Tratamentul Infertilitatii In Sindromul Ovarelor Polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o cauza comuna de infertilitate, care poate fi adesea rezolvata prin tratament de inductie ovulatorie. Pentru o lunga perioada de timp, clomifen citratul a fost prima linie de tratament pentru femeile infertile avand sindromul ovarelor polichistice.

Odata cu descoperirea relatiei dintre sindromul ovarelor polichistice si rezistenta la insulina, metforminul (un agent care creste sensibilitatea la insulina) a fost introdus ca alternativa la tratamentul cu clomifen citrat pentru ca induce ovulatia si ofera beneficii suplimentare referitor la rezistenta la insulina.

In ultimii ani au existat numeroase studii care au incercat sa compare eficienta acestor tratamente, individual sau in combinatie, dar rezultatele nu au fost constante. Diferentele in concluzii au avut la baza in special diferentele de constructie a studiilor, inclusiv criteriile de includere sau excludere si parametrii evaluati.

Din cauza ca tratamentul in sindromul ovarelor polichistice este o problema de actualitate, continua sa apara noi studii, ultimul fiind publicat in numarul actual al revistei Fertility and Sterility. S-a incercat compararea eficientei clomifen citratului, metforminului si a combinatiei clomifen citrat + metformin, avand ca si reper un lot de femei tratat cu placebo.

Tinta principala a fost obtinerea unei nasteri viabile, dar s-au luat in calcul si aparitia unei sarcini, pierderile de sarcina, efectele adverse si discontinuitatea tratamentului. S-a realizat un model experimental de 10.000 de paciente avand sindromul ovarelor polichistice, iar rezultatele in functie de tipul de tratament au fost urmatoarele:

 • tratamentul cu metformin ajuta la obtinerea a 1500 de nasteri viabile, cu 1259 mai mult decat placebo.
 • tratamentul cu clomifen citrat ajuta la obtinerea a 2100 de nasteri viabile, cu 600 mai mult decat metformin.
 • tratamentul cu metformin si clomifen citrat ajuta la obtinerea a 2300 de nasteri viabile, cu 200 mai mult decat clomifen citrat.

Metforminul si clomifen citratul induc ovulatia prin 2 mecanisme total diferite, dar care nu au fost complet elucidate inca.

171 raspunsuri

1 2 3
 1. Ce trebuie sa fac? Fac ecografie? Deja începe sa ma sperie…

 2. Când am ft la medic am întrebat o dacă e un chist și dacă trebuie sa mi fac griji și a zis ca nu este ca e mic și are aspect de folicul… Nu știu ce sa mai cred. După ce ca am soc și îmi îngreunează apariția unui copil.. Sa am și chist??

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Maria, chistul de 14 mm nu are de ce sa te sperie, e un folicul oprit in dezvoltare dintr-un ciclu anterior. Nu are legatura cu sansa ta de a concepe, dar trebuie tinut cont de faptul ca ovulatiile pot fi adesea absente cand ai sindromul ovarelor polichistice si de multe ori e nevoie de stimulare ovariana pentru a obtine ovulatie.

 3. Buna ziua din nou domnule doctor,

  Am fost ieri la medic si nu prea m-a lamurit. A spus ca vede lichid in Douglas si ca foliculul respectiv (sau chist) s-a spart. dar nu s-a uitat si la ovare.. doar a insistat ca imi fac prea multe griji. am intrebat-o daca am avut ovulatie si a tot ezitat raspunsul spunad sa-mi fac teste de ovulatie. care este parerea dvs? Lichidul respectiv poate fi si de la ovulatie? si e posibil sa fi ramas insarcinata si sa nu se fi vazut absolut nimic acum? (dupa calculele mele in perioada 14-17 as fi fost la ovulatie.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Maria, lichidul poate fi de la un chist spart, dar din ce ai mentionat pare ca nu ai beneficiat de prea multa atentie din partea doctoritei tale si ai plecat nelamurita. Testul de sarcina se pozitiveaza inainte ca sarcina sa fie vizibila la ecograf. Pentru a vedea sarcina ecografie ctrebuie sa aiba macar 5-6 saptamani.

 4. Ok mulțumesc. Da chiar am plecat nelămurita și oarecum îngrijorată mai ales ca nu mi a văzut ovarele. O sa stau liniștită o perioada și după următoarea menstruație o sa merg sa fac analiza pt trompe si probabil încep stimularea (la un alt medic). O zi frumoasa!

