Tratament Pentru Endometrul Subtire

Exista cazuri cand ovulatia are loc normal, spermatozoizii ajung cu succes la ovul, il fecundeaza, dar cu toate astea implantarea si dezvoltarea ulterioara a embrionului nu se petrec. Este vorba de insuficienta de faza luteala in care endometrul nu raspunde normal la stimularea progesteronica.

In cadrul ciclului menstrual, dupa ovulatie are loc raspunsul endometrului sub actiunea progesteronului care determina continuarea ingrosarii pentru a facilita implantarea embrionului. Daca receptorii pentru progesteron de la nivelul endometrului nu sunt corespunzatori, endometrul nu mai raspunde cum trebuie si ramane la dimensiuni reduse, chiar daca nivelul progesteronului este adecvat.

Cand se apeleaza la fertilizare in vitro se incearca obtinerea grosimii critice a endometrului de 7 mm (peste 9 mm ar fi preferabil) prin tratamente cu estrogen si vasodilatatoare inainte de realizarea transferului intrauterin al embrionilor. Din pacate ramane un procent semnificativ de cazuri cand endometrul se limiteaza la 3-4 mm, ceea ce scade enorm sansa de reusita a fertilizarii in vitro.

Speranta vine din partea Factorului de stimulare a coloniilor granulocitare (G-CSF), acesta fiind implicat in procesele de regenerare la nivelul diferitelor tesuturi ale organismului. Chiar daca se cunosc efectele benefice asupra reproducerii umane, pana nu demult nu s-a asociat cu efectele posibile asupra grosimii endometrului.

Medicii din 2 clinici de reproducere asistata (Statele Unite) s-au confruntat cu 4 cazuri de endometru subtire (prezentate in Fertility and Sterility), femeile respective nedorind congelarea embrionilor sau amanarea transferului (pentru cand endometrul ar fi avut grosimi satisfacatoare) din motive materiale, facand presiuni asupra personalului medical in scopul de a incerca metode in afara protocoalelor.

Asa s-a ajuns la administrarea intrauterina a factorului de stimulare a coloniilor granulocitare, care a avut efect prompt si surprinzator in toate cele 4 cazuri. In doar cateva zile s-a ajuns la grosimea critica de 7 mm, iar dupa transferul intrauterin al embrionilor toate 4 au ramas insarcinate. Din pacate una dintre sarcini a avut complicatii si a fost evacuata, dar celelalte 3 s-au finalizat cu succes.

FDA (U.S. Food and Drug Administration) nu recomanda (inca) folosirea factorului de stimulare a coloniilor granulocitare in scopul proliferarii endometriale, iar procedurile mentionate anterior s-au facut sub consimtamant informat si semnare de numeroase fise cu asumarea raspunderii

Succesul experimentelor a dus la demararea a 2 trialuri clinice (#NCT01202643 si #NCT01202656) pentru a demonstra obiectiv si clar eficienta factorului de stimulare a coloniilor granulocitare in cresterea grosimii endometriale. Asteptam rezultatele…

80 raspunsuri

 1. Buna ziua domnule Doctor, Am 25 de ani si am avut o sarcina oprita in evolutie la 8 saptamini in ianuarie 2011. Am sindromul ovarelor polichistice diagnisticat de vreo 4 ani. Am luat vreo 2 ani la rind Diane 35, Jasmine…dar in ultimii2 ani nu am luat nimic. ne dorim mul tun copil, am facut toate tratamentele necesare caci am avut citomegalovirus…acum se pare ca e bine. Ina a aparut o alta problema in timpul ovulatiei endometrul ajunge la 6 mm chiar si daca iau Duphaston din ziua a 17 timp de 10 zile.

  Acum medicul mi-a recomandat sa iau din ziua a 5 Levitra sau Viagra timp de 5 zile pentru ingrsarea endometrului….

  am incercat sa gasesc prin internet ceva info despre aceasta dar nu am gasit nimic…
  Poate ar fi bine sa incerc cu vitamina E (am vazut in articolul de mai sus) mi se pare mai putin agresiv

  Va multumesc pentru parerea dvs

 2. De la ce grosime porneste endometrul in faza proliferativa, imediat dupa ce se termina mnstruatia ?
  va multumesc

 3. niculcea cristina

  buna seara as dori sa stiu un tratament pentru ingrosarea endometrului ANTICONCEPTIONALE SUNT OK ?

  • Dr Laura Stirbu

   Cristina, tratamentul optim ti-l prescrie medicul depinzand de problema ta.
   Sanatate

 4. Buna ziua, ultimul ciclu l-am avut pe 3 decembrie 20122 Am facut ecografie acum o luna, mi-a zis ca este un chist folicular pe ovarul drept si ca endometrul este de 6 mm si nu imi vine ciclu din cauza ca nu este endometrul mai gros. Acum un an facusem dozarea estrogenului si era sub limita si mi se daduse blocante androgenice(flutasin) pe care am renuntat sa le iau deoarece nu era sigur efectul. Am 25 de ani, niciodata nu am avut menstruatia regulata dar in ultimul an s-a modificat grav.

