De ce inca se mai practica decalotarea la sugari in Romania?

Fimoza este o afectiune medicala ce impiedica retragerea completa a preputului la baza glandului la baieti sau la persoane adulte. Cuvantul fimoza deriva din grecescul phimos (= botnita). Termenul este ambiguu deoarece este folosit pentru a exprima atat o stare fiziologica in dezvoltarea individului (nu o boala), cat si o stare patologica (o stare ce creeaza probleme unei persoane). Datorita lipsei de precizie a criteriilor de diagnosticare si necunoasterea dezvoltarii firesti a organului genital masculin, rata de interventii inutile este inca crescuta in Romania.

Asadar, in acest articol voi trece scurt prin dezvoltarea normala preputului, voi explica de ce diagnosticul de fimoza (ca stare patologica), este aproape in totalitate gresita la baieti si de ce nu se indica decalotarea preputului la sugari, atat de des practicata in Romania.

La nastere, preputul este aderent de capul penisului. Aceasta conformatie are functia de a proteja penisul aflat in dezvoltare, de materiile fecale, bacterii si alti patogeni daunatori. Acest lucru este important mai ales in perioada folosirii scutecelor cand bebelusul este mereu expus la propriile materii fecale.

dezvoltare-penis

Pe masura ce copilul creste, preputul se va separa de gland. In timpul sau dupa procesul de separare, pot sa apara conglomerate de celule epiteliale descuamate (moarte) sub forma de smegma, care ajuta la separarea preputului de gland, nu este „mizerie” si nu este necesara indepartarea ei. Se va elimina de la sine in timp prin orificiul ingustat.

Deschiderea preputului apare in timpul copilariei si in adolescenta, cand exista descarcari hormonale. Pe masura ce nivelul hormonilor creste, tesutul dens fibros de la nivelul preputului este inlocuit cu un tesut mai elastic. Odata cu trecerea timpului si pe masura ce se dezvolta, un baietel va incepe sa-si exploreze organele genitale si tesutul elastic va permite largirea orificiului preputial.

Aceasta se poate intampla la orice varsta dar este rara la baietii sub 2-3 ani. De fapt, doar la 50% din baietii cu varsta pana la 6 ani se poate retracta preputul. Ceilalti 50% vor avea un preput retractabil intre varsta de 6 ani pana la incheierea pubertatii. Pentru unii baieti, neretractibilitatea preputului poate fi considerata normala si pana la varsta de 18 ani. Un studiu danez a aratat ca varsta medie a primei retractii fiziologice a preputului este la 10,4 ani.

Asadar, diagnosticul de fimoza reala (ca boala), este suprafolosit la baietei datorita esecului in a distinge un preput ingust normal dezvoltat de o conditie patologica. Medicul trebuie sa fie invatat sa deosebeasca aceste doua tipuri de fimoza astfel incat sa se evite anxietatea parintilor si trimiteri inutile la chirurgi.

Cand este absolut sigur ca fimoza copilului nu este patologica, este esentiala linistirea parintilor si a-i asigura de normalitatea acestei conditii la varsta lui. In unele cazuri, cauza nu este atat de clara, atunci cand sugarul pare a avea dureri, discomfort la urinare sau balonizarea preputului in timpul urinarii. In aceste cazuri, un consult la un chirurg pediatric este obligatorie.

Fimoza reala apare, de regula, cand un barbat postpubertar nu isi poate decalota glandul sau ajunge sa nu il poata decalota si simte discomfort in timpul actului sexual.

Reguli pentru parinti

1. Nu va grabiti sa decalotati glandul penian al baietelului dumneavoastra. Daca ati facut-o pentru ca v-au recomandat medicii sau prietenii atunci nu renuntati la decalotare acum. Fisurile tegumentare s-au produs deja si fibroza s-a accentuat. Daca nu continuati decalotarea, atunci se va produce asa numita fimoza cicatriciala care mai devreme sau mai tarziu va trebui operata. Daca baietelul nu mai accepta decalotarea din pricina durerii, consultati un chirurg pediatru.

2. Parintii trebuie sa stie ca decalotarea glandului nu reprezinta o functie necesara in copilarie. Decalotarea este destinata exclusiv relatiilor sexuale. Singura functie a penisului in copilarie este mictiunea (eliminarea urinei). Cu alte cuvinte, daca un baitel urineaza, atunci penisul sau face exact ce trebuie sa faca.

3. Trebuie sa constientizati ca mai devreme sau mai tarziu glandul se va decalota de unul singur.

4. Exista baietei cu hipertrofie de preput (preput marit) in care stagneaza urina inainte de a fi eliminata, favorizand infectiile. In acesc caz, consultati un chirurg pediatru.

