Stimulare ovariana cu Clomifen / Letrozole / FSH la femeile care nu ovuleaza

Absenta ovulatiei / anovulatia este una dintre principalele cauze de infertilitate. Ciclurile menstruale anovulatorii (fara ovulatie) sunt cel mai adesea asociate cu sindromul ovarelor polichistice si tind sa fie ori foarte scurte (sub 21 de zile) ori foarte lungi (peste 35-42 de zile, uneori pana la 60-90 de zile). Tratamentul de stimulare ovariana poate ajuta la obtinerea unei sarcini in astfel de situatii.

Unele femei pot avea cicluri menstruale foarte neregulate, alternand de la foarte scurte la foarte lungi si uneori cu durata normala in jur de 30 de zile. Asta sugereaza ca unele cicluri sunt ovulatorii, dar pot ridica probleme in obtinerea unei sarcini pentru ca nu sunt suficient de dese.

Daca sarcina se lasa asteptata mai mult de 12 luni se poate pune diagnosticul de infertilitate, urmand ca investigatiile de infertilitate sa identifice cauza. Testul cel mai accesibil (comoditate si pret) pentru identificarea ovulatiei, sau absenta ei, este dozarea progesteronului din sange.

Pentru a intelege mai bine informatiile care urmeaza iti recomand sa te familiarizezi cu dinamica hormonilor intr-un ciclu menstrual normal. Orice tratament de fertilitate care are ca tinta obtinerea ovulatiei va actiona asupra acestei dinamici hormonale.

Pe scurt, ciclul menstrual incepe in ziua 1 de sangerare menstruala. Urmeaza o perioada variabila in care creierul iti stimuleaza ovarele sa produca foliculi, iar la un moment dat unul dintre acesti foliculi ovarieni va deveni dominant si va creste pana se rupe sa elibereze un ovul.

Ovulatia se produce cel mai adesea in ziua 14 (intr-un ciclu menstrual standard de 28 de zile), dar la fel de bine poate fi si in ziua 16-18 sau 20. Perioada pana la ovulatie e variabila. Perioada dintre ovulatie si urmatoarea menstruatie tinde sa fie constanta (14 zile).

FSH = hormonul foliculo-stimulant, adica hormonul care stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni. FSH vine de la creier (hipofiza).

LH = hormonul luteinizant, adica hormonul care declanseaza ovulatia cand foliculul dominant e suficient de dezvoltat. Si LH vine de la creier (hipofiza).

Estradiol = unul dintre hormonii femeiesti (estrogeni). Nivelul estradiolului in sange creste odata cu dezvoltarea foliculilor ovarieni. Este hormonul care regleaza eliberarea de FSH/LH din creier. Daca nu ajunge suficient estradiol la creier (prin sange), hipofiza intelege ca trebuie sa elibereze mai mult FSH pentru a stimula cresterea foliculilor ovarieni (si proportional ca vreste si nivelul estradiolului).

Progesteron = hormonul care confirma ovulatia. Progesteronul este eliberat de foliculul ovarian care s-a rupt pentru a elibera ovulul (corpul galben), iar nivelul lui creste dupa ovulatie. Ideal se masoara la 7 zile dupa ovulatie.

Clomifen pentru stimulare ovariana

Clomifen este un medicament cunoscut sub foarte multe denumiri comerciale, printre care: Clomid, Clomiphene Citrate, Serophene, iar in Romania cel mai adesea Clostilbegyt.

Ce face Clomifen si cum ajuta ovulatia? Clomifen blocheaza receptorii pentru estradiol in creier. Cu alte cuvinte, chiar daca ovarele produc suficient estradiol pentru ca exista dezvoltare foliculara, creierul nu va simti asta si va stimula ovarele si mai mult eliberand nivele mai mari de FSH. Ovarele vor fi supra-stimulate sa produca foliculi si va creste astfel sansa de a se obtine ovulatie.

Un tratament cu Clomifen incepe in ziua 2 a ciclului menstrual si presupune 50 mg de Clomifen (tablete) luate zilnic pentru 5 zile (Z2-6). In perioada asta se vor dezvolta foliculii ovarieni suficient de bine pentru a avea o sansa mare de ovulatie.

Letrozole pentru stimulare ovariana

Letrozole este mai nou si mai potent decat Clomifen. Nu este comercializat sub asa multe nume, cel mai adesea Femara.

Ce face Letrozole si cum ajuta ovulatia? Letrozole blocheaza enzima care ajuta la formarea de estradiol, iar nivelul de estradiol care ajunge la creier va fi redus, ceea ce va stimula eliberarea de FSH. Mai mult FSH va determina o mai buna dezvoltare a foliculilor ovarieni.

Un tratament cu Letrozole incepe in ziua 2 a ciclului menstrual si presupune 5 mg de Letrozole (tablete) luate zilnic pentru 5 zile (Z2-6). La fel ca si in cazul Clomifen, foliculii se vor dezvolta in perioada asta pentru a creste sansa ovulatiei.