  • Buna Geanina,

   Ceva similar am si eu. Ultima menstruatia a fost in 15 iunie. La eco mi s-a spus ca am endometru linear. Estrogenul si progesterolul mici, si testosteronul maricel. Mi s-a dat duphaston pentru a-mi veni menstruatia, 10 zile / 1 past pe zi. Am terminat ieri, dar inca nu se arata minunea. La fel ca si tine, menstruatia nu a fost niciodata regulate, dar niciodata ca acum. Tu ce alte pareri ai de pe la doctori. Ideea e ca in viitor as vrea un bebe, dar doctorii nu imi dau sanse…

 5. Bunà ziua. Luni,acum cîteva zile, am fàcut inseminare artificialà, e cea de a 4-a tentativà. Dupà procedurà noul meu medic mi’a spus cà e o problemà cu endometru. Era la 4,3 se pare cà nu e suficient. Pinà la inseminare eram sub tratament : pentofixilline400, toco500, ambele a cite 2p/zi + acid folique. Dupa inseminare la tratament mi s’a m’ai adaos si ProgestanGe200 si incà aspegic100. Deci,sà înteleg cà nu are rost sa’mi fac mari sperante cà v’a functiona de astà datà, dacà endometru e subtire. Medicul vorbea de provames, ca trebuie intrebuintat incepind cu cea de a 9 zi de ciclu. Este un tratament sau o metodà de a rezolva aceastà problemà? Merci.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ludmila, exista sute de preparate hormonale disponibile pentru a stimula ingrosarea endometrului. Inteleg ca esti in Franta, nu stiu protocoalele de acolo, dar daca endometrul este de 4.3 mm eu n-as face transferul de embrioni si as anula ciclul, incercand unul nou cu o schema diferita.

 6. buna ziua ,ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa intri in programul pt inseminare artificiala? mentionez ca am 42 de ani imi doresc un copil ,dar de luna aceasta incep sa dau semne de premenopauza.Vreau sa stiu daca mai am sanse sa fac un copil?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna nico, nu stiu daca mai exista programul national, va trebui sa iei legatura cu medicul tau de familie. Prin fertilizare in vitro ai sansa de 2-3%, la fel si pe cale naturala.

 7. Multumesc d-le Craciunas p/u raspuns.
  Am retinere de 2zile,nu mi s’a intimplat niciodata sa depasesc 28zile de ciclu, mi-e fricà sà fac testul hCG, adica mi’e frica de rezultatul testului. Si daca iarasi e negativ? 🙁 Oricum, sunt obligata mîine sa fac o analiza de dosage plasmatique de hCG, vedem. Impreuna cu medicul am depistat ca mai era si o mica problema cu glanda teroida,TSH ultra sensibil,acum incep diminetile cu levothyrox50mg.
  Oricum,chear daca testu e negativ, la ciclu urmator trec la provames2. Sunt sigura ca pina in cele din urma v-om reusi. Vorba ceea, te bati cu capul de perete, pin la urmà spargi sau capu say peretele,rezultat oricum este 😉 O zi bunà !!!

 8. buna ziua,
  am o rugaminte sa ma ajutati intr-o problema.Incercam de 2 ani de zile sa avem si noi un bebe si am incercat zilele trecute o inseminare. Sotul meu a avut proba foarte buna si in momentul inseminarii d-na doctor nu a reusit sa imi introduca lichiul in uter edometrul fiind foarte subtire si nu isi explica de ce nu reusim tinand cont ca la ecografie avea dimensiunile de 2 mm unde spunea ca e in regula.Din pacate a incercat de 3 ori dar fara rezultat.Mi-a spus ca o solutie ar fi intrducerea unui sterilet pentru marirea endometrului.Am facut si histerosalpinografie cu trompa dreapta infundata insaa acolo s-a reusit introducerea lichidului.Astept cu interes un raspuns din partea specialistilor .multumesc mult de suport.

 9. Buna ziua,

  in urma unui control mi s-a spus ca am endometrul de 5.55 mm.Am 35 de ani.am sanse sa raman insarcinata in aceste conditii?

 10. Buna ziua, tot incercam sa concepem un bebe cu sotul si de 3 ani nu ne reuseste. La ultima vizita la mefic in ziua ovulatiei aveam endometrul de 9-10 si medicul mia spus ca este mic si ca ar trebui sa fie de 13-14 mm. Cica acesta este motivul din care nu ramin insarcinata, intrucit in rest si la sot si la mine e totul bine. Vreau sa stiu care este marimea optima a endometrului pentru a concepe un copil. Multumesc!

