Francezii au facut un reportaj despre invatatul medicinei la UMF Cluj si poate fi vazut pe france24.com
Nu inteleg eu absolut tot (nu sunt un fan franceza, prefer rusa), dar ideea principala am prins-o: pentru straini e un fel de Rai sa studieze la noi. Cred si eu, cand ti se permite sa mergi la ce cursuri vrei, cand vrei, daca vrei si sa iesi cand vrei + alte facilitati oarecum normale pentru taxele pe care le platesc ei (mi-aduc aminte de anatomia anului I cand faceam sistemul osos, a trebuit sa merg dupa un schelet pentru a-l aduce in laborator, iar din cauza ca nu mai existau modele pentru romani, am adus unul de-al strainilor – puteai zice ca e perfect fata de oasele sparte, rupte, gaurite artificial etc pe care invatam noi romanii)…
Eu sunt in seria 2 si teoretic suntem cuplati cu seria de engleza (este o serie de englza si una de franceza), dar din cauza ca ei nu inteleg romana (desi in anul 4 trebuie sa interactioneze cu pacienti romani…) sunt prezenti doar la cursuri, de fapt nici acolo, tin minte cum se desfasurau cursurile de Medicina Muncii: romanii intrau in sala cu 10 minute inainte de inceperea cursului, pentru ca cine intarzia risca o absenta (numarul lor conta la examen), iar englezii incepeau sa vina cam dupa o ora, tot pe rand, cate 1-2-3 si pana sa apuce sa vina ultimii, cei care veneau printre primii incepeau deja sa plece. Mi-era si mila de sustinatorul cursului pentru lipsa de respect pe care o aratau englezii… si asta e doar un exemplu.
In reportaj se vede la un moment dat o aplicatie langa un manechin, o recunosc pe d-na doctor asistent, e de la medicala 2. Se vede cum toti sunt imbracati in echipament steril, dar asta e doar in filmulet, pentru ca strainii sunt atat de indiferenti si mi-se-rupisti incat nici pe sectia de ATI (Anestezie Terapie Intensiva) sau de chirurgie nu au incaltaminte de spital si sunt cu pantofii/adidasii de afara. Am nenumarate poze cu ei (pacat ca sunt la calitate de telefon)…
Concluzia: da, este nemaipomenit sa studieze medicina la UMF Cluj, pentru ca la ei in tara ar avea de respectat incomparabil mai multe reguli…
din pacate, cam asa se intampla cu studentii straini, cum zici tu. insa apreciez faptul ca am vazut un videoclip in care UMF-ul arata bine, romania arata bine. m-am saturat de stiri/filmulete cu doctori incompetenti, facute de ziaristi care se auto-proclama instante emitatoare de judecati morale. poate ca daca am incepe sa vedem SI lucrurile bune-chiar daca uneori sunt mici- am avea mai multe sanse sa facem ceva mai mult ca ele sa devina o realitate curenta..that’s food for thought..for everyone 😉
halate sterile la intubat manechinul :-))
m-a pufnit rasul.
de data asta filmul bate viatza.
desi nu sunt adeptul teroriei conspiratiei…trebuie sa recunoastem ca filmuletzul e f artistic….adica pana si suedeza blonda are…
normal ca bombardarea zilnica a retinei cu imagini cu medici incompetenti si dezinteresati e o mizerie jurnalistica aducatoare de revolta, implicit rating
….dar nici acest reportaj mai nesincer decat un clip electoral nu mi se pare o solutie mai buna.
Poate anul acesta am sa fac o vizita la UMF Cluj.
Sa vad si eu cum stau lucrurile in facultatea de
medicina si farmacie.
Bine inteles am sa vizitez pentru prima data orasul
Cluj Napoca.Mie imi plac cladirile vechi ,nu cele moderne ,am vizitat multe orase vechi din Europa ,sunt puse la punct .Sper ca ma voi intalni si cu unii prieteni .:)
Buna seara!
Sunt in anu trei, sectia engleza.
Deja as vrea sa ma scuz pentru limba prosta a mea, am venit numai anul academic trecut.
As vrea sa spun ca am fost trist sa citesc comentariul tau Laurentiu.
Stiu cum e in sectia engleza si franceza si stiu ca sunt multe studente care nu respecta profesori dar te rog sa nu generalizi.