FSH pentru stimulare ovariana

FSH este comercializat probabil sub mai multe nume decat Clomifen si Letrozole la un loc: Gonal – F, Follitropin, Follistim, Puregon, Fostimon, Menopur etc etc etc. Oricare are acelasi efect in cazul asta.

Ce face FSH si cum ajuta ovulatia? Si Clomifen si Letrozole inseala creierul sa elibereze mai mult FSH pentru a stimula dezvoltarea foliculilor ovarieni. Cand se administreaza direct FSH se produce exact acelasi efect, fara a fi nevoie de nivele crescute de la creier.

Si tratamentul cu FSH incepe in ziua 2 a ciclului menstrual si presupune 75 IU de FSH (injectabil) luate zilnic pentru 5 zile (Z2-6).

Monitorizarea tratamentului de stimulare ovariana

Fiecare femeie e diferita si nu exista tratament universal care sa functioneze identic pentru toata lumea. Din cauza asta trebuie monitorizata dezvoltarea foliculilor ovarieni si ovulatia in cazul tratamentelor de stimulare ovariana.

Un minim de 2 ecografii succesive sunt necesare pentru a evalua eficienta stimularii, indiferent de medicamentul ales. De obicei se face o ecografie in Z5-6 si ulterior una in Z10-12. Tinta este sa se ajunga la foliculi ovarieni de 16-18 mm in anticiparea ovulatiei in jur de Z14.

Confirmarea ovulatiei se poate face fie printr-o a 3-a ecografie cand se confirma ruperea foliculilor, fie prin dozarea progesteronului din sange in jur de Z21. Ambele variante sunt acceptabile.

Daca s-a confirmat eficienta tratamentului intr-un ciclu nu e necesara monitorizarea in ciclurile viitoare.

Daca nu ovulezi nici cu stimulare

Daca nu se obtine ovulatie cu 50 mg de Clomifen se poate creste doza la 100 mg. Letrozole este usor superior Clomifenului si poate fi folosit ori ca linie intai ori ca linie a doua de tratament. Si in cazul Letrozolului doza poate fi crescuta la 7.5 mg daca e necesar. A treia linie de tratament e stimularea cu FSH.

Uneori se obtine dezvoltare foliculara ideala, dar foliculul nu se rupe si nu elibereaza ovulul. In cazul asta se poate folosi hCG, un hormon (injectabil) cu efect similar LH, care va declansa ovulatia.

Daca nici cu FSH nu se obtine ovulatie atunci singura optiune viabila e fertilizarea in vitro.

Efecte adverse si riscuri

Fiind vorba de tratamente hormonale exista adesea efecte adverse: bufeuri, dureri de cap, greata, balonare, slabiciune, tulburari de dispozitie. Sunt reversibile si afecteaza doar perioada de administrare.

Riscul principal al stimularii e sindromul de hiperstimulare ovariana. De asta e important sa se monitorizeze dezvoltarea foliculara si sa se ajusteze tratamentul in functie de rezultate. Sarcina multipla (gemeni / tripleti) trebuie evitata daca se dezvolta mai mult de 2 foliculi dominanti care au potential de a elibera ovule.

Alte recomandari

Fertilitatea e o problema complexa. Doar citind articolul de mai sus poti intelege ca tratamentele de fertilitate necesita ajustari foarte delicate, iar un ginecolog-obstetrician generalist nu va avea experienta / cunostintele necesare. Alege un ginecolog cu interes in infertilitate.

Greutatea este foarte importanta. Sindromul ovarelor polichistice asociaza adesea obezitate. Scaderea in greutate cu cel putin 10% in cazul femeilor obeze poate readuce ciclurile menstruale la normal, cu ovulatii spontane fara sa fie nevoie de nici un tratament.

Daca lipsa ovulatiei este in contextul sindromului ovarelor polichistice atunci Metformin este util ca tratament adjuvant in timpul stimularii ovariene. Vezi articolul despre Metformin pentru sindromul ovarelor polichistice.

Tine cont ca sansa obtinerii unei sarcini cand exista ovulatie si nu sunt alte probleme de fertilitate este in jur de 15-20% in fiecare ciclu. Asta inseamna ca trebuie sa ai rabdare si sa fii perseverenta, ideal sa se faca cel putin 6 cicluri de stimulare pana sa se treaca la fertilizare in vitro.

Nu arunca banii pe vitamine si suplimente alimentare scumpe care nu au efect dovedit (Myo Sun, Profecund, Branca Ursului etc). Pentru companii e foarte usor sa lanseze produse si sa sustina tot felul de teorii nedovedite (nu e ilegal din pacate). Un produs farmaceutic a carui eficienta este dovedita prin studii trece la nivelul de medicament, nu ramane la stadiul de supliment alimentar / nutritiv. Verifica eticheta, vezi ce contine si incearca sa intelegi daca isi merita pretul sau nu (acid folic, vitamina D etc gasesti simplu la pret civilizat).

