Acetaminophenul, cel mai bine cunoscut sub numele de Paracetamol este una dintre cele mai utilizate substante medicamentoase din intreaga lume si de asemenea este una dintre cele mai frecvente cauze de intoxicatie.
Efectele Paracetamolului
Paracetamolul este folosit pentru efectul lui antipiretic (scade febra) si antialgic (impotriva durerii). Datorita acestor actiuni Paracetamolul este util in multe afectiuni: raceli, gripe, dureri de cap, de dinti, dureri musculare etc. In multe tari Paracetamolul este utilizat ca prima linie de tratament in cazul durerii.
Este important de retinut ca Paracetamol este un tratament simptomatic, deci nu rezolva cauza!
Cat Paracetamol putem sa luam intr-o zi?
Doza maxima admisa de Paracetamol este 1 gram intr-o priza (2 tablete de 500 mg de o data) cu posibilitatea de a repeta de pana la 4 ori pe zi. Asta inseamna ca doza maxima admisa de Paracetamol intr-o zi este de 4 grame (8 tablete de 500 mg) in cazul unui adult cu o greutate medie de 65 de kg si fara comorbiditati semnificative.
Pentru persoanele cu un indice de masa corporala scazut, copii peste 12 ani sau batrani (persoane cu o greutate scazuta) doza maxima admisa este de 2 grame pe zi adica 4 comprimate de 500 mg! Pentru copii sub 12 ani doza este dependenta de greutate.
De asemenea in cazul afectiunilor hepatice sau renale trebuie considerata o doza minima de Paracetamol datorita incapacitatii organismului de a metaboliza substanta.
Supradoza de Paracetamol
De obicei supradozele de Paracetamol sunt accidentale. Oamenii stiu ca pot lua maxim 4-8 comprimate de Paracetamol pe zi in functie de conditie, dar totusi o mare parte dintre prezentarile la serviciului de urgenta sunt datorate supradozei de Paracetamol. Cum este posibil aceasta?
Paracetamolul se vinde sub mai multe denumiri comerciale. Cele mai vandute sunt preparatele care se numesc chiar Paracetamol si contin 500 mg de Acetaminophen, dar aceasta substanta activa este continuta in o multime de alte preparate pentru raceala si gripa si analgezice.
Iata doar o scurta lista a medicamentelor ce contin Paracetamol in diferite doze:
– Panadol
– Coldrex
– Darelon
– Panadeine
– Adol
– Fervex
– Prodeine
– Eferalgan
– Perfalgan
– Parasinus
– Modafen
– Theraflu
Daca iei peste 4 comprimate de Paracetamol de 500 mg pe zi si in plus alte preparate pentru raceala si gripa sau antialgice care contin aceeasi substanta activa esti la mare risc de supradoza.
O idee buna pentru a evita aceasta situatie este sa citesti intotdeauna prospectul unui medicament pe care nu l-ai mai utilizat pana in prezent. De cele mai multe ori substanta activa este scrisa chiar pe ambalaj sub denumirea comerciala. De asemenea, trebuie verificata doza de substanta activa din fiecare preparat pentru ca unele medicamente contin mai mult de 500 mg de Paracetamol. De exemplu un plic de Coldrex Max va contine 1000 de mg de Paracetamol (echivalentul a 2 comprimate de Paracetamol intr-un plic).
Efecte adverse pot aparea in momentul in care iei doza maxima posibila pentru 24 de ore intr-o perioada mai scurta de timp. Administrarea unui gram de Paracetamol la 4 ore distanta de o doza anterioara este considerata sigura, cu mentiunea ca nu se depasesc 4 grame in decursul a 24 de ore.
Intoxicatia cu Paracetamol
In momentul in care ai depasit doza maxima admisa de Paracetamol te afli la risc de a dezvolta intoxicatia acuta cu Paracetamol. Aceasta se manifesta in 3 etape:
Prima faza a intoxicatiei cu Paracetamol: apar simptome generale, nespecifice, persoana in cauza simtindu-se rau. Pot aparea greata, varsaturi, dureri abdominale, ameteala. Hipoglicemia poate cauza transpiratii reci, tremor, palpitatii, dureri de cap. Aceste simptome pot dura aproximativ 24 de ore dupa care se remit spontan.
A doua faza a intoxicatiei cu Paracetamol apare in aproximativ 24-48 de ore de la supradoza si se manifesta cu dureri in hipocondrul drept (sub coastele din partea dreapta) si epigastru + dovezi ale insuficientei hepatice: icter (coloratie galbena a pielii, nucoaselor si sclerei), modificarea timpilor coagularii si cresterea transaminazelor (AST, ALT).