 11. Si iarasi buna ziua,d-le doctor. Dupa ceva luni incerc sa va scriu si sa va cer sfatul d-tra. Dupa 5tentative esuate de inseminare artificiala, am recurs la FIV,si de asta data fara succes. Ceva nu inteleg. Am facut punctia de ovucite, s-au extras 12ovule. S-a facut FIV cu imsi, deci am obtinut 6embrioni. S-a facut transfer de 2embrioni; testul dupa 14zile a aratat negativ. Deci,nu-i sarcina. Ramineau inca 4embrioni, ca acum,ceva mai tirziu, laboratorul sa ma contacteze si sa-mi zica, ne pare rau ceilalti 4 nu s-au dezvoltat. Sincer,deja ma gindesc ca e vorba de trafic sau mai nu stiu ce. 4 ramineau,4, si toti 4 nu s-au dezvoltat?? E ceva la mijloc. S-acum peste cit timp pot sa incep un nou tratament pentru urmatoarea tentativa de FIV, si cit e daunator acest tip de tratament p/u sanatatea mea? Multumesc anticipat.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Ludmila, in a cata zi dupa rezoltarea ovulelor ai facut transferul?

   Pentru a putea fi criogenati, embrionii trebuie sa fie de calitate buna sau foarte buna, altfel nu ar supravietui procesului (inghet/dezghet). Ce calitate au avut embrionii transferati?

   Fertilizarea in vitro este inca un tratament recent dezvoltat si nu se cunosc efectele pe termen lung. Din ce se cunoaste pana la ora actuala nu exista contraindicatii pentru a repeta un al 2-lea ciclu.

 12. Buna d’le doctot. Merci pentru raspunsul d’tr?.
  Despre calitate (embrionilor) nu v? pot spune nimic, pentru ca nu stiu, am rendez-vous la medic peste 2zile, el ma va pune la curent cu toate. Stiu doar ca s’au extras 12ovucite dintre care doar 9 erau maturi. Am primit darea de seama de la laborator sub forma de scrisoare. Scrie negru pe alb: nr total de ovucite mature-9, nr total de ovucite fecundate(imsi si fiv)- 4+3, nr total de embrioni obtinuti- 6, nr de embrioni transferati-2, nr de embrioni congelati-0, nr de embrioni non evolutivi-4, Transferul de embrioni s’a facut doua zile mai tirziu din ziua cind a avut loc punctia.
  Credeti ca trebuie sa renuntam la ideia si dorinta de a avea copii? ..pina cind si natura-i impotriva noastra si nici medicina nu ne mai ajuta ((
  Merci.

 13. Buna seara ,ce inseamna endometru liniar si daca hiperplazia endomezriala duce la cancer de endometru.Va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ionica, liniar vine de la linie si se refera la cum arata endometrul. Hiperplazia endometriala poate fi un stadiu pre-canceros, depinde ce fel de hiperplazie e (simpla, complexa, cu sau fara atipii etc).

 14. Buna ziua.. Incercam de 2 ani sa facem un bebe fara rezultat.. Am sindromul ovarelor polichistice…Am facut tratament cu clomifen, apoi cu femara si cycloprogynova, apoi Gonal F 450 ui cu Cycloprogynova si cu Ovitrelle..Gonal F cu Colpotrophine si cu Ovitrelle.. Nu imi creste endometru mai mult de 5 mm.. Spuneti mi ce sa fac…Ce hormoni sa mai incerc sa creasca.. Am luat si pastile si ovule…Sa le combin intre ele? Luna asta e prima incercare de inseminare.. Daca nu creste mai mult de 6 am vreo sansa sa raman insarcinata? Si daca nu cum il cresc la 8 macar?Multumesc

 15. buna ziua… am facut un tratament pentu transfer de embrioni dar din pacate endometru meu nu se dezvolta dupa 4 sapt de estogen. este a doua ora cat patesc asta. credeti ca exista ceva care m-ar ajuta ? multumesc

 16. Buna seara Domn Dr. As vrea sa ma ajutati daca se poate vreau sa cobsult mai multi medici..de 2ani nu raman insarcinata.am ovulatie.folicul.ovarele sunt ok…dar recent am descoperit ca am endometrul de 6mm….cam asta ar fi cauza ?de aceea nu raman?mi s.a spus sa ma intorc cand imi vine menstruatia pt tratament..dvs ce tratament a.ti prescrie in acest caz si de ce..Va multumesc .O seara buna va doresc!:)

 17. Larisa emilia

  Buna, pot ramane insarcinata cu endometru liniar?

 18. Buna ziua am luat o Luna anticoceptionale karisa si dupa 21de zile in Pauza de 7 zile trebuia sami vina cm nu a mai venit deja am 2 saptamani de intarziere iar la doctor mia zis CA nici nu imi vine in graba pt CA endometru este foarte subtire .

