Majoritatea viitoarelor mamici sunt constiente de faptul ca sarcina este o perioada cu necesitati crescute, atat psihologice cat si alimentare. Din cauza asta s-a ajuns la o rutina in incercarea de a asigura embrionului si fatului necesarul alimentar, fara a mai tine cont de particularitatile fiecarui caz in parte.
Regula de a manca in sarcina cat pentru doi nu e justificata (ba din contra), cum nu se justifica nici multe dintre suplimentele nutritive pe care le prescriu medicii sau le iau femeile insarcinate dupa sfatul vecinei. Chiar daca necesitatile alimentare sunt mai insemnate in sarcina, acestea pot fi asigurate printr-o dieta adecvata, fara a fi neaparat nevoie de suplimente. Evident, exista cazuri cand dieta variata nu este la indemana, caz in care se recurge la suplimente nutritive.
Un studiu german bazat pe chestionarea a 522 de femei in primele 3 zile dupa nastere a descoperit ca 97% dintre ele au luat cel putin un supliment nutritiv in timpul sarcinii, majoritatea in doze incorecte.
In cazul acidului folic, dozele au variat intre 0,2 si 5 mg / zi, chiar daca doza recomandata e de 0,4 mg / zi. Administrarea ar trebui inceputa cu macar 4 saptamani inainte de sarcina pentru ca acidul folic previne defectele de tub neural si este inutil sa fie administrat dupa formarea tubului neural in viata intrauterina…
Doze eronate s-au inregistrat si in cazul suplimentelor cu fier, acestea fiind cuprinse intre 4-600 mg / zi, in ciuda efectelor adverse pe care le pot avea dozele mari de fier asupra fatului.
3 sferturi dintre femei au consumat suplimente cu magneziu, chiar daca nu exista dovezi stiintifice ca ar avea vreun beneficiu.