Vaccinarea Anti HPV Ar Putea Preveni Cancerul La San

Se stie deja ca pe langa cancerul de col uterin pe care-l genereaza, infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) se asociaza si cu unele tumori din zona capului si gatului, precum si cu cancerele peniene. De ceva vreme exista ipoteza conform careia virusurile oncogenice, cum este si HPV, ar avea rol cauzator in unele cancere la san.

Cercetarile de pana acum, care au raportat prezenta ADN-ului viral HPV in tesutul canceros al sanului se bazau pe PCR (Polymerase Chain Reaction) standard, procedura cu risc mare de contaminare, aceasta fiind cauza pentru care descoperirile au fost criticate. Exista deja 15 tari in care au existat astfel de cercetari.

Intr-un ultim studiu publicat in British Journal of Cancer s-a folosit atat PCR standard cat si PCR in situ, adica direct in tesutul canceros al sanului, ceea ce previne contaminarea.

Rezultatele sunt promitatoare: prezenta tulpinilor de HPV cu risc crescut cancerigen in nucleii celulelor epiteliale canceroase ale sanului a fost identificata in 39% (5 din 13) din cazuri pentru carcinoamele ductale in situ, si in 21% (3 din 14) din cazuri pentru carcinoamele ductale invazive.

In 2004, 1,1 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer la san si peste 500.000 au decedat din cauza lui.

Se va studia in continuare relatia de cauzalitate dintre HPV si unele cancere la san, iar daca se va confirma, vaccinarea anti HPV va putea fi folosita ca si profilaxie si impotriva acestor cazuri de cancer la san.

15 raspunsuri

  1. Hai, ca in curand, acest vaccin va fi panaceu universal!
    Cata manipulare, cata lipsa de discernamant.
    Cum poti da pe piata o informatie stiintifica bazandu-se pe „s-ar putea”????????
    Parca stiinta s-a luat la intrecere cu religia, din acest punct de vedere!

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    andrei, in caz ca nu stii, trebuie sa existe o observatie pentru a putea cerceta ceva. In cazul asta observatia e ca unele celule canceroase ale sanului contin ADN viral, iar ipoteza de lucru e investigarea relatiei de cauzalitate dintre cele 2, e chiar asa greu de inteles?

    „S-ar putea” e intre „sigur nu” si „sigur da”.

  3. andrei, nu vad nici un fel de lipsa de descernamant in articolul de mai sus. Ar fi fost suficient sa citesti titlul de fapt. In fine. Ar fi bine ca vaccinul anti-HPV sa devina un „panaceu universal” (asta in caz ca ajungem si pe marte pana la urma).Nu crezi? Din pacate acum este doar un vaccin ignorat de catre parinti. Culmea ar fi ca dupa descoperirea asta parintii sa nu isi vaccineze copiii pentru ca nu protejeaza sigur SI impotriva cancerului la san. :))

  4. bogdan, titlul spune clar: „vaccinarea anti hpv AR PUTEA preveni cancerul la san”!
    Ai dreptate, titlul spune tot: AR PUTEA!
    Este un vaccin care nu are o testare prealabila in timp. Parintii daca ar fi receptivi, nu ar face decat sa participe voluntar la testarea in timp!
    Articolul este asertiv, evident.
    Pe langa faptul ca AR PUTEA preveni cancerul de col uteri, AR PUTEA preveni si cancerul la san!
    Interesanta abordare stiintifica, nu?!

    Laurentiu, semantica limbii romane nu-mi este straina, tocmai de aceea am facut comentariul, altfel imi vedeam de treburile mele.
    Infuzia de capital in fundurile parlamentarilor ar putea duce la cresterea economiei.
    :)))

  5. Cum mai toti medicii prescriu pe banda rulanta antibiotice, asa ar putea fi prescris si acest vaccin, nu?
    Si de ce nu?!

    Apropo’s de antibiotice, Laurentiu, te rog, daca imi poti raspunde la intrebarea: de ce nu se mai prescriu antibiotice injectabile?!
    Care este motivatia?
    Iti multumesc mult
    Te felicit pentru blog. O sursa de informatie foarte utila.

