Vaginoplastie Intestinala

Scriam nu demult despre unul dintre cele mai dramatice diagnostice pe care le poate primi o tanara, Sindromul Mayer Rokitansky Kuster Hauser, caracterizat in special prin absenta vaginului. Chiar daca patologia este extrem de rara, medicina ginecologica a gasit solutii inovatoare: vaginoplastie intestinala.

Crearea unui vagin functional s-a incercat prin numeroase tehnici folosind diferite tipuri de tesuturi: peritoneu, tegument, mucoasa de vezica urinara, membrane amniotice etc, iar un studiu publicat recent in revista Fertility and Sterility prezinta rezultatele din ultimii 7 ani referitor la vaginoplastia intestinala.

Unul dintre marile avantaje ale folosirii segmentelor de intestin pentru plastia vaginala consta in absenta necesitatii unor dilatari periodice. In cazul celorlalte tipuri de tesuturi este nevoie de complianta si motivate semnificative pentru ca pacientele trebuie sa se prezinte periodic la medic pentru dilatarea canalului vaginal artificial.

Procedura este complicata, pediculul vascular intestinal trebuie conectat la vascularizatia locala, ceea ce face din segmentele sigmoidiene candidati de preferat in detrimentul segmentelor ileale. Ulterior interventiei, pe segmentul intestinal vaginal se pot dezvolta aceleasi patologii ca si in segmentele localizate normal.

La cateva luni de la vaginoplastia intestinala secretia se reduce si ramane la o cantitate optima pentru lubrefiere, fara a crea disconfort. Femeile care nu sunt casatorite si nu pot avea contact sexual regulat trebuie sa verifice periodic continuitatea vaginului artificial pentru evitarea stenozelor.

In ciuda complicatiilor care au aparut, satisfactia sexuala evaluata prin chestionare ulterioare a fost indeplinita pentru fiecare vaginoplastie intestinala.

2 raspunsuri

  1. Am o nepoata care a fost dignosticata cu acrst sindrom. Problema este ca nu are deloc vagin, dar are ovare. Are 15 ani,este puternica-nu a facut depresie(stie de o luna). Vrea operatie,dar mai tarziu,dupa 18 ani. Aici in Romania, unde ar trebui sa mearga-medicul ei s-a declarat depadit,desi a mai facut o operatie cuiva care avea un pic de vagin. A spus ca are o anatomie ciudata. Mul?umesc.

    • Buna del …eu am avut aceasi problema … in Romania din pacate nu sunt medici specializati pentru aceasta interventie ! Eum.am operat in Italia la Milano la clinica Mangiagalli (institut de cercetare) !

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.