Test: Cortul Indianului

Un indian a gasit o metoda inedita de a-si proteja cortul. L-a instalat pe o suprafata patrata de 15 x 15 metri inconjurata de un sant cu o latime de 10 metri umplut cu apa mlastinoasa. De partea cealalta a santului a lasat doar 2 barne cu o lungime de 9,5 metri. Nu sunt poduri, nu sunt unelte, nu sunt cuie sau alte obiecte care ar putea fi folosite la construirea unui pod temporar. Totusi, indianul cum reuseste sa mearga la el in cort?


Test: Cortul Indianului

Gandeste-te si doar apoi citeste ce au spus ceilalti. Raspunsul corect ar putea fi deja scris…

Testul de saptamana trecuta are ca rezolvare: 6:(1-3:4)=24 adica 6:0,25 e de fapt 6 inmultit cu inversul (6×4). Felicitari: Ralu B, alinaM, Laura, jess si Botezatu Laura pentru gasirea solutiei corecte 🙂

27 raspunsuri

 1. ce grosime au barnele?….mai da-mi indicii despre barne

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  20 cm grosime, patrate pe sectiune.

 3. E destul de aiurea, dar nu-mi trece o alta solutie prin cap la ora asta….Daca barna e suficient de lata, o pune pe apa(pe latimea santului), va pluti si indianul nostru cel viteaz va merge pe ea(9,5 m) si va sari 0,5 metri…direct pe mal…ce ziceti?….:)

 4. hm…cam dubios indianu asta, si-o plasat cortu in mijloc si acu nu stie ce sa faca, io propun sa ia un baner din ala si sa sara peste apa, ca la saritura in lungime ;))

 5. Dr Laurentiu Craciunas

  Indianul asta e smart tare, solutia e pe masura 😉

 6. Laurentiu…astept un comment la solutia mea….:)

 7. ms….da nu-i buna?:((

 8. Aseaza o barna pe pamantul exterior cu o iesire deasupra mlastinii de aproximativ un metru (dupa ochi). Cealalta barna va fi asezata cu un colt pe pantul cu cortul si cu celalalt pe coltul celeilalte barne care atarna deasupra mlastinii.

  Sa speram ca indianul nu e prea greu si legatura va tine pana trece..

 9. Dr Laurentiu Craciunas

  K.Arthur, indianul asta are in jur de 120 Kg, n-ar risca sa cada in apa mlastinoasa…

 10. Lipeste cele doua barne una de alta decalate cu 0,5 m, astfel incat una sa fie lipita de malul pe care se afla el, cealalta de malul pe care se afla cortul. Va rezulta un pod plutitor transversal pe sant din mal in mal.

 11. aseaza o barna pe coltul lacului paralela cu diagonala patratului, cu un capat pe o latura si cu celalalt capat pe cealalta latura.
  sprijina apoi a doua barna cu un capat pe mijlocul celei dintai si cu celalalt pe coltul patratului din interior.

  nush` daca am explicat calumea, mi`ar fi fost mai simplu sa desenez 🙂
  asa ca,

 12. Indianu pune o barna oblic la un colt al santzului,astfel incat sa uneasca 2 laturi de aceeasi parte ale acestuia si cealalta barna va fi sprijinita la un capat p prima si la celalalt p insula. foarte simplu :)))

 13. aa….testul asta are numai o solutie, sau pot fi mai multe variante?! pt k si io m-am gandit la varianta sa puna barna pe apa, sa mearga pe ea si sa sara restul de 0,5 m, cum a zis si laura, numa k mai ramane cealalta si banuiesc ca trebuie sa o foloseasca…..hmmm

 14. Dr Laurentiu Craciunas

  Teoretic are mai multe solutii, indianul poate incerca si schema cu podul mobil, poate cade, poate reuseste, dar e o solutie foarte eleganta – pana acum sunt 2 cei care au gasit-o 🙂

 15. Cred ca am gasit solutia…Asezam o barna intr-un colt al mlastinii, astfel incat un capat sa fie pe o latura a mlastinii, iar celalalt capat pe cealalta latura(intre barna si coltul respectiv se formeaza un triungi dreptunghic isoscel)…asezam a doua barna perpendicular pe prima, astfel ca ea va uni mijlocul primei barne cu coltul de pamant unde are cortul….sper ca ati inteles ce am vrut sa spun…nu am facut calcule…doar am aproximat din ochi…:)

 16. Daca nu intelegeti va fac un desen….:)

 17. Dr Laurentiu Craciunas

  Cei care ati propus solutia cu barna pe colt, ati facut un calcul sa vedeti ce distanta ar fi intre barna de pe colt si cealalta margine a santului?

 18. distanta e mai mare de 9,5.Nu-i asa?

 19. raspunsul este: pune o barna la 6,71.. m de coltul mlastinii paralel cu diagonala patratului iar cealalta barna perpendicular pe prima in directia cortului .

 20. solutia este data de visurat asa m-am gandit ÅŸi eu trebuie sa aibe un motiv sa fi facut patrat nu ?

 21. pai e destul de simpla.Conform teoremei lui Pitagora,de la coltul mlastinei si pana la patratul pe care are montat indianul cortul sunt14,14 m.Daca pune o barna transversal pe coltul mlastinei ,care sa se sprijine 0,5m de o parte si de alta linistit ii ajunge cea de-a doua barna pentru a crea un pod de pe prima pana pe coltul patratului cu cortul!

 22. e /
  /
  /
  /
  /
  /
  \
  \
  \
  \
  \

 23. pune barnele una langa alta, si pe una o impinge suficient sa ajunga la celalat mal, asa incat sa poata merge cate 9 m pe ambele barne si restul de 1 m sa fie impartit 0,5 pe prima barna si 0,5 pe cea de-a doua..(nu stiu cat de explicita am fost:)) )

 24. e simplu pune o bara pe unhhiul inchis si alta bata din spre cort pe prima bara….sper sa ma fi facut inteles

 25. gen uneste cu o bara semnele ce marcheaza latimea santului si pe urma cea dea doua bara din spre cort spre unghiul de 90…..

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.