Singurul rol al tratamentului cu progesteron in cazul anovulatiei este sa declanseze sangerare vaginala. Faptul ca sangerezi regulat cand iei tratament cu progesteron in a 2-a jumatate a ciclului nu inseamna ca ovulezi. Un ginecolog care prescrie progesteron ca tratament pentru anovulatie confirma ca nu are nici cea mai vaga idee in legatura cu ce face si ar trebui evitat pe viitor. E ok sa accepti ca nu ai expertiza in toate subdomeniile unei specializari atat de vaste cum e obstetrica si ginecologia.

Voi raspunde la intrebari mai jos, dar te rog citeste atenta articolul de mai sus inainte sa intrebi.

132 raspunsuri

1 2
 1. Buna ziua, ma numesc Diana, am 23 de ani și după mai multe investigații din cauza ca nu prea am menstruație și nu prea ovulez doctorul din Germania unde Stau la momentul acesta mi-a prescris Clomifen 50 din ziua ciclului 5 pana in ziua ciclului 9 (5 zile) sa iau in fiecare zi câte o pastila. Le-am terminat și in ziua ciclului 10 am fost la control pentru a vedea cât s-au dezvoltat foliculii iar doctorul mi-a spus așa : ai mulți foliculi mici și pe o parte și pe alta dar pe partea stânga ai doi foliculi unul de 12mm și celălalt de 11mm. Am întrebat dacă este ok pt ziua ciclului 10 și dacă Clomifenul își face efectul, iar doctorul mi-a răspuns ca pt ziua ciclului 10 este bine doar ca in următoarele 5 zile nu o sa ovulez și mi-a făcut încă o programare in ziua ciclului 13 (adică mâine,vineri) ca sa vadă dacă s-au mai dezvoltat foliculii. As dori sa știu este bine pt ziua ciclului 10 sa fie doar 12 mm unul și celălalt 11mm? Am șansa sa ovulez in luna aceasta fiind prima luna de Clomifen 50mg? Puteți sa îmi dați un sfat? Va Multumesc Anticipat!

  • Buna diana ! Am citit comentariul tau . Si eu locuiesc in Germania . Si eu ma confrut cu aceiași problema ca a ta . Am primit de la doctorul ginecolog Clomifen 50mg din a 3 zi de ciclu pana in a 7 zi (5zile) . La tine a mers procedura.. imi doresc din tot sufletul un copil de 2 ani incerc dar nu am reusit. Multumesc . Ast un raspuns pozitiv

  • Salut Diana ,
   Recent am fost diagnosticata cu PCOS. Și eu locuiesc in Germania iar medicul ginecolog pentru a îmi “regla” menstruația mi-a prescris anticoncepționale . Totodata acesta mi-a menționat despre posibilul tratament cu Clomifen , însă a mai menționat ca pentru acest tratament e necesar sa mă adresez unei clinici specializate in Kinderwunsch care este deja cu plata. Asigurarea medicală poate prelua doar pina la 50 % din costuri.
   Îmi doresc mult un copil și mă gindesc sa încerc un asemenea tratament . Ai putea sa îmi zici , dacă ai apelat la același gen de clinica și care ar fi costurile aproximative , ca sa știu la ce sa mă aștept .
   Multumesc anticipat

 2. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am ramas insarcinata cu tratament letrozole, acum sunt insarcinata in 10 saptamani, la analizele de sange am fost diagnosticata cu MTHFR C677 heterozigot, credeti ca pot pierde sarcina din cauza aceasta? precizez ca am luat acid folic si aspenter cu 2 ani inainte de sarcina si din saptamana 7 am dublat doza de acid folic si aspenter si doua ovule de progesteron. Multumesc

  • Bună seara,am citit comentariul dumneavoastră și eu iau letrozol Dumneavoastră după cât timp ari rămas însărcinată??Cât a durat tratamentul?

  • A doua luna am ramas insarcinata, nu imi mai amintesc exact numarul de zile pe luna in care am luat letrozole(cred ca 7 zile) insa stiu ca prima luna am luat doar 1 pastila pe zi si a doua luna mi s-a recomandat tratament cu 2 pastile pe zi si asa am si reusit

  • Salut, am si eu aceeasi mutație C677T heterozigot, ai reusit sa duci sarcina pana la sfarsit ? A afectat cumva aceasta mutație bebele ? Ce medicamente ai administrat in timpul sarcinii ? Multumesc

 3. buna ..am 20 de ani si am deseori probleme cu ovarele deam nustiu de cite ori sa numar la cite spitale am fost si numi ajuta nimic am foarte mari dureri totusi durerile nu ma lasa de un an si ceva cu sotul nu putemavea un bebe nustiu deja la cine sa ma adresezi si ce sa mai fac d-mnule Doktor ajutatima va rog nu vreau sa cred in aceea ca no s pot da viata unui kopil….fiecare medik la citi am fost imi spuneau diferite motive mam ratacit nustiu ce sa cred si cum sa ma tratezi si anume ce sa tratezi …pin si in ziua de azi nu ma lasa durerile si nu se primeste sarcina

