Daca totul e in limite normale singurul tratament care face o diferenta e fertilizarea in vitro.

 31. Buna, se poate sa existe menstruatie lunar, la 27-28 zile, cantitate mica ( 2-3 zile) si totusi sa nu ovulez? Specific ca am 33 ani, AMH 0.88, 2 FIV-uri nereusite ( rezultate cu 6 ovocite fiecare din care primul FIV cu 1 embrion si al doilea cu 2 embrioni, transferati in ziua 3, fara sarcina), analizele hormonale ok, doar prolactina crescuta si reglata cu dostinex. Multumesc.

 32. Buna ziua domnul doctor va rog frumos sa-mi răspundeți si mie la nelămurirea pe care o am! Acum 54ani am rămas însărcinată din păcate am avortat aveam o lună jumate de sarcină. Au trecut cum spuneam 4 ani de atunci iar de 2 ani incerc sa rămîn însărcinată si fără rezultat. Mentionez ca, pe data de 16 .11.2018 am facut o laparscopie si mi-au spus ca trompele nu sunt înfundate fara endometrioză totul perfect, calitatea spermei soțului este ok , iar acum mia dat doamna doctor clomifen ! Va rog sa-mi răspundeți multă sănătate

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Alexa, imi pare rau pentru sarcina pierduta. Nu ai adresat o intrebare, deci nu stiu clar care e neclaritatea.

   Clomifen ajuta doar daca nu ovulezi natural, daca ai menstruatii regulate si ovulezi, climifen nu aduce nici un beneficiu fata de incercarile naturale.

 33. Imi cer scuze 4 ani vroiam sa zic

 34. Clomifen provoacă palpitati la inima domnu doctor? De 2 zile de cind am inceput sa iau cam am palpitati

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Alexa, palpitatiile nu sunt un efect advers frecvent, dar pot aparea. Va trebui sa te vada medicul de familie pentru a exclude o alta cauza.

 35. Multumesc frumos domnul doctor!

 36. Buna ziua DOMNUL Doctor as dori si eu un raspuns .Locuiesc în Franța și anul trecut am făcut toate analizele pt a rămâne gravidă si au iesit foarte bine însă cum medici sunt neputincioși a găsi un remediu mi-au recomandat sa fac 3 luni injecții Gonal.Am făcut
  Prima luna si a trebuit să opresc fiindca erau prea multi si mi-au interzis sa am contact sexual.Am continuat a doua luna unde mi-au diminuat doza si a fost ok sau developet multi dar tot nu am rămas gravidă nici acum.Am 1,75 si 69 kg ce ma sfătuiți să fac

 37. Buna seara domnul doctor ,as avea o intrebare ,am ovare polichistice ,menstra neregulata as dori un bebe,am fost la medic si am facut toate analizele unei noi concepții, au iesit ok,si mi-a dat tratament ,clomifen cu arefam acid folic,si aspenter si nu prea stiu daca e ok si aspenter

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anka, aspenter/aspirina nu e un tratament pentru ovare polichistice. Singura justificare e daca ai sindrom antifosfolipidic, dar si atunci se ia numai dupa ce ai un test de sarcina pozitiv. Discuta cu medicul tau sa vezi de ce ti-a recomandat-o. Fara justificare e contraindicata in sarcina, iar luata inainte de sarcina poate preveni ruperea foliculului (deci ovulatia).

  • Multumesc atunci pot renunta la aspenter

 38. Buna ziua.am 30 de ani si de curand mai exact la sf lui decembrie 2018.am facut un tratament cu clomifen pt stimularea ovulatiei.am fost la control in a 12-a zi de la ciclul menstrual si mi s-a confirmart faptul ca am 2 foliculi rupti.mi-a dat si o injectie Ovitrelle.Dupa cam o sapt am inceput sa am niste scurgeri maronii..ca si cum sa porneasca ciclu.si in momentul de fata am aceleasi scurgeri.nu pot sa imi dau seama de la ce.daca ma puteti ajuta cu un raspuns.multumesc.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Nicoleta, daca ai avut 2 foliculi rupti inseamna ca ai ovulat deja (de 2 ori), deci Ovitrelle nu avea nici o relevanta. Ori nu ai inteles exact care a fost situatia ori medicul tau nu stie sa stimuleze ovarele cu medicamente.

