Terapia Hormonala In Menopauza

Terapia hormonala in menopauza era considerata raspunsul pentru multe afectiuni care apar odata cu instalarea menopauzei. Se credea ca terapia hormonala poate evita afectiunile inimii, osteoporoza sau cancerul, reusind sa imbunatateasca viata femeilor.

In luna iulie 2002, rezultatele trialurilor clinice au demonstrat ca nu este tocmai asa. Folosirea pe termen lung a terapiei hormonale pune probleme serioase si creste riscul cancerului la san, al infarctului miocardic si al atacului vascular cerebral.

S-au scris deja zeci de pagini avand ca tema efectele (riscuri si beneficii) terapiei hormonale, substituentilor ei, suplimentelor nutritive etc, deci n-am sa insist si eu – cu o cautare pe Google se pot afla multe. Articolul de astazi este despre un studiu recent care a identificat perioade optime pentru terapia hormonala.

Studiile anterioare au demonstrat ca terapia hormonala dupa menopauza creste riscul de cancer la san, iar folosirea unui tratament pe baza de estrogen si progesteron este mai daunator decat folosirea tratamentului pe baza doar de estrogen.

Societatea Americana de Cancer a efectuat un studiu prospectiv, incluzand 68.369 de femei postmenopauza, femei care nu aveau cancer la inceperea studiului in 1992. (cancer.org)

Spre deosebire de alte studii, s-a descoperit ca riscul asociat folosirii combinatiei de estrogen si progesteron creste substantial la 3 ani dupa inceperea tratamentului. Nu a fost observata o crestere a riscului la femeile care au folosit estrogen si progesteron pentru mai putin de 2 ani, astfel s-a identificat o „perioada sigura” pentru tratament.

Tratamentul hormonal cu estrogen si progesteron a fost asociat cu dublarea riscului de cancer lobular dupa o administrare de 3 ani, si cu dublarea riscului de cancer ductal dupa o administrare de 10 ani.

Tratamentul hormonal doar cu estrogen nu a fost asociat cu cresterea riscului de cancer ductal, nici chiar dupa 20 de ani de administrare, dar a fost asociat cu o crestere de 50% a riscului de cancer lobular dupa 10 ani de administrare.

4 raspunsuri

  1. Daca apelati la tratamentul hormonal, veti fi nevoita sa mergeti anual la un control medical, la unul ginecologic si la sân si sa va verificati tensiunea.

    Unele dintre efectele secundare ar putea fi durerile de cap, balonarea, schimbarile de dispozitie, ciclul menstrual ar putea reveni sau este posibil sa aveti sângerari neregulate.

    Tratamentul hormonal nu este recomandat persoanelor care au avut sau au în familie bolnavi de cancer la sân sau de col uterin sau care au manifestat boli ale ficatului, inimii, tensiune ridicata, persoane care au suferit un infarct sau un atac cerebral. Nu este o alegere buna nici pentru persoanele care sufera de fibrom uterin, deoarece estrogenul poate sa îl faca sa creasca în marime, si deci sa cauzeze durere si sângerari.

    Cel mai întelept lucru ar fi ca femeile sa adopte o viata sanatoasa: renuntarea la fumat, exercitiile regulate, o dieta sanatoasa. De asemenea, administrarea calciului si a suplimentelor de vitamina D ar fi binevenite.

    Din pacate, exista putine tratamente alternative pentru simptomele menopauzei, dar multe femei încearca sa atenueze bufeurile, schimbarile de dispozitie si alte simptome suparatoare prin practica yoga, purtarea hainelor subtiri de bumbac sau practicarea exercitiilor de relaxare. Ele pot, de asemenea, sa încerce remediile alternative cum ar fi mâncarurile care contin estrogen vegetal (soia), ierburi si complexul de vitamine E si B. Siguranta si eficacitatea acestor remedii sunt înca studiate, asadar studiati decizia luata împreuna cu medicul.

  2. Bun? ziua! Fac Tsh de 2 ani cu cycloproginovo. (Dupa ovarectomie bilaterala).cu tot cu tratament am început sa am simptome nepl?cute pt care am fost trimisa la endocrinolog.Mi s a schimbat tratamentul cu unul doar estrogen, deoarece nu mai am uterul de 6 ani,4 inaintea ovarectomiei ?i cauza acestor simptome ar fi trat combinat plus pauza de 7 zile (nejustificata dupa parerea medicului).Ar trebui sa incep de mâine, dar am unele dubii:din moment ce nu mai e progesteronul, ovarele nu mai sunt (ca sa secrete macar minimul),e ok estrogenul simplu?care ar fi sau sunt,dezavantaje? Mul?umesc!

  3. Buna ziua,locuiesc cu bunica mea in varsta de 70 de ani,este foarte activa pt varsta ei. Din spusele ei nu mai are contact sexual de circa 7 ani iar asta din punctul meu de vedere i afecteaza gandirea pt ca la altceva nu se gandeste decat la sex. Cu medicul ei nu vrea sa vorbeasca despre asta pt ca i este rusine si frica ca medicul sa nu rada de ea. Are insomnii dureri foarte mari de cap ce nu trec cu nici un fel de calmant,tulburari de comportament si transpira toata noaptea plus tensiunea care nu se regleaza in nici un fel cu tratamentul dat de medic. Eu imi mentin aceasta idee si cred ca e din vina hormonilor adica pur si simplu nimeni nu se intelege cu ea plus invidia pe tineret ca pot face si ea ar vrea sa faca dar batranul ei nu mai poate. Va rog frumos sa imi spuneti cum sa o fac sa inteleaga ca din cauza hormonilor se comporta asa? Am incercat sa i explic ca acest lucru nu este o rusine si ca trebuie sa vorbeasca cu medicul dar refuza,fiind la tara crede ca medicul va rade de ea cu alti batrani. Am ajuns la capatul puterilor,innebuneste pe toata lumea din jurul ei. Sa nu mai zic de faptul ca este foarte invidioasa pt ca eu am viata sexuala si ea nu. Astept sfatul dvs,multumesc.

  4. Bună ziua, am 43 de ani si nu mai am menstruatie. Am mers la medic dupa doua luni de pauza,mi a administrat duphaston 3luni,doua luni am avut menstruatie in cea de a treia luna nimic. In acest moment au trecut 60de zile de la ultima sangerare,am multe simptome neplăcute. Ce imi recomandăti sa fac? Multumesc.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.