 4. Nina seara ma confrunt cu infertilitatea momentan sunt in anglia dr Dr aici miau dat letrozol 2.5mg. Pt 6luni care nu sis facut nicio schimbare a Mao flolosit cineva letrozol?va multumesc

 5. Buna , ma numesc Alexandra , incercam de 1 an si 8 luni sa facem un bebe , spermiograma sotului fiind ok ,am facut la ginecologie 4 stimulari , 1 cu clomifen si celalalte 3 cu letrozol ca apoi in ziua 13-14 dupa examinare ecografica sa primesti pregnyl 5000 i.e .. ovarele mele au reactionat ok la stimulare prezentand mereu foliculi . Dupa aceste 4 incercari medicul meu ginecolog m-a trimis la o clinica de specializare in reproducere , menzionez ca si analizele hormonale au fost cat de cat ok doar ca aveam o dereglare hormonala( ciclu menstrual neregulat ) . Ajunsa la clinica dupa examinare ecografica mi s-a pus posibilul diagnostic de saktosalpinx pe trompa stanga avand fff mult lichid in ea .. am primit trimitere la histeroscopie si laparoscopie spunandu-mi ca daca trompa e bolnava nu se poate ajunge la o sarcina sau cel probabil sarcina extrauterina si recomandu-mi sa o scot afara in conditiile in care se adevereste diagnosticul si este infectie .. doctorita spunandu-mi in acelasi timp ca probabil asta si fiind cauza neaparitiei sarcinii.. pe 21 iunie as avea programare la laparoscopie si histeroscopie .. problema e ca nu stiu ce sa fac , daca sa accept sa fie scoasa afara si ce sanse as mai avea apoi de sarcina .. doctorita de la clinica spunandu-mi ca sansele vor creste considerabil dupa operatie .. si se poate face si fertilizare in vitro daca e nevoie spunandu-mi in acelasi timp ca ovarele sunt f bine si uterul la fel .. exista posibilitatea sa fie si celalalte trompa infundata ? La ecografie nu s-a vazut nimic .. Va multumesc din suflet! O zi frumoasa in continuare ! Mentionez ca sunt in Germania, am 168 si 57 kg

 6. Sturza Costinela

  Buna ziua ,

  Ma numesc Cristina ,am 34 ani si 8 luni.
  Am ovare polichistice ,urmez un tratament cu inofolic si vitamina E.(mentionez ca acum un an ,am avut o sarcina oprita in evolutie la 4-5 saptamani)
  Din pacate nu am ovulatie,dr meu ginecolog,mi-a recomandat ,clomifhen(dar este de negasit)si am luat in schimb zequipra 2,5 mg.
  Dupa o ecografie facuta in urma tratamentului cu zequipra,dr meu mi-a recomandat ca din ziua 2 a ciclului menstrual sa fac 10 injectii cu dexametazona (ptr ovulatie).
  Eu, in urma cu 3 ani am mai urmat un tratament cu dexametazona ptr hernia de disc lombara pe care o am…intrebarea mea este:
  -dexametazona se foloseste si pentru stimulare ovulatiei?

  Multumesc anticipat!

 7. Buna ziua ..am si eu o intrebare daca puteti sa imi răspundeți…..imi doresc foarte mult un copil incercam de 4 ani si nici un rezultat …am luat si tratamente ….am fost la doctor si mia zis ca am ovare polichistice mia dat doar două luni tratament …mi sa reglat menstruatie…..ar avea vro legatura operatia de apendicită cu oulația pentru va ma doare foarte tare in ziua ocupației …Mia spus cineva ca nu pot ramane ca e prinsa rau pe dinăuntru….si de asta as vrea sa cer parerea si la alt cineva … Dacă are vro legatura

 8. Sipos Lavinia

  Daca am endomentru prea subtire dupa stimulari cu clostybegit se poate obtine sarcina? Sau exista ceva medicament pentru ingrosarea endometrului?

 9. Buna seara domnul doctor as vrea sa va adresezi și eu o întrebare eu am fost operata acum 5 luni cu sindromul steril levental oare acum pot sa fac copii medicul ginecolog mi-a recomandat tratamentul clostilbegyit

 10. Buna seara dl dr,
  Recomandați stimulare varianta la un AMH de 0,63 sau direct FIV, la vârsta de 35 ani fara alte probleme medicale?
  Multumesc!

 11. Buna seara. Va rog mult,sa ma ajutati cu un raspuns! Am 28 de ani,menstruatii regulate,ovulatie,un copil de 4 ani! Din pacate de aproape 2 ani de cand incerc, nu am mai ramas insarcinata. Spermograma sotului,este bunicica.
  Luna urmatoare am programat o inseminare intrauterina. Doamna doctor,mi-a recomandat injectii cu OVALEAP 30 din ziua 2 a ciclului menstrual,pana-n ziua a 7-a. Eu nu prea sunt de acord,nu inteleg de ce as avea nevoie de aceasta stimulare,atata timp cat eu ovulez! Mi s-a spus ca in felul acesta creste sansa instalarii unei sarcini!
  Este periculos acest OVALEAP? Sa incerc totusi sa fac aceasta stimulare,sau sa merg pe cale naturala? Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns!