   Tratamentele hormonale in general pot produce modificari ale menstruatiei, daca esti la zi cu testele Papanicolau nu e nici o urgenta, poti astepta sa vezi ce se intampla. Daca ai si alte simptome (usturime, miros neplacut etc) va trebui sa vezi un examen de secretie pentru a excluce o infectie vaginala.

 39. Scz de deranj va referiți ca nu se poate produse ovulatia daca iau aspenter?

 40. Super articolul, felicitari domnule doctor!
  Am si eu o intrebare? Am 37 de ani , 1.69 inaltime si 74 kg am facut un Rmn si am descoperit ovare polichitice . De aproape 2 ani incerc sa fac un copil, am facut analize amanuntite , histerosalpino grafie – nu erau infundate tromopele. Hormoni sunt in limite normale. Amh- 3.16 , ciclu neregulat de regula 30-34 zile. Am facut trat cu costilbegit ( in a doua luna mi-a dublat doza pana la 150 mg), cicloproginova 2 tb /zi duphaston (in timp ce luam Duphaston 2 tb/zi pana mi s-a activat un ganglion axilar si la o eco mamar am descoperit chisturi la ambii sani..posibil de la trat de stimulare ovariana ? Am luat si profertil, insa endometrul tot era subtire…ginecologul mi-a propus trat injectabil cu gonadotrofine sau sa iau in considerare IVF…De ce endometrul meu nu s-a ingrosat cat ? Multumesc!

 41. Buna seara ! Am 37 de ani 1.65, 57 kg , am un băiete de aproape 7 ani și de 3 ani încercam sa mai facem un copil … am fost la vre o 3-4 medici diferiți , dar degeaba …. am făcut HSG a ieșit bine ( nu am trompele înfundate) am făcut analizele pt hormoni și mi au ieșit bine …. ciclu îmi este destul de regulat +-1,2 zile … va rog sa mi Spune-ți de unde și cu ce sa încep … ce analize îmi mai trebuie . Va mulțumesc ! O seara placuta !

 42. Buna ziua! Am urmat un tratament cu Dupahston si Clostylbegyt in ultimele 2 luni si ar trebui sa incep luna a treia, dar din pacate nu se mai gaseste in farmacii Clostylbegyt. Stiti cumva ceva despre lucrul acesta? Ce varianta inlocuitoare ar fi? Va multumesc!

 43. Roman valentina

  Buna ziua am 21 de ani si am TSH 3.06 credeti ca ar trebui sa iau clomifen pentru a putea avea ovulatie si a ramane insarcinata…anul trecut am fost diagnosticata cu ovare polichistice dar recent mi sa spus ca mi.au trecut. Acum iau normens pentru reglerea menstruatiei.

 44. Buna ziua. Eu am facut stimulare cu, Clomifen 50mg/zi Z2-Z6, am fost la ecografie si aveam doi foliculi de 30mm dezvoltati, imediat am facut o injectie cu ovitrelle. Nu am ramas. Care este explicatia?! Multumesc.

 45. Buna ziua,
  Ma numesc Maria,am varsta de 40 de ani si am nevoie de un sfat profesionist .Dupa mai multe incercari de a ramane insarcinata pe cale naturala am hotarat sa apelam la medici care ne-au recomandat procedura ICSI deoarece sperma sotului nu a fost in regula.In Iulie anul trecut am avut prima procedura ,dupa simularea ovariana sa-u recoltat 7 ovucite din care 6 fecundate ,2 (2 CC si 1 BB-CC )au fost implantati la 5 zile insa din pacate ceilalti nu am mai evoluat pentru a fi congelati ,dupa un test slab pozitiv am primit menstruatia dupa 36 de zile de la ultima menstruatie.A doua incercare a fost in septembrie unde au rezultat 4 ovucite din care 2 ( 8A si 7B ) implantati la 3 zile ….ceilalti nu s-au mai putut congela ,am primit menstruatia la 28 de zile .Dezamagita si fara sperante am incercat sa fac fata psihic ,am fost sfatuita sa apelez la ovucite donate ,ceva in mine vrea sa mai incerce inca o data cu ovucitele propri …am nevoie de un sfat ,va rog … Mentionez ca nu am avut probleme ginecologice ,cu o menstruatie regulata la 24-26 zile,nu am avut nasteri sau avorturi, am fost fumatoare de cateva tigari pe zi ,provin dintr-o familie cu 12 frati care au la randul lor copii ….
  Locuiesc in Germania unde am si facut cele doua proceduri insa nu am primit prea multe explicatii ,de aceea va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat .In speranta ca informatiie date au fost suficiente astept cu nerabdare un raspuns de la dv. Dr. Laurentiu Craciunas.
  Va multumesc anticipat.

