Virusul Zika ar putea fi folosit pentru a ataca celulele canceroase din creier

Virusul Zika este cunoscut pentru actiunea sa asupra dezvoltarii cerebrale a nou-nascutilor, dar acum s-a dovedit ca putem valorifica aceasta proprietate pentru a ataca celulele cerebrale canceroase la adulti.

In Romania au fost confirmate doar 3 cazuri de infectie cu Zika in 2016, dar OMS si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor sustin ca virusul are un risc minim de transmitere pe teritoriul Romaniei. Cele 3 persoane infectate au calatorit in zone cu transmitere activa a virusului, transmitere care se face prin intepatura de tantar (Aedes) si prin contact sexual (nu prin cale aeriana sau contact direct cu pacientul).

Cele mai afectate de acest virus sunt mamele in devenire deoarece, odata infectate, Zika poate produce microcefalie si probleme neurologice asociate asupra fatului. Acest lucru se intampla datorita capacitatii de penetrare a barierei hemato-encefalice, acolo unde infecteaza si distruge celulele stem neuronale, avand un efect devastator asupra dezvoltarii normale a creierului fatului.

Dar aceasta abilitate de a infecta celulele cerebrale poate fi folositoare in lupta impotriva cancerelor cerebrale la adulti, mai ales ca in majoritatea cancerelor cerebrale, celulele stem sunt afectate din punct de vedere genetic.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din California condusa de Jeremy Rich a testat efectul virusului asupra glioblastomului, unul dintre cele mai comune si periculoase forme de cancer.

Ei au descoperit ca expunand mostre de glioblastom la actiunea virusului Zika, celulele stem canceroase sunt distruse. De obicei, celulele stem transformate in celule canceroase devin rezistente la tratament si nu mai pot fi oprite.

Atunci cand au mutat experimentul pe animale, rezultatele arata ca soarecii cu glioblastom infectati cu virus Zika au trait semnificativ mai mult decat cei neinfectati.

Se stie ca la adult virusul nu provoaca leziuni cerebrale la fel cum provoaca la fat, dar nu se stie cum se va ”traduce” experimentul pe animale in dreptul oamenilor. Temerea cea mai mare este ca virusul s-ar putea transmite femeilor gravide prin contact sexual. Dar planul de viitor include modificarea genetica a virusului pentru a fi mai sigur si a putea fi un aliat in lupta impotriva cancerelor cerebrale.

Harry Bulstrode, un cercetator de la Universitatea din Cambridge, a decis ca va incepe un studiu clinic folosind virus nealterat, deoarece in Marea Britanie tantarul care transmite Zika nu poate supravietui, iar persoanele care dezvolta glioblastom sunt in mare parte peste 50 de ani, deci virusul nu poate fi transmis prin sex, considera el.

Acesta este un domeniu in care nevoia de ajutor este enorma – vorbim despre o boala fatala – iar orice imbunatatire a supravietuirii va fi un rezultat enorm”, spune Harry Bulstrode.

Surse:
Journal of Experimental Medicine – Zhe Zhu et al. Zika virus has oncolytic activity against glioblastoma stem cells. 5 Septembrie 2017

ResearchGateTargeting Glioma Stem Cells with Zika Virus

ECDCEuropean Centre for Disease Prevention and Control

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.