Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului la San

In traditia anilor precedenti, Societatea Romana de Cancer in colaborare cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta”, in cadrul sesiunii jubiliare care marcheaza 80 de ani de lupta impotriva cancerului, organizeaza joi, 1 octombrie 2009, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului de San, mai multe evenimente care sa atraga atentia asupra depistarii precoce a acestui tip de cancer si necesitatii acordarii de drepturi supravietuitoarelor. Astfel, incepand de la ora 11:30 va avea loc o conferinta de presa in sala de sedinte a Directiei de Sanatate Publica Cluj, iar de la ora 19:00 – o intalnire cu publicul in Piata Avram Iancu, care va culmina cu iluminarea in roz a cladirii Teatrului National.

In cadrul conferintei de presa, care va avea loc in sala de sedinte a Directiei de Sanatate Publica incepand cu ora 11:30, vor fi prezentate demersurile realizate pentru modificarea legislatiei astfel incat pacientele cu cancer la san sa beneficieze de proteze gratuite. Aceste demersuri s-au realizat de catre Societatea Romana de Cancer in cadrul proiectului „Demnitate si Respect. Drepturi pentru supravietuitoarele cu cancer la san”, finantat de Susan G. Komen for the Cure prin Programul de granturi comunitare. Susan G. Komen for the Cure®, organizatie americana lider mondial in domeniul cancerului de san, sprijina sase proiecte comunitare concepute pentru a raspunde unora dintre cele mai presante nevoi cu care Romania se confrunta in domeniul cancerului de san. Komen, Institutul International de Educatie (IIE) si Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) au lansat Initiativa Globala pentru Constientizare asupra Cancerului de San in Romania in 2007.

Intalnirea cu publicul in fata Teatrului National va debuta la ora 19:00 cu scurte prezentari ale unor personalitati marcante ale lumii medicale clujene si ale autoritatilor locale si va continua cu recitalul unui cunoscut tenor clujean. Publicului participant ii vor fi distribuite materiale informative pe tema preventiei cancerului de san, precum si alte cadouri. Evenimentul, sponsorizat de Fundatia Renasterea, va culmina cu iluminarea cladirii Teatrului National in roz.

Societatea Romana de Cancer si partenerii sai considera ca neoplasmul mamar este o problema majora de sanatate publica, necesitand o cat mai buna informare prin promovarea unui stil de viata sanatos si a controalelor periodice la medic, dar si a Auto Cunoasterii Sanului. In Romania sunt aproximativ 60.000 de femei afectate de aceasta boala, care necesita sprijin din partea guvernului pentru achizitionarea in mod gratuit a protezelor de san. Consideram ca acesta este un minim semn de respect aratat acestor femei care, fara o proteza corespunzatoare, pot suferi deformari ale coloanei vertebrale, cu urmari grave asupra starii lor de sanatate.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.