Ziua Nationala a Romaniei = Ziua Mondiala Anti SIDA

Toti romanii stiu (sau ar trebui sa stie) ca 1 decembrie e Ziua Nationala a Romaniei. Dar cati stiu ca 1 decembrie este si Ziua Mondiala Anti SIDA? In fiecare an, ziua de 1 decembrie este dedicata (pe plan mondial) constientizarii pandemiei SIDA, cauzata de infectia cu HIV. SIDA a omorat deja mai mult de 25 de milioane de oameni, iar in acest moment se estimeaza ca 38.6 milioane de oameni sunt infectati cu HIV, fiind una dintre cele mai distructive pandemii din istorie.

Conceptul de Ziua Mondiala Anti SIDA dateaza din 1988, de la summitul World Summit of Ministers of Health on Programmes for AIDS Prevention. De atunci a fost adoptat de guverne si organizatii internationale.

Ce este HIV?

HIV este un virus. Virusurile infecteaza celulele vii ale organismului si se replica (fac noi copii virale) in aceste celule. Virusurile afecteaza si celulele umane, ceea ce face ca persoanele infectate sa se imbolnaveasca.

Oamenii se pot infecta cu HIV de la alti oameni care deja au virusul, iar dupa ce se infecteaza pot la randul lor sa infecteze alti oameni. Asa se raspandeste HIV.

HIV este prescurtarea de la Human Immunodeficiency Virus (Virusul Imunodeficientei Umane). Cei care sunt diagnosticati ca fiind infectati cu HIV sunt numiti HIV+ sau HIV pozitivi.


epidemia hiv
Harta lumii in functe de prevalenta HIV la adulti. Click pentru a o mari.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.