Transplantul de Celule Stem Pentru Diabet

Nu de mult scriam despre Prima Banca de Celule Stem din Romania, pentru a vedea acum ca lucrurile incep sa se miste.

Recoltari de celule stem s-au efectuat deja in cateva spitale din tara printre care: Spitalul Judetean Bistrita (la care am asistat si eu), Spitalul Judetean Arad, Maternitatea din Botosani, si urmeaza peste cateva saptamani o recoltare de celule stem de la un bebelus care se va naste la Spitalului Municipal Medias.

Toate aceste recoltari s-au facut la nastere, din cordonul ombilical, dar doctorii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta au recoltat celule stem de la o pacienta de 38 de ani din proprul sange, pentru ca mai apoi sa le transplanteze in scopul ameliorarii/vindecarii diabetului, boala de care suferea pacienta.

Este de preferat ca celulele stem sa se recolteze din cordonul ombilical din cauza cantitatii relativ mari in care se gasesc, spre deosebire de sangele adultului unde cantitatea/numarul de celule stem este mult mai mic.

In februarie 2007, o echipa de medici a realizat primul transplant de celule stem prin injectare intracoronariana la pacienti postinfarct. Interventia a avut loc la Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Judetean Mures si a reunit mai multi medici din Viena, Debrecen (Ungaria) si Targu Mures. Celula stem introdusa in zona afectata a miocardului se transforma ca urmare a proprietatilor pe care le are, iar intr-un interval de trei saptamani se poate ajunge la imbunatatirea parametrilor cordului. In cadrul demonstratiei au fost efectuate interventii la doi pacienti, unul de 46 de ani, fara antecedente cardiovasculare, dar care a suferit un infarct, si unul de 67 de ani, care avea antecedente.

La inceputul lunii octombrie, la Spitalul Judetean Timisoara, a avut loc un transplant de celule stem care nu a fost autorizat, din cauza lipsei acreditarii de la Agentia Nationala de Transplant. In lipsa transplantului, beneficiarul, care suferise o interventie chirurgicala la membrul inferior, risca sa-si piarda piciorul.

Transplantul de celule stem poate ajuta pacientii care sufera de boli grave si sper ca deschiderea bancii de celule stem in Romania sa creasca numarul acestor interventii.

142 raspunsuri

1 2 3
  1. Vaccinul care vindeca diabetul de tip 1
    Dar cele mai mari sanse de reusita le are un alt experiment. Cercetatorii de la Massachusetts General Hospital, condusi de dr. Denise Faustman, se misca rapid depasind provocarile din cadrul studiului clinic de testare a unui vaccin folosit in mod obisnuit contra tuberculozei (BCG) dar care se pare ca este eficient si in cazul diabetului de tip 1. Experimentele s-au mutat de pe soareci pe oameni, iar testele au trecut fiecare etapa, cu succes, inainte de termen.
    Intr-un comunicat de presa din toamna lui 2010, laboratorul condus de Dr. Faustman anunta ca faza I de testare a fost finalizata. Urmatorul pas este de a gasi, in faza a II-a, un posibil dozaj si frecventa de administrare a vaccinului BCG de care vor beneficia pacientii cu diabet zaharat tip 1. Aceasta faza va dura 3 ani. O a treia faza ar urma sa testeze medicamentul la scara larga.
    BCG actioneaza determinand eliberarea unei proteine ??naturale din organism numita factor de necroza tumorala (TNF). Ridicarea temporara a nivelului de TNF din organism distruge celulele T autoreactive, permitand celulelor producatoare de insulina sa se regenereze. La soareci vaccinul a ridicat, de asemenea, si populatia de limfocite T benefice, restabilind astfel sistemul imunitar aproape de normal.
    BCG este folosit pe scara larga ca vaccin de peste 80 de ani la om. Pentru ca a fost folosit atat de mult timp si pe atat de multi oameni, siguranta acestui vaccin este bine stabilita. Acest fapt permite cercetatorilor sa avanseze mult mai rapid prin studiile de siguranta fata de studiile clinice de testare a noilor medicamente.
    Cercetarile conduse de dr. Faustman au de trecut un singur obstacol: cel financiar. Desi cei care au diabet de tip 1 se ofera in numar mare ca voluntari iar vaccinul este unul ieftin, sau tocmai pentru ca vaccinul este unul ieftin si usor accesibil, nicio companie farmaceutica nu a dorit sa finanteze cercetarile. Studiul merge mai departe bazandu-se intr-o mare masura pe donatii.