 12. Buna ziua,
  Am 28 de ani, iar de un an si jumatate incerc sa raman insarcinata, dar fara succes. Ciclul menstrual este foarte regulat ( la 28 de zile), ovulatia este normala (a fost monitorizata prin ecografie- a rezultat un folicul de dimensiuni normale), analizele sotului sunt bune, dar cu toate astea nu se intampla nimic. Am fost la un specialist in infertilitate si dl. doctor ne-a recomandat sa mai incercam. Nu stiu ce sa mai fac…credeti ca ar fi recomandat sa caut alt specialist si sa fac alte investigatii si tratamente?

 13. Buna ziua,domnule doctor!

  Am 24 de ani de aproximativ un an și jumătate imi doresc din tot sufletul sa raman însărcinată. Acum un an am aflat ca am o problema cu tiroida (Pe baza de îngrășare) iau tratament L-thyrox 75mg totul merge bine.
  Problema mea este alta de câteva luni am o mestruatie neregulată. Acum 2 saptamani jumătate a venit următorul ciclu dar de atunci nu se mai oprește. Am fost la medicul ginecolog, mi s-a dat Duphaston 10 mg pentru 14 zile sa mi se oprească. Si la următoare mestruatie sa iau din ziua 3 Clomifen pana in ziua 7 .Si in timpul acesta sa fac un control sa vada evoluția ovulului .
  As dori sa stiu daca cu acest tratament am o sansa de a rămâne însărcinată. Mulțumesc

 14. Buna dimineata!am facut analize de hormoni prolactina tsh sunt ok, Din iulie 2018 incerc sa raman insarcinata, adica in fiecare luna merg la doctor sa imi monitorizeze ovulatia. Am ciclu dereglat >50 de zile. Am primit tratent duphaston 10 zile/ luna din iulie-oct. 2018 nu s-a intamplat nimic. Din oct am observat ca nu am ovulatie lunara. Am inceput cu tratament de clostilbegyt 6 luni (oct+noi+dec) +renuntat la duphaston, inceput cu arefam din ziua 16, 17 -10 medicamente/ luna+ profertil. Analize la sotul sunt bune, fara probleme( spermograma). In noiembrie pt mine am facut analize de hormoni au fost ok. Am facut pauza de clostilbegy ian, febr, mart. Dar in acest timp am cobtinuat cu arefam si profertil. Iara fara ovulatie februarie+martie. In 01.martie.2019 am facut Hsg-trompele sunt ok amandoua. aprilie+iunie+iulie 2019 am inceput iara cu clostilbegyt din Ungaria+arefam+profertil nu s-a intamplat nimic.in iulie am mers la Sovata sa fac un tratament ginecologic. Nu am fost monitorizata dupa ovitrelle cand am luat clostylbegyt decat inainte de injectie. In august 2019 am mers la un alt doctor dar pe infertilitate. M-a lasat fara medicamente sa vada cand vine ciclul si mi-a dat myosun plus. Mi-a intarziat ciclul … Ca de obicei… Era ziua 45, am fost la doctor sa ma vada. Mi-a dat duphaston si mi-a venit ciclul peste 1 saptamana . In a 3a zi am facut analize la mai multi hormoni. Se pare ca prolactina era crescuta , dubla. Normal era maxim 27um iar eu aveam 57um…. Dar dupa ce am facut analizele am inceput sa iau Letrozol 1/ zi- 5 zile. In ziua 12 a cm adica lunia trecuta am avut un folicul de 19,9. Marti in 07.oct.19 am luat ovitrelle, am fost monitorizata joi 10.oct. Nu mai era foliculul era spart probabil. +myo sun pe toata perioada. A zis acum sa asteptam sa vedem daca vine ciclul, ca dupa imi va da ceva si pt prolactina crescuta. Am sanse sa raman insarcinata daca am prolactina crescuta dubla? Am facut si dragoste cu sotul acum marti , si ceva f ciudat ce nu mi s-a mai intamplat. Am sangerat putin dupa contactul sexual. Doar pe chilot am avut si pe… Pen…l sotului , dupa nu am mai avut. Oare dc? Eram la 7 zile dupa ovitrelle. Acea sangerare inseamna ceva? Oare dc raman asa greu insarcinata?

 15. Bună ziua. Am 42 de ani, o fetita născută la 36 de ani și mi_a mai dori un copil. Am 161 cm și 46 kg… Mai slăbuța.
  Nu am încercat încă, cdrcat luna trecuta de 2 ori, cu 2 și 3 zile înaintea ovulației.
  În urma unor analize făcute în ziua 3 a c m, fsh, lh, estradiol au ieșit în limite normale. Am făcut AMH, rezerva ovariana și a ieșit 0,950, limita inferioara fiind de 1. Am ciclu de 30 _31 zile, regulat, de obicei simt dureri în preajma ovulației fie în stânga, fie în dreapta.
  Dar, am impresia ca mucusul cervical este destul de redus. Ce as putea face în acest sens?
  Ce as putea face să-mi cresc șansele de a concepe? Dacă reușesc natural, altfel nu…
  Ma gândeam la clomifen, dar nu cred ca m-ar ajuta dacă fsh e ok…

