Tratamentul Cu Metformin Pentru Diabet Ar Putea Preveni Cancerul Endometrial

Un studiu desfasurat la Warwick Medical School a descoperit ca metforminul, un medicament folosit in tratamentul diabetului si al sindromului ovarelor polichistice, ar putea oferi un anumit grad de protectie impotriva cancerului endometrial.

Cancerul endometrial este cea mai comuna forma de cancer al aparatului reproducator feminin. Aproape 1/3 dintre femeile cu sindromul ovarelor polichistice dezvolta hiperplazie endometriala, o entitate patologica precursoare a cancerului endometrial.

Sindromul ovarelor polichistice afecteaza pana la 10% dintre femeile de varsta reproductiva, iar tratamentul cu metformin este folosit in cazul lor pentru a ameliora rezistenta la insulina si pentru a imbunatati caracteristicile ciclului menstrual.

Bazat pe ipoteza conform careia rezistenta la insulina din obezitate, diabet si sindromul ovarelor polichistice creste riscul de cancer endometrial, cercetatorii de la Warwick au studiat efectele metforminului asupra celulelor canceroase endometriale.

Conform studiului publicat in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, metforminul administrat timp de 6 luni la femeile cu sindromul ovarelor polichistice reduce cu 25% rata invaziei celulelor maligne endometriale comparat cu femeile care nu au urmat tratamentul cu metformin.

Chiar daca descoperirea este una importanta, pentru a demonstra eficienta metforminului ca adjuvant in terapia cancerului endometrial este nevoie de trialuri clinice randomizate.

1 raspuns

  1. Buna ziua . Mi-a fost recomandat Metformin in urma cu un an de zile , pentru „a-mi creste ovulele” ! In cadrul unui tratament pt infertilitate , fireste . Il iau constant in doza de 1000 mg pe zi . Dupa un an si 6 luni , glicemia mi-a crescut si au aparut efecte adverse specifice !! Doresc o explicatie pentru aceasta si confirmare stiintifica a acestui tratament , mentionand ca nu mai iau alta medicatie .
    Multumesc .
    Monica Stroe .

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.