Vase de Sange Artificiale

Cercetatorii au reusit sa creeze vase de sange fara sa se foloseasca de tesut endotelial deja existent in vasele normale/sanatoase din organism. Urmatoarea etapa a cercetarilor are ca tinta obtinerea de capilare, vase de sange cu diametru foarte mic.

La Institutul de Tehnologie din Massachusetts s-a reusit obtinerea de tuburi formate din celule stem care urmeaza sa se diferentieze in celule endoteliale.

Adaugarea unui gel care contine factori de crestere a permis celulelor stem sa formeze o serie de tuburi minuscule paralele intre ele. Aceste tuburi nu pot fi folosite inca la oameni, dar vor incepe experimentele pe animale.

Incapacitatea de a forma capilare in laborator era unul dintre marile impedimente care impiedica crearea de organe (pentru transplant) in exteriorul organismului.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.