 16. In urma cu 3 ani am avut o sarcina extrauterina, am pierdut trompa pe partea stanga, de 6 luni merg la un specialist in infertilitate, am facut toate analizele hormonale, am facut si histerosalpinografia si rezulta ca trompa ramasa este permeabila, doctorul spune ca din toate analizele rezulta ca pot ramane insarcinata, doar ca nu se intampla luna trecuta am facut si monitoraj ovulatoriu, se pare ca ovulez, dar sarcina nu a aparut, precizez ca sotul a facut spermiograma si totul este in limita normala, doctorul mi a dat sa iau genante pastile(2 pe zi tot timpul)si duphaston pt 14 zile…Am intrebat doctorul care este motivul pt care sarcina nu apare si imi spune ca sa stau linistita si ca trebuie sa insistam dar in afara de cele 2 medicalmente nu mi a dat nimic in plus sa iau.
  Precizez ca stau in Italia si doctorul este specialist in infertilitate, ne dorim foarte mult un bebe, avand in vedere ca eu si sotul meu avem 32 de ani…Ajutati ma va rog !!!

  • Avem aceeiasi problema nu lasa mai fa niste investigatii la trompa dreapta daca este subtire nu prea ai sanse numai in FIV nu lasa sa se termine rezerva ovariana , si eu am asteptat normal sa concep ani de zile si nimic poate nici de FIV nu sunt buna SUCCES sa te ajute BUNUL DUMNEZEU…..

 17. Buna seara,
  Si eu fac parte din categoria femeilor ce sufera de sindromul ovarelor micropolichistice.
  Sotul nu are probleme, spermograma lui fiind in regula.
  In schimb eu am AMH= 22.84, si toti doctorii la care am fost au zis ca este foarte mare si ca sunt sanse destul de mici sa obtin ovulatie, iar la FIV un risc foarte mare de hiperstimulare ovariana.
  Uterul, trompele sunt permeabile.
  Mentionez ca in prezent am 34 de ani.
  Singura problema fiind ovarele polichistice.
  In 2015 timp de 9 luni am facut stimulare ovariana cu medicamentele pe care le-ati enumerat mai sus, exact in ordinea pe care ati expus-o, nereusind sa obtin o sarcina, si nu mai retin daca am avut ovulatie. Recomandarea medicului atunci ca urmatorul pas, fiind FIV.
  Am facut o pauza de 4 ani fara niciun tratament si cum era de asteptat nu s-a intamplat nimic, in schimb acum m-am hotarat sa trec la urmatoarea etapa.
  Dr la care merg acum a zis ca sa incepem tot treptat, adica:
  – stimulare ovariana cu incercare de a ramane insarcinata natural
  – 2-3 inseminari
  – FIV,
  Dar ca va fi foarte dificil de obtinut ovulatia..
  Ideea este ca si dr de acum ca si cel din 2015 mi-a dat acelasi tratament, in prima faza: CLOMIFEN CITRAT 50mg
  Intrebarile sunt urmatoarele:
  Eu i-am aratat toate analizele, tratamentele pe care le-am urmat fara rezultat.. in aceasta situatie e normal sa incerc cu aceleasi medicamente, daca anterior nu au avut niciun efect?!?!
  In Romania nu se mai gaseste clostybegyt sau citratul de clofemin.. stiti cumva unde as putea gasi sau daca exista un alt medicament care sa contina substanta aceasta?
  Este riscul prea mare pt mine sa fac FIV, din cauza hiperstimularii? mentionez ca am in jur de 30 de foliculi pe fiecare ovar.

  • Am înțeles ca este mai buna varianta Letrozol Alvogeln 2, 5 mg. Exista la noi. Aceeași subst activa. În unele cazuri dr cresc doza la 7,5 mg/zi din ziua 2 sau 3 a CM pana în ziua 7 sau 8. Adică 5 zile.

  • De unde esti ? Clostybegyt se gaseste in Republica Moldova. Eu am dat in jur de 33 de lei pe 2 cutii a cate 10 pastilute. Am inteles ca se mai gaseste si in Ungaria. Doctorul la care merg, mi-a spus ca daca nu pot procura Clostilbegyt, s-ar gasi la noi in Romania, Menopur ( aceeasi substanta ca Clostilbegyt ), doar ca se gaseste sub forma de fiole si e in jur de 80 de lei fiola….5 zile de tratament ar trebui, sub forma de injectie.

  • A….si apropo, mai poti sa te inscrii pe facebook pe grupul : „Infertilitate. Fertilizare in vitro. Sustinem Asociatia SOS Infertilitatea” Sunt fete ce iti pot impartasi experientele lor si sa iti dea sfaturi ( nimeni nu te va incuraja sa iei pastile de capul tau) sau sa iti recomande un doctor bun din orasul in care stai.