Si acum ca am oportunitate sa vorbesc de asta, as vrea sa zic ca am facut cunostinte de multe romani foarte simpatici si interesanti, si alte care nu ii placec strainii. Dar din pacate asta limbaj nu ajuta relatii intre noi.
Si ultim punct, mi-ar fi placut sa ne intelegem mai bine toti intre noi. Din partea strainii si din partea romani n-am vazut mult interes sa comunica. Acum eu generalizez, ii cunosc pe cati romanii care sunt foarte amabil cu noi. De exempliu Diana Crisan (anul trei) care a facut o intalnire intre trei sectii.
Trebuie sa stiti ca va respectez toti si stiu ca nu e simplu pentru voi dar putem sa invatam mai mult impreuna ca impotriva.
Salut,
nu ar trebui sa fi trist din cauza comentariului, ci mai degraba din cauza faptelor care m-au determinat sa-l scriu. Nu e vorba doar de atitudinea fata de profesori, iar eu am scris doar despre sectiile de straini din anul 4 (nu stiu daca se verifica pentru toti anii, dar te rog sa te uiti asa ca exemplu, in urmatorul stagiu de chirurgie pe care-l vei face, la incaltamintea pe care o vor avea colegii tai din aceeasi sectie).
Pe langa respectul fata de profesori e vorba de respectul fata de pacienti: ti se pare normal ca dialogul dintre student si asistentul de grupa sa se desfasoare in alta limba decat romana cand este si pacientul de fata iar discutia este despre el?
Faptul ca tu stii si intelegi romana, dupa doar un an de studiu aici e de admirat, dar cu cati dintre colegii tai se poate tine un dialog in limba romana? Considera asta un motiv pentru care relatiile dintre studentii straini si cei romani nu sunt tocmai de invidiat. Suntem 2 linii (straini si romani) care trecem prin UMF in paralel cu minime intersectii.
PS: nu ne-am intalnit la ultima Adunare Generala a OSM-ului?
Da eu te inteleg.
Din pacate mult nu cunosc limba. Dar acum vezi ca sunt niste studenti care sunt interesati si eu vorbesc pentru ei. Ar fi bine daca putem sa ne cunoastem mai bine si nu numai sa trecem prin UMF in paralel cu minime intersectii cum ai zis.
Dar nu crezi ca asta problem poate sa fie SI din cauza lipsa de comunicare intre noi?
De exemplu daca am avea mai mult intalnire impreuna, putem sa ne cunoastem mai bine, si asta poate sa incuraja strainii sa invata limba voastra.
Exemplu: am fost anul trecut sa vad Medicalis („chapeau bas” pentru organizatie!) dar am auzit de asta numai pentru ca vecina mea este in sectia romana. De ce nu am auzit de asta in amfiteatrul, sau de ce nimeni a venit sa vorbit de asta la noi?
Am alte exemple dar nu vreau sa vorbesc de asta pentru ca stiu ca greseala e mai ales din cauza noi (strainii).
Am vazut niste studenti fara respecti pentru profesori si pentru pacienti, nu vorbesc de acelasi (nu pot sa ii inteleg) dar eu vorbesc pentru studenti care sunt recunoscatori sa fie in Romania la voi si care vrea sa invata mult.
Eu vin din Belgia si se poate ca stii ca acolo avem multe problema intre Flamanzi si Valone. Cred ca tot asta e din cauza limba, din pacate. Deci pot sa inteleg ca aici avem probleme mai ales din cauza limba.
Inca o data, eu te inteleg si se poate ca sunteti saturati de strainii. Sper numai ca o sa fie mai bine cu timpul.
ps: da ne am intalnit la ultima Adunare, si inca o data felicitare pentru acest situl!
Nah, nu se pune problema c-am fi saturati de voi 🙂
Stii ca fiecare student la facultatea de medicina din UMF Cluj e si membru OSM (nu voluntar neaparat, doar membru), deci si voi aveti dreptul sa propuneti proiecte/departamente si la fel aveti dreptul de a cere informatii despre activitatea OSM. Nimeni n-o sa vina sa le ofere daca nu sunt cerute… (Medicalis e organizat de OSM).
