Sa descoperit ca balansarea usoara a embrionilor in timpul dezvoltarii dupa fertilizare in vitro creste rata de succes cu 22% in cazul soarecilor. Procedura ar putea avea aplicabilitate si in cazul fertilizarii in vitro la oameni.
Cercetatorii au construit un dispozitiv care imita miscarea pe care o simte embrionul in corp in drum spre uter. In protocolul actual de fertilizare in vitro, dupa fertilizare, ovulele sunt lasate sa se dezvolte cateva zile intr-un vas de cultura imobil, urmand ca embrionii sa fie transferati in uter.
Dispozitiv de balansare a embrionilor dupa fertilizare in vitro
Comparat cu embrionii de soarece crescuti in vase statice, cei incubati in noul dispozitiv dinamic au fost mai sanatosi avand o calitate mai buna. La varsta de 4 zile, embrionii crescuti static aveau o medie de 67 de celule, iar cei crescuti in vase dinamice aveau 109 celule. Embrionii de control care s-au maturizat in corpul soarecilor aveau 144 celule la 4 zile.
77% dintre embrionii balansati s-au transformat in sarcini, iar in cazul celor statici doar 55% s-au finalizat cu o sarcina. In cazul embrionilor conceputi natural si crescuti in trompa uterina in timpul migratiei spre uter, 83% s-au finalizat cu sarcina.
Infertilitatea afecteaza 1 din 6 cupluri, dintre care multe recurg la fertilizare in vitro, un proces costisitor care are o rata de succes de doar 35%.
Video fertilizare in vitro