Transplantul de Fecale

Sincer, eu doar astazi am auzit, dar transplant de fecale ca metoda terapeutica se face din 2004. Transplantul de fecale are ca sinonime: transfuzie fecala, bacterioterapie fecala sau infuzie probiotica umana. Metoda terapeutica a fost dezvoltata de dr. Thomas J. Borody din Sydney, Australia, ca o alternativa a tratamentului impotriva colitei pseudomembranoase. Aceasta boala, cauzata de o infectie cu C. difficile, este tratata tipic cu antibiotice, dar de multe ori necesita rezectie profilactica de intestin din cauza complicatiilor care apar.

Flora intestinala joaca un rol important in patogeneza unor boli gastrointestinale. Componente ale florei, cum sunt Lactobacillus acidophilus si Bifidobacterium bifidus, au fost indelung utilizate in metode empirice de tratament. Intreaga flora fecala este, prin definitie, cea mai elaborata combinatie de bacterii probiotice umane.

Bacterioterapia fecala foloseste intreaga flora fecala si a fost indelung practicata in medicina veterinara, si a fost sporadic folosita in afectiuni determinate de infectia cu Clostridium difficile: diaree recurenta, colite si colite pseudomembranoase. De asemenea, s-au observat rezultate incurajatoare la tratarea cu infuzii fecale a pacientilor cu boala intestinala inflamatorie, sindrom de colon iritabil sau constipatie cronica.

Procedura presupune recoltarea infuziei fecale prin clisma de la un donator sanatos (se efectueaza teste bacteriologice), prepararea in spital si administrarea sub supraveghere ulterioara pana la restabilirea compozitiei normale a florei intestinale.

Pentru documentare aprofundata, am gasit 2 lucrari pe cdd.com.au:
– Bacterioterapia folosind flora fecala
– Tratarea colitei ulcerative folosind bacterioterapia fecala.

12 raspunsuri

  1. sotil meu are RCUH si nu are rezultate cu tratam cu salofalk sau prednison;mi sa parut interesanta ideea cu tranfuzia de fecale ;as vrea mai multe detalii in romania se aplica metoda undeva?
    sau alte idei de tratament
    va multumesc anticipat

    • Ati facut clisma cu fecale ?? a avut rezultate bune ?? stiti cumva are efecte adverse septicemia ?????

  2. vreau mai multa detalii despre tehnica aceasta
    unde se face in Romania?/
    sau alte idei de tratament
    va multumesc anticipat

  3. Dr Laurentiu Craciunas

    Buna crina,

    nu stiu nici un medic din Romania care sa fi incercat metoda, defapt si cazurile din strainatate sunt limitate si facute la nivel experimental.

    Atata timp cat procedeul nu este inclus in ghidurile de conduita terapeutica mi-e greu sa cred ca va avea adepti bazat doar pe cateva articole de pe internet. Asta nu inseamna ca logica transplantului nu e buna, dar va trebui sa incerci la mai multi medici si trebuie sa pornesti cu ideea ca multi te vor privi ciudat.

    Succes si sanatate!

  4. mersi de raspuns
    al meu tocmai o mai trecut de sarbatori printro faza acuta de boala
    si e deja cu deshaustrare de sigma si colon descendentsi acu e mai bine da e pe dexametazona inca si-s necajita ca de un an jumate de boala el nu o prea avut pauze de boala adica asazisa remisie
    si acu eu ma agat de tot ce aflu nou ca are doar 36 ani si doi copilasi care-l adora
    si innebunesc la ideea ca e incurabil si in evolutie
    eu incercam sa fac o paralela intra colita ulcerativa si ulcerul gastro duodenalcare pina prin anii 90 era considerat cu aceleasi cauze evazive {mediu stres etc}si se trata doar cu cutitul pt ca acuma sa se ia o combinatie de tablete si so mai duci o vreme ca de eradicat nu se pune problemasi ma gandesc cum se simt cei care mai traiesc cu cite un sfert de stomac stiind ca ei nu ai avut ocazia sa beneficieze de tratam medicamentos
    daca mai afli ceva pe tema asta te-as ruga frumos sa-mi scrii pe tzushuca@yahoo.com
    pote reusim ceva pana nu i prea tarziu
    multumesc

  5. buna, eu sunt in aceeasi situatie. Sotul meu are aceasta cumplita boala de anul trecut, 2008.
    a fost pe u n tratament cu golimumab aflat intr-un studiu. I-a mers foarte bine aproximativ 5 luni de zile cind a facut din nou recadere. acum nu stiu ce sa mai fac , este din nou pe cortizon + salofalk si nu se vede nici o imbunatatire. scaunele sunt in numar de 15-18 / zi numai singe cu apa.Am inteles ca-l va trece pe infliximab ( Remicade) , nu stiu cum va fi, dar daca nu-i va merge nu stiu ce sa mai fac, sunt disperata. Este tinar ( 38 de ani) si are la fel un copil de crescut. Sunt disperataaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!
    Daca mai cunosti si alte tratamente sau sotul tau a mai primit si altceva si s-a facutbine te rog din suflet scrie-mi pe adresa : kriss_julya@yahoo.com. Ma simt mult mai bine daca stau de vorba si cu altioameni care trec prin aceste nenorociri
    Iti multumesc ca m-ai ascultat