A treia faza a intoxicatiei cu Paracetamol apare in 3-5 zile de la evenimentul initial. In aceasta faza insuficienta hepatica se poate remite insa la cei cu o afectiune hepatica preexistenta poate progresa catre hepatita fulminanta aceasta din urma cauzand tulburari severe de coagulare, encefalopatie, sindrom hepatorenal. Hepatita fulminanta are o rata a mortalitatii de pana la 70%.
Investigatii in cazul supradozei de Paracetamol
- nivelul seric de Paracetamol la 4 h de la supradoza si apoi repetarea acestuia dupa administrarea tratamentului
- ALT/AST (transaminaze): arata gradul de afectare hepatica
- timpii coagularii: modificati in cazul insuficientei hepatice, apare riscul de hemoragie sau al CID (coagulopatie intravasculara diseminata).
- pH-ul sangvin: s-a constatat ca un pH <7.30 (acidoza) este asociat cu o rata mai mare de mortalitate
- nivelul de glucoza din sange: scazut in cazul supradozei.
Tratament supradozei cu Paracetamol
Tratamentul in cazul supradozei accidentale sau in scop suicidal cu Paracetamol de face in spital. In cazul supradozei suicidale cu Paracetamol descoperita in timp util, tratamentul initial consta in spalaturi gastrice si administrarea antidotului.
In cazul supradozei accidentale de obicei cantitatea de substanta a fost luata intr-un interval de timp mai lung si medicamente s-ar putea sa fie deja adsorbite de la nivel intestinal, deci spalaturile gastrice nu sunt intotdeauna foarte utile in acest caz.
Principalul tratament al intoxicatiei cu Paracetamol este administrarea de Acetilcisteina, antidotul Paracetamolului.
Alte masuri terapeutice au rol suportiv: administrarea de oxigen, fluide intravenos, glucoza, antibiotice.
Concluzii referitoare la intoxicatia cu Paracetamol
Doza maxima admisa de Paracetamol pentru un adult normoponderal si fara comorbiditati semnificative (hepatita, cancer, insuficienta renala, coagulopatie) este de 4 grame pe zi (8 comprimate de 500 mg de Paracetamol).
Pentru persoanele cu un indice corporal scazut (slabe), copii peste 12 ani si batrani cantitatea maxima admisa de Paracetamol este de 2 grame pe zi.
Persoanele cu insuficienta hepatica, hepatita acuta, insuficienta renala trebuie sa evite pe cat posibil aceasta substanta.
Aveti rabdare ca Paracetamolul sa isi faca efectul. Nu luati mai mult de 2 comprimate o data si nu mai des de 4-6 ore.
Verificati intotdeauna compozitia preparatelor pentru raceala si gripa sau pentru durere pentru a evita riscul supradozei accidentale de Paracetamol.
In momentul in care v-ati dat seama ca ati luat o supradoza de Paracetamol, cu sau fara semne ale intoxicatiei, prezentati-va la spital. Supradoza de Paracetamol netratata poate duce la insuficienta hepatica si la deces!
Am inteles care este doza corecta, dar ca timp? Cate zile consecutiv?
Dac? iei supradoz? de paracetamol ,po?i muri ?
Da Nya, daca iei mai mult de 4g in 24 de ore mergi la urgente.
am luat 5 pastile odata acum 5 min,patesc ceva?
Daca am luat 4 pastile deodata…care pot fi urmatoarele simptome?
Buna seara!Fetita mea de 1 an si 9 luni a baut accidental dintr o sticla de Panadol lasata paryial deschisa din incomstienta.Nu stiu exact cat a fost pentru ca nu mi amintesc exact,dar presupun.ca nu mai mult de jumatate.Am fost la dr de familir,i am explicat situatia,am presupus ca a baut in jur de 20 ml,dr a sunat la cei responsabili cu otravirea( ne aflam in Germania) si ne au trimis acasa fara sa ne recomande nimic.Au trecut mai mult de 24 de ore,fata n a avut niciun simptom.gen.stari de voma,apatie,lipsa de apetit.Intrebarea mea este….e posibil sa apara a 3 4 zi semne de insuficienta hepatica? In speranta ca imi veti raspunde va multumesc anticipat.
Daca am băut acum 3 zile , 8 pastile de paracetamol care sunt efectele?