 19. Bunå, vreau ca sa vå intreb daca in ziua a 13 a ciclului menstrual ,un endometru cu grosime de 7,9 mm este bun? menstruatie este la 27 de zile .

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna gina, sarcina se poate implanta la 8 mm, dar conteaza si aspectul endometrului, nu doar grosimea. De asemenea, conteaza si daca e ciclu natural sau parte din fertilizare in vitro.

 20. Bunå, cand am facut o ecografie a scris ca e aspect trimiliar . Eu acum incerc ca sa raman insarcinata vreo 6 luni . Dar daca cumva nu se intamlpla am sa apelez la fetilizare in vitro. eu am 36 de ani. am incevat ca sa verific ovulatie luna trecuta cu teste de ovulatie , dar a fost negativ. am så incerc si luna asta . vå multumesc

 21. Buna. As vrea ca sa va întreb dac? un endometru de 7,8 mm este bun pentru ziua 25 a ciclului menstrual. Am avut ovulatie in ziua 16-17 , a?a a ar?tat la testele de ovulatie pe care le-am f?cut .. Vreau ca sa ramân îns?rcinat?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Gina, se poate obtine o sarcina normala cu un endometru de 7.8 mm.

 22. Buna ziua, as avea si eu o intrebare. Eu si sotul meu incercam sa avem un copil. ultima ecografie prezenta uter in anteversie, cu dimensiuni 63mm/36mm/43mm, miometru cu structura omogena si endometru cu ecogenitate crescuta diamentru 4mm. ovar stang cu 32mm/30mm , ovar drept dimensiuni 29mm/28mm ambele cu aspect ecografic de ovar microchistic si cu proces inflamator sub acut pentru care am urmat tratament. avem 5 luni de cand incercat si inca nimic. mentionez ca nu am folosit niciodata anticonceptionale si nu am facut nici un avort. ovarele microchistice si endometru subtire ar putea fi problema? multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna ANA, procesul inflamator subacut nu se vede la ecografie. Ovarele polichistice pot interfera cu ovulatia, iar daca nu ai cicluri regulate e posibil ca ele sa fie cauza. Endometrul are grosime diferita pe parcursul ciclului menstrual, depinde cand ai facut ecografia. Cei 4 mm pot fi normali in primele 5-6-7 zile ale ciclului.

 23. Buna seara, am 4 sarcini oprite in evolutie dar nu am probleme genetice sau de trombofilie,in trecut am avut o polifibromatoza la care s-a facut embolizare si ulterior dupa cativa ani o miomectomie.dupa aceste interventii cantitatea de sange menstrual s-a diminuat ft ft mult si e mai degraba o scurgere maronie de maxim 2 zile cantitativ ft mica. Este posibil ca pierderea sarcinilor sa fie o problema de fixare a embrionului? Sarcinile le am pierdut in 6-7 saptamani. Ce imi sugerati sa fac.in romania nu mi s-a dat nici o optiune momentan.multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Claudia, imi pare rau pentru pierderile suferite. Vezi articolul despre avort recurent. In plus, e indicata o ecografie pentru a verifica grosimea endometrului, undeva in mijlocul ciclului menstrual.

 24. E normal ca in a 8-a zi de CM marimea endometrului sa fie 16,5?

 25. Bun? ziua, a? dori s? v? întreb care crede?i c? ar fi mai eficient pentru preg?tirea endometrului în vederea unui embriotranfer cu embrioni congela?i: estradiolul valerat sau cel hemihidrat? Men?ionez c? am utilizat cycloproginova ce con?ine estradiol valerat (6mg zilnic) ?i rezultatele nu au fost cele a?teptate : o grosime de 4,5 mm în a 12 a zi a ciclului. Mul?umesc mult!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Daniela, nu exista dovezi clare ca unul e mai bun decat altul, daca nu a fost eficienta o varianta atunci o idee buna e sa se incerce alta data viitoare. Exista numeroase optiuni, nu doar cele mentionate. Succes!

