Scopul tratamentului de fertilizare in vitro este de a obtine o sarcina cu fat unic sanatos, care sa progreseze normal pana la termen si sa dea nastere unui bebelus pe care parintii sa-l poata lua acasa. Motivele care recomanda fertilizarea in vitro sunt variabile, dar avantajele principale sunt evitarea unor procese naturale care nu au functionat corespunzator pana la momentul respectiv, ceea ce aduce in discutie diagnosticul de infertilitate.
Sarcina intr-un ciclu natural
Un ciclu menstrual natural incepe cu o perioada de menstruatie in timpul careia se elimina tesutul endometrial al ciclului anterior. Ulterior, sub controlul hormonilor de la creier (FSH si LH) ovarele incep sa dezvolte foliculi dintre care se va auto-selecta unul dominant. Acest folicul ovarian dominant va elibera un ovul care poate fi fertilizat daca exista contact sexual neprotejat in zilele din preajma ovulatiei. Sarcina se obtine cand ovulul eliberat de folicului ovarian dominant se intalneste cu spermatozoizii (adesea in trompele uterine) si are loc fecundatia. Ovulul fecundat incepe sa se divida pe parcursul calatoriei prin trompa uterina spre uter, iar ulterior se lipeste (implanteaza) de mucoasa intrauterina (endometru) pentru a continua dezvoltarea. Sansa unei sarcini este in jur de 20% in fiecare ciclu, daca nu exista probleme de fertilitate si exista contact sexual in perioada necesara (5 zile inainte si 1-2 zile dupa ovulatie).
Sarcina prin fertilizare in vitro
In cadrul fertilizarii in vitro se vor obtine embrioni in laborator, iar ulterior acestia sunt transferati in uter printr-un procedeu numit simplu transfer de embrioni pentru a se implanta. Fertilizarea in vitro urmeaza un proces similar ciclurilor naturale. In prima faza se urmareste obtinerea unui numar cat mai mare de folicului ovarieni prin hiperstimularea controlata a ovarelor cu doze relativ mari de FSH. Acesti folicului se aspira sub control ecografic prin vagin in speranta ca se va obtine un numar mare de ovule. Ovulele se fecundeaza in laborator (FIV conventional sau ICSI) pentru a obtine embrioni pentru transferul ulterior in uter.
Pentru ca doar o treime dintre embrionii obtinuti in laborator se implanteaza cand sunt transferati in uter pentru a obtine o sarcina, solutia cea mai la indemana este sa se transfere mai multi embrioni in speranta ca macar unul se va implanta. Desi pare o solutie fezabila, problema vine din faptul ca implantarea este imprevizibila si exista posibilitatea ca mai mult de un embrion sa se implanteze generand o sarcina multipla. Asa s-a ajuns la cazurile extreme de sarcini cu 8 sau 9 feti (vezi sarcini multiple).
Practica transferului unui numar mai mare de 4 embrioni este relativ rara, dar si un numar mai mic de embrioni transferati poate genera o sarcina complexa cu riscuri atat pentru mama (avort spontan, hipertensiune gestationala si pre-eclampsie, diabet gestational, nastere prematura, internari repetate etc) cat si pentru bebelusi (prematuritate severa, greutate mica la nastere, deces intrauterin, sechele pe termen lung etc).
Reducerea fetala selectiva este o procedura medicala folosita in centrele unde se practica transferul de embrioni multipli. O parte dintre fetii sarcinilor multiple se omoara prin distrugere mecanica sau chimica la o gestatie in jur de 12 saptamani. Este un fel de avort medical sau terapeutic partial cu scopul de a reduce numarul fetilor de la 3, 4 sau mai multi la 1 sau 2 pentru a scadea riscurile asociate cu sarcinile multiple de ordin mare.
Evident, reducerea fetala nu este o solutie ideala din motive multiple, dintre care procesul in sine si faptul ca nici sarcinile gemelare nu sunt lipsite de risc in comparatie cu sarcinile avand un fat unic.
Asta ne duce la intrebarea articolului de fata: cati embrioni transferam in cadrul fertilizarii in vitro?
La prima vedere pare o situatie intre ciocan si nicolava: daca transferam mai multi embrioni riscam o sarcina multipla cu riscurile aferente, daca transferam doar unul riscam sa nu se implanteze si nu obtinem nimic.
Solutia vine de la tehnicile moderne de laborator care permit congelarea embrionilor si transferul ulterior unul cate unul pana se ajunge la un embrion sanatos, normal din punct de vedere genetic, si care are potential de dezvoltare intr-o sarcina normala.
Dezavantajul este faptul ca uneori este nevoie de transferuri succesive pana se obtine o sarcina, dar avantajul major este evitarea unei sarcini multiple. Discutia legata de numarul de embrioni transferati este mult mai complexa si ar trebui sa faca parte din subiectele esentiale discutate cu medicul care iti coordoneaza tratamentul de fertilizare in vitro.
Impreuna cu ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) suntem in procesul de a dezvolta un ghid medical pentru numarul de embrioni transferati in cadrul tratamentului de fertilizare in vitro. Va fi informativ atat pentru pacienti cat si pentru medicii care ofera tratamentele. O parte importanta a deciziei este dorinta pacientilor, dar aceasta trebuie sa fie una informata.
Avem in desfasurare un chestionar prin care urmarim sa obtinem parerea si experientele cuplurilor care au facut transfer de embrioni. Daca ai facut sau urmeaza sa faci tratament de fertilizare in vitro te rog sa completezi chestionarul in limba romana de aici: chestionar ESHRE. Multumesc!