  • Chișinău sau Ungaria

  • Va multumesc pentru raspunsuri.
   Am reusit sa gasesc medicamentul si in Bulgaria-Vidin..

 18. A trecut ceva vreme de atunci…. am continuat in momentul acela sa iau timp de 3 luni Clomifen având ovulației de fiecare data doar ca nu am rămas însărcinată 🙁 .
  Abia acuma anul acesta in Ianuarie am avut din nou programare la ginecolog…. doctorul spunându-mi ca totul este bine, doar ca nu înțelege de ce pana acuma nu am rămas însărcinată ?
  După aceasta programare mi-a spus sa mai încerc încă o data tratamentul cu Clomifen…..aștept sa vina menstruația și am sa încep iarăși …
  Și noi de 2 ani jumate tot încercam….

  Numai bine și sa dea Dumnezeu sa fie anul acesta ❤️ ( Aștept un răspuns sa îmi spui dacă a-a schimbat ceva la tine)

  • Surpateanu Sabrina

   De unde a ti cumparat medicamentul? Eu nu il gasesc in Romania as vrea sa merg in Bulgaria dar nustiu daca il gasesc sigur

  • Eu sunt in Germania… aici am primit rețeta de la medicul ginecolog. Ori se găsește la farmacie ori sa faci comanda și următoarea zi ajung.

  • Buna.Eu sunt Ioana și am 30 de ani.Cu aceeași boală ma confrunt și eu sindromul ovarele polichistice. Anul trecut am rămas însărcinată cu Metformin dar din păcate la trei luni și jumătate am pierdut sarcina. Acum iau din nou Metformin și am făcut tratament cu clomifen

  • Se găseste in Ungaria,l-am cumparat din Farmacie,150 lei am dat pe 3 cuti adică 30 pastile,am cumpărat sa am pe 6 luni in caz ca am nevoie,cu rețeta îți da la orice farmacie din Ungaria

 19. Bună ziua am două fete dar mai vreau copii
  Am uterin mai mic pt că am avut o operație uterin pt rană pe col uterin și am avut două sarcini pierdute una la 16de săptămâni și una la 20 de săptămâni și este un an de anticipa
  Dar încerc să rămână de 7 luni însărcinată
  Și nu rămîn am făcut toate analizele
  Nu Mai stiu ce să fac vă rog spuneți ce să fac

 20. Buna eu de 7 ani tot imi doresc u bebe dar din pacate nu se primeste endometru e mic nu creste e de 5 mm numi ajuta clomifen numai nustiu ce nu am baut dar in zadar ce trebu sa beau sami creasca endometrul

 21. Buna ziua! Am 39 ani, amh 0,600!
  Am sanse sa raman însărcinată cu clomifen?

  • Cu un amh asa mic si plus ca, Clomifenul subtiaza endometru…sansele sunt mult mai mici sa ramai insarcinata… intra pe facebook pe grupul Infertilitate. Fertilizare in vitro. Sustinem asociatia SOS Infertilitatea si mai vezi ce sciu fetele care sunt in situatia ta. Zic sa consulti un medic bun specializat pe infertilitate.

 22. Buna , Am 22 de ani ,acum 2 am fost diacnosticata cum ca as fi suspecta de PCOS , de 4 ani si jumatate , eu si sotul ne dorim copii dar niciodata nu s’a intamplat . Doctorul de la o clinica privata din Romania mi’a prescris (Myo Sum) , am
  luat dar nimic , apoi am
  incercat (Profecund) tot nimic .
  Tin sa precizez ca si sotul s’a tesat sa vada daca are el o problema, iar doctorul i’a spus ca el nu are nimic si la el e totul in regula , asta insemnand ca eu sunt “cauza” . Am uitat sa spun ca acum 5 ani am avut un implant contraceptiv in brat pentru nu a avea copii ( atunci nu imi doream ) , de atunci de cand am acceptat aceat implant , am
  inceput sa ma ingras , parul pe fata a inceput sa creasca so multe alte reactii adverse , un an de Ile l’am tinut in brat , iar apoi al zis gata nu mai il vreau , oare sa fie implatul cauza ? .imi calculez mereu menstratia , ovulatia etc , dar degeaba , nu stiu ce m’ar putea ajuta , dar daca stie cineva va rog sa imi spuneti . multumesc frumos. 🙂

  • Buna Tina, implantul contine si elibereaza progesteron, parul pe fata creste de la exces de hormoni androgeni, deci nu au nici o legatura. Daca nu ai cicluri regulate ai nevoie de stimulare ovariana, citeste articolul de mai sus.