  6. Si mai am o intrebare:
    cum poate un medic ginecologic sa-si dea seama doar palpand zona cu pricina ca o femeie are infectie ovariana?! Si pe ce criterii se prescrie antibioticul fara ca in prealabil sa-i faca pacientei o antibiograma.
    Multumesc frumos

  7. erata: medic ginecolog!
    uuups. Ieratati-mi greseala.

    Mai am cateva intrebari:
    cum poate fi contactat streptococul de tip B?
    Unde se localizeaza, de obicei?
    Poate fi detectat in sange?
    Poate sa se manifeste in zona genitala sub forma unui prurit agresiv?
    Cu ce se trateaza?
    Partenerul este si el infestat chiar daca nu prezinta niciun fel de simptom?

    Iti multumesc frumos, anticipat.
    Sper sa pot obtine mai multe informatii de la tine.

  8. si mai am o intrebare:
    in ce ar trebui sa constea MEDICINA PREVENTIVA?
    Cum se manifesta ea in Romania? (intrebare suplimentara)
    :))

  9. Dr Laurentiu Craciunas

    Salut andrei,

    hai sa le luam in ordine, prima data cu intrebarile legate de articol, celelalte ar fi trebuit puse in alta parte pentru a nu amesteca subiectele…

    Vaccinul anti HPV previne infectia cu HPV, nu exista dubii (nu in comunitatea stiintifica), si in felul asta previne (nu „ar putea preveni”) si cancerul de col care e cauzat de HPV. In cazul cancerului de san, pentru ca inca nu s-a demonstrat cauzalitatea dintre HPV si cancer, doar asocierea, nu se poate spune INCA daca vaccinarea previne sau nu cancerul de san, de asta s-a ales „ar putea preveni”. E atat de simplu de inteles si nu imi dau seama de ce ti se pare anormal…

    Legat de antibiotice. Antibioticele injectabile inca se prescriu, nu stiu de ce zici tu ca nu se mai prescriu, dar probabil se prefera mai mult cele orale din cauza comoditatii si in ideea compliantei. Pentru cele injectabile e nevoie de cineva care sa stie sa le administreze, ceea ce poate scadea sansa ca ele sa fie luate. Eu am dat antibiotice si acasa (evident prescrise anterior) si in spital ca tratament pentru internati.

    Legat de infectia ovariana. Facultatea de medicina tine 6 ani, ca sa ajungi medic ginecolog cu drept de libera preactica trebuie sa mai faci 5 ani de pregatire in rezidentiat. In tot timpul asta acumulezi atat informatii cat si experienta. Chiar daca tie ti se pare ca diagnosticul a fost pus doar prin tuseu vaginal (cred ca la aia te referi), defapt e pus in urma anamnezei (siptomatologie) si a excluderii altor cauze posibile. Antibioticul se alege in functie de germenii care produc infectia. E adevarat ca in cazul ideal ar trebui facuta o punctie, recoltare de secretie si antibiograma, dar din cauza procedurii si a timpului lung care dureaza pana la rezultatul antibiogramei se prefera antibioticele pentru germenii care produc infectia cel mai frecvent.

    Ca orice infectie si cea cu streptococ de grup B se transmite prin contact direct cu colonii de bacterii. Ele se pot localiza orinde in aparatul digestiv (de la gura pana la anus), urinar si genital. Infectia poate fi detectata prin analize de sange. Pruritul genital e unul dintre simptomele infectiei. Prefer sa evit intrebarile legate de tratamente pe internet. Prezenta coloniilor nu inseamna neaparat si prezenta simptomelor.

    Legat de medicina preventiva, in orice tara, ca nu e Romania asa de speciala, medicina preventiva e primul nivel de asistenta medicala si presupune toate masurile cu rol de a preveni imbolnavirea, inclusiv vaccinarea. De ce se insista asa mult pe medicina preventiva? Pentru ca e mult mai usor/ieftin sa previi imbolnavirea intregii mase a populatiei decat sa tratezi cei n bolnavi ai unei boli. Aici e mai speciala Romania, pentru ca dupa cum vezi, la noi se prefera tratarea bolii decat prevenirea ei…

  10. Laurentiu iti multumesc frumos pentru toate raspunsurile tale.

    Privitor la HPV vaccin, cam acest lucru am spus si eu. Bine ar fi fost sa nu iasa pe piata informatia pana nu era o certitudine.

