Exista cazuri cand ovulatia are loc normal, spermatozoizii ajung cu succes la ovul, il fecundeaza, dar cu toate astea implantarea si dezvoltarea ulterioara a embrionului nu se petrec. Este vorba de insuficienta de faza luteala in care endometrul nu raspunde normal la stimularea progesteronica.
In cadrul ciclului menstrual, dupa ovulatie are loc raspunsul endometrului sub actiunea progesteronului care determina continuarea ingrosarii pentru a facilita implantarea embrionului. Daca receptorii pentru progesteron de la nivelul endometrului nu sunt corespunzatori, endometrul nu mai raspunde cum trebuie si ramane la dimensiuni reduse, chiar daca nivelul progesteronului este adecvat.
Cand se apeleaza la fertilizare in vitro se incearca obtinerea grosimii critice a endometrului de 7 mm (peste 9 mm ar fi preferabil) prin tratamente cu estrogen si vasodilatatoare inainte de realizarea transferului intrauterin al embrionilor. Din pacate ramane un procent semnificativ de cazuri cand endometrul se limiteaza la 3-4 mm, ceea ce scade enorm sansa de reusita a fertilizarii in vitro.
Speranta vine din partea Factorului de stimulare a coloniilor granulocitare (G-CSF), acesta fiind implicat in procesele de regenerare la nivelul diferitelor tesuturi ale organismului. Chiar daca se cunosc efectele benefice asupra reproducerii umane, pana nu demult nu s-a asociat cu efectele posibile asupra grosimii endometrului.
Medicii din 2 clinici de reproducere asistata (Statele Unite) s-au confruntat cu 4 cazuri de endometru subtire (prezentate in Fertility and Sterility), femeile respective nedorind congelarea embrionilor sau amanarea transferului (pentru cand endometrul ar fi avut grosimi satisfacatoare) din motive materiale, facand presiuni asupra personalului medical in scopul de a incerca metode in afara protocoalelor.
Asa s-a ajuns la administrarea intrauterina a factorului de stimulare a coloniilor granulocitare, care a avut efect prompt si surprinzator in toate cele 4 cazuri. In doar cateva zile s-a ajuns la grosimea critica de 7 mm, iar dupa transferul intrauterin al embrionilor toate 4 au ramas insarcinate. Din pacate una dintre sarcini a avut complicatii si a fost evacuata, dar celelalte 3 s-au finalizat cu succes.
FDA (U.S. Food and Drug Administration) nu recomanda (inca) folosirea factorului de stimulare a coloniilor granulocitare in scopul proliferarii endometriale, iar procedurile mentionate anterior s-au facut sub consimtamant informat si semnare de numeroase fise cu asumarea raspunderii…
Succesul experimentelor a dus la demararea a 2 trialuri clinice (#NCT01202643 si #NCT01202656) pentru a demonstra obiectiv si clar eficienta factorului de stimulare a coloniilor granulocitare in cresterea grosimii endometriale. Asteptam rezultatele…
Buna ma numesc veronica am 25 ani problema mea sunt ovarele polichistice pentru stimularea ovarelor urmez clostilbegyt din a 5 zi ciclul nu este regulat pentru asta urmez femoston2/10 din 1 zi a cm
Din a 5 zi a cm iau clostilbegyt si din a16 pina in a25 zi urmez dypfaston am facut uzi in a 11 zi si miau spus ca endometrul era de 4 si e subtire pentru asta mia recomandat progenova 4mg pe zi timp de 10 zile spunetimi va rog sunt sanse de a ramine insarcinata cu acest tratament aceasta e a 2luna de cind am inceput tratamentul
Buna ziua!
Au aparut date noi in legatura cu acest protocol?
Bună ziua, aș dori să mă lămuriți și pe mine, fac tratament cu letrozole și Arefarm am făcut și inseminare și pe parcursul tratamentului mam simțit bn am făcut și Amalia de singe ptr a vedea dacă sunt însărcinată, dar valoarea era negativă, adică 0,9 mIU/ml chiar nu înțeleg nu mia explicat de ce doar ca este negativ vă rog să mă lămuriți care este problema voi putea sa ramin însărcinată prin acest tratament.Sotul meu are hepatita b am făcut injecția ptr a ma proteja de hepatită vam anunțat sa știți ca soțul are o problemă de sănătate
Etonogestrel sau substanta activa din Nexplanon( implant subcutanat ) poate influenta dimensiunea endometrului , respectiv sa il faca mai subtire ? Am pus implantul acum 2 luni si de atunci sangerez aproape mereu cu scurte intreruperi insa in cazul contactului sexual sangerarea revine si este chiar foarte abundenta . Poate sa fue acesta un efect secundar al etonogestrelul-lui ? Ar fi indicat sa scot implantul si sa folosesc o alta metoda contraceptiva ? Am varsta de 40 de ani si este prima data cand folosesc un astfel de implant .
Multumesc anticipat pentru raspuns.