Tesut Intestinal Functional Obtinut Din Celule Stem In Laborator

Cercetatorii au reusit sa obtina pentru prima data tesut intestinal functional pornind de la celule stem pluripotente. Studiul a fost publicat in ultimul numar al revistei Nature si deschide noi abordari ale functionalitatii si patologiei intestinale.

Noutatea reusitei este intarita de structura tridimensionala a tesuturilor obtinute, pana acum reusindu-se doar generarea de structuri bidimensionale. Pe termen lung se tinteste transplantarea unor astfel de tesuturi la pacientii care sufera de patologii intestinale printre care enterocolita necrozanta, boala inflamatorie intestinala, sindromul intestinului scurt etc.

In cadrul studiului au fost folosite 2 tipuri de celule stem: celule stem embrionare si celule stem pluripotente obtinute prin reprogramarea unor celule tegumentare.

Celulele stem embrionare au avantajul de a se putea diferentia in oricare dintre tipurile de celule existente in organism, dar celulele stem pluripotente obtinute din diferite celule ale pacientului prin reprogramare elimina riscul rejectului transplantului/grefei.

In cadrul experimentelor, cercetatorii au refactut etape din dezvoltarea embrionica, axandu-se pe diferentierea endodermului in segmente ale tubului digestiv. Dupa 28 de zile, tesuturile nou formate contineau toate tipurile de celule intestinale, acestea adoptand structura tridimensionala specifica.

Urmatoarea etapa presupune transplantarea segmentelor intestinale la anmimale pentru a studia fezabilitatea folosirii lor in tratamente viitoare la oameni.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.