Imunoterapia
Conceptul de imunoterapie se bazeaza pe sistemul de aparare al organismului care ne protejeaza impotriva unei varietati de boli. Cu toate ca suntem mai putin constienti, sistemul imun ne ajuta in recuperarea din multe boli.
Pentru multi ani, medicii au crezut ca sistemul imun este eficient doar in combaterea bolilor infectioase cauzate de bacterii sau virusuri. Recent, s-a descoperit ca sistemul imun ar putea juca un rol central in protejarea organismului impotriva cancerului. Acest rol al sistemului imun nu este inca bine inteles, dar s-a demonstrat ca la multi bolnavi de cancer, sistemul imun incetineste cresterea si metastazarea tumorilor.
Un scop imediat al cercetarii in imunologia cancerului este dezvoltarea de metode care sa ajute tendinta naturala a organismului de a se apara impotriva tumorilor maligne. Imunologia reprezinta o noua arma puternica in arsenalul tratamentelor anticancer.
Imunoterapia implicand anumite citokine si anticorpi a devenit parte a tratamentelor standard impotriva cancerului. Alte exemple de imunoterapie raman experimentale. Cu toate ca multe trialuri clinice de noi forme ale imunoterapiei sunt in desfasurare, e nevoie de multa cercetare inainte ca acestea sa poata fi aplicate pe scara larga.
Imunoterapia cancerului a inceput acum aproximativ 100 de ani cand Dr. William Coley a demonstrat ca poate controla cresterea unor cancere in devenire si poate vindeca unele cancere avansate prin injectarea unui vaccin mixt din streptococ si stafilococ, cunoscut ca si toxina Coley. Vaccinul pentru tuberculoza, Bacillus Calmette-Guerin (BCG), dezvoltat in 1922, stimuleaza sistemul imun si este folosit in tratarea cancerelor vezicii urinare.
Multi ani de cercetare au produs in final primele exemple de imunoterapie pentru cancer. Cateodata amintite ca si modificatori ai raspunsului biologic sau ca si terapii biologice, aceste noi tratamente – interferoni sau alte citokine, anticorpi monoclonali, vaccinuri – au determinat atragerea interesului si activitatea de cercetare in imunologie.
Terapia Hormonala
Pacientii suferind de anumite cancere sensibile la hormoni pot beneficia de terapia hormonala ca parte a tratamentului impotriva cancerului.
Anumite tipuri de tumori – in special cele ale sanului sau prostatei – interactioneaza cu hormoni ca estrogenul sau testosteronul pentru a supravietui si creste. Terapia hormonala este un tratament impotriva cancerului care ataca aceste tumori hormon-dependente in 2 moduri: reducand cantitatea hormonului in organism si modificand abilitatea cancerului de a folosi hormonii (hormoni sintetici pot bloca receptorii hormonali ai tumorilor).
Alterand rezerva de hormoni a cancerului, terapia hormonala poate distruge tumorile, dar acest tratament functioneaza doar pentru cancerele hormon-dependente.
Determinarea dependentei de hormoni a cancerelor se face prin biopsie si analiza in laborator. Cancerele care sunt receptive la terapia hormonala sunt: cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul de ovar si cancerul de endometru.
Inhibitorii Angiogenezei
Inhibitorii angiogenezei sunt substante care previn cresterea excesiva a vaselor sanguine necesara supravietuirii tumorilor. Unii inhibitori, cum este bevacizumab, au fost aprobati si sunt folositi in clinica. Una dintre principalele probleme ale terapiei cu inhibitori ai angiogenezei este faptul ca exista mai multi factori care stimuleaza cresterea vaselor sanguine. Medicamentele anti angiogeneza actioneaza doar pe cate un factor, astfel ceilalti continua sa stimuleze cresterea vaselor.
Inhibitorii angiogenezei au efecte adverse usoare si nu sunt toxice pentru majoritatea celulelor sanatoase. Tumorile nu dezvolta rezistenta la inhibitorii angiogenezei, nici cand tratamentul este administrat o perioada lunga de timp, spre deosebire de rezistenta care apare in chemoterapie. Inhibitorii angiogenezei ajuta unele medicamente chemoterapice si radioterapia fiind mai eficiente cand sunt folosite combinat.
Dicloracetat (DCA)
Toate celulele normale sunt programate sa moara cand nu mai functioneaza corect. Mitocondriile activeaza un proces numit apoptoza care le omoara. Celulele canceroase inhiba mitocondriile evitand apoptoza, formandu-se celule care nu mai mor (cancerul). Dicloracetatul (DCA) reactiveaza mitocondriile inhibate si forteaza celulele canceroase sa se distruga.
DCA nu ar fi doar un remediu universal pentru cancere, dar ar fi si ieftin. Dicloracetatul nu este nici scump nici greu de sintetizat. Deja este folosit impotriva anumitor boli variate cum este acidoza lactica.
Inca nu au fost demarcate trialuri clinice pe pacienti, doar pe celule umane in afara organismului sau pe sobolani – in laborator, dar oficialitatile raman increzatoare.
Buna ziua,
As dori sa va rog daca se poate sa-mi spuneti si la ce clinici se fac astfel de tratamente impotriva cancerului, la noi in tara sau in strainatate, eventual daca stiti nume de clinici in Austria sau Germania.Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la san si as vrea sa o duc undeva unde se fac astfel de tratamente, in combinatie sau nu cu tratamentele clasice (chimioterapie).
Va multumesc anticipat