Toxoplasmoza este o infectie parazitara determinata de un protozoar, Toxoplasma gondii, si apartine complexului TORCH (Toxoplasmoza, Other/Alte infectii, Rubeola, Citomegalovirus si Herpes simplex).
Transmiterea toxoplasmozei se realizeaza prin carne insuficient gatita sau alimente contaminate cu ovociste (forme produse in intestinul pisicii care raspandite se transforma in spori si devin infectante in 1-5 zile).
Pasajul toxoplasmozei la fat se realizeaza exclusiv prin placenta, riscul fiind cu atat mai mare cu cat sarcina este mai avansata. Dupa alta ipoteza, parazitii patrund in sangele fetal prin vilozitatile coriale in cazul unei infectii cronice a endometrului, si pe masura ce placenta se dezvolta aceste vilozitati intra in contact cu focarele de infectie din uter.
Afectarea fatului de catre toxoplasmoza este diferita in functie de de varsta gestationala:
– inainte de 12 SA (Saptamani de amenoree), atingerea embrionului este rara (risc de transmitere sub 20%)
– in cursul trimestrului 2 de sarcina poate determina embriofetopatie cu atingere multiviscerala in special neuromeningean
– la sfarsitul sarcinii riscul de transmitere la fat este de 50% putand determina: hepatosplenomegalie, rash, sindrom nefrotic, afectarea auzului, defecte de osificare a oaselor lungi, leziuni oculare (necroza retineana focala).
Toxoplasmoza materna are forme usoare sau asimptomatice (eruptie cutanata, astenie, adenopatie, febra) si are urmatoarele particularitati:
– o pacienta seropozitiva anterior sarcinii nu prezinta risc de contaminare fetala, decat in caz de crestere marcata a titrului de anticorpi (IgG)
– o seroconversie la o pacienta seronegativa la debutul sarcinii permite diagnosticul daca exista o crestere a titrului de anticorpi la determinari succesive si prin metode diferite
– prezenta IgM specifice se poate evidentia 12 luni dupa contaminare.
Toxoplasmoza fetala poate fi evaluata prin cordocenteza si decelarea IgM specifice (ELISA) sau parazitul poate fi decelat in lichidul amniotic sau sangele fetal.
In cazul in care afectarea fetala este certa se recomanda intreruperea sarcinii si tratament cu Pyrimethamina sau Sulfadoxine, iar daca afectarea este incerta se administreaza tratament cu Piramycine care reduce cu 60% riscul transmiterii la fat.
In toxoplasmoza congenitala, examenul clinic al nou-nascutului evidentiaza hepatosplenomegalie, icter, purpura, hidrocefalie, microcefalie, calcifieri intracraniene, tulburari neurologice, corioretinita.
Examinarile serologice ale nou-nascutului sunt sugestive in corelatie cu determinarile materne. IgM nu semnifica caracterul recent al seropozitivitatii. IgG in titru stabil este in favoarea unei infectii vechi (peste 8 saptamani), iar cresterea IgG poate sugera infectia recenta.
Buna ziua !
Am si eu o problema si as vrea daca puteti sa ma ajutati !
Acum 9 luni am nascut o fetita sanatoasa la nastere 3.400 kg apgar 10, pe care am pierdut-o la numai 2 sapt de la nastere. In timpul sarcini nu am avut nici o problema decat la complexul Torch la toxoplasmoza am avut ig m negativ cu Ig G pozitiv dar cu o valoare de 480 si citomegalovirus cu IG M negativ si Ig G pozitiv cu val 180. Am fost incurajata de medicul ginecolog sa continui, fara nici un tratament sarcina ca sunt doar anticorpi IG G, ce arata ca am avut boala.
La necropsia fetitei s-a pus sindrom Torch cu insuficienta multipla de organ. Tin sa mentionez ca atunci cand au inceput problemele eu m-am dus si cu analizele mele din timpul sarcini si medici au amintit in epicriza de deces si de complexul torch. As vrea sa va intreb pentru linistea mea : fetita avea conform analizelor sa moara de la toxoplasmoza sau citomegalovirus ? Imi mai recomandati o noua sarcina ? P.S. Necropsia pt noi nu a fost asa sigura deoarece la morga mi-au spus in fata ca nu stiu de ce a murit si ca diagnosticul s-a scris din epicriza de deces si ca de malformatii nu s-a pus problema. As mai vrea sa va zic ca problemele au inceput dupa vaccinare BCG si ca noi am avut dubii si la tratamnetul de care a beneficiat.
va multumesc !