    De circa 15 ani eu nu am mai auzit de antibiotice injectabile. Sotia mea daca face o infectie urinara, medicul ii prescrie un antibiotic oral, daca face o anexista idem (ba unii dintre ei uitau sa-i prescrie si medicamentele acelea de protectie pentru a nu-si face de cap candida).

    Te rog, daca poti sa-mi dai mai multe detalii despre acest streptococ B.
    Iubita mea a fost depistata dupa 7 luni ca are streptococul acesta. Am mers din doctor in doctor, fiecare spunand ca are altceva. Pana la urma am gasit un doctor pe care l-am intrebat daca nu se poate recolta din acea zona proba sa se faca o analiza – sa stim exact ce are.
    La analiza a iesti streptococul acela blestemat.
    I-a prescris augumentin (a cerut injectabile) insa a doctorul a zis ca acest antibiotic este mai bun. A facut tratamentul, pruritul i-a trecut in timpul tratamentului, apoi a revenit si intensificat, devenind chiar agresiv.

    Acum are programare la un doctor dermatolog. Nu stim ce sa mai facem.
    De unde sa fi luat acest streptococ? Eu il am? Ce analiza de sange trebuie facuta?
    Iti raman indatorat daca m-ai ajuta sa inteleg mai bine despre ce e vorba.
    Sunt dispus sa-ti platesc precum platesc o consultatie la cabinetele particulare gen Medlife, Medicover – pentru ca de 6 luni ne invartim din cabinet in cabinet.

    MULTUMESC DIN SUFLET.

  11. Sunt de acord cu tine vis-a-vis de preventie, insa la noi in tara nu prea se face medicina preventiva.
    Iti dau un exemplu:
    anul trecut am mers sa-mi fac analizele anuale; am facut si ecografie.
    La ecografie mi-a iesit ca am nisip la rinichi.
    Doctorita mi-a zis sa beau apa multa. Am ascultat-o cu sfintenie, pentru ca stiu ca rinichii sunt organe deosebit de importante (am o cunostinta care face dializa) si dupa un an de zile am facut alta ecografie si … am descoperit ca nisipul s-a transformat in pietre.
    Ceea ce a facut doctorita se numeste „medicina preventiva”?!
    Iti multumesc pentru rabdare si bunavointa de a-mi raspunde. Iti doresc multa sanatate si noroc in tot ceea ce intreprinzi. Romania are nevoie de oameni ca tine.

  12. Dr Laurentiu Craciunas

    Informatii deosebite nu am nici eu, decat cele generale referitoare la streptococul de grup B. La adultii cu sistem imun bun nu face probleme, coloniile pot fi tranzitorii sau permanente fara simptome.

    Problemele apar la sarcina, daca se transmite infectia si la fat devine periculos.

    Augmentinul are spectru larg, daca a disparut pruritul este clar ca a fost eficient, dar se poate sa fi recontactat infectia de la tine (probabil ai un sistem imun mai bun si infectia nu are simptome). A facut tratamentul pana la capat? Sper ca nu l-a oprit cand a vazut ca au disparut simptomele, ca atunci este posibil sa se fi selectat tulpini rezistente la augmentin si noile colonii nu vor mai raspunde la tratament.

    Eu nu pot recomanda altceva decat un tratament de stimulare imuna spirulina+echinacea pentru ca e clar ca imunitatea e afectata in cazul ei.

    Later edit: legat de nisipul la rinichi, trebuie inteles ca nu orice afectiune se poate preveni. In cazul nisipului la rinichi, consumul mare de apa e indicat pentru eliminarea lui, dar din pacate la tine nu a avut efectul dorit.

  13. Nu a intrerupt tratamentul, l-a facut cu sfintenie, insa imediat dupa terminare au reaparut mancarimile de-a dreptul agresive.

    Interesant este de ce doctorul nu mi-a prescris si mie tratament, pentru a nu-i pasa din nou infectia sotiei…

    Iti multumesc mult pentru tot. Bafta si sanatate multa.

  14. Dr Laurentiu Craciunas

    Nu stiu pentru ca nu m-a interesat asa de mult subiectul asta (inca), dar domnul care vorbeste pe YT nu e la curent cu ultimele studii (cel putin legat de autism, s-au facut deja destule studii care infirma legatura vaccinarii cu autismul). In fie, hai sa ramanem la subiectul articolului, am facut exceptie in cazurile de mai sus, dar te rog sa nu mai continuam asa.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.