 23. Dr Laurentiu Craciunas , va multumesc din suflet ca mi’ati raspuns , ceea ce am citit despre stimularea ovarelor sper ca ma v’a ajuta , dar nu voi putea fi sub observatia doctorilor pt ecografii , (aici in UK foarte greu reusesti sa iti faci o programare pa doctorul de familie ,daramite la ginecolog )

  Va multumesc inca odata! Voi incerca Climofen si sper ca ma va ajuta . 🙂

 24. Bună Laurențiu. De 1 an și jumătate incercam sa facem al doilea bebe. Spermograma soțului e ok, am fost la specialist în infertilitate și el spune ca nu ovulez( estrogen 34 în z2, amh 6.09, ciclu la 50-55 zile și ovare micopolichistice la eco) . Eu sunt în dubii pentru ca tot timpul în ziua 35-37 am acea secreție egg care indica ovulatia, apoi încep durerile de sani si în maxim 12-14 zile de la egg apare menstruația. Este totuși posibil ca având în vedere simptomele sa nu ovulez. El mi-a recomandat 6 luni de stimulare cu monitorizare și contact dirijat.

  • Buna Oana, interpretarea aspectului mucusului e foarte subiectiva, nu te baza pe asta. Ciclurile de 50-55 de zile sunt adesea fara ovulatie si sunt cea mai probabila cauza a infertilitatii din ce ai descris. Poti confirma prezenta/absenta ovulatiei facand dozarea progesteronului la 7 zile de cand crezi ca ovulezi. Daca se confirma ca nu ovulezi (foarte probabil) atunci taratmentul de stimulare ovariana e recomandat corect.

 25. Și eu iau clomifen și maca! Clomifen iau din prima zi a CM! Ce părere aveți despre Maca? Ajuta sau le iau degeaba? Va mulțumesc!

 26. Bună din nou Laurențiu. Am terminat a doua luna de stimulare cu letrozol. Ovulatia a fost confirmata ecografic, azi sunt în ziua 15 după ovulatie însă menstruația nu a aparut( și nici nu da semne sa apara) si testul de sarcina a ieșit negativ. De obicei aveam faza luteala de 13 zile. Care poate fi cauza întârzierii?

 27. Bună ziua domnule care sunt reușitele de inducție ovulație

 28. Buna fetelor, Am 20 de ani.. de 1 an si 6 luni încercam sa avem un bebe, am fost diagnosticata cu PCOS…in România mi s a recomandat anticoncepționale pentru reglarea ciclului am luat ( Diane35) m am ajutat foarte mult ciclul s a reglat , apoi Myo-sun … acesta nu m a ajutat cu nimic. In prezent stau in Germania , mi s a recomandat Letrozol 2,5 mg (Z2-6) si metformin 500mg seara,500mg dimineata..Am facut un test de sarcina in ziua 13 a ciclului a iesit o liniuța f slab vizibila…seara tot in aceeași zii am efectuat alt test, acela a iesit mult mai vizibil decât primul, a 14 si a 15 zii am facut din nou teste pentru ca aveam dubii ca poate fii o sarcina… au iesit negative, credeți ca pot fii însărcinată ? Este testul de vina? Poate este fals pozitiv? Sunt foarte stresată imi este frica sa mai fac test din cauza rezultatului :)) Va rog mult daca cineva s a mai aflat in astfel de cauza , va rog din inima raspunde ti mi… sunt foarte confuza …

 29. Buna ziua. Am 27 de ani. Aproximativ de 3 ani incercam sa avem un bebe. Am 2 sarcini pierdute(la 4-5sapt) la interval de 1 an si 4 luni. Raspunsul a fost ca aveam progesteronul scazut. Am SOPC si trombofilie si de luna trecuta am inceput stimularea ovariana cu letrozol 2.5 mg 1 tb pe zi. In ziua 11 aveam un folicul de 16,4 mm . In ziua 18 nu se mai vedea foliculul decât unu de 12 mm. S-a vazut lichid in uter dar nici o altă urma ca s-a produs ovulatia( fara rana specifica, nici colul nu a fost deschis) Testul de ovulatie in ziua 17 a fost cel mai intens dar si următoare zi a iesit la fel.. Întrebarea mea : este posibil ca am ovulat si nu s-au vazut ecografic alte semne? Daca nu , de unde lichidul?

  • Buna Helen, in situatia descrisa de tine e nevoie de dozarea progesteronului din sange la 7 zile de cand s-a vazut lichidul in pelvis (nu e in uter, e in spatele lui).

  • Va mulțumesc pentru răspuns. Ideea e ca iau si duphaston din ziua 16-25 CM , nustiu daca o sa fie rezultatul concludent .

 30. Buna ziua , sunt la al 2 lea tratament cu clomifen la primul control mi sa spus că foliculi sunt prea mici. Am urmat al 2 lea ciclu tratamentul cu clomifen din a 2 a zi de menstruație , am făcut teste de ovulație in fiecare zi .
  Având un ciclu de 31 de zile calendarul îmi indica că ovulația ar fi in ziua 18 . Dar mie mi-a rezultat pozitiv in ziua 12 testul de ovulație și în ziua 18 negativ . Este posibil că după tratament sa fi avut ovulație mai repede ?

 31. Buna seara ,daca se ia tratament pt stimulare ovariana din ziua 5 a ciclului menstrual mai cresc foliculii ?

 32. Bună sunt Sara am făcut tratament cu clomifen și ovitrelle și la 5 zile după ce am oprit tratamentul mia ieșit testul pozitiv este posibil asa ceva.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.