 46. Buna,ma numesc Alexandra,am 28 de Ani. Incerc impreuna cu sotul meu de 1 an jumate sa facem un bebe. De 4 luni fac stimulare ovariana, prima Luna am incercat cu clomifen 5mg din ziua 3 pt 5 zile,apoi in ziua a 11 dupa eco ..am primit predalon 5000 i.e intramuscular pt spargerea folicolului. Nu am reactionat prea bine la clomifen si a rezultat un chist pe ovar ,a urmat o Luna de pauza si apoi am inceput cu letrozol 2,5 mg din ziua 3 pt 5 zile .. totul bine si frumos ..foliculi bine dezvoltati si endometru 11-12 ..in fiecare luna z 13 eco si apoi injectie intramuscular predalon 5000 I.e ..nu am Ramas inca insarcinata , mentionez ca sotul este ok a facut spermiograma si e totul ok la el .. Luna asta am inceput din nou , este a 4a incercare deci a 3 a cu letrozol ..sunt in Prezent ziua 13 ,am fost astazi la eco(din pacate la alt doctor deoarece ginecologul meu este in concediu) , doctorita la care am fost nu prea mi-a lasat impresia buna. Mi-a spus ca am 3 foliculi dintre care cel mai mare este de 10mm ,ceea ce nu prea imi vine sa Cred ca mereu in z 13 am avut de 22mm si inca 2 de obicei .. mi-a spus sa mai vin peste 2 zile si ca nu imi face injectia pt ca e folicolul prea mic .. temperatura bazala a scazut de 2 zile de la 37.00 la 36.5 ,Plus ca am dureri de ovare ..nu vreau sa insinuez ca doctorita nu e buna dar mi-a lasat o impresie ca nu e sigura pe ea .. nu stiu ce sa fac nu as vrea sa pierd Luna aceasta. Mentionez ca tratamentul prescris de ginecologul meu este dupa analizele hormonale .. si ca diagnosticul meu este dereglare hormonala si lipsa de ovulatie. Locuiesc in Germania. Credeti ca e posibil ca doctorita sa nu fi citit bine la eco si defapt sa am folicul dominant ? Sau este posibil ca Luna asta corpul meu sa reactioneze altfel la tratament ? Mi-as face singura injectia dar parca imi este si frica .

  • Am mai fost ieri seara la alta doctorita si ea mi-a mai gasit un folicul de 15 mm , endometrul este de 9 ,avand in vedere ca este a 13a zi , m-a mai chemat joi seara la eco (a 15 a zi ) a spus ca daca pana atunci nu creste e Luna pierduta si probabil sa fie o Luna anovulatorie . Sau a mai spus ca e posibil sa fi avut ovulatia in ziua 10 . Dar parca nu prea imi vine sa Cred, pana acum cresteau mai mult de 20-22 si nu se spargeau ,trebuia administrata injectia si acum sa se fi spart singur in ziua 10 ? Temperatura bazala pana in ziua 8 a fost 37,0 apoi ziua 9 si 10 36,9 ..ziua 11 36,8 ,ziua 12 36,6,ziua 13 36,5 iar astazi ziua 14 36,6 .. mucusul cervical parca a fost in ziua 11 mai pronuntat si alunecos .. chiar nu stiu ce sa Cred.. sa fie Luna asta pierduta pt mine? Sau este posibil sa am ovulatie mai tarziu ?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Alexandra, foliculii cresc in medie 2mm pe zi, deci nu as considera-o luna pierduta. Triggerul poate fi administrat oricand dupa 17mm, deci probabil inca 2 zile de asteptat, ceea ce nu e anormal.