 26. Buna ziua . As avea si eu nevoie de un sfat , Iunie -2016 am pierdut o sarcina la doar cca 3 s?pt?mîni de la concepire , dac? nu f?ceam testul nici nu era Sa ?tiu ca am fost îns?rcinat? . Ianuarie -2017 am descoperit iar ca sunt îns?rcinat? dar nici de data asta bucuria nu a durat prea mult deoarece 1februarie au început scurgerile care au durat 25zile timp in care a fost expulzat si sacul embrional , de data aceasta î?i formase si sacul dar se pare ca iar ceva nu a fost in regula. Ginecologa ma trimis Sa încep o serie de analize pentru a depista cauza acestor 2 avorturi printre care histeroscopia care am f?cut-o s?pt?mâna trecut? si mi Sa depistat un polip chiar in apropierea trompei uterine , adic? direct pe uter . Acuma sunt in a?teptarea rezultatelor , între timp am 1001 de neclarit??i in mintea mea si de asta v’am scris Sa ma ajuta?i cu un r?spuns : poate fi polipul cauza pierderii a 2 sarcini sau poate si altceva ? Precizez inka ca anul trecut dup? prima pierdere mi sa f?cut o ecografie , cam 10 zile de la terminarea singerarilor si endometrul m?sura -5mm , eram chiar in mijlocul ovula?iei , mi’a spus doctori?a . Poate avea vre’o leg?tura si endometrul cu a?a diametru mic ? Din ceea ce am citit pina acuma peste tot scrie ca normal ar trebui Sa fie cel pu?in 8mm pentru a se putea instaura o sarcina . Va mul?umesc .

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ina, polipii uterini pot interfera cu implantarea embrionilor si pot fi o cauza de infertilitate, nu e caracteristic sa cauzeze pierderea sarcinii. Grosimea endometrului de 5 mm nu e ideala.

 27. Buna seara, as dori sa va cer un sfat in legatura cu administrarea sucului de rodie in timpul stimularii cu estrogeni in vederea unui embriotransfer. Am citit pe mai multe forumuri ca la unele clinici de fertilizare din afara tarii li s-a recomandat consumul sucului de rodie concomitent cu terapia estrogenic?, in vederea cresterii endometrului. Problema mea este ca endometrul a fost foarte mic 4-5 mm la mijlocul ciclului si timp de 3 luni am facut cate un Dipherilin de 3,75. Acum la doua saptamani dupa ultima injectie urmeaza tratamentul cu estrogeni: 4 pastile de Estrofem ?i 2 plasturi transdermici la cate 3 zile. Din informatiile existente pe net, rodia contine estron? care ar ajuta in cazul in care nivelul estrogenului este mic. În caz contrar,cand estrogenul este foarte mare rodia blocheaz? receptorii estrogenici. De aici dilema: cum a ajutat sucul de rodie la cresterea endometrului, avand în vedere ca stimularea estrogenic? presupune doze relativ mari de estrogen? Multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Daniela, efectul nu a fost dovedit in studii, nu e folosit in medicina bazata pe dovezi.

 28. Buna ziua,
  Am si eu urmatoarea problema: doresc sa raman insarcinata si, in urma monitorizarilor ovulatiei, s-a constatat ca ovulez in ziua a noua a ciclului menstrual, abia se termina sangerarea si se instaleaza mucusul specific ovulatiei (ovulatia in ziua a 9-a s-a dovedit si ecografic, nu este doar o concluzie a mea trasa pe baza mucusului cervical). In ziua 21-22 apare menstra urmatoare. Problema este ca endometrul nu apuca se se ingroase suficient(este undeva 5-5.5mm) deoarece este prea scurta perioada de la sangerare la ovulatie, si acest lucru impiedica implantarea. Va rog sa imi spuneti daca exista tratamente pt a ingrosa endometrul mai rapid in perioada aceea scurta pana la ovulatie /tratament care sa intarzie putin ovulatia sau daca exista posibilitatea implantarii totusi in conditiile mai sus expuse. Inteleg ca endometrul continua sa se ingroase pana la nidatie, deci nu ar ramane chiar 5.5.
  Sigur ca nu va cer un tratament prin intermediul unui site, doresc doar inca o parere.
  Va multumesc anticipat,
  Alexandra

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Alexandra, ciclul menstrual se regleaza singur, in sensul ca daca endometrul e subtire intr-un ciclu pentru ca nu a avut timp sa se ingroase, menstruatia urmatoare va dura mai putin, iar ciclul urmator va avea un endometru mai gros pentru ca are mai mult timp la dispozitie. Cu toate astea, numerele sunt irelevante, se obtin sarcini normale si cu endometru de 4 mm. Nu exista o valoare limita.

 29. Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta, in data de 4oct am fost la ginecoloc si mi-a spus ca este endometrul marit si ca este posibil sa vina menstruatia sau sa fie o sarcina, deja au trecut 37zile de la ultima menstruatie. Cu cat timp inainte de menstruatie se îngroa?? endometrul? Multumesc anticipat

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Mariana,
   1. Fa un test de sarcina.
   2. Daca e negativ, mai asteapta. Daca dupa 2 luni nu vine menstruatia, revino la medic.
   Endometrul inceapa sa creasca odata cu TERMINAREA menstruatiei, apoi e eliminat la menstruatie daca nu intervine sarcina.
   Sanatate!

