Stimulare ovariana cu Clomifen / Letrozole / FSH la femeile care nu ovuleaza

Absenta ovulatiei / anovulatia este una dintre principalele cauze de infertilitate. Ciclurile menstruale anovulatorii (fara ovulatie) sunt cel mai adesea asociate cu sindromul ovarelor polichistice si tind sa fie ori foarte scurte (sub 21 de zile) ori foarte lungi (peste 35-42 de zile, uneori pana la 60-90 de zile). Tratamentul de stimulare ovariana poate ajuta la obtinerea unei sarcini in astfel de situatii.

Unele femei pot avea cicluri menstruale foarte neregulate, alternand de la foarte scurte la foarte lungi si uneori cu durata normala in jur de 30 de zile. Asta sugereaza ca unele cicluri sunt ovulatorii, dar pot ridica probleme in obtinerea unei sarcini pentru ca nu sunt suficient de dese.

Daca sarcina se lasa asteptata mai mult de 12 luni se poate pune diagnosticul de infertilitate, urmand ca investigatiile de infertilitate sa identifice cauza. Testul cel mai accesibil (comoditate si pret) pentru identificarea ovulatiei, sau absenta ei, este dozarea progesteronului din sange.

Pentru a intelege mai bine informatiile care urmeaza iti recomand sa te familiarizezi cu dinamica hormonilor intr-un ciclu menstrual normal. Orice tratament de fertilitate care are ca tinta obtinerea ovulatiei va actiona asupra acestei dinamici hormonale.

Pe scurt, ciclul menstrual incepe in ziua 1 de sangerare menstruala. Urmeaza o perioada variabila in care creierul iti stimuleaza ovarele sa produca foliculi, iar la un moment dat unul dintre acesti foliculi ovarieni va deveni dominant si va creste pana se rupe sa elibereze un ovul.

Ovulatia se produce cel mai adesea in ziua 14 (intr-un ciclu menstrual standard de 28 de zile), dar la fel de bine poate fi si in ziua 16-18 sau 20. Perioada pana la ovulatie e variabila. Perioada dintre ovulatie si urmatoarea menstruatie tinde sa fie constanta (14 zile).

FSH = hormonul foliculo-stimulant, adica hormonul care stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni. FSH vine de la creier (hipofiza).

LH = hormonul luteinizant, adica hormonul care declanseaza ovulatia cand foliculul dominant e suficient de dezvoltat. Si LH vine de la creier (hipofiza).

Estradiol = unul dintre hormonii femeiesti (estrogeni). Nivelul estradiolului in sange creste odata cu dezvoltarea foliculilor ovarieni. Este hormonul care regleaza eliberarea de FSH/LH din creier. Daca nu ajunge suficient estradiol la creier (prin sange), hipofiza intelege ca trebuie sa elibereze mai mult FSH pentru a stimula cresterea foliculilor ovarieni (si proportional ca vreste si nivelul estradiolului).

Progesteron = hormonul care confirma ovulatia. Progesteronul este eliberat de foliculul ovarian care s-a rupt pentru a elibera ovulul (corpul galben), iar nivelul lui creste dupa ovulatie. Ideal se masoara la 7 zile dupa ovulatie.

Clomifen pentru stimulare ovariana

Clomifen este un medicament cunoscut sub foarte multe denumiri comerciale, printre care: Clomid, Clomiphene Citrate, Serophene, iar in Romania cel mai adesea Clostilbegyt.

Ce face Clomifen si cum ajuta ovulatia? Clomifen blocheaza receptorii pentru estradiol in creier. Cu alte cuvinte, chiar daca ovarele produc suficient estradiol pentru ca exista dezvoltare foliculara, creierul nu va simti asta si va stimula ovarele si mai mult eliberand nivele mai mari de FSH. Ovarele vor fi supra-stimulate sa produca foliculi si va creste astfel sansa de a se obtine ovulatie.

Un tratament cu Clomifen incepe in ziua 2 a ciclului menstrual si presupune 50 mg de Clomifen (tablete) luate zilnic pentru 5 zile (Z2-6). In perioada asta se vor dezvolta foliculii ovarieni suficient de bine pentru a avea o sansa mare de ovulatie.

Letrozole pentru stimulare ovariana

Letrozole este mai nou si mai potent decat Clomifen. Nu este comercializat sub asa multe nume, cel mai adesea Femara.

Ce face Letrozole si cum ajuta ovulatia? Letrozole blocheaza enzima care ajuta la formarea de estradiol, iar nivelul de estradiol care ajunge la creier va fi redus, ceea ce va stimula eliberarea de FSH. Mai mult FSH va determina o mai buna dezvoltare a foliculilor ovarieni.

Un tratament cu Letrozole incepe in ziua 2 a ciclului menstrual si presupune 5 mg de Letrozole (tablete) luate zilnic pentru 5 zile (Z2-6). La fel ca si in cazul Clomifen, foliculii se vor dezvolta in perioada asta pentru a creste sansa ovulatiei.

