Vaccinarea antigripala: eterna controversa a lipsei de informare

In fiecare inceput de iarna polemica legata de problema vaccinarii antigripale revine in atentia opiniei publice. Opiniile pro si contra vacccinarii sunt impartite in randul pacientilor astfel ca nu putina lume renunta la protectia oferita de vaccinul antigripal de teama unor possible efecte adverse. In aceste conditii cred ca se impune un raspuns la vesnica intrebare: sa ne vaccinam sau nu impotriva gripei?

Ce este gripa?
Sa incepem prin a face diferenta intre gripa si banala raceala, doua notiuni distincte, dar care creeaza adesea confuzie in randul publicului. Raceala este o stare de curbatura, provocata de catre virusurile banale, adenovirusuri, rinovirusuri, care se vindeca spontan, in maximum 1 saptamana, fara riscul unor complicatii. Gripa reprezinta o boala infectioasa determinata de virusul gripal care circula la fiecare inceput de toamna-iarna si care netratata corect poate duce la multiple complicatii, dintre care cea mai importanta este aparitia sindromului de detresa respiratorie acuta, care poate duce inclusiv la deces.

Ce este vaccinul antigripal si cate tipuri de vaccin exista?
In primul rand trebuie sa stim ca exista doua tipuri mari de vaccin antigripal: unul care contine componente virale inactive (se administreaza sub forma injectabila) si unul care contine componente virale atenuate (se administreaza sub forma de spray nazal). Vaccinurile standard protejeaza impotriva a 3 virusuri diferite (doua virusuri tip A H1N1, H3N2 si un virus tip B). Mai nou exista si o varianta numita vaccin quadrivalent care dupa cum ii spune si numele, contine 4 tipuri de virusuri (doua de tip A si doua de tip B). Toate vaccinurile de tip quadrivalent se gasesc sub forma virala atenuata. Conform studiilor de specialitate, pentru sezonul 2014-2015, forma cea mai eficienta pentru copii si adolescenti este vaccinul viu atenuat. Vaccinul produs anual pentru fiecare sezon gripal este de obicei unul de tip trivalent si se administreaza sub forma de injectii intramusculare sau la nivel subcutanat.

Avantajele vaccinarii antigripale confrom CDC – Center for Disease Control and Prevention
Potrivit CDC, cea mai importanta institutie de prevenire si tratare a bolilor infectioase la nivel mondial, vaccinarea antigripala are urmatoarele beneficii:

1. Vaccinarea antigripala ne protejeaza impotriva gripei atat pe noi cat si pe persoanele dragi din jurul nostru, care sunt adesea copii sau bunici al caror organism este mai susceptibil la infectii.

2. Vaccinarea antigripala este recomandata mai ales persoanelor care au un risc crescut de imbolnavire si anume adultii cu boli cronice cum sunt bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), astmul, bolile cardiovasculare, dar mai ales copii al caror sistem imunitar este inca in formare.

3. Vaccinul antigripal reduce atat intensitatea simptomelor bolii cat si durata acesteia, evitand astfel necesitatea spitalizarii.

4. S-a dovedit stiintific ca vaccinarea impotriva gripei reduce riscul de aparitie a complicatiilor cum sunt pneumonia gripala care poate duce la insuficienta respiratorie acuta, in special la copii.

5. Studiile realizate de cei de la CDC arata o reducere cu 71% a spitalizarilor datorate gripei in randul adultilor de toate varstele.

6. O noutate importanta este reprezentata de un studiu efectuat asupra femeilor gravide care demostreaza ca vaccinarea antigripala projeaza atat mama pe perioada sarcinii cat si nou-nascutul pana la 6 luni impotriva gripei, cu un raport beneficiu-risc in favoarea vaccinarii.

Efectele secundare ale vaccinarii sau la ce sa ne asteptam?
In ceea ce privste reactiile adverse ale vaccinului antigripal injectabil, acestea pot fi clasificate in doua tipuri:

1. Reactii locale de scurta durata, la locul injectarii: durere, roseata, mancarimi.

2. Reactii sistemice: febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, varsaturi, toate acestea fiind de durata scurta si minore in comparatie cu complicatiile infectiei gripale.

O alta intrebare foarte frecventa legata de vaccinarea antigripala este cea referitoare la posibilitatea de a dezvolta gripa in urma vaccinarii? Raspunsul este bineinteles negativ, chiar si in cazul vaccinului viu atenuat. Virusul viu atenuat poate actiona numai la temperaturi coborate, ca de exemplu la nivelul nasului, astfel ca o infectie la nivelulul plamanilor este putin probabila.

Un alt mit foarte raspnandit referitor la vaccinarea antigripala se refera la faptul ca majoritatea oamenilor renunta la vaccinare pe principiul ca oricum se racesc in fiecare iarna sau tomana. Confuzia deriva din faptul ca sezonul gripal coincide cu sezonul raceilii comune, ultima fiind provocata de multiple virusuri, care se gasesc din plin in natura. In plus nu trebuie sa uitam ca pentru ca vaccinul sa formeze anticorpi impotriva virusului gripal, este nevoie de o perioada de aproximativ doua saptamani, interval in care persoana care s-a vaccinat se poate imbolnavi de gripa.

Pentru a evita aceasta ultima situatie, recomandarile infectiologilor este sa ne vaccinam la inceputul sezonul gripal, adica inceput de octombrie, inainte sa inceapa epidemia de gripa.

In speranta ca acest articol a reusit sa aduca clarificari suplimentare asupra controversei referitoare la beneficiile si riscurile vaccinarii, va urez tuturor cititorilor o primavara cat mai lipsita de evenimente gripale!

2 raspunsuri

  1. Ati putea mentiona si eficacitatea vaccinului, NNT-ul, daca faci vaccinul nu este o garantie de 100% ca nu vei face gripa cum is convins ca toata lumea asa crede

    • in afara de faptul ca la un moment dat vom muri, nimic nu e sigur …. si daca eficacitata ar fi 80% ar fi o problema?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.