Substitutia hormonala in menopauza si riscul de cancer ovarian

Terapia de substitutie hormonala se refera la preparatele continand hormoni (estrogen, progesteron) oferite femeilor in menopauza pentru ameliorarea unor simptome cauzate de reducerea functiei ovariene (transpiratii nocturne, bufeuri, reducerea libidoului, uscaciune vaginala, incontinenta urinara, reducerea masei osoase / osteoporoza etc).

Unul dintre efectele adverse investigate pe parcursul anilor in numeroase studii este riscul de a dezvolta cancer ovarian in urma tratamentului de substitutie hormonala.

Scriu acest articol din dorinta de a atrage atentia asupra modului in care interpretam rezultatele studiilor medicale, pronind de la un articol important publicat recent in the Lancet (unul dintre cele mai prestigioase jurnale medicale). Este vorba despre o meta-analiza care evalueaza riscul de a dezvolta cancer ovarian la femeile care urmeaza susbstitutie hormonala: Menopausal hormone use and ovarian cancer risk: individual participant meta-analysis of 52 epidemiological studies.

Pe scurt, o meta-analiza este un tip de studiu in care se folosesc analize statistice complexe pentru a pune impreuna rezultatele tturor studiilor care au evaluat un anumit fenomen (in cazul actual legatura dintre susbtitutia hormonala in menopauza si riscul de cancer ovarian) pentru a obtine un raspuns cu o semnificatie statistica ridicata, mai mare decat a oricarui studiu individual. Cu alte cuvinte, concluzia unei meta-analize are greutatea cea mai mare posibila.

In meta-analiza publicata de Lancet au fost incluse 52 de studii epidemiologice (17 prospective si 35 retrospective), toate evaluand aceasta legatura posibila dintre substitutia hormonala si riscul de cancer ovarian. In total au fost 21.488 de femei diagnosticate cu cancer ovarian, acestea fiind impartite ulterior in femei care au urmat substitutie hormonala si femei care au dezvoltat cancer fara sa fi urmat substitutie hormonala.

Tabelul esential din publicatia originala (DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(14)61687-1):

lancet-substitutia-hormonala-cancer-ovarian

Asta inseamna ca in absenta substitutiei hormonale 1.2 femei din 1000 for dezvolta cancer ovarian in decurs de 5 ani dupa varsta de 50 de ani. Intre 55-59 de ani, 1.6 femei din 1000 vor dezvolta cancer ovarian pe o perioada de 5 ani. Intre 60-64 de ani, 2.1 femei din 1000 vor fi diagnosticate cu cancer ovarian in decursul a 5 ani.

Pentru femeile care au urmat tratament de substitutie hormonala timp de 5 ani, riscul creste cu 0.99 la 1000, ceea ce inseamna ca tratamentul in sine va cauza cancer ovarian la 1 femeie din 1000 tratate, iar 1 femeie din 1700 tratate cu substitutie hormonala va deceda din cauza cancerului ovarian.

Este mult? Este putin? Un alt mod de a vedea numerele este faptul ca riscul de a NU dezvolta cancer ovarian in urma a 5 ani de tratament cu substitutie hormonala in menopauza este de 99.9%. Parca suna altfel, desi este exact acelasi lucru.

Extrapolarea la 10 ani de substitutie hormonala poate fi facuta similar analizand tabelul de mai sus.

Evident, Presa are comportament de Presa peste tot, nu doar la noi.

Women who undergo hormone replacement therapy (HRT) have a significantly increased risk of developing ovarian cancer, according to a major study.
The Guardian

Risc semnificativ mai mare… 1 din 1000.

Women who undergo hormone replacement therapy, even for a short time, nearly double their risk of developing ovarian cancer, new research has warned.
Telegraph

Aproape se dubleaza… de la 1.2 din 1000 de femei fara substitutie hormonala, la 1.72 din 1000 cu substritutie hormonala.

An analysis of over 50 studies suggests an association between short-term use of hormone replacement therapy (HRT) during menopause and a 40 percent increased risk of developing ovarian cancer.
Fox News

Da, o crestere de 40% este semnificativa statistic… dar clinic este o crestere de 40% din 1.2 sau 1.6 sau 2.1 la 1000 (in functie de varsta), ceea ce e mult mai putin semnificativ.

