Trainingul In Lumea Medicala

Dupa cum stie toata lumea, medicii sunt niste oameni foarte foarte ocupati. Nimic de reprosat in asta. Dar acest fapt are totusi are efect asupra pacientului: acestuia nu i se acorda suficienta atentie, nu este tratat ca cel mai important (dealtfel toti pacientii sunt cei mai importanti), nu i se acorda timpul necesar (care legal este de 20 de minute per pacient) si asa se pot crea bariere de comunicare in relatia medic-pacient.

Astfel pentru o mai buna dezvoltare a lumii medicale, relatia medic-pacient este una esentiala si ce trebuie dezvoltata continuu. Pentru asta trebuie trecut peste vechile mentalitati despre educatie, in special despre cea non-formala, in alte cuvinte despre training, care dupa unii e o maimutareala, o naivitate, chiar un lucru fara rost. Dar rolul trainingului nu este de a preda un curs intr-un mod amuzant, ci de a dezvolta diferite arii ale subconstientului, prin care cunostintele si reactiile noastre sa fie controlate si folosite intr-un mod eficient, indreptat spre pacient.

In lumea medicala o serie de traininguri si-ar face loc prin utilitatea lor. Acestea sunt:
– Comunicare
– Tehnici de prezentare
– Managementul timpului
– Motivare

Poate va intrebati de ce aceste traininguri si nu altele? Simplu.
Comunicarea ajuta in cadrul discutiilor cu pacientii (tonul vocii, diferite inflexiuni, eventual cunostinte sau nivel educational), ajuta la observarea limbajului non-verbal (gesturi, mimica), deci dezvolta capacitatea medicului sau viitorului medic de a observa mai usor pacientul si de a discuta cu acesta.

Tehnicile de prezentare ajuta oricand si in orice situatie, la un congres, la un director, la un interviu, dar in special la pacient. Modul in care te prezinti devine cartea ta de vizita.

Managementul timpului e o unealta extrem de folositoare, ajuta la organizarea propriu-zisa a timpului, la stabilirea prioritatilor prin a sti ce e important sau urgent, la organizarea agendei proprii si in principal la organizarea timpului dintre viata de medic si viata de familie.

Motivarea. Cel mai important training. Ne ajuta sa trecem mai departe de la un pas la altul prin cariera de medic. Sa ne gandim… ca sa trecem prin sase ani de facultate avem nevoie sa fim motivati in a deveni medici… ca sa trecem peste inca cinci, sase ani de rezidentiat trebuie sa fim motivati prin a trece de salarii mici si munca multa… ca sa trecem toate aceste examene… licenta, rezidentiat, specializare cuvantul cheie devine: MOTIVAREA… deci ceva care sa ne impinga si sa ne faca sa mergem mai departe.

Cu toate astea multe alte traininguri sunt folositoare, gen lucrul in echipa, leadership, managementul de proiecte, facilitare si multe altele, dar asta este cu totul alta poveste.

Acum va rog sa va imaginati, peste ani si ani, cum prin aceste traininguri, noile generatii de medici vor sti cum sa se poarte cu pacientii, cum sa se poate intre ei, cum sa munceasca eficient si sa aiba chiar satisfactii din munca lor.

Ce ziceti reusim?

1 raspuns

 1. Cadaru Dan- un roman darnic

  Daca tot scri de modul cum ar trebui sa se comporte medicii cu pacientii ,eu pot sa dau cateva sfaturi in acest sens:

  -un medic bine format si educat trebuie sa-si formeze un limbaj adecvat ;
  -un medic cand vine in contact cu un pacient nu trebuie sa fie cu nasul pe sus ,acesta este primul lucru ce ar trebui sa stie un medic ;
  -o vorba buna cu pacientii este cel mai benefic lucru in afara de consultatie;
  -cand un pacient intreaba un lucru pe medic ,medicul trebuie sa-i dea un raspuns la intrebare,nu sa evite raspunsul ;

  Obs.Daca toti medicii din Romania ar respecta cele spuse de mine ar fi bine atat pentru pacient cat si pentru medic,la noi din pacate sunt putin.

  La mine in oras eu am o relatie buna cu medicul de familie ,am ajutat-o sa aibe cat mai multi pacienti si logistic (cu aparatura medicala,renovare cabinet medical ).Putin romani se gandesc la ce am facut eu.Pot sa ajut si alti medici, imi place sa ajut oamenii.

  Ma pregatesc de sarbatori sa fac cadouri pentru copii si batranii singuri ,incerc sa fac o atmosfera frumoasa de Craciun .Incercati si voi sa faceti acest lucru ,fi darnic cu cei saraci si singuri .

  Cred ca putem sa facem impreuna mullte lucruri frumoase in Romania .

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.