Tulburarea afectiva bipolara: cauze, simptome, riscuri si tratament

Ce este boala bipolara?

Tulburarea bipolara sau boala maniaco-depresiva reprezinta o tulburare psihica ce consta in modificarea anormala si de lunga durata a:

 • dispozitiei afective
 • energiei
 • abilitatii de functionare a unei persoane.

Aceasta tulburare presupune succesiunea a trei stari afective :

 • depresie
 • stari de tranzitie, in care dispozitia afectiva este neafectata
 • manie sau hipomanie (varianta mai “usoara” a maniei).

De ce apare boala bipolara?

Cauzele bolii nu sunt complet elucidate, dar factorul genetic joaca un rol foarte important.

In etapa depresiva, scade concentratia serotoninei in sange si in lichidul cefalorahidian (un fluid din creier). Serotonina este un neuromediator responsabil de experienta bucuriei, asadar, in cantitate mai mica de normal, apare un deficit de vitalitate. Serotonina se sintetizeaza (formeaza), apoi este transportata de o proteina prin diferite lichide ale organismului si apoi se leaga de celule prin receptori. Mecanismul de scadere a serotoninei este ori prin sinteza scazuta de serotonina, ori prin scaderea numarului de transportori, ori prin numarul scazut de receptori.

In etapa de manie sau hipomanie, apar cresteri ale concentratiilor de dopamina, GABA, glutamina si noradrenalina, neuromediatori responsabili de simptomele euforice din aceasta etapa.

Cum se manifesta boala bipolara?

Simptomele sunt tipice fiecarei stari afective. Sunt absente in starile de tranzitie, iar in episodul depresiv si in cel maniacal/hipomaniacal sunt opuse.

Indiferent daca dumneavoastra ca cititor al articolului sau o persoana apropiata a primit acest diagnostic, fiind vorba de o boala psihica, este important sa identificati simptomele care afecteaza atat fizicul cat si psihicul si ca urmare comportamentul, si sa le acceptati ca fiind prezente pana la initierea tratamentului.

In cazul unei suspiciuni de boala neconfirmata prin diagnostic, este foarte important sa nu va alarmati prin identificarea cate unui simptom, puzzle-ul diagnosticului putand fi construit doar in context clinic de un specialist cu experienta medicala.

In episodul depresiv, simptomele care apar sunt:

 • schimbari de dispozitie:
  – sentimente de tristete, apatie, anxietate (frica fara motiv obiectiv, stare de tensiune permanenta), anhedonie (lipsa de a experimenta placere);
  – stari de iritabilitate, agitatie sau letargie;
  – senzatia de neputinta pe toate planurile;
 • schimbari ale nivelului energetic:
  – oboseala cronica;
 • de gandire si de comportament:
  – pierderea sensului vital – adopta un mod de gandire pesimist, lipsit de speranta, axat pe negativism, de tipul “ce rost are”;
  – atitudine negativa fata de sine:
 • autoblamare (convingeri de tipul “merit sa ma simt rau pentru ca e vina mea ca ma simt asa”; isi pierd speranta ca isi vor reveni, sau daca si-ar reveni, considera ca nu merita asta, afirmand lucruri de genul “nu merit pentru ca sunt o persoana nevaloroasa”);
 • nu se angajeaza in activitatile din trecut care le ofereau placere;
 • distorsiune cognitiva:
 • se considera un esec;
 • ipohondrie (teama excesiva de a dobandi diferite boli, sau convingerea ca deja este bolnav de acestea; in special cancer, boli venerice, boli letale infecto-contagioase sau altele cu final dramatic);
 • deziluzii:
 • nihilism (negare absoluta a unui aspect fundamental din sistemul de valori in general acceptat de societate);
 • persecutor (are impresia ca cei din jur il vorbeste pe la spate, planuieste impotriva lui datorita esecului care „este”);
 • de vinovatie – sentimente de vina care este evaluata din exterior ca fiind ireala;
 • idei de esec personal in viitor, improbabile in realitate, cum ar fi pierderea activitatii profesionale, saracie materiala, sanatate precara.

