Test Pentru Preeclampsie

Cercetatorii de la King’s College London au dezvoltat o noua metoda de identificare a riscului femeilor gravide in primul trimestru de sarcina de a dezvolta preeclampsie mai tarziu in cursul sarcinii.

Preeclampsia este o patologie specifica sarcinii care include hipertensiune arteriala, proteinurie si edeme, putand evolua cu prognostic nefavorabil atat pentru fat cat si pentru mama.

Pe plan mondial, in jur de 70.000 de femei decedeaza anual din cauza preeclampsiei. Nou-nascutii gravidelor cu preeclampsie au riscul de deces perinatal de 3-10 ori mai mare decat in cazul mamelor fara probleme. Se cunosc factorii de risc pentru dezvoltarea preeclampsiei, dar in momentul actual nu exista o metoda de a identifica riscul femeilor sanatoase de a dezvolta patologia.

Cercetatorii au analizat istoricul familial si medical, stilul de viata si rezultatele explorarilor de laborator pentru 3500 de gravide sanatoase in cadrul unui studiu international desfasurat in Regatul Unit (UK), Noua Zeelanda, Australia si Irlanda, iar descoperirile au fost publicate in British Medical Journal.

5% dintre gravidele luate in studiu au dezvoltat preeclampsie, iar 2/3 dintre acestea puteau fi catalogate ca avand risc crescut folosind o combinatie de factori clinici: hipertensiune anterioara sarcinii, indice de masa corporala marit (IMC), istoric familial de preeclampsie sau boala coronariana, greutatea la nastere, sangerare in primul trimestru.

Factorii asociati cu un risc scazut de a dezvolta preeclampsie au inclus: o pierdere de sarcina anterioara conceputa cu acelasi partener, minim 12 luni de incercari pentru a concepe, consum bogat de fructe, fumatul si consumul de alcool in primul trimestru (dar nu e indicat sa se apeleze la fumat si alcool pentru reducerea riscului de preeclampsie pentru ca riscurile altor patologii sunt mai mari).

Pe baza acestor statistici a fost dezvoltat un model cu ajutorul caruia se poate prezice riscul de preeclampsie in cazul gravidelor sanatoase. Va fi nevoie de confirmarea eficientei prin alte studii.

1 raspuns

  1. Te-as ruga sa spui cate ceva despre fumatul in timpul sarcinii. Multumesc!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.