  2. Mama mea are diabet de tipul 2, are 57 de ani, va rog frumos, as dori niste informatii referitoare la acest transplant . MULTUMESC, astept raspunsul dvs. e-mail: nice_monik2000@yahoo.com

  3. Buna ziua ma as dori sa va intreb ceva in legatura cu diabetul
    am varsta de 16 ani si as dori sami spuneti daca pot sa joc football profesionist la un club din Norvegia
    diabetul il am de aproape un an
    si as dori sami spuneti cat ar ajunge un transplant de celule stem
    multumesc mult!!!

  4. puteti sami ziceti in germania cat costa un transplant de ceule stem si care ar fi acele clinici.

  5. Constantin Moise

    Buna ziua . Fratele meu sufera de diabet insulino- dependent tip 1 are 54 ani , artereopatie diabetica usoara si retinopatie diabetica usoara . Din cate stiu exista poribilitatea de a scapa de DIABET prin TRANSPLANT de pancreas sau Celule Stem . Va rog din tot sufletul daca ma puteti ajuta in aceasta situtie , sa imi spuneti cum poate scapa de diabet mai usor si unde se pot efectua aceste transplanturi , care este procedura , si daca este vorba de un sistem national care sa suporte cheltuielile sau daca trebuie sa le suporte pacientul , cat ar costa . Va multumesc din toata inima anticipat , si va rog inca odata daca se poate sa ma ajutati .
    ps . daca este vorbba de a se inscrie pe o anume lista nationala , unde ar trebuii sa o faca si care este procedura .
    Cu deosebit respect Constantin Moise .

  6. Lucanu Monica

    Buna ziua. si eu am un baietel de 11 ani bolnav de diabet tip I de aproape 2 ani si noi ca parinti vrem sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a/l scapa de aceasta boala. In ceea ce priveste transplantul cu celule stem, am vorbit cu un reprezentant al unei clinici din Germania, care mi-a comunicat ca nu se poate spune ca aceasta boala poate disparea complet in urma transplantului cu celule stem, ci doar o ameliorare, in cel mai bun caz. Adevarul este ca nu trebuie sa ne dam batuti si sa credem ca intr-o zi cat mai apropiata, seva intampla si minunea mult asteptata: vindecarea diabetului. Daca este cineva care stie ceva concret, rog sa ma anunte si pe mine. Multumesc si Doamne ajuta.

  7. ciuraru daniel

    va salut….
    o am pe mama cu gradul 2 diabet.o internam an fiecare saptamana,ultima glicemie luata ,a fost de 400,uriasadar……
    sunt interesat de aceasta metoda a celulei stem. cand viata are sanse minine sa mai supravetuiasca,banii nu mai au nici o valoare.nu cinteaza ostul,important este garantare vindecarii pe o perioada de… si cat ar dura tratamentul. cum pot lua contact,sau cu cine pot lua legatura pt mai multe detalii? va rog din suflet sami trimiteti raspunsul pe adresa.vecinu_2010@yahoo.com va multumesc din inima ,si sper sa aveti un rasp cat mai concludent.

    • Dr Laura Stirbu

      Salut Daniel
      Din pacate trebuie doar monitorizata si sa aiba dozele de insulina adaptate glicemiilor. Stilul de viata si dieta sunt la fel de importante. Discuta mai multe cu medicul diabetolog.
      Sanatate

  8. Buna seara,

    Am si eu diabet tip 1, si sunt si eu interesat de aceasta metoda cu celule stem…..va rog din suflet cine poate sa imi dea informatii despre aceasta metoda de tratare cu celule stem sau alta metoda…….ma puteti contacta pe adresa de mail…d_crysty_27@yahoo.com.