Un semn de gravitate al depresiei il reprezinta somatizarea, adica manifestarea unor senzatii reale in corp:

 • tulburari de somn:
  – insomnii: – adoarme greu;
  – se trezeste din somn in timpul noptii si nu reuseste sa adoarma inapoi;
  – se trezeste mai devreme decat ora uzuala planuita dimineata;
  – chiar daca doarme destul, se trezeste obosit
 • tulburari de apetit – alimentele devin fara gust; mananca mai mult sau mai putin decat inainte
 • scade capacitatea de concentrare si de memorare
 • devine inactiv
 • scaderea libidoului
 • depersonalizare.

Episodul de manie sau hipomanie poate fi considerat reversul depresiei, si sunt afectate:

 • nivelul energetic si comportamentul:
  – hiperactivitate care duce la epuizare fizica
  – energie in exces si tulburari de somn – doarme putin, 3-4 ore pe noapte si se trezeste odihnit
  – este usor de distras, se angajeaza in activitati pe care nu le finalizeaza
  – provoaca un deranj social celor din jur – se angajeaza excesiv in activitati care le ofera placere – cantat, dans
  – are un apetit foarte crescut, mananca mult si nemanierat
  – cresterea libidoului
  – face cumparaturi irationale, in neconcordanta cu posibilitatile lui financiare
  – vorbeste repede, fenomen numit „pressure of speech”
  – cuvintele lui reflecta ganduri care se succed accelerat –fenomen numit “Flight of ideas” – si este dificil de urmarit
  – foloseste cuvinte nepotrivite situatiilor sociale in care se afla (de exemplu, injura in mediul academic, etc.)
 • gandirea:
  – prezinta originalitate in ganduri, este foarte creativ;
  – considera ca opiniile lui sunt deosebit de importante, unice, calitatea muncii lui e iesita din comun, aceste lucruri fiind discutabile obiectiv;
  – este exagerat de optimist, are planuri marete imposibile obiectiv;
  – nu simte pericolul (de exemplu, poate renunta la un serviciu bun in schimbul unei idei de moment, se pot angaja in afaceri periculoase);
  – prezinta idei de persecutie – crede ca oamenii conspira impotriva lui din invidie fata de capacitatea lui iesita din comun
  – incapacitate de introspectie reala – nu observa schimbarile in propriul comportament si stil de viata, nu vede nevoia unui tratament, nu crede ca planurile lui grandioase ar putea esua.

Ca aparente, in episodul maniacal pacientul se prezinta in general cu vestimentatie colorata excesiv, dezordonata, extravaganta, si este zgomotos si deranjant, aparentele nefiind un criteriu de diagnostic, doar o observatie clinica.

Tipuri de boala bipolara

S-au identificat mai multe tipuri de tulburare bipolara:
Tip 1 – in care variabilitatea starii afective este mare, dispozitia schimbandu-se de la depresie majora la stari de tranzitie si stari de manie.

Tip 2 – in care variabilitatea starii afective este mai scazuta, dispozitia schimbandu-se de la depresie majora la stari de tranzitie si stari de hipomanie.

Mixed-state – in care apare depresia concomitent cu mania sau la perioade foarte scurte , manifestandu-se deodata sentimentele de vinovatie, agitatia, ideatia suicidara si rapiditatea in vorbire (pressure of speech).

Cel mai frecvent, succesiunea episoadelor depresive si a episoadelor maniacale are loc o data la 3-6 luni, dar pot aparea si alte patternuri de succesiune, in care depresia predomina ani de zile si episoadele maniacale/hipomaniacale apar rar, sau patternul „rapid-cycle”( in care succesiunea depresie-stari de tranzitie-manie/hipomanie are loc de mai mult de 4 ori pe an), Nu s-a identificat vreo regula in ordinea aparitiei celor 3 stari de dispozitie.

Desi in termeni colocviali deseori se numeste ca fiind „bipolara” o persoana care isi schimba rapid dispozitia sau parerea, aceasta este o trasatura de caracter numita „personalitate ciclotimica”, fara a prezenta caracteristicile tulburarii bipolare despre care vorbim aici.

