Unii Pacienti Vegetativi Gandesc Si Pot Comunica

Rezultatele unui nou studiu publicat ieri in New England Journal of Medicine (NEJM) demonstreaza ca unii pacienti aflati in stare vegetativa din cauza lezarii ireversibile a creierului au un anumit grad de constientizare si pot chiar sa comunice.

Cercetatorii au folosit scanarea RMN functionala si le-au spus pacientilor sa isi imagineze anumite scenarii ca si plimbatul pe o strada cunoscuta sau jucat tenis. Scanarile au fost comparate cu cele obtinute de la oameni sanatosi, in unele cazuri aparand similitudini.

S-a mers si mai departe prin punerea unor intrebari cu raspuns da sau nu, iar unul dintre pacienti, aflat in stare vegetativa in urma unui accident de acum 7 ani, a reusit sa raspunda corect la 5 dintre cele 6 intrebari personale care i-au fost puse. Evident, raspunsurile au fost citite prin RMN.

Daca se va dovedi o tehnica fezabila, in viitor pacientii pot fi intrebati cum se simt sau daca au nevoie de analgezice.

Apare si o problema de etica: este legal sa se intrerupa tratamentul pacientilor vegetativi pentru a-i lasa sa moara, dar daca se dovedeste ca pot raspunde, indiferent de mod, afirmand ca doresc sa fie lasati sa moara, intreruperea tratamentului sau deconectarea de la aparate devine ilegala…

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.