 5. Buna ziua,

  Revin cu o ingrijorare (inca una)… in 11 ian si 5 feb am avut menstruatii foarte slab cantitativ timp de 2 zile. luna aceasta teoretic menstruatia ar fi trebuit sa apara pe 4-5 martie(28 zile) dar azi am o scurgere foarte slaba aproape insesisabila( decat pe servetel) mai deschisa decat de obicei. N-as vrea sa-mi fac sperante ca ar fi o sarcina avand in vedere ca endometrul pe data de 22feb avea dimensiuni de 5mm. Daca ar fi menstruatie de ce este atat de redusa in ultima perioada? exista posibilitatea ca stimularea pe care am in plan sa o fac sa nu dea rezultate sau va fi nevoie de ceva pentru cresterea endometrului inainte? si alta intrebare.. daca nu va aparea o menstruatie normala pana pe data de 4 -5 pot face programarea pentru histerosalpingografie cu menstruatia aceasta?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Maria, cand menstruatia e asa de redusa si se stie ca exista sindromul ovarelor polichistice (care asociaza adesea cicluri fara ovulatie) e dificil de spus daca sangerarea e o menstruatie reala sau doar o sangerare intr-un ciclu foarte lung. Poti sa faci histerosalpingografia. Stimularea ovulatiei cu clomifen sau alte medicamente ajuta la dezvoltarea endometrului, dar va trebui monitorizat ecografic.

 6. Bună ziua
  Joi am efectuat o histerosonografie care a avut ca rezultat trompe permeabile. După procedura am avut sângerări pana vineri când parca se oprise.. Însă de sâmbătă și azi parca sunt mai mult cantitativ decât joi. Ce pot sa fac?

 7. Am uitat sa spun ca ultima menstruație a fost pe 2 și 3 martie ff slab cantitativ. 2 3 pete

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Maria, nu e ingrijorator, asteapta menstruatia urmatoare si se va normaliza daca a aparut doar acum dupa histerosonografie.

 8. Buna ziua, domnule doctor!
  Am sa va prezint situația mea cu rugămintea de a ma ajuta cu o părere. Am 24 ani, ciclurile de 45- 52 zile. Îmi doresc foarte mult sa rămân însărcinată. La ecografia transvaginala s au văzut pe ovarul stâng numeroși foliculi, iar pe dreptul mult mai putini( in jur de 4). Doctorița mi-a spus ca sunt ovare micropolichistice( dreptul e ușor micropolichistic), cu precizarea ca nu sunt chisturi, ci foliculi. Am luat pt vaginoza bacteriana tratament, a trecut, apoi m am ales cu candida și streptococ b ( la ultima analiza când am vrut sa văd dacă mai am vaginoza). Apoi a venit menstruația. Doctora ginecolog mi a recomandat și analize hormonale. Le am făcut in ziua a doua a ciclului. AMH este 10, 25ng/ ml. Testosteronul este 48 ng/ dl. FSH 5,62 mUI/mL. LH 5,23 mUI/mL. După aceste analize, deși testosteronul nu depășește limita normala sa zic așa, Dna endocrinolog mi a spus ca e crescut și ca am sindromul ovarelor polichistice. Menționez ca de 3 săptămâni iau myo sun, dat de ginecolog. Dna endocrinolog mi a dat sa iau arefam din ziua 16 a ciclului timp de 3 luni, însă am îndoieli. I am zis ca vreau sa rămân însărcinată și mi-a spulberat speranțele, spunându mi sa îmi iau gândul de la a avea sarcina in aceste trei luni, ca nu am nicio șansa, ca foarte rar se întâmpla sa ovulez. De unde și a dat seama dumneaei ca nu ovulez deloc? A zis ca după astea 3 luni îmi da clomifen pt stimulare. Eu sper din suflet sa nu aștept atât, deja m-a doborât discuția de ieri cu endocrinologul, care v-am zis, mi a spulberat șansele, zicând ca e foarte greu cu acest sindrom. Mâine merg la ginecolog sa cer sfatul și acolo. Va multumesc pentru răbdare.

 9. Buna seara
  Eu si sotul meu ne dorim al 2lea copil dar de curand am aflat ca sufar de sindromul ovarelor polichistice.problema este ca nu prezint nici unul din simptomele specifice acestiua.ciclul meu este regulat nu intarzie nici o zi. Primul copil are varsta de 7 ani si de atunci nu am mai ramas insarcinata.multumesc

