Tusea este un act reflex care contribuie la protejarea plamanilor si la curatarea cailor aeriene de mucus si iritanti, prevenind astfel infectiile. Tusea poate reprezenta si un simptom al multor afectiuni de aceea nu trebuie neglijata, indiferent de varsta. Tusea apare atunci cand terminatiile nervoase de la nivelul cailor respiratorii sunt stimulate de factori iritanti (tutun, parfumuri), medicamente, alergeni (praf, par de animale, polen) sau de anumite afectiuni.
Tipuri de tuse
Exista mai multe tipuri de tuse:
- Uscata
- Productiva (expectoranta) – prin care se elimina mucus
Tusea mai poate fi clasificata ca:
- Acuta – dureaza mai putin de 3 saptamani; cauzele care o provoaca sunt raceli comune, infectii ale tractului respirator superior; tusea convulsiva se incadreaza in categoria aceasta
- Subacuta – dureaza intre 3 si 8 saptamani; este vorba despre tusea care persista dupa o raceala puternica
- Cronica – dureaza mai mult de 8 saptamani in cazul adultilor si mai mult de 4 saptamani in cazul copiilor; poate fi declansata de astm, reflux gastroesofagian, tutun. De regula dispare dupa ce problema declansatoare se trateaza. Femeile sunt mai expuse riscului de a dezvolta tuse cronica decat barbatii.
Semnele tusei cronice:
- Cresterea secretiilor nazale
- Senzatia de lichid care aluneca inapoi spre plamani de la nivelul gatului
- Raguseala
- Respiratie suieratoare
- Senzatie de acru in cavitatea bucala
- In cazuri rare, tusa este insotita se sange
A avea o astfel de tuse este de departe obositoare pentru ca impiedica un somn linistit, fiind intrerupt de episoadele de tuse, poate provoca dureri de cap, ameteli, fracturi ale coastelor, transpiratie excesiva sau chiar incontinenta urinara.
In general, tusea se vindeca de la sine sau scade din intensitate in mai putin de 2 saptamani. Daca observati ca tusiti cu sange sau aveti o tuse latratoare adresati-va cat mai repede medicului dumneavoastra. Orice tuse care nu da semne de vindecare sau nu se vindeca in decurs de 2 saptamani, poate ascunde o problema serioasa, iar prezentarea la medic este obligatorie.
Cine este expus riscului de a tusi?
- Persoanele care sunt expuse la factori iritanti sau la care sunt alergici
- Persoanele care sufera de astm sau reflux gastroesofagian
- Persoanele care fumeaza. Fumul de tigara irita plamanii si declanseaza reflexul de tuse. Fumatul poate duce la aparitia unor afectiuni care au drept simptom tusea.
- Persoanele care iau anumite medicamente precum beta blocanti pentru a trata hipertensiunea arteriala.
Cauzele tusei
Tusea poate fi provocata de mai multe afectiuni care pot fi atat temporare cat si permanente. Asa cum am mentionat mai sus, este si un reflex de aparare, deci nu are legatura cu vreo afectiune si nu este necesar niciun tratament. Daca in interiorul cailor respiratorii patrund particule de praf, se declanseaza tusea pentru a elimina particula straina, dupa care se reiau respiratiile obisnuite.
Afectiuni ce au ca simptom tusa:
ASTMUL – Este o boala inflamatorie a plamanilor care creeaza dificultati respiratorii si se caracterizeaza prin atacuri de tuse, respiratie suieratoare, senzatie de greutate la nivelul pieptului.
RACEALA SI GRIPA – sunt afectiuni contagioase care afecteaza sistemul respirator si se transmit prin intermediul tusei si stranutului. Racelile de limiteaza de obicei la nivelul superior al cailor respiratorii – nas si gat, pe cand gripa poate afecta plamanii si in cazuri severe poate conduce la deces, mai ales in cazul copiiilor, batranilor si a celor care au sistemul imunitar slabit.
LARINGITA – se refera la inflamatia laringelui, cauzata de utilizarea excesiva a corzilor vocale, de o infectie sau de factori iritanti. Exista doua tipuri de laringite – acuta si cronica.
SINUZITA – infectia sinusurilor este o afectiune comuna si presupune inflamarea sinusurilor. Sinusurile sunt mici cavitati situate in interiorul oaselor capului (sinus frontal – in osul frontal, la nivelul fruntii, sinus sfenoidal – in osul sfenoid, sinus maxilar – in osul maxilar, la nivelul obrajilor). Sinusurile contin mucus cu rol de a proteja organismul de germeni. Bacteriile sau alergenii pot provoca formarea excesiva a mucusului care blocheaza canelele de deschidere ale sinsurilor si practic acestea se infunda, provocand dureri mari. Sinuzitele pot fi acute, subacute si cronice. Unul dintre factorii de risc cei mai frecventi prentru sinuzita il reprezinta deviatia de sept nazal.