Ce am vrut sa spun este ca n-am auzit de OSM inainte ca vecina mea mi-a vorbit de asta. Si sunt inca studenti in anul trei care nu cunosc OSM. Deci nu putem sa facem nici o propunere cand nu stim ca exista acesta oportunitate. Si asta din cauza cand am venit nu vorbim deloc romaneste, si nu este nimeni pentru sa explice cum sunt lucrurile si ce posibilitate exista.
Ar fi bine sa avem un forum sau un yahoogroup (toti sectiune sau linii si toti anii) comun unde putem sa vorbim de tot ce se intampla in UMF (si in Cluj).
Cred ca este numai prin discutie si schimb (intalnire) ca lucrurile pot sa fie mai bine, bineinteles numai daca vrem lucrurile sa fie mai bine.
Pentru asta cred ca e ceva bun ca sunteti toti impreuna in anul 4, atunci putem sa invatam de voi, puteti sa fiti modele pentru noi si asta poate incuraja oameni sa invete limba romana.
Dar cand sunt niste strainii nu interesati de curusuri si fara respecti sigur ca nu poate aranja lucrurile…
Asta da solidaritate intre studentii straini si romani .
Hoang,ar fi bine pentru voi studentii straini sa fiti primii care fac primul pas in colaborarea dintre voi si studentii
romani.Imi place sa aud si sa vad cum studentii sunt solidari .
Laurentiu,cred ca ar fi bine daca ai ajuta sa fie membrii si studentii straini in OSM.
Prin solidaritate intre voi puteti realiza multe lucruri utile in OSM.
Multumesc.
Intr-adevar, trebuie sa facem primul pas.
Si nu ar fi rau sa vorbim de asta intre noi strainii si romani pentru ca daca trebuie sa fim impreuna in anul patru, mai bine sa rezolvam problemele si ne cunoastem inainte. Deja anul patru este foarte tarziu.
Acum vezi si tu Brieuc Hoang ,despre solidaritatea dintre stundenti ,asa cum vreau eu sa fac in Romania si
cu romanii.
Prin solidaritate nationala putem face multe lucruri utile
si frumoase in tara noastra.In situatii de criza noi
romanii trebuie sa fim uniti si sa nu ne dezbina ,sa criticam pe unii si alti ,sa vina fiecare cu cate o ideie pentru a putea iesi din criza economica .Multe lucruri utile s-ar putea face si in sistemul nostru sanitar .
Multumesc.
Da ai drepate Dan.
Acum o sa fie mai greu din cauza crisa.
Cu solidaritatea si cu idei buni cum aveti Laurentiu si tu si mult alti romanii, lucrurile se vor ameliora.
Sper ca cu timpul, si eu o sa pot ma implica in toate asta cum faceti voi.
Brieuc Hoang,as fi bucuros daca ai organiza un forum sau un yahoogroup(sau pe Skype) cu studentii din UMF,
impreuna cu Laurentiu .
Eu am ID pe Skype dan.cadariu ,iar pe yahoo ID dcadaru.Poti sa-mi trimiti un mail inainte de a organiza acest forum .Adresa mea de mail dcadaru@ymail.com
Imi doresc sa iau legatura cu voi ,pentru a putea sa vin
in sprijinul vostru.Nu uita ca eu nu sunt student la UMF,doar un roman care vrea sa ajute pe tinerii din tara si cetatenii acestei tari .Este momentul sa luam in serios aceasta atidudine .Sper intr-o colaborare utila pentru a putea face multe lucruri pentru oameni.
Multumesc.
Asta este o idea buna.
Am vorbit deja cu Laurentiu pe messenger si normal ne am vedea dupa examene pentru sa
facem cunostinta si sa vorbim de toate asta.
In fine acest problem nu este la fel de important ca ce se intampla in Romania sau
in altii tari din cauza crisa de exemplu.
Dar cred ca ar fi bine voi sa va intalniti pentru sa vorbiti de toate asta si
daca pot si eu particip, o sa fie placere mea.
