Text Medical Din 1829

Mi-am gasit in telefon o poza cu un slide, de la optionalul de Medicina Psihosomatica, continand un fragment de text din anul 1829 (Pavel Vasici Ungureanu, Antropologia):

Tevia mancarii (oesophagus). Mai inainte trebuie cunoscut canalul nutretului. Acesta este tevia carea incepe in gura si se gata in cur. Cuprinde in sine tevia mancarii, folcutu si matele. In inghitirea mancarilor trei clipele sant de lips. 1. Bucatura din gura merge in inghititoare. 2. Se da tevei mancarii. 3. Se mana in folcut.

in comparatie cu limbajul medical contemporan…

anglicisme: stroke, nursing, mucosal, etc
conjunctii folosite gresit: deci
numerale inutile: o tensiune, un tata cu hepatita, un rinichi drept cu calculi, etc
abrevieri: DSA, VU, ITU, etc
malasimilatia neologismelor: repercursiuni, etc
inventarea de noi cuvinte: a digoxina, a lipotima, etc.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.