 30. Buna ziua,

  am facut o ecografie pe 26 oct.. si endometrul a fost trilamilar 0,41 pe 3 noiembrie am fost la un alt medic si mi-a zis ca am endometrul liniar. precizez ca am sindrom de ovar polichistic… si am menstra intarziata de 11 zile. daca iau duphaston va aparea? sau datorita endom liniar nu si-ar face efectul? si care este diferenta dintre endom trilamilar si liniar!

  va multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Elena, liniar sau trilaminar se refera la cum arata (ca o linie albicioasa sau ca 3 linii). Din punctul de vedere al receptivitatii, cel trilaminar e potrivit pentru sarcina. Duphaston e o modalitate de a genera sangerarea, va aparea la cateva zile dupa ce se incheie tratamentul, dar daca intarzie doar de 11 zile nu e nici o urgenta si mai poti astepta.

 31. Buna ziua,
  Indraznesc si eu sa va intreb ceva,in Ianuarie am facut IUI-nereusit,am endometrul cam subtire si uter mic(din spusele domnului dr),endometru 4,81 in ziua 10,stimulare cu Clostilbegyt 2/zi,am hipotiroidie:tratament cu Euthyrox 50mg,si microadenom hipofizar:tratament cu Dostinex,1 pe sapt.
  De 8 ani ne chinuim sa avem bebe si nu iese.
  Care ar putea fi cauza???Endometru prea subtire???
  Va multumesc anticipat.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna amona, endometrul subtire poate fi o cauza de infertilitate. Cand ai facut ultimele analize hormonale (functia tiroidiana si prolactina)? S-a confirmat ca nu ovulezi fara stimulare?

 32. Buna ziua!!!

  Am 36 ani

  Ciclo de 30 zile
  Un copil sanatos

  O sarcina pierduta de 12 saptamani
  Mi sa facut un avort farmaceutic ( sarcina obtinuta cu tratament ca NU ovulam)

  Nu mi au spus nimic de ce sa intamplat avortul

  Incep un tratament cu pregón = 75 mm / zi vreo 8 zile inyectable ptr a ovula + ovirrete+progesterona ( vaginal la 48 de Ore dupa ovulatie)

  Endometru in ziua 7 de ciclu = 4.3
  Endometrio in ziua 9 de ciclu = 6.3; 3 foliculos unul de 21.3 si unul de 20.3

  Ziua 9 a cilului imi pun o injectie ( ovirrete)
  Ptr a provoca expulsarea ovulului.

  La 24 si 36 Ore relati sexuale
  NU am ramas insarcinata
  Este posibil ca endometrio sa poate creste cu vreun tratamient ??

  Va multumesc anticipat

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Maria, endometrul de 6.3 mm nu e ideal si poate impiedica implantarea unei sarcini. Cu toate astea, sansa unei sarcini in conditii ideale e doar 20% in fiecare ciclu, deci va trebui sa mai incerci. In general se fac cel putin 6 cicluri de stimulare pentru a creste sansa unei sarcini. Singura alternativa e fertilizarea in vitro.

 33. Buna ziua

  Am facut aseara o eco in ziua a 16 a CM iar endometrul este foarte subtire, de 4.7mm. Dna doctor mi-a prescris Myo Sun plus timp de o luna pana la urmatoarea a 16 a zi cand voi reveni pt eco . Exista remedii pt ingrosarea endometrului?

  Multumesc.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Daniela, revino cu mai multe detalii te rog. Varsta, cum iti sunt ciclurile menstruale (regulate, neregulate, durata etc), inaltime/greutate, tratamente hormonale recente etc.

 34. 32 ani, ciclu de 31- 34 zile cu o durata de 3 zile. In luna februarie pe 27 ultima mentra care a fost redusa fata de menstrele anaterioare, am 1.73cm , 59 kg. Am avut O sarcina oprita in evolutie anul trecut in februarie. Din iulie incercam sa avem un copil. Am facut analize de trombifilie, au iesit bine, ovarele sunt ok, doar endometru este de 4.7.mm in ziua a 16 a.

 35. 32 ani, ciclu de 31- 34 zile cu o durata de 3 zile. In luna februarie pe 27 ultima mentra care a fost redusa fata de menstrele anaterioare, am 1.73cm , 59 kg. Am avut O sarcina oprita in evolutie anul trecut in februarie. Din iulie incercam sa avem un copil. Am facut analize de trombifilie, au iesit bine, ovarele sunt ok, doar endometru este foarte subtire

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Daniela, imi pare rau pentru sarcina din februarie. Cum a fost tratata? Ai facut vreo interventie chirurgicala in interiorul uterului (chiuretaj, aspiratie)?

 36. Prin aspiratie si am primit tratament

 37. Nu am reteta la mine sa va spun ce medicamente am primit dupa chiuretaj. Ceea ce ma ingrijoreaza acum este acest endometru, este ceva ce se poate trata pentru a putea avea o sarcina? Se poate ingrosa prin tratament? Si daca da, Myo Sun Plus este indicat ?