    Va multumesc si astept raspunsuri cat mai repede.

  9. Buna ma numesc Lili si am o fetita de 7 ani „unica”la care iam descoperit acum 5 luni ca are diabet as vrea sa stiu daca se poate face ceva de a scapa de insulina daca este alta modalitate vriun transplant sau ceva de genu asta ca nu mai pot am ajuns la capatul puterilor.

  10. Buna ziua,

    Ce ne puteti spune despre noua descoperire de pancreas artificial la care se v-a incepe studiile peste o luna la Institutul Paulescu pe 5 pacienti insulinodependenti?

    http://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/premiera-medicala-dispozitivul-care-i-ar-putea-scapa-pe-diabeticii-romani-de-insulina.html

    Va rog din suflet astept un raspuns cat mai repede.

  11. Olaru George Ionut

    Eu am 28 de ani , de 18 ani sunt bolnav de diabet zaharat insulino-dependent , fac cate 4 injectii de insulina /zi si am multiple complicatii : la ochi ( Retinopatie dibetica ) la rinichi ( Nefropatie diabetica ) la inima ( Cardiopatie ischemica cronica dureroasa si Hipertensiune arteriala ) m-ar interesa si pe mine transplantul cu celule . Va rog ajutati-ma , pentru detalii e-mail : george.g3o26@yahoo.com sau nr de tel 0753341473

  12. Buna ziua,ma numesc Lidmila si sunt din Chisinau . Am o fetita de 9 an si sufera de diabet insulino- dependent tip 1 de un an si jumatate . Din cate stiu exista poribilitatea de a scapa de DIABET prin TRANSPLANT de pancreas sau Celule Stem . Va rog din tot sufletul daca ma puteti ajuta in aceasta situtie , sa imi spuneti cum poate scapa de diabet mai usor si unde se pot efectua aceste transplanturi , care este procedura , si daca este vorba de un sistem national care sa suporte cheltuielile sau daca trebuie sa le suporte pacientul , cat ar costa . Va multumesc din toata inima anticipat , si va rog inca odata daca se poate sa ma ajutati , daca este vorbba de a se inscrie pe o anume lista nationala , unde ar trebuii sa o faca si care este procedura .va rog sa-mi scriti pe e-mal:liudy@mail.ru
    va multumesc anticipat.
    Reply

  13. Buna ziua, ma numesc Daniela si am un baietel de 8 ani bolnav de diabet insulino-dependent care face 5 injecti de insulina /zi va rog sa ma ajutati cu informatii despre transplantul de celule sau alte metode de vindecare.va rog sa-mi scrieti pe e-mal musetzeii@yahoo.com Va multumesc

  14. buna ziua,
    am un baiat de 12 ani diagnosticat cu diabet tip 1. face insulina de 4 ori pe zi. as dori mai multe informatii despre transplantul de celule stem sau alte metode de vindecare sau ameliorare a diabetului. ma puteti contacta la adresa: flory_rosulescu@yahoo.com. va multumesc!

  15. Salagean Aurora

    As dori si eu sa stiu daca ma puteti ajuta cu cateva informatii referitoare la transplantul de pancreas sau celule stem. Am o fetita in varsta de 1 an si 8 luni cu diabet zaharat tip 1 , pancreasul ei secreta f f putina insulina si ma doare sufletul la fiecare testare si la fiecare insulina facuta. Unde in ce tara pot sa fac ceva mai mult pt ea ? Va multumesc din suflet

  16. mama mea, aurelia diaconescu are cam mereu gura uscata, si ii vine sa bea apa. Dar si uita anumite lucruri nu prea importante, dar oarecum, paote ar putea fii importante si aceste lucruri minore candva. Imi este foarte frica sa nu mosteneasca boala alzaimar, deoarece mama ei avut aceasta boala rea, dar si diabetu zaharat a avut. Nu sunt decat eu si cu mama mea, si imi este foarte frica sa nu aiba asa ceva.Ce s-ar putea face, sau rezolva?.

