Test Pentru Predictia Menopauzei

Cercetatorii iranieni au dezvoltat un test de sange prin care se poate prezice cu o eroare medie de 4 luni varsta la care o femeie va intra in menopauza.

Majoritatea femeilor ating menopauza in jurul varstei de 51 de ani, ovulatia oprindu-se in intervalul de varsta cuprins intre 40 si 60 de ani. Cu toate astea, exista femei cu menopauza precoce, iar lipsa controlului asupra fertilitatii le poate crea probleme in intemeierea unei familii.

Conform studiilor prezentate la conferinta organizata de European Society of Human Reproduction and Embryology in Roma, noul test masoara nivelul seric al hormonului anti-Mullerian (AMH).

AMH este produs de ovare si controleaza dezvoltarea foliculilor, concentratia lui oferind informatii despre functia ovariana. Diferenta medie dintre varsta estimata si varsta reala pentru menopauza a fost de 4 luni, cu variatia cea mai mare de 3-4 ani.

Daca o femeie de 20 de ani are AMH 4,1 ng/ml sau mai putin, menopauza se va instala cel mai probabil inaintea varstei de 45 de ani. In schimb, daca la 20 de ani nivelul AMH este macar 4,5 ng/ml, urmat de 3,8 ng/ml la 25 de ani si 2,9 ng/ml la 30 de ani, menopauza se va instala dupa varsta de 50 de ani.

5 raspunsuri

 1. buna ziua

  as dori sa stiu ce se recomanda pentru a atenua efectele de premenopauza. exista programe speciale in acest sens, de exemplu in constanta?

  va multumesc

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna Ana,

  Nu stiu programe concrete in diferite orase, stiu doar ca exista tratamente (in general de substitutie hormonala), toate avand neajunsuri, deci e nevoie de o consultatie detaliata cu un medic endocrinolog +/- ginecolog.

 3. carmelo caminiti

  va multumesc anticipat daca o sa-mi raspundeti,am 46 de ani si de 3 ani o data cu instalarea menopauzei viata mea este un calvar.Noaptea transpiratii insotite cu frisoane,ziua la fel,va rog sa-mi dati un sfat ce trebuie sa fac,am fost la medicul de familie si mi-a prescris Ymea GoodNight,un integrator alimentar cu extrate vegetale,dar pana acum nu au dat rezultate.Adevarul este ca nu am consultat inca un medic ginecolog.Va multumesc inca odata.

  • paiu mihaela ioana

   atit in timpul noptii cit si pe timpul zilei am bufeuri cu transpiratie excesiva ,insotita de frisoane si pierderi de memorie

 4. Gliga Ionela Cosmina

  Am varsta de 32 ani am 4 nașteri naturale si 1 avort si din decembrie 2019 nu mia mai venit menstruatia. Ce as putea face sa imi vina din nou sau daca as putea avea inca un copil. Va Multumesc

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.