Vitaminele In Doze Mari Scad Fertilitatea

Exista unele femei care din dorinta de a-i oferi sansele cele mai bune viitorului bebelus fac excese in stilul de viata pe care il adopta inainte sa ramana insarcinate sau imediat dupa asta. E adevarat ca sarcina este o perioada cu nevoi speciale, dar aceste nevoi pot fi satisfacute printr-o alimentatie diversificata.

Am scris mai demult despre administrarea haotica a suplimentelor nutritive in sarcina, iar un nou studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences ridica problema scaderii fertilitatii din cauza administrarii unor doze mari de vitamine.

Exista perceptia gresita cum ca vitaminele nu sunt daunatoare indiferent de cantitate, iar administrarea lor se face de multe ori dupa ureche, „vitamina sa fie ca e buna„… dar se pare ca efectul antioxidant al vitaminelor A, C si E interfereaza cu mecanismul ovulatiei.

Antioxidantii actioneaza pe speciile reactive de oxigen (radicalii liberi) care sunt implicati in inflamatie si distructie tisulara, dar in cazul ovulatiei ei sunt necesari pentru ca ovulatia implica si inflamatie.

In tarile dezvoltate antioxidantii sunt vazuti ca un fel de panaceu spre tineretea vesnica, dar femeile care doresc o sarcina trebuie sa urmeze curele dupa un program bine stabilit daca vor sa isi indeplineasca dorinta de a avea copii.

2 raspunsuri

 1. Buna ziua…cineva mi-a spus ca Vitamina C de 1000mg ajuta la fertilitate…aceasta se gaseste la Calivita..e adevarat sau mai rau poate face.Dar daca e o sarcina instalata,dar inca nestiuta ,afecteaza cu ceva administrarea vitaminei.Multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Iuliana
   Orice e prea mult strica. Citeste pe prospect dozele indicate. Daca nu ai deficit de vitamina C nu ar trebui luat mai mult de un comprimat pe zi.
   Sanatate

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.