TUBERCULOZA – este o boala periculoasa, infectioasa care afecteaza plamanii, dar poate afecta si alte organe. In 2013 era cea de-a doua boala fatala din lume. Tuberculoza poate fi atat prevenita cat si tratata. Este cauzata de o bacterie transmisa prin aer, stranut etc.
BRONSITA ACUTA – Bronhiile sunt cai aeriene, iar bronsita presupune inflamarea lor. Este important sa se faca diferenta intre bronsita acuta si bronsita cronica. Bronsita acuta dureaza mai putin de 10 zile, dar simptomul de tuse poate continua cateva saptamani bune. Bronsita cronica dureaza cateva saptamani si deobicei reapare.
PNEUMONIA – este de departe una dintre cele mai frecvente afectiuni insotite de tuse. Pneumonia inseamna infectia unuia sau ambilor plamani avand cauze fungice, bacteriene sau virale si afecteaza alveolele pulmonare ceea ce determina dificultate respiratorie. Daca nu este tratata la timp si corespuzator poate duce la moartea pacientului. Severitatea afectiunii depinde de cauza care a declansat-o, de varsta pacientului si starea de sanatate a acestuia. Persoanele expuse riscului de a dobandi pneumonie sunt: cele care au avut accidente vasculare, dependente de droguri, bebelusii, copiii, persoanele in varsta (de la 65 de ani in sus), cele cu sistemul imunitar slabit (inspecial cei care sufera de HIV, cancere) sau care sufera de astm, fibroza cistica, diabet.
TUSEA CONVULSIVA – este o afectiune serioasa a sistemului respirator cauzata de o bacterie numita Berdetella pertussis. Infectia cauzeaza pusee violente de tuse incontrolabila, creand dificultati respiratorii. Tusea convulsiva poate afecta persoane de orice varsta, dar este extrem de periculoasa in cazul copiilor si a bebelusilor. Perioada de incubatie pentru aceasta este de 7-10 zile. Intial, apar simptomele tipice unei raceli si in mai putin de doua saptamani se instaleaza tusea convulsiva ce poate cauza deshidratare, voma, coloratie cianotica in jurul gurii. Poate conduce la complicatii, prin afectarea creierului. Este o afectiunea care necesita prezentarea imediata la medic!
CANCERUL PULMONAR – Persoanele cu varsta de peste 50 de ani, fumatoare sunt cele expuse riscului cel mai mare de a fi afectati. Simptomele nu apar in fazele incipiente ale cancerului, ci abia in faza avansata. Simptomele pot cuprinde:
- tuse persistenta
- expectoratie insotita de sange
- durere in piept
- voce ragusita
EMFIZEMUL PULMONAR – afecteaza plamanii si apare mai ales la persoanele fumatoare. Emfizemul distruge saculetii alveolari si astfel reduce cantitatea de oxigen care patrunde in sange, dar contribuie si la pierderea elasticitatii tesutului pulmonar.
Am incercat sa notez cateva dintre cele mai importante afectiuni care sunt insotite de tuse. Totusi, sunt mult mai multe afectiuni care printre alte simptome, pot cauza si tuse.
Cum diagnosticam cauza tusei?
Cauza tusei poate fi aflata in urma examenului fizic, pe baza istoricului medical si a rezultatelor testelor.
Istoricul medical – doctorul va pune intrebari despre tuse (de cat timp a aparut, daca este una expectoranta, adica se elimina mucus, cat de mult tusiti). Se adreseaza intrebari daca suferiti sau ati suferit de ceva anume, daca aveti astm, alergii, alte simptome, daca v-ati confruntat recent cu raceala sau gripa, daca fumati sau petreceti timp in jurul altor persoane care fumeaza sau daca sunteti expusi unui mediu cu factori iritanti.
Examenul fizic – are scopul de a gasi semne ale unor probleme in relatie cu simptomul de tuse. De regula se utilizeaza stetoscopul pentru a asculta plamanii. In bolile care afecteaza plamanii se aud zgomote anormale.
Testele diagnostice – Acestea pot include examinarea mucusului de la nivelul nasului sau al gatului ce indica daca este vorba despre o infectie bacteriana. Radiografia ofera imagini ale plamanilor si inimii si ajuta la diagnosticarea pneumoniei si a cancerului pulmonar. Radiografia se poate efectua si pentru sinusuri, in caz de sinuzite. Se mai pot face si teste de functionare ale plamanilor cum ar fi spirografia ce masoara cantitatea de aer inspirata/expirata in respiratii normale sau fortate.