Riscuri si tratament pentru boala bipolara

Bolnavii prezinta un risc crescut de suicid in faza de depresie majora, si de utilizare a substantelor de abuz pentru maximizarea euforiei – droguri, in special halucinogene – in faza maniacala/hipomaniacala. Aceste riscuri trebuie evaluate de un specialist cat mai devreme.

Tulburarea bipolara afecteaza puternic viata bolnavilor netratati si a celor din jur, in schimb medicatia psihiatrica disponibila la ora actuala, tipul corect de psihoterapie recomandat, sustinerea sociala si alte metode prescrise de specialisti pot intretine si preveni schimbarile de dispozitie si simptomele mentionate mai sus. Tratamentul recomandat de un psihiatru creste calitatea vietii, si transforma o tulburare afectiva care pare la prima vedere o nenorocire pentru un bolnav, intr-o sensibilitate psihica a unei personalitati interesante si valoroase.

32 raspunsuri

 1. Un articol foarte bun. Simptomele sunt bine explicate. Trebuia mai mult ad?ugat la tratament.

  • Sunt mama unui baiat de 30 de ani si a fost diagnosticat cu bipolar ,am ajuns dupa 8 ani de numai pot .Am obosit ,nu stiu la ce sa ma astept ,nu stiu cum sa-l ajut . La ce sa ma mai astept cum va reactiona dupa atatea episoade…Am obosit …ce ma mai asteapta ..cum face o criza intrun intr-o stare de plans ..e greu pentru ei ,e greu si pentru cei din jurul lor…

 2. as vrea sa stiu cum trebuie sa ne purtam cu o persoana bolnava de depresie afectiva bipolara nu recunoaste ca este bolnav vea sa plece pe strada nu stim cum trebuie sa ne comportam cu el este ceva nou si pentru noi familia lui vrem sal ajutam dar nu stim cum

  • Ajutati-o sa revina la credinta adevarata. Daca persoana e convinsa ca exista un Dumnezeu si ca El e forta din ea, care o ajuta sa mearga mai departe inseamna ca e pe drumul cel bun. Adica faceti-o sa inteleaga ca ea trebuie sa se lupte sa iasa din situatia asta, bineinteles in contextul in care e ajutata. E singura cale prin care poate reveni la normal.

 3. tatal meu are acest dicnostic tulburare afectiva bipolara …. a fost internat la un spital de maxima siguranta la STEI BIHOR…iar dupa 3 ani adica acum … am plecat de acasa in chirie el distrugand totul in apartament …. dati imi un sfat la autoritate sa .a adresez ca sa il internez din nou la stei … eu sunt din brasov …multumesc ! ajutor!

  • Trinfa Ionut
   Sotul meu are aceasta boala si mia povestit ca din pacate atunci cand a descoperit aceasta nu a acceptat faptul ca o sa sufere de ea toat viata asa ca a facut de cateva ori marea greseala de a numai lua tratamentul cu Orap 1mg si Cabomapezine Milan 400 plus inca de 200. Ceea ce a dus la stari de genul cum a reactionat tatal tau si a fost internat in spitalul de securitate. Tatal tau trebuie sa si urmeze tratamentul fara o zi lipsa. Apropo boala aceeasta o poti avea si tu nu poate fi depistata din cate am inteles. Mama sotului meu a avut-o cat bunica lui din partea mamei…
   Sper ca te ajuta pe cat de putin.

 4. @trinfa ionut:
  Sunati la 112, chemati salvarea si politia si spuneti care-i situatia.

  • Crier ai, mainte si suflet..lipsa!
   Oricum, mare ajutor, nu i-ar fi dat prin cap sa sune la politie ca pt un infractor. Halal gandire!
   Chiar ca „nimeni” cu asa gandire!