    Diaconescu Simona.

  17. Buna ziua tuturor , am spicuit cateva din comenturile de aici , unele foarte interesante . Sunt diabetic de tip 1 din anul 1978 adica de la varsta de 10 ani, si inca mai sunt in viata prin mila si harul lui Dumnezeu care tine totul sub control, chiar daca omeneste este greu sa intelegem asta ( ma refer la ceea ce isi spun multi : DE CE MIE ??? , DE CE EU ??? , CU CE AM GRESIT ??? intrebari pe care mi le-am pus si eu bineinteles la momentul acela ) , dar am descoperit ceva interesant mai tarziu , ca Dumnezeu iti ia ceva de valoare cum este SANATATEA , dar te inzestreaza cu altceva care te umple si te face sa uiti ca suferi de ceva ( aici ma refer la orice alta maladie ). Nu zic ca este usor sa traiesti cu asta , dar fiecare trebuie sa gaseasca in interiorul lui puterea de a merge mai departe in viata . Ce vreau sa subliniez este ca fiecare diabetica sa isi gaseasca singur echilibrul in aceasta, si sa se gaandeasca ca nu este un OM BOLNAV ( multi zic asta ) , ci este un OM SANATOS CONDITIONAT , exact ca si sportivi , ca sa ajunga la un nivel ridicat si performant trebuie sa aiba un regim de viata sever , asa este si cu DIABETUL , deci sfatul meu este ca sa va bucurati de viata , sa traiti in continuare alaturi de cei dragi , si sa fiti ceea ce va doriti sa fiti . Cu respect pentru toti DIABETICI indiferent de tipul pe care in au . Sanatate la toti si glicemii cat mai bune !

  18. Bronislav Meroniuc

    Buna ziua,
    Am 58 de ani, sunt diabetic de tip 2 aproape de 19 ani. L-am tinut bine sub control cu diabetin (nu cel de la plafar). Cand a fost retras (sau nu s-a mai produs, ceea ce este cam acelasi lucru), am schimbat tratamentul de mai multe ori, dar fara a reusi mare lucru. O perioada glicemia a variat de la 110 la 240 dar acum, oscileaza intre 300 si 360. De asemenea incep sa apara unele semne ale complicatiilor (confirmate de medici specialisti) cum ar fi glucoza in sange in cantitati mari (deci rinichii incep sa lase glucoza in sange in loc sa o elimine), aorta (carotida cred, dar nu sunt sigur) stanga este obstructionata in proportie de 90%, picioarele un pic umflate.
    Medicul diabetolog imi recomanda trecerea pe insulina injectabila, lucru pe care nu prea l-as dori.
    Intrebari:
    1) Daca se trece pe insulina injectabila exista 2 variante:
    a) Nu se observa nici o imbunatatire… Ce ar fi de facut? Sau mai exact ce urmeaza?
    b) Se observa o scadere a glicemiei care se mentine o perioada de timp. Este posibila inlocuirea tratamentului injectabil cu cel medicamentos?
    2) Se mai poate face in tara noastra acel transplant de celule stem (pentru ca s-au schimbat atatia ministri „Mengeleescu” la Sanatate si atatia domni si doamne „Abramburici” pe la Invatamant, care si-au adus pretioasa contributie la distrugerea sistemului, dar fara sa puna nimic viabil in loc….doar teste pe sanatatea bolnavilor, adica au folosit bolnavii drept cobai intr-o tara numita Romania), deci ca sa revenim, se mai poate face acest transplant?
    Ajuta cu adevarat pe un termrn mai lung?
    3) Urmarea unui tratament cu vitamina E (sa zicem intre 400 si 600 UI/zi)nu ar fi mai indicat decat o operatie?
    Si, bineinteles intrebarea cea mai des uzitata in Romania (si probabil nu numai): cat costa operatia?
    Cat ar plati sistemul(daca plateste) si cat pacientul?
    Asocierea celor 2 ministere nu este intamplatoare si daca in prezent Sanatatea este afectata in halul care este, sa vedeti (cei care or sa apuce si bineinteles DACA vor realiza ceea ce li se intampla) ce va fi cand vor creste viitoarele generatii scolite de domnii si doamnele „Abramburici”. Bineinteles ca vor exista si 20- 50 hai sa zicem 100 de varfuri printre ei… dar credeti ca vor fi suficienti pentru o tara?
    Fie-mi iertate divagatiile de la intrebarile care le-am pus, dar pur si simplu nu am putut sa-mi infrang amaraciunea care te cuprinde cand vezi ca altii dispun de viata ta, fie ca nu stiu ce sa faca (deci sunt pur si silmplu incapabili), fie nu vor (sau nu stiu cum..?) sa stopeze furturile care duc la aceasta acuta lipsa de bani, fie ca pur si simplu se inchina de dragul puterii, pe la institutii straine, care numai de grija Romaniei sau a romanilor nu le pasa. Ce fac oamenii de rand cu salarii medii, (deci isi platesc impozitele, CAS, etc) cand li se cere minim 7900 RON pentru o operatie de angioplastie cu stent?
    Sa mai spun si alte preturi?
    Nu, cred ca este cazul sa ma opresc aici, deci
    o zi buna si multa, multa sanatate
    Bronislav Meroniuc