 47. Va multumesc pt timpul acordat . Voi merge joi seara la eco sa vedem daca a mai crescut . Deci in mod normal as putea face injectia daca ar fi minim 18 mm . Ceea ce nu inteleg eu ,de ce Luna asta cresc asa greu , luniile trecute aveau in z 13 minim 20mm .. este posibil ca tratamentul sa trebuiasca schimbat? Doctorul neu ginecolog a spus ca daca Nici Luna asta nu vom reusi imi va da trimitere la clinica specializata in infertilitate . Am sa revin cu noutati joi seara . Va multumesc pt raspuns . O zi frumoasa va doresc in continuare !

 48. Va multumesc mult pt raspunsul dvs. Am sa revin joi seara cu noutati . Sper sa fie totul ok . Tot nu inteleg cum este posibil ca luniile trecute in ziua a 13 sa fie totul ok si foliculi foarte mari , si Luna aceasta sa creasca asa greu ?! Doctorul neu ginecolog mi-a spus ca daca Nici Luna asta nu reusim,ma va trimite la o clinica specializata in fertilitate .

  • Buna seara . Am fost in seara asta la eco si folicolul de marti de 15mm a crescut acum la 19,5 mm, doar ca endometrul a scazut la 7.5 ,nu inteleg de ce Nici doctorita nu prea a putut sa ma lamureasca pt ca e pe urgente si nu prea avea timp ,pe deasupra Nici nu cunoaste „cazul”meu asa de bine , pe celalalt ovar a gasit un folicul de 21 mm doar ca a zis ca e ciudat , ca si cum ar fi despartit . Ea a zis un cuvant dar nu prea am inteles.. este posibil ca acolo sa se fi intamplat ovulatia ? Si deaia sa se vada asa ? Foarte ciudat ,in aceste 4 luni de stimulare nu am avut asa ceva. Din pacate medicul meu ginecolog are concediu pana pe 30 deci nu ma poate lamuri nimeni , eu am facut totusi injectia ma gandesc ca nu am nimic de pierdut ..mentionez ca temperatura bazala a crescut azi la 36.8 .. aveti cumva vreo Idee dc a scazut endometru? Pot Lua ceva sa ajute in continuare sau mai bine sa astept linistita ? Va multumesc din suflet . O zi/ seara frumoasa in continuare va doresc !

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Alexandra, nu ai ce sa faci decat sex pentru a obtine o sarcina in caz ca ai ovulat.

 49. Buna seara. Am 29 si de la 14 ma confrunt cu lipsa menstruatiilor si Dupa o serie de analize , destul de tarziu efectuate pentru ca nimeni nu mi a recomandat sa consult un medic endocrinolog , mi s a pus diagnosticul de Hiperandrogenism, valoare 17 OH progesteron fiind 2,2. In momentul de fata urmez tratament cu Dexametazona 0,5 mg 1tb si jumatate seara si din a 15 a zi pana in a 25 a zi a ciclului iau Duphaston 1 tb pe zi si Metformin 500 mg 2×1 tb pe zi. Credeti ca am vreo sansa sa raman insarcinata cu acest diagnostic? Multumesc

 50. Buna seara.Am 30 de ani,si de 9 ani de zile nu reusesc sa raman ansarcinata,acum un an de zile am fost la un cabinet ginecologic pt a urma un tratament.Am facut ecogtafie si mi sa spus ca am ovare semi polichistice,mia dat pt 3 luni de zile myo san ,dufaston,siofor 1000, am urmat cu ele si nu a dat nici un rezultat,dupa mia dat clostybegit si degeaba.luna asta mia spus sa ma duc sami faca injectia pt ovulatie.Puteti sami dati un sfat.Va multumesc

