Studiu: depresia tratata cu antiinflamatoare

Medicamente precum aspirina si ibuprofenul trateaza inflamatia, raspunsul organismului la infectii sau patogeni. In timul acestui raspuns antiinflamator, celulele imunitare inunda fluxul sanguin cu niste proteine pro-inflamatorii, numite citokine. Noua generatie de antiinflamatoare tinteste exact aceste tipuri proteine, iar un nou studiu dovedeste ca sistemul imunitar joaca un rol important in sanatatea mintala.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge au studiat efectele acestor tipuri de medicamente asupra depresiei intr-o meta-analiza publicata saptamana trecuta in Jurnalul de Psihiatrie Moleculara.

Pe baza descoperirilor anterioare, cercetatorii au luat in considerare ‘efectele adverse’ experimentate de pacientii  tratati cu medicatie anticitokinica in 20 de studii separate. Toti participantii sufereau de boli cronice autoimune – boli care apar atunci cand celulele sanatoase sunt confundate de catre sistemul imunitar cu celule infectate, care provoaca imediat un raspuns inflamator.

Tratamentul anticitokinic poate ”reduce inflamatia prin blocarea actiunilor specifice citokinelor inflamatorii cu o precizie ‘chirurgicala’ si este folosit pentru a trata pacientii care au un raspuns inadecvat la tratamentele standard pentru boli inflamatorii precum artrita reumatoida, psoriazis sau Boala Crohn, atat in Europa cat si in Statele Unite”, a explicat Dr. Golam Khandaker – autorul principal al studiului.

Folosind datele de la 20 de studii care au urmarit mai mult de 5000 de pacienti, Khandaker si colegii lui au descoperit ca medicatia impotriva citokinelor a imbunatatit simptomatologia depresiva, indiferent daca aceasta a redus sau nu simptomele bolii fizice. Din cele 20 de studii, 7 au fost dublu-randomizate (comparate cu placebo).

Implicatii

„Rezultatele sugereaza ca inflamatia poate contribui la patogeneza depresiei”, iar „antiinflamatoarele pot fi utile in tratarea pacientilor cu depresie care au o inflamatie cronica”, concluzioneaza autorul.

Sistemul imunitar actioneaza ca un termostat, dat de obicei la minim in majoritatea timpului. La unele persoane, termostatul este setat tot timpul la un nivel mai ridicat, comportandu-se ca si cum ar avea de a face cu o infectie persistenta.

In studii anterioare, Khandaker a descoperit ca unii copii care au nivele persistente crescute de markeri inflamatori sunt predispusi unui risc mai mare de a dezvolta episoade depresive si psihotice atunci cand vor deveni adulti.

Totodata, unele cercetari sugereaza ca antiinflamatoarele folosite ca adjuvante in tratamentul antipsihotic sunt mult mai eficace decat monoterapia cu antipsihotice.

Privind spre viitor

„Meta-analizele, ca cea de fata, pot fi foarte valoroase”, spune Dr. Charles Raison, un psihiatru si profesor la Universitatea din Wisconsin-Madison, consultant pe teme de sanatate la CNN.

„Toate dovezile la acest moment sugereaza ca antagonistii citokinelor – care sunt mult mai specifice in efectele lor antiinflamatorii decat alte medicamente precum aspirina – produc efecte antidepresive modeste la pacientii cu depresie si inflamatie crescuta”, a mai adaugat acesta.

Chiar daca este devreme pentru medici sa inceapa sa prescrie acest tip de medicament pacientilor depresivi, Khandaker crede ca tratamentul antiinflamator ar putea oferi speranta acelora la care tratamentul antidepresiv curent nu functioneaza.

Abordarea curenta a unui ‘medicament bun la toate’ este problematica. Toate antidepresivele disponibile astazi tintesc anumiti neurotransmitatori, dar o treime din pacienti nu raspund la aceasta medicatie.

Intram acum intr-o era a ‘medicinei personalizate’ in care putem ‘croi’ tratamente fiecarui pacient in parte. Aceasta abordare incepe sa arate semne de succes in tratarea cancerelor si este posibil ca in viitor sa folosim medicamentele antiinflamatorii si in psihiatrie pentru tratarea anumitor tipuri de depresie.

Totusi, echipa mentioneaza ca e un drum lung pana cand medicatia anticitokinica sa fie folosita in practica psihiatrica.

„Avem nevoie de mai multe studii sa testeze eficacitatea lor la pacientii care nu sufera de boli cronice pentru care aceste medicamente au fost concepute”, completeaza Prof. Peter Jones, co-autor si profesor de psihiatrie la Universitatea din Cambridge. „Mai mult decat atat, unele medicamente existente pot produce efecte adverse serioase, care ar trebui de asemenea adresate”, mai adauga acesta.

Surse: CNN.com si medicalnewstoday.com.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.