Transfer De ADN Intre 2 Ovule Fecundate

Cercetatorii de la Newcastle University au dezvoltat o tehnica prin care pot transfera, pentru prima data, ADN de la un ovul fecundat la altul. Procedura are potential in prevenirea transmiterii bolilor mitocondriale.

Fiecare celula a organismului are nevoie de energie pentru a functiona, aceasta energie fiind pusa la dispozitie de catre mitocondrii, organite celulare adesea cunoscute sub numele de furnalul energetic al celulei. Mitocondriile se gasesc in fiecare celula, alaturi de nucleu, care contine genele pentru caracteristicile fenotipice. Informatia genetica necesara functionarii furnalelor se gaseste in ADN-ul mitocondrial, acesta fiind transmis pe linie materna, de la mama la copil.

Ovulul unei viitoare mamici contine cei 23 de cromozomi cu informatia genetica din nucleu si o parte de ADN mitocondrial transmis cu scopul obtinerii de energie in celulele viitorului copil. Din pacate, chiar daca este in cantitate infima fata de ADN-ul nuclear, si ADN-ul mitocondrial poate suferii mutatii, acestea fiind transmisibile la copii.

1 din 200 de copii are o forma de patologie mitocondriala, iar 1 din 6500 are o forma foarte severa care determina slabiciune musculara, cecitate, insuficienta cardiaca, insuficienta hepatica, diabet sau incapacitate de invatare. Momentan nu exista tratamente pentru patologiile mitocondriale.

Inovatia adusa de cercetatorii de la Newcastle University, publicata in jurnalul Nature, consta in extragerea celor 2 pronuclei din ovulul fecundat, 1 de la ovul si 1 de la spermatozoid, si implantarea lor intr-un alt ovul fecundat (cu pronuclei inlaturati anterior), lasand in urma mitocondriile anormale.

In acest fel se pastreaza informatia genetica nucleara de la mama si tata, iar ADN-ul mitocondrial apartine donatorului.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.