Un comentariu publicat de RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), pe langa faptul ca studiul actual nu dovedeste o relatie cauza efect:

HRT, like any medication or treatment, has risks and benefits. The very small risk that this study highlights must be put in context – in that for 1,000 women who use HRT for 5 years from around the age of 50, there will only be one extra case of ovarian cancer.
– Dr Clare McKenzie, RCOG Vice President for Education

Este adevarat, terapia de substitutie hormonala in menopauza se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian, daca il si cauzeaza ramane de vazut.

Numerele sunt importante, excesul de risc adus de tratamentul hormonal este 1 din 1000. Ca o comparatie pentru a observa relevanta clinica, riscul de a deceda intr-un accident de masina pe parcursul vietii este mult mai mare (1 din 193 in Statele Unite sau 1 din 462 in UK), dar asta nu impiedica pe nimeni sa calatoreasca cu masina.

5 raspunsuri

  1. in concluzie, daca dupa instalarea menopauzei, femeia nu are simptome clinice, deci nu se simte rau, sa foloseasca terapia hormonala sau nu? terapia hormonala o mentine mai tanara? in afara de osteoporoza care este mult intarziata prin terapia hormonala, care ar mai fi motivele pentru terapia hormonala?

  2. Coman Paraschiva

    Puteti sa ne spuneti mai degraba pasii de care trebuie sa tinem cont dupa ce am intrat la menopauza .Doamnele nu sunt inca obisnuite ,ce ar trebui sa faca , sa tina cont de multe schimbari ce apar in corpul lor ajungand chiar sa se sperie .Ar trebui sa le aduceti intr-o buna cunoastere ,ele au ajuns la menopauza si ce ar trebui sa faca .???? Nu i-au in serios si nu merg la medic pentru spunand : doar pentru atata lucru (am intalnit vorba asta ) si se trezesc ca deodata apar probleme de diferite feluri .Prefera sa mearga la farmacie sa ia ce li se ofera pentru menopauza si gata considera ele ca au rezolvat-o .Atunci cand e vorba de sanatate si schimbarile ce apar in corpul nostru , ar trebui sa fim mai constiente si sa citim mult mai mult si evident o educatie in acest sens .

  3. Cautam un articol care sa ne spuna mai mult despre tipurile de tratamente de substitutie hormonala din premenopauza. Ma puteti indruma cu un link catre un asemenea articol, va rog? Mie mi s-a prescris pentru anumite simptome ale premenopauzei (infectii urinare repetate, uscaciune vaginala, ingrasare excesiva in zona abdominala, caderea masiva a parului) o crema cu Estriol. Nu stiu daca din cauza acestei creme sau pur si simplu datorita premenopauzei, am facut o menometroragie care nu cedeaza nici dupa acid tranexamic. Eu locuiesc in UK si minunatul sistem medical britanic, despre care eu va spuneam si intr-un alt comentariu la un alt articol, nu trimite pacienta in premenopauza la endocrinolog, nici nu i se fac analize hormonale sau alte investigatii. Dupa 18 zile de sangerare mi-au prescris sa continui cu acidul tranexamic si ibuprofen si sa nu mai folosesc crema cu Estriol. Si cam atat. Rabdare si tutun.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Alina, de ce sa te vada un endocrinolog doar pentru ca esti in premenopauza? E o perioada normala din viata oricarei femei. Sunt procese fiziologice, care chiar daca pot fi neplacute, sunt normale. Ce sa iti faca endocrinologul? Daca fiecare femeie ar trebui vazuta in premenopauza de un endocrinolog ar insemna ca toate femeile din tara respectiva sa treaca la un moment dat pe la endocrinolog. Nu e absurd?

      Crema cu estriol nu cauzeaza menometroragii. Presupunand ca ai peste 40 de ani, va trebui sa faci o biopsie endometriala pentru a exclude hiperplazia endometriala sau ceva mai avansat. In afara de o hemoleucograma sa vezi daca esti anemica sau nu, nu e nevoie de alte analize, cu atat mai putin hormonale.

      Tine cont ca UK si NHS nu te forteaza sa ramai si sa folosesti gratuit serviciile lor, ai oricand la dispozitie avionul catre sistemul romanesc.

  4. Bună seara dom Doctor eu nu am luat nici un tratament pt menopauza doar vitamine ,au trecut 8 ani de la naștere ,am facut hemoragie în timpul cezarienei menstruatie nu mai am după ce mia scos un ovar si mia tait o treime din uter ,am avut câteva stări asimilare cu menopauza dar leam suportat ,

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.