Vitamina D si Riscul de Vaginoza Bacteriana in Timpul Sarcinii

Vaginoza bacteriana este o infectie comuna in timpul sarcinii aparand cand echilibrul normal al florei vaginale este compromis prin dezvoltarea excesiva a unor specii bacteriene. Prezenta vaginozei bacteriene in timpul sarcinii poate avea numeroase complicatii, unda dintre ele fiind nasterea prematura, principala cauza de mortalitate neonatala.

S-a observat ca vaginoza bacteriana este mult mai frecventa in populatiile de femei de culoare, iar acest aspect s-a pus pe seama faptului ca pigmentatia neagra limiteaza sinteza de vitamina D prin expunere la soare, dar pana recent nu a existat un studiu care sa confirme.

Cercetatorii de la University of Pittsburgh si Magee-Womens Research Institute au studiat 469 de femei insarcinate si au analizat relatia dintre vitamina D si vaginoza bacteriana. Din cele 469 de femei, 209 au fost de culoare alba si 260 de culoare neagra, toate cu varsta gestationala sub 16 saptamani de sarcina.

Rezultatele au aratat ca 41% dintre femei au avut vaginoza bacteriana si 93% sufereau de deficit in vitamina D. Per total, femeile cu vaginoza bacteriana aveau nivele serice de 25(OH)D (marker al vitaminei D) mai scazute decat cele fara vaginoza bacteriana.

Cu toate astea, nu se recomanda administrarea de doze mari de vitamina D la gravide, dar ,ca si pana acum, se recomanda o dieta echilibrata inainte de a ramane insarcinata, iar in caz de nevoie se poate apela la administrarea de complexe vitaminice (la recomandarea medicului).

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.