5. Daca baieteii prezinta inflamatii frecvente ale preputului si ale glandului, asa zisele balano-postite, fara ca decalotarea sa fi avut loc, e necesar de asemenea un consult chirurgical.

6. In cazul in care fimoza a fost diagnostica (cazuri foarte rare, dar exista), noile modalitati non-chirurgicale cu aplicatii locale de steroizi si adezioliza sunt eficiente, sigure si ieftine in tratamentul fimozei la copil. Parintii trebuie sa fie informati de existenta acestor masuri. Daca intr-adevar chirurgia este necesara, se prefera tehnici conservative de chirugie plastica in locul circumciziei clasice.

18 raspunsuri

  1. Bursuc alexandra

    Buna ziua. Am o intrebare la dumneavoastra. Copilu meu are 2 ani si 7 luni. De ieri am vazut pe chiloteii lui ceva alb.Sa scapat pisu pe el dar si cceva alb. Ce poate fi?? Multumesc

  2. Buna ziua.Spuneti-mi va rog b?ietelul meu are 2.5 luni.si la recomandarea unui medic am facut decalotarea penisului cam de 3 ,4 ori pe saptamina in timpul baitei, ce fac mai continui sau nu???? Sfatuiti-ma va rog mult.

    • In articol spune ca: daca ati facut-o pentru ca v-au recomandat medicii sau prietenii atunci nu renuntati la decalotare acum. Fisurile tegumentare s-au produs deja si fibroza s-a accentuat. Daca nu continuati decalotarea, atunci se va produce asa numita fimoza cicatriciala care mai devreme sau mai tarziu va trebui operata. Daca baietelul nu mai accepta decalotarea din pricina durerii, consultati un chirurg pediatru.

  3. Nico.goldfish@yahoo.com

    O program are se poate ?

  4. Buna seara. Baietelul meu are 1 an si 7 luni . A fost decalotat de 3 ori, dar tot nu am reusit sa tin pasul cu el, de a nu se mai lipi. Nu avem probleme la urinat sau dureri..dar este lipita. De 6 luni nu am mai umblat …pt ca nu ma lasa.
    Spuneti.mi va rog, daca este necesar sa merg iar la doctor sau nu este nevoie?
    Sau pana la ce varsta trebuie decalotarea?
    Va multumesc din suflet!

  5. Comentariu*b b?ie?elul meu are 6 ani ?i intr? decât nu pot sai decalotez preputul,ce sa fac sa mergem la doctor?

  6. Alina Teodorescu

    Copilul meu are 1 an si 2 acum 6 luni a avut loc prima decalotare de catre pediatra, iar acuma la aceasta varsta a doua oara deoarece nu urina bine era intrrupt mereu rosu si aparuse acea smegma in cantitate foarte mica, intrebarile mele sunt urmatoarele: Decalotatea se face zi de zi la baie? Cu ce crema se da pt a trece roseata provocata de aceasta? Trebuie decalotata din ce in ce inainteaza in varsta?i se poate curba penisul copilului mai mare??? Asa am tot auzit diverse ….. Multumesc

  7. Buna ziua. Baietelul meu de 3,5 ani nu este decalotat complet. Dar am observat ca glangul, intr-o parte, este de culoare mov-vanat. Credeti ca este necesar sa mergem la un chirurg ori este normal? Multumesc

  8. Anca Maria Valeria

    Bună ziua am și ieu o întrebare am un băiețel de 3 anișori și am fost la pediatru pentru copii la un control și mia zis ca are fimoza dar vreau sa menționez ca nu are probleme când face urina nu are dureri sau disconfort face bine urina nul doare nimic sa ma duc la operație și medicul mia zis și rudele ce sa fac mi frica să-l duc

  9. Eu am decalotat baietelul de la nastere pana in urma cu 8 luni, ( acum are 5 ani) cand nu am mai putut deoarece nu ma mai lasa si il cam doare. Oare sa merg la doctor? La pediatru?

  10. Multumim frumos pentru informații!

  11. Bună ziua. Am băiatul de 7ani si când face pipi se umflă vârful până se elimină urina. Nu se decaloteaza si la varf are o circumferinta ca o coajă. Ce trebuie să fac? Vă multumesc mult.

  12. Maruntelu lidia liliana

    Buna seara i-am facut decalotarea la copil are un an și i se scola cand pun mana si nu se urinraza ce trebuie să fac???

  13. Bună seara.
    Băiețelul meu de 4 anișori prezintă dureri. Am observat si umflatura….el nu este decalotat complet.

  14. Tot ce trebuie scrie in articol. Restul comentariilor nu pot sa le pricep efectiv. Este un paradox tara asta

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.