Tulpinile De Toxoplasma Explica Severitatea Diferita A Toxoplasmozelor

Toxoplasmoza este o boala parazitara cauzata de infectia cu Toxoplasma gondii. Chiar daca gazda principala este pisica, infectia se poate transmite si de la alte animale.

In ultima perioada s-a observat ca severitatea infectiei cu toxoplasma variaza de la persoana la persoana, iar cercetatorii au demarat studii care sa incerce explicarea diferentelor de la caz la caz.

Datele din literatura sustin ca 25% din populatia lumii este infectata cu Toxoplasma gondi, iar anumite boli psihice (simptome psihotice si schizofrenie) pot fi declansate de toxoplasmoza la persoanele vulnerabile genetic.

Descoperirile unui studiu publicat in ultimul numar al revistei Infection and Immunity ajuta la explicarea motivelor pentru care toxoplasmoza determina simptomatologie severa la unele persoane, iar la altele nu are manifestare clinica.

Patologia pe care s-a bazat studiul este de ordin psihiatric, cercetatorii identificand 3 tulpini diferite de Toxoplasma gondii care genereaza reactii diferite la nivel neuronal.

Toxoplasmozele de tip I sunt cele mai agresive si afecteaza peste 1000 de gene, tipul II se limiteaza la 78 de gene, iar tipul III are actiune asupra a 344 de gene.

Chiar daca studiul nu a mentionat posibila afectare diferita a sarcinii, fiind cunoscut faptul ca toxoplasmoza este o infectie cu efecte posibile grave asupra fatului, sunt increzator ca pe termen lung conduita in sarcinile complicate cu toxoplasmoza va fi influentata de tulpina prezenta in fiecare caz in parte.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.