Buna,
Am intrat pe blogul vostru din greseala, dar discutia voastra m-a prins. Poate nu sunt eu persoana care sa dea pareri si sa faca concluzii, dar totusi am s-o fac. Nu ma pot pronunta in legatura cu UMF pentru ca sunt studenta la ISE, dar sustin parerea ca straini sunt devina (in cea mai mare parte) pentru problemele lor in Romania(sau mai concret in Cluj). Din propria experienta pot sa zic ca daca nu va dati silinta sa invatati limba romana si sa va integrati in societate nu aveti dreptul de a va plange. Intradevar, sunt multi dintre noi care au reusit sa creeze o imagine negativa despre strainii, dar pana la urma fiecare are o personalitate proprie si cei care merita o sa va aprecieze asa cum sunteti. Daca chiar va doriti sa va integrati o veti face. Va dau un exemplu – Me 😀 La inceput nimeni nu a venit la mine sa-mi zica ce sa fac, unde sa ma duc, ce este si ce nu este la facultate…Eu singura m-am interesat, dar cand au vazut ca imi dau silinta, romanii m-au ajutat si m-au primit foarte bine! Asa ca… faceti-va singuri concluziile cine ii devina! 🙂
Spor la studiat, mai ales voua la UMF (vietile noastre sunt in minile voastre) Salutari calde 🙂
Salutare,
Am urmarit si eu discutiile voastre….dupa parerea mea ar trebui sa va uniti doar faceti parte din aceeasi universitate…sincer nu trebuie sa faceti concurenta cu studentii straini tinand cont ca fac mari sacrificii sa vina si sa studieze la noi in tara. Pe langa faptul ca aduc un mare aport la bugetul UMF se integreaza foarte rapid si isi dau silinta sa invete limba.Nu puteti generaliza faptul ca sunt studenti slabi sau indiferenti…lucrul acesta se intampla pretutindeni…..ar trebui totusi sa lasati concurenta de-o parte si de ce nu sa luptati impreuna pentru drepturile voastre.
Voi ca studenti romani ati accepta sa platiti taxa scolara colosala pe care o platesc ei????
Tot respectul meu pentru studentii straini care fac fata sistemului nostru de invatamant plin de lacune si neclaritati….bafta tuturor.
Laurentiu,
sunt absolventa a Sectiei Engleza 2007 (MG)si as avea cateva comentarii:
1) in generatia mea, la Sectia Engleza se participa cu strictete la cursuri si lucrari practice (era numar limitat de absente acceptate, aceleasi ca la toate seriile ), se raspundea din anul 3 in limba romana si se discuta cu pacientii in limba romana ,
2) se faceau discriminari rasiale cam prin toate clinicile si se admirau in acelasi timp capacitatile intelectuale ale studentilor straini
3) ni se sugera de exemplu la Microbiologie sa ne plangem de frig iarna ,ca sa se aduca calorifere in institutie sa ramana cald la toti, in genere cand trebuia ceva obtinut ni se sugera sa cerem ca sa beneficieze toti de produsele respective
4) cartile de curs erau o traducere in engleza a celor din limba romana
5) sectiile romane ne tratau cu colegialitate, asa cum ii tratam si noi de altfel
6) prin multi ani impreuna ,multe banci si multe amfiteatre ne-am format o categorie de prieteni din colegi si profesori si ne respectam si astazi dorindu-ne bine oridecate ori ne vedem…sau auzim unii de altii.
Acesta e trecutul din interiorul Liniei Engleze cu avantajul Cetateniei Romane si intelegerii perfecte a limbii,
Astazi ?e in mainile voastre ce faceti intre voi si cum va raportati la nou si la culturalitate…va doresc succes , si dupa o vreme de mult frecus pe banci veti intelege mai bine ca toti sunteti parte din acelasi corp al universitatii,
eu va doresc veselie si biruinte
In mare, reportajul zice ca-i foarte bine in Romania,fiindca in frantza profesorii sunt elitisti,ca trebuie sa dea concurs cei ce vor sa faca medicina, pe cand in Cluj n-au nevoie de concurs.Pe vremea mea, studetii sraini faceau un an de limba romana si un fel de recapirulare a materiilor noastre de concurs,sa aiba oarecare idee despre ce e vorba. Si pe vremea mea prezenta era obligatorie la cursuri si lucrari practice, fara sa mai vorbesc de stagii,altfel nu puteam sa ne prezentam la examene(studentii straini inclusi),si erau mai disciplinati.Am terminat pe vremea lui Ceausescu, deci voi,dragilor,ori erati in scutece,ori inca „in proiect”.FRancezii nu au respect fata de nimeni,asa ca mai bine ar fi facut o sectie spaniola,in loc de franceza!nu reusecs concursul lor? nu-i nimic,au destui medici,din Magreb mai ales, fostele colonii,etc.Spor la invatat si bafta la examene!