  6. Bacteriile intestinale sunt de doua feluri: „vegetariene” si „carnivore”. Fiind organisme strict oportuniste, ele se inmultesc direct proportional cu tipul de alimente ingerate de om. Daca mananci produse de provenienta animala, vei avea o flora intestinala specifica acestui substrat nutritiv, adica bacterii de putrefactie specifice cadavrelor in descompunere. Aceste bacterii vor elimina in cantitate mare produsele toxice provenite din descompunerea substratului ajuns in colon. Cercetarile biochimice au aratat clar care sunt toxinele deosebit de agresive care se formeaza in urma procesarii bacteriene a acestui substrat nutritiv si ce impact nociv au asupra peretelui intestinal si asupra intregului organism. Daca imbracam un cal, il incaltam si-i punem si o palarie, el va crede ca va trebui sa manance la restaurant ciorba de burta si mititei, sa bea vinuri si rachiuri si sa serveasca si o cafea la trabucul de dupa masa. In fapt, el tot cal este si hrana lui tot acelasi fan trebuie sa fie, daca vrea sa fie sanatos. La fel si omul, aceasta maimuta care crede ca daca are haine pe ea si aragaz, gata, poate sa manance ce-i trece prin capul ei de maimuta. Dupa ce se imbolnaveste, in loc sa-si schimbe alimentatia, ia pastile sau isi taie intestinele imbolnavite de aceasta „hrana” nebuneasca. Atata timp cat alimentatia omului nu va concorda perfect cu alimentatia lui originara, boala nu va fi niciodata inlaturata. Omul se crede a fi omnivor, insa aceasta e cea mai mare inselare de sine. Omn ivor este de pilda ursul, care mananca fele de fel de fructe, lastari, nuci, miere, insecte, iarba, frunze si desigur carne, mai la batranete. Insa pe toate acestea, oricat de diversificate, el le mananca crude. Cum te poti clasifica tu, care pe toate le prajesti, le coci si le fierbi, le murezi si le sarezi, le iradiezi si le chimizezi, alaturi de animalele omnivore? Din punctul de vedere al alimentatiei, omul nu este omnivor, ci smintit, iar cele peste 5000 de boli pe care le are dovedesca asta ca la lumina zilei.

  7. Singurul care face asa ceva in Cluj si poate chiar in tara este Dl. Prof. Dr. Oliviu Pascu impreuna cu o doamna doctor specialist la IRGH Cluj.
    E un tratament experimental care este tot mai aplicat peste tot in lume, vezi studiile actuale. Pe unii i-au scapat de colectomie din pacientii cu boli inflamatorii cronice intestinale.
    Un pic de documentare „locala” Laurentiu pt. ca se face si se poate!!
    Numai bine!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Ionut, te-ai uitat la data articolului?

      Arata-mi studiile actuale, comparative, serioase, randomizate si cu putere suficient de mare incat sa poata identifica mici diferente intre succesul diferitelor metode terapeutice.

      Intre timp iti dau eu 2 linkuri catre review-uri sistematice care sustin potentialul tratamentului, dar numai la nivel experimental momentan. Experimental inseamna la cazuri limitate, nu pentru populatia larga.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22360412
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23318479

  8. Am scris mai sus ca este experimental. Evident in cazuri atent selectionate. Iar pana la trialuri randomizate mai este f. mult timp avand in vedere scepticismul pe care il au majoritatea fata de aceasta modalitate de tratament.
    Am readus la viata un articol care este de interes pt. unii. 🙂
    Nu va veni nici o firma care sa realizeze un trial cu un tratament atat de ieftin.
    In orice caz cam toti citeaza o rata de succes undeva la 90% ceea ce e mare lucru la pacientii care sufera de boli cronice intestinale si sunt in recadere chiar si sub noile terapii.
    Sunt cateva articole si pe 2014, daca 2012 si 2103 ti se par ani atat de indepartati.

  9. e rautate multa in lumea asta…..laurentiu care e problema ca ionut a raspuns intrebarilor?nu cred ca ai vrea sa suferi de boli intestinale inflamatorii, sa iti dea cel de sus macar cateva scaune diareice vreo 20 intro zii asa de proba, si n-ai sa mai gandesti deloc cu rautate, din contra vei compatimi si vei plange cu cei ce plang….in cluj se practica asta, stiu din surse 100 %, uriciosule!!! si nu e experimental doar ca nu se face decat la cerere…

  10. Se face si la Fundeni

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.