 5. @trinfa ionut: aici nu stiu daca este vorba despre tulburarea bipolara (e drept, nu este o parere de doctor).
  Si eu am aceasta boala si nu am facut/avut acest fel de actiuni/ganduri

 6. Salut gigi ….si eu am la tulburare bipolara cu ce te tratezi ….e al doilea episod in ultimele 7 luni si nu ma ridic din pat de 3 zile

 7. Ma regasesc in descrierea bolii, pas cu pas. Ma simt incapabila sa-mi mai gestionez starile; am fost internata la Sanatoriul de nevroze Predeal, am primit un tratament pt episod depresiv sever, dar am revenit la munca si la problemele de zi cu zi si ma simt iar coplesita. Va rog sa-mi spuneti daca ma pot inscrie intr-un program national de tratament.

  Multumesc.

 8. si la mine s-a declansat aceasta boala contagioasa in urma a doua atacuri de panica am fost spitalizat in urma cu 10 ani am dat de un medic foarte bun urmez un trataament cu seroquel XR si depakine chrono 500 mg si ma simt foarte bine,sant pensionar,i-mi ocup timpul prin citit,sport ,socializaand,plimbari in parc, emisiun si ,filme la TV ,ma simt f bn si-mi traiesc viata fiind un om normal ca si cei sanatosi bine mersi
  recomand celor bonlavi sa-si urmeze tratamentul dat de medici psihiatri cu rgoarea necesara

  • Valeria Juganaru

   si baiatul meu are aceasta boala acum 4 ani la depistat cu aceasta boala ,dar din pacate o data pe an nu mai vrea sa ia medicamentele ( eu sunt mama lui) am schimbat serviciul ca sa ii dau medicamentele .ieri din pacate l-am dus la urgente cu o stare de agitatie foarte mare si vroia o culoare anume pe el si sunea ca il arde ceva inauntru in burta ,mie imi tot repeta sa iau culoarea neagra pe mine ( imi e frica pentru el, si plang in continuu ) ma port cat pot eu de calm cu el.Ce riscuri sunt pentru ei si pentru cine e langa ei. Ajutatima si datimi un raspuns .

  • Sunt in cautarea unui medic bun, fiul meu are acest diagnostic. Puteti sa imi dati cateva date despre medicul care va trateaza. Emailul meu: birmaneza15@yahoo.com Multumesc.

 9. Acum patru ani am avut un atac de pánica si usor usor s-au instalar sintomele depresiei lupt si in prezent si ñu ma simt bine am total schimbat diferiti médici.Acum iau cipralex si stimuloton.CE am de facut va rog ajutatima!

 10. O buna prezentare
  Ceva tratament de ultim? pt ta

 11. Buna seara.si eu sunt diagnosticata cu TAB de tipul 1,asa ca stii despre ce este vorba.Am avut 3 episoade si vreau sa spun ca am avut noroc sa dau peste un doctor de milioane,dl dr.Eduard Motoescu.Urmez tratament cu Seroquel XR 200 mg si ma simt bine.Pentru persoanele care au rude ce prezint? schimb?ri mari de comportament un sfat:doar medicul specialist psihiatru va poate da un ajutor,nu exista tratament dup? ureche,e o afec?iune care nu tine seama de rang,func?ie sau domeniu.Actrita Catherine Zeta-Jones a avut tulburare bipolara.Suportul celor dragi este foarte important si trebuie sa fie necondi?ionat.In speran?a ca v-a fost de ajutor povestea mea de viata,va urez o seara pl?cuta si mult? sanatate!

 12. Cine are TAB nu are schizofrenie fratilor si nu sparge nimic, de obicei e calm. Eu am TAB tip 2 si nu am omorat o musca in viata mea. Iau tratament si de 2 ani de zile nu mai am nici o internare, de 2 luni sunt in hipomanie si ma simt foarte bine 🙂

  • So?ia mea a fost diagnosticata cu TAB si e pe tratament cu seroquel xr 800 de 3 s?pt?mâni, dup? un episod maniacal. A urmat timp de 4 ani un tratament antidepresiv. De o saptamana Imi spune ca vrea sa divortam pt ca ea nu simte nimic pt mine. Ce e de facut?