 51. Buna ziua, ma numesc Diana, am 23 de ani și după mai multe investigații din cauza ca nu prea am menstruație și nu prea ovulez doctorul din Germania unde Stau la momentul acesta mi-a prescris Clomifen 50 din ziua ciclului 5 pana in ziua ciclului 9 (5 zile) sa iau in fiecare zi câte o pastila. Le-am terminat și in ziua ciclului 10 am fost la control pentru a vedea cât s-au dezvoltat foliculii iar doctorul mi-a spus așa : ai mulți foliculi mici și pe o parte și pe alta dar pe partea stânga ai doi foliculi unul de 12mm și celălalt de 11mm. Am întrebat dacă este ok pt ziua ciclului 10 și dacă Clomifenul își face efectul, iar doctorul mi-a răspuns ca pt ziua ciclului 10 este bine doar ca in următoarele 5 zile nu o sa ovulez și mi-a făcut încă o programare in ziua ciclului 13 (adică mâine,vineri) ca sa vadă dacă s-au mai dezvoltat foliculii. As dori sa știu este bine pt ziua ciclului 10 sa fie doar 12 mm unul și celălalt 11mm? Am șansa sa ovulez in luna aceasta fiind prima luna de Clomifen 50mg? Puteți sa îmi dați un sfat? Va Multumesc Anticipat!

  • Buna diana ! Am citit comentariul tau . Si eu locuiesc in Germania . Si eu ma confrut cu aceiași problema ca a ta . Am primit de la doctorul ginecolog Clomifen 50mg din a 3 zi de ciclu pana in a 7 zi (5zile) . La tine a mers procedura.. imi doresc din tot sufletul un copil de 2 ani incerc dar nu am reusit. Multumesc . Ast un raspuns pozitiv

 52. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am ramas insarcinata cu tratament letrozole, acum sunt insarcinata in 10 saptamani, la analizele de sange am fost diagnosticata cu MTHFR C677 heterozigot, credeti ca pot pierde sarcina din cauza aceasta? precizez ca am luat acid folic si aspenter cu 2 ani inainte de sarcina si din saptamana 7 am dublat doza de acid folic si aspenter si doua ovule de progesteron. Multumesc

 53. buna ..am 20 de ani si am deseori probleme cu ovarele deam nustiu de cite ori sa numar la cite spitale am fost si numi ajuta nimic am foarte mari dureri totusi durerile nu ma lasa de un an si ceva cu sotul nu putemavea un bebe nustiu deja la cine sa ma adresezi si ce sa mai fac d-mnule Doktor ajutatima va rog nu vreau sa cred in aceea ca no s pot da viata unui kopil….fiecare medik la citi am fost imi spuneau diferite motive mam ratacit nustiu ce sa cred si cum sa ma tratezi si anume ce sa tratezi …pin si in ziua de azi nu ma lasa durerile si nu se primeste sarcina

 54. Nina seara ma confrunt cu infertilitatea momentan sunt in anglia dr Dr aici miau dat letrozol 2.5mg. Pt 6luni care nu sis facut nicio schimbare a Mao flolosit cineva letrozol?va multumesc

 55. Buna , ma numesc Alexandra , incercam de 1 an si 8 luni sa facem un bebe , spermiograma sotului fiind ok ,am facut la ginecologie 4 stimulari , 1 cu clomifen si celalalte 3 cu letrozol ca apoi in ziua 13-14 dupa examinare ecografica sa primesti pregnyl 5000 i.e .. ovarele mele au reactionat ok la stimulare prezentand mereu foliculi . Dupa aceste 4 incercari medicul meu ginecolog m-a trimis la o clinica de specializare in reproducere , menzionez ca si analizele hormonale au fost cat de cat ok doar ca aveam o dereglare hormonala( ciclu menstrual neregulat ) . Ajunsa la clinica dupa examinare ecografica mi s-a pus posibilul diagnostic de saktosalpinx pe trompa stanga avand fff mult lichid in ea .. am primit trimitere la histeroscopie si laparoscopie spunandu-mi ca daca trompa e bolnava nu se poate ajunge la o sarcina sau cel probabil sarcina extrauterina si recomandu-mi sa o scot afara in conditiile in care se adevereste diagnosticul si este infectie .. doctorita spunandu-mi in acelasi timp ca probabil asta si fiind cauza neaparitiei sarcinii.. pe 21 iunie as avea programare la laparoscopie si histeroscopie .. problema e ca nu stiu ce sa fac , daca sa accept sa fie scoasa afara si ce sanse as mai avea apoi de sarcina .. doctorita de la clinica spunandu-mi ca sansele vor creste considerabil dupa operatie .. si se poate face si fertilizare in vitro daca e nevoie spunandu-mi in acelasi timp ca ovarele sunt f bine si uterul la fel .. exista posibilitatea sa fie si celalalte trompa infundata ? La ecografie nu s-a vazut nimic .. Va multumesc din suflet! O zi frumoasa in continuare ! Mentionez ca sunt in Germania, am 168 si 57 kg