 10. Buna seara,
  Incerc de 2 ani sa raman insarcinata,dar nu reușesc.
  Sa va dau mai multe detalii despre noi.
  Eu am 29 de ani,1,55 m si 53 kg,soțul 33 ani 1,85 m si 93 kg.
  Ciclul este regulat,ultimele 3 menstruatii 9 martie,7 aprilie,8 mai.
  Ecografie ziua 10 a ciclului menstrual:
  Uter in pozitie intermediara,dimensiuni 5,33/3,81/4,7 cm, miometru discret neomogen,endometru 7 mm;
  Ovar drept:
  Dimensiuni: 2,39/2,6/2,68 cm;
  8 foliculi cu diametrul mai mic de 9 mm;
  Ovar stang:
  Dimensiuni: 3,39/2,21/2,93 cm
  10 foliculi cu diametrul mai mic de 9 mm și 1 folicul de 11 mm;
  Virusul rubeolei și toxoplasma:negativ;
  Ecografie ziua 4 a ciclului menstrual:
  Endometru: 5mm;
  Dimensiuni uter: 5,42/3,99/5,10 cm;
  Ovar drept:
  Dimensiuni:2,53/2,45/2,11 cm;
  15 foliculi cu diametrul mai mic de 9 mm;
  Ovar stang:
  Dimensiuni:2,99/1,56/3,19 cm;
  13 foliculi cu diametrul mai mic de 9 mm;
  Concluzie: ovare cu aspect ecografic polichistic.
  Ecografie in ziua 17 a ciclului menstrual:
  Endometru:9,2 mm
  Folicul pe ovarul drept:18,7 mm;
  Chlamydia,Mycoplasma și Ureaplasma:negativ;
  Analize ziua 2 a ciclului menstrual:
  Estradiol: 131,7 pmol/L;
  Fsh: 5,5 mUl/mL;
  Lh: 5,3 mUl/mL;
  Prolactina: 707,nu pot scrie unitatea de masura corect este miu din alfabetul grecesc, miuUl/mL;
  SHBG: 101 nmol/L;
  T3: 1,9 nmol/L;
  Ft4: 16,5 pmol/L;
  Tsh:1,98 miuUl/mL;
  Testosteron: 0,831 nmol/L;
  Progesteron în ziua 21 a ciclului menstrual: 20,51 nmol/L;
  Am fost la medicul endocrinolog pentru valoarea mare a prolactinei si a zis ca nu este o cauza de anovulatie ținând cont de valoarea progesteronului si nu are sens sa imi prescrie un tratament.
  Rezultat histerosalpingografie:
  Salpinge stang vizibil pe tot traiectul,fără anomalii morfologice sau funcționale;
  Salpinge drept-exclus;
  Cavitate uterina neomogen opacefiata cu substanta de contrast-defect de umplere Bine delimitat la nivelul corpului.
  Substanta de contrast opacefiaza neomogen cavitatea peritoneala.
  Aici medicul a zis ca s-ar putea sa fie o bula de aer,pentru ca în ecografia din ziua 10 si 17 nu a ieșit nimic si mi-a mai recomandat inca o ecografie in ziua 10.
  Spermograma sotului:
  Volum:4,5 ml;
  Culoare: opalescent;
  PH: 7,6;
  Lichefiere: completa;
  Timp de lichefiere:15 min;
  Vascozitate:normala;
  Concentratie:54 mil/ml;
  Numar total de spermatozoizi in proba:243 mil;
  Motilitate progresiva:57%;
  Motilitate totala: 59%;
  Rare leucocite;
  Forme normale:3%;
  Forme anormale:97%;
  Leucocite: 1%;
  Rezultat: teratozoospermie;
  Test MAR
  Anticorpi:
  IgA negativ;
  IgG negativ;
  Spermocultura:
  Pe mediile de cultura nu s-au dezvoltat colonii bacteriene,cultura fungi-negativa.
  Sunt foarte dezamagita de răspunsul medicului,din start fertilizare.
  Va rog din suflet,spuneti-mi si părerea dvs.
  Mulțumesc!

 11. Buna ziua ! Am fost diagnosticata cu ovare polichistice!mi am făcut toate analizele endocrinologice si au ieșit la valori normale!singura problema e ca nu am ovulatie!medicul ginecolog mi a recomandat Profecund! Ce părere aveți ajuta ? Am 28 de ani si CM o am la 30-35 de zile 🙂 va mulțumesc

 12. Buna ziua! Sunt, de aproape un an de zile, sub tratament cu Glucophage 2*1000 mg /zi. De 3 zile mi-a iesit pozitiv un test de sarcina (si, dupa calcul, ar fi cam in saptamana a 6-a). Nu pot lua legatura cu endocrinologul meu, plecat in concediu si nu stiu daca sa intrerup tratamentul sau nu, in ideea ca nu stiu daca ii face rau fatului. Puteti sa ma sfatuiti cu privire la ce ar trebui sa fac, pana reusesc sa vorbesc cu medicul meu curant? Va multumesc!

 13. Bună ziua!
  Sunt diagnosticata cu SOP. Medicul mi-a prescris Duphaston 10 zile, 2X1 pentru reinstalarea menstruației și Arefam tot 10 zile, începând din ziua 15 până în ziua 24 a ciclului menstrual în scopul obținerii unei sarcini. Întrebarea mea este dacă Duphaston se administrează concomintent cu Arefam, sau doar acum, o singură dată 10 zile pentru apariția menstruației? Mulțumesc!

 14. Buna seara. Acum 2 luni am fost la doctor si mi-a spus ca am sindromul ovarelor polichistice. Mi-a dat ca tratament Myo Sun și Metformin, Menționez ca eu nu am diabet sau alt ceva . Credeți ca este o reteta Ok? Mulțumesc .

 15. Buna ziua! Este pozibil sa iasă testul de ovulatie 3 zile la rand pozitiv sau este un rezultat fals pozitiv? Am inceput un tratament cu metformin, poate influenta rezultatul testului?

 16. Buna ziua
  Am 25 de ani, imi doresc foarte mult sa raman insarcinata, in urma unor analize endocrinologice s-a descoperit ca am rezistenta la insulina si ovare polichistice, am primit tratament cu inofolic combi si metformin (precizez ca in loc de metformin la farmacie am gasit meguan ) , exista vreo sansa ca in urma tratamentului sa obtin o sarcina? Nu vreau sa imi fac sperante desarte.
  Multumesc pentru eventualul raspuns.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.