FSH pentru stimulare ovariana

FSH este comercializat probabil sub mai multe nume decat Clomifen si Letrozole la un loc: Gonal – F, Follitropin, Follistim, Puregon, Fostimon, Menopur etc etc etc. Oricare are acelasi efect in cazul asta.

Ce face FSH si cum ajuta ovulatia? Si Clomifen si Letrozole inseala creierul sa elibereze mai mult FSH pentru a stimula dezvoltarea foliculilor ovarieni. Cand se administreaza direct FSH se produce exact acelasi efect, fara a fi nevoie de nivele crescute de la creier.

Si tratamentul cu FSH incepe in ziua 2 a ciclului menstrual si presupune 75 IU de FSH (injectabil) luate zilnic pentru 5 zile (Z2-6).

Monitorizarea tratamentului de stimulare ovariana

Fiecare femeie e diferita si nu exista tratament universal care sa functioneze identic pentru toata lumea. Din cauza asta trebuie monitorizata dezvoltarea foliculilor ovarieni si ovulatia in cazul tratamentelor de stimulare ovariana.

Un minim de 2 ecografii succesive sunt necesare pentru a evalua eficienta stimularii, indiferent de medicamentul ales. De obicei se face o ecografie in Z5-6 si ulterior una in Z10-12. Tinta este sa se ajunga la foliculi ovarieni de 16-18 mm in anticiparea ovulatiei in jur de Z14.

Confirmarea ovulatiei se poate face fie printr-o a 3-a ecografie cand se confirma ruperea foliculilor, fie prin dozarea progesteronului din sange in jur de Z21. Ambele variante sunt acceptabile.

Daca s-a confirmat eficienta tratamentului intr-un ciclu nu e necesara monitorizarea in ciclurile viitoare.

Daca nu ovulezi nici cu stimulare

Daca nu se obtine ovulatie cu 50 mg de Clomifen se poate creste doza la 100 mg. Letrozole este usor superior Clomifenului si poate fi folosit ori ca linie intai ori ca linie a doua de tratament. Si in cazul Letrozolului doza poate fi crescuta la 7.5 mg daca e necesar. A treia linie de tratament e stimularea cu FSH.

Uneori se obtine dezvoltare foliculara ideala, dar foliculul nu se rupe si nu elibereaza ovulul. In cazul asta se poate folosi hCG, un hormon (injectabil) cu efect similar LH, care va declansa ovulatia.

Daca nici cu FSH nu se obtine ovulatie atunci singura optiune viabila e fertilizarea in vitro.

Efecte adverse si riscuri

Fiind vorba de tratamente hormonale exista adesea efecte adverse: bufeuri, dureri de cap, greata, balonare, slabiciune, tulburari de dispozitie. Sunt reversibile si afecteaza doar perioada de administrare.

Riscul principal al stimularii e sindromul de hiperstimulare ovariana. De asta e important sa se monitorizeze dezvoltarea foliculara si sa se ajusteze tratamentul in functie de rezultate. Sarcina multipla (gemeni / tripleti) trebuie evitata daca se dezvolta mai mult de 2 foliculi dominanti care au potential de a elibera ovule.

Alte recomandari

Fertilitatea e o problema complexa. Doar citind articolul de mai sus poti intelege ca tratamentele de fertilitate necesita ajustari foarte delicate, iar un ginecolog-obstetrician generalist nu va avea experienta / cunostintele necesare. Alege un ginecolog cu interes in infertilitate.

Greutatea este foarte importanta. Sindromul ovarelor polichistice asociaza adesea obezitate. Scaderea in greutate cu cel putin 10% in cazul femeilor obeze poate readuce ciclurile menstruale la normal, cu ovulatii spontane fara sa fie nevoie de nici un tratament.

Daca lipsa ovulatiei este in contextul sindromului ovarelor polichistice atunci Metformin este util ca tratament adjuvant in timpul stimularii ovariene. Vezi articolul despre Metformin pentru sindromul ovarelor polichistice.

Tine cont ca sansa obtinerii unei sarcini cand exista ovulatie si nu sunt alte probleme de fertilitate este in jur de 15-20% in fiecare ciclu. Asta inseamna ca trebuie sa ai rabdare si sa fii perseverenta, ideal sa se faca cel putin 6 cicluri de stimulare pana sa se treaca la fertilizare in vitro.

Nu arunca banii pe vitamine si suplimente alimentare scumpe care nu au efect dovedit (Myo Sun, Profecund, Branca Ursului etc). Pentru companii e foarte usor sa lanseze produse si sa sustina tot felul de teorii nedovedite (nu e ilegal din pacate). Un produs farmaceutic a carui eficienta este dovedita prin studii trece la nivelul de medicament, nu ramane la stadiul de supliment alimentar / nutritiv. Verifica eticheta, vezi ce contine si incearca sa intelegi daca isi merita pretul sau nu (acid folic, vitamina D etc gasesti simplu la pret civilizat).