 38. Am uitat sa mentionez ca in ziua 14 a CM am facut un test de ovulatie care a ieist pozitiv. Am repetat sin in ziua de 15 si 16 si a iesit tot pozitiv. Foliculi erau i de 10 mm la eco in ziua 16 . Dna doctor a spus ca nu isi poate da seama daca am ovulat sau nu din cauza faptului ca endometru este atat de subtire.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Daniela, prin intrebarile pe care ti le-am pus am incercat sa identific o posibila cauza ptr endometrul subtire, evident ca asta e problema. De fiecare data cand faci o interventie in interiorul uterului exista riscul sa ai probleme similare cu cele descrise de tine, inclusiv aderente intrauterine sau sindromul Asherman. De asta nu se recomanda tratament chirurgical ca prima optiune dupa pierderea unei sarcini daca se planuieste o sarcina in viitor. Ce aspect avea endometrul? Daca nu era trilaminar va trebui sa faci o histeroscopie pentru a vedea daca exista aderente sau nu.

 39. Puteti sa imi explicati ce inseamna histeroscopie, aderente intrauterine sau sindromul Asherman? Chiar daca a trecut 1 an ar putea fi chiuretajul prin aspiratie cauza endometrului subtire? Exista tratament care ar putea ajuta endometrul sa se ingroase ?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Daniela, sindromul Asherman inseamna aderente in uter, adica peretii sunt conectati prin tesut cicatricial si uterul nu are o cavitate normala care sa permita cresterea endometrului. E o complicatie care poate aparea dupa chiuretaj si e o problema pe termen lung, iar uneori e dificil de tratat (daca nu imposibil). Histeroscopia e o investigatie prin care se introduce un telescop in uter pentru a vedea cum arata interiorul, daca exista aderentele respective si uneori se pot taia pentru a restabili forma normala a cavitatii uterului. Citeste mai multe in articolul despre histeroscopie.

 40. Buna seara.Am doua sarcini pierdute la 5 săpt jumate ,toate analizele de inceput au iesit bine dar astăzi la ecografie in ziua a8-a ă ciclului endometrul avea o grosime de 3.19 mm.Am 28 ani lungimea CM de la ultima pierdere de sarcina (decembrie)este 34-35 zile(mi s-a mărit de la 29-31cat o aveam inainte sa raman insarcinata).Mi-a prescris doctorul ovule de Utrogestan si aspenter.Ma ajuta acestea la îngroșate endometrul ui?Ar trebui să repet ecografie la jumătatea CM?Se poate sa fie o diferenta notabilă de grosime?Multumesc.

 41. Buna seara.In speranta ca voi primi un raspuns va spun si eu problema mea.Am doua sarcini pierdute la 5 săpt jumate ,toate analizele de inceput au iesit bine dar astăzi la ecografie in ziua a8-a ă ciclului endometrul avea o grosime de 3.19 mm.Am 28 ani lungimea CM de la ultima pierdere de sarcina (decembrie)este 34-35 zile(mi s-a mărit de la 29-31cat o aveam inainte sa raman insarcinata).Mi-a prescris doctorul ovule de Utrogestan si aspenter.Ma ajuta acestea la îngroșate endometrul ui?Ar trebui să repet ecografie la jumătatea CM?Se poate sa fie o diferenta notabilă de grosime?Multumesc.

 42. Buna seara,in speranță ca voi primi un raspuns.Am vârsta de 45 de ani am fost diagnosticata cu endometru cu glande in stadiu proliferativ in urma rezultatului chirutajului pentru bioxie . As dorii daca se poate sa imi recomandati un tratament .

 43. Buna seara! Se poate ramane insarcinata pe ale naturală,după un tratament de 5 zile cu Clostylbegyt? Nu afectează endometrul? Va multumesc

 44. Bună-ziua,

  O doamna doctor mi-a făcut chiuretaj la primele 2 sarcini pierdute, oprite din evoluție. Prima a fost la 7-8 săptămâni, următoarele 2 la 6-7 săptămâni. Totul arăta bine înainte de a 3-a sarcina, am luat utrogestan, doza maxima admisa,femibion așa cum mi-a prescris altă doctorița foarte drăguță, însă nimic nu m-am ajutat, endometru arăta bine înainte de sarcină, exact la ultima menstruație,iar în sarcină nu. Menționez că am ciclul regulat, am 28 de ani. Dânsa mi-a făcut un tratament pe loc, injectabil pentru eliminarea sarcinii, spre deosebire de cea care mi-a făcut chiuretaje…A spus că este un accident și ca este posibil să fie din cauza chiuretajelor,nu am probleme de sănătate,am făcut și eu și soțul toate analizele, nici trombofilie nu am etc…Am citit despre vitamina E că ar contribui la îngroșarea endometrului, în niciun caz utrogestanul nu ar ajuta, poate la susținerea sarcinii doar. Va rog frumos să îmi spuneți dvs ce medicamente, vitamine etc să iau pentru susținerea sarcinii și îngroșarea endometrului. Imi este frică să mai încerc desi dânsa mă încuraja.. Vă mulțumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Corina, imi pare rau pentru pierderea sarcinilor. Ce inseamna mai exact endometru care nu arata bine in sarcina? Si ce inseamna ca arata ‘bine’ inainte de sarcina? Revino cu mai multe detalii te rog.

