Ziua Internationala a ingrijirii auzului se desfasoara in acest an pe data de 3 martie, la Geneva in Elvetia. Evenimentul isi propune sa aduca la cunostinta problemele cu care se confrunta lumea intreaga legate de auz si sa incurajeze ingrijirea simtului auzului fiecaruia dintre noi.
In fiecare an, Ziua internationala a ingrijirii auzului se desfasoara abordand teme specifice si desfasurand diverse activitati sustinute de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si de partenerii sai. Pentru anul 2015, tema propusa este: Make listening safe. In limba romana aceasta s-ar traduce prin: Fa ascultarea sigura. Practic se incearca atragerea atentiei asupra consecintelor grave atat asupra sanatatii fizice, dar si asupra scaderii calitatii vietii pe care le implica bolile aparatului auditiv ce duc in timp la scaderea auzului.
Desigur, cauzele care conduc la pierderea treptata a auzului sunt numeroase:
- Cauze infectioase (de exemplu otita medie, meningita)
- Factori genetici ereditari sau neereditari care indica o predispozitie pentru boli ale aparatului auditiv
- Greutatea mica la nastere
- Complicatii la nastere
- Traumatisme la nivelul capului si al urechilor
- Spatii de lucru cu risc de poluare fonica crescut (de exemplu in locurile unde se utilizeaza masini ce produc zgomote peste limita admisa de decibeli).
Una dintre principalele probleme cu care ne confruntam in ziua de astazi este folosirea inadecvata pe perioade mult prea lungi de timp si la volum maxim a aparatelor audio personale (MP3-playere, smartphone-uri).
Cine nu asculta muzica? Fie ca suntem in masina in drum spre lucru sau acasa, fie ca iesim in oras cu prietenii sau mergem la concerte, muzica este o modalitate de a ne relaxa si de a ne face sa ne simtim bine. Dar ce este prea mult, intotdeauna strica…
Studiile efectuate de OMS arata ca in jur de 360 de milioane de oameni au probleme cu auzul. Asta inseamna 5,3% din totalul populatiei. Ceea ce este si mai trist este faptul ca din acest numar urias, 32 de milioane sunt copii.
Dintre persoanele cu varste cuprinse intre 12-35 de ani, in proportie de 50% asculta muzica la volume peste limita normala, iar in jur de 40% sunt expusi la nivele de zgomot daunatoare cum ar fi cluburile sau evenimentele sportive.
Procesul de pierdere al auzului este din pacate, ireversibil. De aceea trebuie sa fim constienti de riscurile la care ne expunem si sa incercam sa le evitam pe cat posibil.
In 2008 s-a stabilit de catre Comisia Europeana ca nivelul de siguranta in ceea ce priveste aparatele audio personale trebuie sa fie de maxim 85 db, permitand insa utilizatorilor sa il modifice pana la 100 db. Odata modificat la 100 db, aparatul afiseaza un mesaj ce atentioneaza asupra riscului de pierdere al auzului.
Anul trecut, in SUA a fost aprobata o ordonanta prin care patronii barurilor si ai cluburilor trebuie sa ofere clientilor casti protectoare, din cauza mediului cu risc crescut pentru pierderea auzului.
Ce se poate face pentru a reduce riscurile ce conduc la pierderea auzului?
- Mentineti volumul cat mai redus! Este recomandabil sa setati dispozitivul la un volum nu mai mare de 60%.
- Folositi protectie pentru urechile dumneavoastra in zonele zgomotoase!
- Limitati-va timpul zilnic in care folositi aparatele audio personale! Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca timpul de utilizare sa nu fie mai mare de o ora pe zi pentru a reduce riscurile. Timpul permis scade o data cu cresterea volumului.
- Mergeti la medic regulat pentru un control de rutina al urechilor si al auzului dumneavoastra!
Auzul este extrem de pretios, alaturi de toate celelalte simturi umane. De ce sa nu fim precauti inainte de a ne confrunta cu probleme serioase ce ne afecteaza in mod direct calitatea vietii? Pierderea auzului indus de expunerea la zgomote puternice este prevenibil. Aveti grija de auzul dumneavoastra!