Singurul rol al tratamentului cu progesteron in cazul anovulatiei este sa declanseze sangerare vaginala. Faptul ca sangerezi regulat cand iei tratament cu progesteron in a 2-a jumatate a ciclului nu inseamna ca ovulezi. Un ginecolog care prescrie progesteron ca tratament pentru anovulatie confirma ca nu are nici cea mai vaga idee in legatura cu ce face si ar trebui evitat pe viitor. E ok sa accepti ca nu ai expertiza in toate subdomeniile unei specializari atat de vaste cum e obstetrica si ginecologia.

Voi raspunde la intrebari mai jos, dar te rog citeste atenta articolul de mai sus inainte sa intrebi.

11 raspunsuri

 1. Felicitari! Chiar era nevoie de un astfel de articol. Multumim si mult succes in continuare!

 2. Acest articol mi-a raspuns la multe intrebari.Parca ar fi fost scris pentru mine.
  Va multumesc,domnule doctor!

 3. Buna seara! Am 26 ani si din pacate ma confrunt cu infertilitatea,de 5 ani de zile ne dorim un copil,însă de un an am început să fac investigații f amănunțite.in prezent am 2 dosare pline cu tot felul de analize(inclusiv histerosalpingografie,analize pt trombofilie,spermograma sotului normala,etc)am uitat sa specific ca la varsta de 24 ani am avut o sarcina oprită din evoluție la 2 luni.Dupa toate investigațiile am fost diagnosticata cu ovare micropolichistice si suspecta de endometrioza ,dn-ul dr.sfatuindu-ma sa ma operez.Am mers in alta parte pt a cere o a 2 a opinie si aici mi au spus că nu este vorba de asa cv,am facut stimulare ovariana cu gonal f 37,5 ui 9 zile,apoi am continuat cu puregon 50 ui timp de 9 zile,între timp am făcut de 2 ori dozari hornonale si m am oprit ,caci nu raspundeam aproape deloc tratamentului,vroiam sa facem inseminare.in prezent iau metformin o pastilă pe zi.Dna dr spune că nu înțelege de ce nu am rezultate in urma stimulării,mentionez k am analize f bune,atat eu cat si soțul meu.Aveti vreun sfat si pt mine?sunt foarte dezamăgită ,nu stiu ce sa mai cred…

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Andra, in ce tara primesti ingrijirea? Am inteles ca ai ovare polichistice, dar ovulezi sau nu (fara tratament)? Cum iti sunt ciclurile menstruale? Ce greutate/inaltime ai? De ce ai facut stimulare direct cu FSH si de ce cu doza asa mica?

 4. Buna ziua.aici in romania urmez la Bucuresti,de fiecare dată când mergeam la monitorizare pe timpul stimulării spuneau că se vede un lichid secretoriu ca si cand as fi ovulat mult prea devreme si făceam pt certitudine dozarile hormonale care indicau de fapt ca nu am ovulat si deci continuam cu stimularea.am 1,70 înăltime și 73 kg.ciclu f neregulat.(o data chiar si 6 luni intarziere ,fapt care m a determinat sa ajung anul trecut la investigatii;iar în ultimul timp menstra a sosit cu dufaston dupa 45 zile de intarziere,iar acum a sosit la 30 de zile de la ultima menstra(dupa stimulare).dna dr.mi a spus că data viitoare ar sugera sa incep stimularea cu menopur 75 ui.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Andra, 75 IU e doza standard daca se foloseste FSH, dar exista un motiv pentru care a sarit peste ceilalti pasi (Clomifen/Letrozole)?

 5. Nu stiu nimic,dvs ce credeti?exista posibilitatea sa am cu adevarat endometrioza?si asta sa fie principala piedică în a ramane însărcinată?nici nu mai stiu ce sa mai cred,si ce sa mai fac

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Andra, nu as putea spune nimic legat de endometrioza, e posibil sa ai la fel cum e posibil sa nu ai, dar atata timp cat nu ovulezi nu ai cum sa ramai insarcinata.

 6. Vă mulțumesc din suflet!si daca imi permiteți să vă mai adresez o intrebare.:as face bine daca m as opera ca sa stiu cu certitudine ce sa mai fac pe viitor?sau mi ar dăuna la cv?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Andra, ce intelegi prin operatie? Ce anume sa se faca? Endometrioza (daca e prezenta) nu interfereaza cu stimularea ovariana, iar asta este prioritatea. Daca ajungi sa ovulezi sub tratament, iar obtinerea unei sarcini se lasa asteptata, atunci poti sa te gandesti la alte probleme, dar momentan concentreaza-te pe ovulat.

 7. Acum am inteles in sfârșit,va multumesc ca mi ați raspuns la marea mea problema.inca o data va multumesc!!!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.