Transformarea Infectiei cu HPV in Cancer

Chiar daca mai toate articolele scrise de jurnalistii romani experti in medicina (cand isi dau ei cu parerea despre medicina, infectii, HPV, vaccinare si conspiratia mondiala) sustin ca infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) nu este implicata in aparitia cancerului de col uterin, in ciuda faptului ca s-a luat Premiul Nobel pentru descoperirea asta, cercetatorii au continuat sa investigheze mecanismele umorale si celulare care ar determina aparitia cancerului pornind de la infectia cu tulpinile oncogene de HPV.

Ultimele rezultate au aratat pentru prima data ca anumite tulpini de HPV, care determina cancer de col uterin si alte tipuri de cancer, pot inhiba productia unui tip de ARN monocatenar numit microARN 34a.

In afara de cancer de col uterin, HPV poate cauza si cancer penian, anal si vaginal. HPV inhiba supresia tumorala naturala inactivand o proteina de supresie tumorala, numita p53, care regleaza expresia unor gene implicate in controlul ciclului celular. De asemenea, p53 stimuleaza expresia unui grup de microARN, inclusiv miR-34a, activeaza si repara ADN-ul modificat din celule, iar in cazul afectarii majore, initiaza moartea celulara.

Echipa de cercetatori condusa de Zhi-Ming Zheng a comparat nivelurile de microARN din celulele canceroase (ale colului uterin) si celulele normale, descoperind ca microARN-ul 34a se gasea in cantitati mult mai reduse in celulele canceroase fata de cele normale.

Studiul apare in editia online din 3 martie 2009 a Jurnalului ARN si va aparea in editia printata din aprilie.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.