 56. Sturza Costinela

  Buna ziua ,

  Ma numesc Cristina ,am 34 ani si 8 luni.
  Am ovare polichistice ,urmez un tratament cu inofolic si vitamina E.(mentionez ca acum un an ,am avut o sarcina oprita in evolutie la 4-5 saptamani)
  Din pacate nu am ovulatie,dr meu ginecolog,mi-a recomandat ,clomifhen(dar este de negasit)si am luat in schimb zequipra 2,5 mg.
  Dupa o ecografie facuta in urma tratamentului cu zequipra,dr meu mi-a recomandat ca din ziua 2 a ciclului menstrual sa fac 10 injectii cu dexametazona (ptr ovulatie).
  Eu, in urma cu 3 ani am mai urmat un tratament cu dexametazona ptr hernia de disc lombara pe care o am…intrebarea mea este:
  -dexametazona se foloseste si pentru stimulare ovulatiei?

  Multumesc anticipat!

 57. Buna ziua ..am si eu o intrebare daca puteti sa imi răspundeți…..imi doresc foarte mult un copil incercam de 4 ani si nici un rezultat …am luat si tratamente ….am fost la doctor si mia zis ca am ovare polichistice mia dat doar două luni tratament …mi sa reglat menstruatie…..ar avea vro legatura operatia de apendicită cu oulația pentru va ma doare foarte tare in ziua ocupației …Mia spus cineva ca nu pot ramane ca e prinsa rau pe dinăuntru….si de asta as vrea sa cer parerea si la alt cineva … Dacă are vro legatura

 58. Sipos Lavinia

  Daca am endomentru prea subtire dupa stimulari cu clostybegit se poate obtine sarcina? Sau exista ceva medicament pentru ingrosarea endometrului?

 59. Buna seara domnul doctor as vrea sa va adresezi și eu o întrebare eu am fost operata acum 5 luni cu sindromul steril levental oare acum pot sa fac copii medicul ginecolog mi-a recomandat tratamentul clostilbegyit

 60. Buna seara dl dr,
  Recomandați stimulare varianta la un AMH de 0,63 sau direct FIV, la vârsta de 35 ani fara alte probleme medicale?
  Multumesc!

 61. Buna seara. Va rog mult,sa ma ajutati cu un raspuns! Am 28 de ani,menstruatii regulate,ovulatie,un copil de 4 ani! Din pacate de aproape 2 ani de cand incerc, nu am mai ramas insarcinata. Spermograma sotului,este bunicica.
  Luna urmatoare am programat o inseminare intrauterina. Doamna doctor,mi-a recomandat injectii cu OVALEAP 30 din ziua 2 a ciclului menstrual,pana-n ziua a 7-a. Eu nu prea sunt de acord,nu inteleg de ce as avea nevoie de aceasta stimulare,atata timp cat eu ovulez! Mi s-a spus ca in felul acesta creste sansa instalarii unei sarcini!
  Este periculos acest OVALEAP? Sa incerc totusi sa fac aceasta stimulare,sau sa merg pe cale naturala? Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns!

 62. Buna ziua,
  Am 28 de ani, iar de un an si jumatate incerc sa raman insarcinata, dar fara succes. Ciclul menstrual este foarte regulat ( la 28 de zile), ovulatia este normala (a fost monitorizata prin ecografie- a rezultat un folicul de dimensiuni normale), analizele sotului sunt bune, dar cu toate astea nu se intampla nimic. Am fost la un specialist in infertilitate si dl. doctor ne-a recomandat sa mai incercam. Nu stiu ce sa mai fac…credeti ca ar fi recomandat sa caut alt specialist si sa fac alte investigatii si tratamente?

