Virusurile HPV (Human Papilloma Virus) sunt un grup de 100 virusuri, din care 30 cu transmitere sexuala. Implicatia HPV in etiologia cancerului de col uterin e dovedita. Epidemiologia HPV e sumbra: 20 milioane de oameni afectati pe glob si pana la 80% dintre femeile de 50 de ani au cel putin un virus achizitionat.
In prezent nu exista nici un tratament pentru infectia cu HPV. Tratamentul afectiunilor existente se face prin ablatie chirurgicala. Exista cercetari in curs care au ca scop descoperirea unui vaccin terapeutic anti HPV care sa ofere posibilitatea tratarii cancerului invaziv, oricat de utopic ar suna asa ceva.
HPV sunt virusuri cu ADN care au ca proprietate codarea unor proteine timpurii „early”: E1, E2, E4, E5, E6, E7 si tardive „late”: L1, L2, implicate in oncogeneza.
Tipurile cu risc crescut oncologic sunt: 16, 18, 31 si 45.
Ratiunile pentru care se crede ca un vaccin terautic ar fi eficient sunt legate de faptul ca 1. un raspuns imun celular si umoral puternic impotriva antigenelor virale specifice poate determina clearance-ul viral, 2. Virusul fiind parazit intracelular e ascuns si nu stimuleaza suficient sistemul imun avand in plus si mecanisme de a scapa atacului imun si 3. Incidenta si progresia infectiei cu HPV e mai mare la imunosupresati.
Un vaccin terapeutic anti HPV se crede a impiedica progresia de la mucoasa normala la leziunile premaligne si de aici la cele maligne invazive prin stimularea unui raspuns imun agresiv impotriva celulelor infectate viral.
Vaccinul elaborat de Innogenetics prin programul Human Papillomavirus – therapeutic vaccine program are o componenta poli-epitopa continand epitopi CTL si HTL, adica determinanti antigenici (epitopi) care stimuleaza limfocitele T citotoxice (CTL) si limfocite T helper (HTL). Acesti epitopi sunt derivati din proteinele virale HPV E1/E2/E6/E7 ale tipurilor HPV 16, 18, 31, 45.
Accest vaccin a trecut de faza de cercetare de laborator si din 2005 se intentiona cercetarea preclinica privind toxicitatea/siguranta si ulterior etapa evaluarii clinice, incepand cu 2006.
CRT (Cancer Research Tehnology) si firma Xenova au creat in paralel un vaccin terapeutic antiHPV care se afla deja in faza de evaluare clinica. Vaccinul contine proteine virale L2/E6/E7 ale HPV 16.