Uterul Secreta Estrogen in Timpul Sarcinii

Pana acum se credea ca doar ovarele produc hormoni steroizi in timpul sarcinii. Un ultim studiu realizat pe soareci a demonstrat ca odata cu atasarea embrionului de peretele uterin, uterul incepe sa sintetizeze estrogen necesar sustinerii sarcinii.

Este prima data cand uterul a fost identificat ca organ endocrin, conform profesorului Indrani Bagchi si a doctorandei Amrita Das, care au condus studiul. Descoperirea apare publicata in Proceedings of the National Academy of Science.

Estrogenul secretat local impreuna cu progesteronul secretat de ovare stimuleaza diferentierea celulelor stromale uterine, proces numit decidualizare, si sustine cresterea vaselor de sange necesare dezvoltarii embrionului.

Mai mult decat atat, s-a observat ca la soarecii insarcinati la care s-au excizat ovarele, productia locala de estrogen este suficienta pentru a sustine sarcina. Este nevoie doar de suplimente de progesteron pentru ca estrogenul singur nu este suficient pentru a mentine sarcina.

Studiul a fost sustinut de National Institutes of Health (NIH) si de Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

2 raspunsuri

  1. Am pierdut 2 sarcini pana acum.Una acum 2 ani iar cea dea doua in urma cu 2 saptamani.La prima eram in luna a 5-a cand am aflat la ecograf ca era un fat plurimalformat iar acum am pierdut o sarcina oprita in evolutie la 6-7 saptamani.Cauza inca nu se cunoaste pentru ca cariotipul meu cat si al sotului este bun.In urma unui rezultat al examenului anatomopatologic comcluzia este:proces de decidualizare a stromei periglandulare endometriale si de placentatie incipienta.
    Astept raspunsul dumneavoastra.

  2. Am uitat sa va spun ca am 25 de ani.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.