 63. Buna ziua,domnule doctor!

  Am 24 de ani de aproximativ un an și jumătate imi doresc din tot sufletul sa raman însărcinată. Acum un an am aflat ca am o problema cu tiroida (Pe baza de îngrășare) iau tratament L-thyrox 75mg totul merge bine.
  Problema mea este alta de câteva luni am o mestruatie neregulată. Acum 2 saptamani jumătate a venit următorul ciclu dar de atunci nu se mai oprește. Am fost la medicul ginecolog, mi s-a dat Duphaston 10 mg pentru 14 zile sa mi se oprească. Si la următoare mestruatie sa iau din ziua 3 Clomifen pana in ziua 7 .Si in timpul acesta sa fac un control sa vada evoluția ovulului .
  As dori sa stiu daca cu acest tratament am o sansa de a rămâne însărcinată. Mulțumesc

 64. Buna dimineata!am facut analize de hormoni prolactina tsh sunt ok, Din iulie 2018 incerc sa raman insarcinata, adica in fiecare luna merg la doctor sa imi monitorizeze ovulatia. Am ciclu dereglat >50 de zile. Am primit tratent duphaston 10 zile/ luna din iulie-oct. 2018 nu s-a intamplat nimic. Din oct am observat ca nu am ovulatie lunara. Am inceput cu tratament de clostilbegyt 6 luni (oct+noi+dec) +renuntat la duphaston, inceput cu arefam din ziua 16, 17 -10 medicamente/ luna+ profertil. Analize la sotul sunt bune, fara probleme( spermograma). In noiembrie pt mine am facut analize de hormoni au fost ok. Am facut pauza de clostilbegy ian, febr, mart. Dar in acest timp am cobtinuat cu arefam si profertil. Iara fara ovulatie februarie+martie. In 01.martie.2019 am facut Hsg-trompele sunt ok amandoua. aprilie+iunie+iulie 2019 am inceput iara cu clostilbegyt din Ungaria+arefam+profertil nu s-a intamplat nimic.in iulie am mers la Sovata sa fac un tratament ginecologic. Nu am fost monitorizata dupa ovitrelle cand am luat clostylbegyt decat inainte de injectie. In august 2019 am mers la un alt doctor dar pe infertilitate. M-a lasat fara medicamente sa vada cand vine ciclul si mi-a dat myosun plus. Mi-a intarziat ciclul … Ca de obicei… Era ziua 45, am fost la doctor sa ma vada. Mi-a dat duphaston si mi-a venit ciclul peste 1 saptamana . In a 3a zi am facut analize la mai multi hormoni. Se pare ca prolactina era crescuta , dubla. Normal era maxim 27um iar eu aveam 57um…. Dar dupa ce am facut analizele am inceput sa iau Letrozol 1/ zi- 5 zile. In ziua 12 a cm adica lunia trecuta am avut un folicul de 19,9. Marti in 07.oct.19 am luat ovitrelle, am fost monitorizata joi 10.oct. Nu mai era foliculul era spart probabil. +myo sun pe toata perioada. A zis acum sa asteptam sa vedem daca vine ciclul, ca dupa imi va da ceva si pt prolactina crescuta. Am sanse sa raman insarcinata daca am prolactina crescuta dubla? Am facut si dragoste cu sotul acum marti , si ceva f ciudat ce nu mi s-a mai intamplat. Am sangerat putin dupa contactul sexual. Doar pe chilot am avut si pe… Pen…l sotului , dupa nu am mai avut. Oare dc? Eram la 7 zile dupa ovitrelle. Acea sangerare inseamna ceva? Oare dc raman asa greu insarcinata?

 65. Bună ziua. Am 42 de ani, o fetita născută la 36 de ani și mi_a mai dori un copil. Am 161 cm și 46 kg… Mai slăbuța.
  Nu am încercat încă, cdrcat luna trecuta de 2 ori, cu 2 și 3 zile înaintea ovulației.
  În urma unor analize făcute în ziua 3 a c m, fsh, lh, estradiol au ieșit în limite normale. Am făcut AMH, rezerva ovariana și a ieșit 0,950, limita inferioara fiind de 1. Am ciclu de 30 _31 zile, regulat, de obicei simt dureri în preajma ovulației fie în stânga, fie în dreapta.
  Dar, am impresia ca mucusul cervical este destul de redus. Ce as putea face în acest sens?
  Ce as putea face să-mi cresc șansele de a concepe? Dacă reușesc natural, altfel nu…
  Ma gândeam la clomifen, dar nu cred ca m-ar ajuta dacă fsh e ok…

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.