 13. Va rog sa ma ajuta?i sunt disperat am citit articolul de sus ?i este adev?rat asa se intampla ?i la pacientul respectiv. Problema e ca au trecut 3 ani de zile ?i din ce în ce se agraveaz? boala + nu mai reac?ioneaz? la sim?urile sa mearg? la toaleta face pe ea ?i are doar 40 de ani îmi spune?i va rog ce trebuie f?cut are tratament de la medicul psihiatru dar vad ca nu î?i face efectul vreau sa ma consult cu cineva sa ma poat? ajuta. MULTUMESC

 14. eu am 20+ si in urma unor stresuri puternice am avut depresie apoi hipomanie apoi diagnosticata cu psihoza cu trasaturi bipolare.
  Iau rispiridon + paroxetina +carbamazepina.
  daca nu le iau o zi pot sa ramin treaza toata noaptea si sa invat,muncesc..asa circa 48h.
  fara energizante,doar creierasul meu anapoda imi da aceasta energie)))
  din pacate nu pot intemeia relatii cu polul opus,ei nu imi inteleg starile iar adevarul logic ca nu il spun.
  Inca sunt la facultate,si uneori am tulburari de comportament.
  Din pacate in tara in care sunt eu,RM nu prea sunt medici competenti…imi vine mie sa studiez farmacologie psihiatrie si psihologie ca sa-mi structurez un tratament.
  Cunoasteti pe cineva competent in Iasi?

 15. Recomand tuturor un medic f.bun…de ce spun asta pana sa ajungem la dansu am avut mult de tras prin alti psihiatri nepriceputi.mergeti cu incredere la sp militar la dr octavian vasiliu.sanatate multa va doresc.

  • F lorian ionita

   Buna Alana spine te Rog care spital militar bucuresti .sant terminal.Am unicul Copil 23 ani cu aceasta boala va Rog din suflet ajutati ma

 16. Buna seara si eu am Tab de 9 ani de zile si urmez in prezent tratament cu seroquel xr 300.mai exact 2 capsule zilnic si sint perfecta de 5 ani de zile.in acest timp am avut cam 4 recaderi fiecare fiind diferita.in prima faza a bolii ma manifestam cu ras f mult nu suportam culoarea rosie radeam de ce scria la tv si aveam in cap ca totul e gratis si nu mai trebuie sa platim aici am avut ca tratament depakin si solian care la mn n au dat rez bune.in a 2 a faza plecam pe strazi si aveam ganduri cum ca nu sint fiica mamei mele si ca trebuie sa mi caut familia.a3a faza m am suparat pe tot trebuia sa merg la munca am spart telef.n am mai avut stare am plecat din program si mi se parea ca toata lumea vb de mine.iar ultima a fost cu o tentativa de suicid.tin sa precizez ca in ultima faza acum 5 ani scazusem doza de seroquel la minimum de 150mg si cum ma simteam excelent am decis impreuna cu medicul sa renunt definitiv la el am fost bn 5luni dupa care a urmat din nou episod de depresie slabisem f mult cam 15kg nu mai vb cu nimeni la locul de munca.aveam in cap ca toti din jur vor raul familiei mele.este o boala f mincinoasa eu tot timpul asta am avut sprijinul familiei mele care nu au acceptat niki macar o clipa sa ma interneze in spital si mi au oferit tot sprijinul.tot ce este bine pt mn este faptul ca mi accept si mi iau tratamentul corect asta conteaza f mult e vital.acum am o relatie de aprox 2 ani sint in spania iar iubitul meu nevazand aceste faze nu cred ca mi intelege boala dorindu si un copil.mie sincera imi este frica sa mai reduc doza din nou si sa nu mai iau tratament pt a face un bebe stiind prin ce am trecut.daca exista pe acest forum mame care au facut un copil fiind bipolara astept sa mi scrieti cum v ati simtit si cum ati procedat inainte de a face bebele ?multumesc si multa sanatate tuturor !!!