Cum se trateaza tusea?
Cea mai buna modalitate de a o trata, este de a trata cauza. Uneori cauza este necunoscuta. Exista o varietate de moduri prin care tusea poate fi tratata.
Tuse cauzata de bacterie – antibioticele sunt cele mai eficiente. Durata tratamentului variaza in functie de bacteria infectanta.
Tuse cauzata de alergie – este recomandat sa va feriti de substanta care provoaca alergia si astfel tusa dispare.
Tuse cauzata de astm – trebuie sa luati tratamentul prescris de medicul dumneavoastra si sa va feriti de factorii iritanti care accentueaza astmul.
Tuse cauzata de virus – pentru aceasta tratamentul cu antibiotice este ineficient. Pentru ameliorarea simptomelor puteti folosi dropsuri, spray-uri decongestionante nazale pentru a face mai usoara respiratia.
In cazul infectiilor respiratorii, bronsitei cronice, cancerului pulmonar sunt necesare scheme de tratament ample, insotite de proceduri si alte terapii.
Medicamentele antitusive ajuta la vindecarea tusei atunci cand este vorba despre cea uscata (antitusivele agraveaza tusa expectoranta deoarece impiedica eliminarea mucusului) care produce disconfort. Aceste medicamente se folosesc deobicei cand nimic altceva nu functioneaza. Cu ajutorul lor tusa poate fi controlata, iar mucusul se elimina mau usor.
Expectorantele modifica consistenta mucusului, facandu-l mai usor de a fi eliminat.
Bronhodilatatoarele ajuta caile respiratorii sa se relaxeze.
Cum prevenim tusea?
In timp ce tusea care apare infrecvent este necesara pentru a curata caile aeriene, exista cateva metode de preventie a tusei cauzata de afectiuni.
Renuntarea la fumat – Fumatul este una dintre cele mai frecvente cauze pentru tusa cronica. Odata declansata, se vindeca foarte greu. Exista o varietate de metode care va pot ajuta sa renuntati la tigari.
Evitarea alergenilor si a factorilor iritanti – acest aspect trebuie luat in considerare mai ales de persoanele care sufera de astm.
Urmati o dieta sanatoase, faceti miscare in fiecare zi – O dieta sanatoasa presupune consumarea multor fructe, legume, cereale integrale.
Tusea este un simptom neplacut, deranjat si chiar iritant pentru ca ne impiedica sa ne desfasuram activiatile obisnuite, dar este cu atat mai periculos cu cat in spatele lui se pot ascunde afectiuni grave ce pun in pericol sanatatea si viata. De aceea este importanta prezentarea precoce la medic pentru depistarea eventualelor boli si prevenirea complicatiilor.
Utila informatia. Noi am avut o bronsita acuta ( baietel de 2,3 ani) , a durat cam 2 saptamani. La recomandarea medicului am luat siropul Prospan, pe baza de iedera, am luat si sirop de ridiche cu miere.Dupa tratament nu am fost la medic, dar intre timp am cumparat si un umidificator. Am impresia ca acum nu tuseste asa de des ca de obicei.
Noi prevenim tusa cu inhalatii cu eucalipt, cateva picaturi de Prospan sau alt sirop expectorant si menta. Mai folosim siropul demugure de brad si ceaiul de ghimbir.
si eu folosesc Prospanul. de la inceput ii dadeam doar fetitei, dupa care am inceput sa luam cu totii. Este foarte bun si impreuna cu ceaiul de ceapa face minuni. Am incercat foarte multe, dar acesta este singurul care ne-a ajutat.
A facut cineva inhalatii? eu pana acum am scapat de tusa cu ridiche si miere si cu siropul Prospan. Dar medicul me-a spus ca pot face copiilor daca e cazul si inhalatii cu el si cu menta. sincera sa fiu mi-a fost rusine sa intreb cum si acum stau sa caut pe net. merci daca imi raspunde cineva.
Este corecta promovarea ideii ca la orice afectiune e bine sa se consulte un medic. Am avut o tuse foarte urita,credeam ca e pneumonie cind de fapt problema era in faptul ca pe timp de iarna nu era suicient gradul de umiditate a biroului in care ma aflam. Am scapat foarte usor cu pastilutele de supt Isla si nu a trebuit sa ma alarmez degeaba.
De vreti sa nu aveti probleme cu giotul rosu si iritatiile aferente va sfatuiesc sa luati isla sau Isla mint cu gust de menta. Sunt pe baza de un muschi care se intilneste in islanda. In 2-3 zile si nu mai e nimic rosu si durere. Fiti sanatosi!
Incercati sedintele la aerosol cu picaturi Prospan. Sut foarte bune. Asa am scapat eu de o tuse frt puternica in doar citeva zile.