 45. Buna ziua,
  Am făcut o fertilitate IUI pe 23/1 si pe 8/2 Am avut sangerare menstruala. Totusi,toate testele hcg sunt în creștere normala;dublare+ la 48h. La ultimul control 13/2 am fost informată că este posibilă sarcină extrauterina având în vedere că endometru esre prea subtire pt sarcina normala.Este posibil ca endometru sa se fi subțiat în urma menstruatiei peste sarcina? Dar totusi sarcina sa fie viabilă? Mentionez ca in continuare avem creștere de HCG.
  Va multumesc mult.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Cristina, la ce nivel a ajuns hCG? Poti scrie toate valorile si datele cand ai facut testatile?

 46. Buna ziua
  Pe 19.02.19 a ajuns la 2900. Am fost la control si din fericire sarcina a fost depistată în uter dar endometru este tot foarte subtire.Mentionez ca de la ultima comunicare cu dvs am efectuat testele la 48h si la toate valoarea se dubla. Ultima valoare de pe 19 arata o mică scădere de 300 unități. Nu cred ca sunt sanse mari ca endometru subtire sa sustina sarcina. Ce părere aveți?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Cristina, grosimea endometrului nu mai e relevanta acum, nu mai poti face nimic in legatura cu asta si nu e nevoie nici de dozarea beta hCG dupa ce se confirma ca sarcina este intrauterina. Doar timpul va confirma ce se va intampla, nu exista o limita inferioara sub care sarcina normala sa nu fie posibila.

 47. Buna seara dl doctor!

  Va deranjez cu o intrebare: este posibil ca grosimea endometrului sa scada in dimensiuni? In ziua 14 a CM avea dimensiunea de 8,8 mm, iar mai apoi in ziua 20 ( cand am facut eco intravaginala pt confirmarea ruperii folicului) avea o dimensiune de 5,9 mm.
  Mentionez ca sufar de hipotiroidism ( tratament cu Euthyrox 50) + ovare polichistice. In urma stimularii ovariene, am obtinut ovulatia insa nu inteleg cum e posibil ca grosimea endometrului sa scada la interval de o saptamana.

  Va multumesc mult!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anamaria, cu Clomifen ai facut stimularea ovariana? Daca da, atunci grosimea endometrului tinde sa fie mai subtire fata de ciclurile normale cu ovulatie spontana. Dimensiunile variaza usor si in functie de cine a facut ecografie, o variatie medie de 1.5mm e ‘naturala’ intre e persoane diferite.

 48. Buna,

  Va multumesc pentru raspunsul prompt:). Stimularea a fost facuta cu Letrozole (din ziua 2-5), am obtinut folicul de 22mm iar mai apoi am facut injectia cu Ovitrelle (ziua 13), iar din ziua 16 am continuat cu Duphaston. Problema e ca ecografia intravaginala a fost facuta de acelasi medic, tocmai asta ma confuzeaza. Sa inteleg ca nu pot sa sper la sarcina nici de data asta, din moment ce a scazut grosimea endometrului?

  Va multumesc mult!

 49. Buna ziua am vrut să întreb după ce am nascut am făcut uzi fiindca ciclu merge tare mi sa spus că endometrul este de 11 cm ,uziu l-am făcut la după ciclu undeva după 2 săptămâni ,mi sa spus că am hiperplazia endometrului,însă trebuie sa repet uziu la a 5 zi adică după ce se termina ciclu, puteți să-mi spuneți cit este normal sa fie,foarte retrăiesc

 50. Buna ziua! Ati putea sa-mi ziceti cateva exemple de preparate hormonale disponibile pentru a stimula ingrosarea endometrulu?

 51. Buna ma numesc veronica am 25 ani problema mea sunt ovarele polichistice pentru stimularea ovarelor urmez clostilbegyt din a 5 zi ciclul nu este regulat pentru asta urmez femoston2/10 din 1 zi a cm
  Din a 5 zi a cm iau clostilbegyt si din a16 pina in a25 zi urmez dypfaston am facut uzi in a 11 zi si miau spus ca endometrul era de 4 si e subtire pentru asta mia recomandat progenova 4mg pe zi timp de 10 zile spunetimi va rog sunt sanse de a ramine insarcinata cu acest tratament aceasta e a 2luna de cind am inceput tratamentul

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.