  • Eu sunt sigura ca multe femei care au facut sau nu bebe v-ar scrie daca s-ar întelege ceva din ce ati scris dumneavoastra. Din pacate limbajul dumneavoastra, topica frazelor, argoul, pe mine una, nu ma ajuta deloc. Cred ca nici pe ele. Întrebati un specialist, cred ca un medic stie cel mai bine daca boala dumneavoastra este la un nivel la care medicatia poate fi întrerupta. Îmi pare rau ca nu va pot spune mai multe dar, nu-n?teleg mai nimic din ce ati scris.

 17. Din ce am citit pe aici ma caracterizeaza tot…sufar de aceasta boala de 5 ani de cand am suferit doua operatii pe creier.Am momente cand sunt calm,apoi imi vine starea de agitatie si nu pot sa ma controlez…familia nu ma intelege…am numai ganduri de suicid…am ajuns si prin spital dupa o tentativa esuata

 18. Sotia mea are aceasta tulburare,acum opt ani a avut o problema si a facut o criza depresiva cu internare dupa care s-a simtit bine si a luat zilnic doua pastile Orap si Cabo.
  Acum in urma unor probleme familiale (s-a imbolnavit tatal ei si a umblat cu el)a facut inca o criza mai grava cu violente verbale si fizice asupra mea.
  S-a agravat afectiunea bipolara sau are alta boala?

 19. Pentru Corina
  Î?i recomand sa mergi la Spitalul Al.Obregia din Bucure?ti ?i s? te sf?tuie?ti cu Dna.Dr.Mirela Manea sau cu orice doctor de acolo.

 20. Buna! cunosc o persoan? despre care nu ?tiam s? aib? vreo boala, pân? când ne-am mutat in aceea?i cas?. Men?ionez c? nu suntem în România , sunt în Anglia unde nu e a?a u?or s? mergi la spital. Revenind la subiect, a?adar amicul nostru nu ne-a spus nimic c? ar avea vreo problema( oricum nu am fi fugit de el) ne cunoa?tem din copil?rie. Într-o sear? a adormit mai devreme ?i dup? 15 minute am s?rit c? ?i ar?i , ne?tiind ce se întâmpl?, se auzeau zgomote din dormitorul lui, fiind singur, am crezut c? a visat ceva sau e somnambul, ei bine persoana in cauza am g?sit-o pe jos,pe dup? pat, zbatandu-se de parc? s-ar fi b?tut cu cineva.ne-am panicat foarte tare iar a doua zi am vorbit cu el, nu-?i aduce aminte nimic. Bineîn?eles niste tentative de crize tot au început s? apar? ?i în timpul zilei, pân? când am vorbit cu el mai serios ?i ne-a zis c? ia niste pastile, p?rea c? nu ?tie pentru ce sunt pastilele alea, a?a c? m-am documentat sa aflu pentru ce sunt aceste pastile ?i anume depakine Chrono 500mg. El terminase pastilele ?i nu spusese nimic. A?adar a intrat iar în posesia acestor pastile, dar de când le ia doar într-o singur? noapte a dormit lini?tit, in rest face crize uneori ?i de 2 ori pe noapte manifesta du-te prin încordarea corpului ?i c?utând s? se agate de ceva de deasupra capului. Men?ionez c? aceste crize mai alarmante le-asi zice eu, se petrec noaptea, dup? ce adoarme. Din cat m-am documentat eu, este într-un stadiu de mânie sau hipomanie. Ce ar trebui f?cut sau ad?ugat la tratamentul lui pentru prevenirea acestor crize? Mul?umesc anticipat.

  • Madalina,prietenul tau sufera de epilepsie.Depakine trateaza atat epilepsia cat si TAB.Trebuie sa mearga la un neurolog

 21. Buna ! As dori sa pun o intrebare. Am fost fortata sa iau 4 pastile de Seroquel in combinatie cu substante psihoactive lucru care mi a generat o psihoza maniacala. Am urmat tratament 12 luni si l am terminat de 5 luni. In prezent incep sa am din nou stari de irascibilitate crescuta si senzatia de cadere psihica. E posibil sa refuleze boala din nou?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.