  19. Birsoianu Geany

    in urma cu aproape 2 ani (20 oct 2010) se nastea printul meu Darius Andrei, care desi a fost nascut prin cezariana a avut f multe probleme si a suferit de la nastere, a stat 1 luna in spital pt ca nu i-au fost aspirati plamanii corespunzator si a necesitat si resuscitare ; a fost intubat ; intepat de 100 de ace etc!!
    ` Sa zicem ca a trecut peste asta, dar anul acesta in luna mai a fost diagnosticat cu Diabet Zaharat de Tip 1(insulino-dependent), este foarte greu si pentru noi ca parinti DAR mai ales pt el….este mic nu prea intelege ce se intampla ,DC la fiecare 3 luni tre sa mergem la doctor sa ii ia sange ,dc 1 data pe an tre sa mergem sa il internam!?

  20. Buna!Am un baietel de 2 ani si 2 luni .in urma cu 4 luni a fost diagnosticat cu diabet zaharat tip 1.am stat in spital aproape 2 luni nu au reusit sai stabilizeze glicemia .am ajuns acasa si nu mai inteleg nimic .am grija la mancare totul este cantarit si la program.o zi doua vine cu hipo si doua trei cu hiper nu stiu ce sa mai fac ajutatima va rog din suflet.

  21. nu cred ca ex deocamdata leac pt diabe.exista doa speranta ca il tii sub control

  22. buna,sunt o mama disperata am o fetita de 6 ani,sufera de diabet tip1 de la virsta de 1 anisor.de 5 ani viata noastra este un calvar,face insulina de 4 ori pe zi,va rog spuneti-mi dak fetita mea are vreo sansa la o viata normala fara injectii si intepaturi.vreau sa stiu dak pot si imi sta in putere sa-mi fac copilul sanatos…….

  23. as dori si eu adresa de email a d-lui dr.sarbu daca se poate.multumesc

  24. Bun? ziua as avea ?i eu o întrebare. So?ul meu a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 în luna februarie as vrea sa ?tiu dac? un transplant de celule stem recoltate la na?terea copilului nostru care urmeaz? în luna noiembrie ar fi benefic pentru ca sa se vindece de diabet. Va mul?umesc

  25. este posibil un transplant de celule stem acum s au an viitor?

  26. Nechita claudita

    Bună seara aș vrea să știu dacă se poate vindeca prin orice mijloace diabet zaharat de tip 1.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.