Varice: cauze, simptome, diagnostic, tratament, complicatii

Varicele sau venele varicoase reprezinta una dintre cele mai frecvente boli ale venelor care afecteaza populatia. Varicele se definesc ca fiind vene marite, largite, noduroase. Orice vena poate deveni varicoasa, dar cel mai des acestea se intalnesc la nivelul membrelor inferioare, in zona coapselor, in partea posterioara a genunchilor si pe muschii gambelor.

varice-vene-varicoase

Femeile sunt mai predispuse sa se confrunte cu varice. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, premenstruatiei sau de la menopauza pot fi factori care favorizeaza aparitia varicelor. Hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor. Tratamentul cu hormoni sau anticonceptionalele cresc riscul aparitiei venelor varicoase.

Care sunt cauzele aparitiei varicelor?

Varicele apar in momentul in care venele nu mai functioneaza corespunzator. Daca arterele au rolul de a conduce sangele oxigenat de la inima spre fiecare celula din organism, venele duc sangele incarcat cu dioxid de carbon la inima, pentru ca acesta sa ajunga apoi la plamani si sa fie oxigenat.

Asa cum am mentionat mai sus, varicele ce intalnesc cel mai des la nivelul membrelor inferioare. Aici sangele urca spre inima impotriva gravitatiei, deci are nevoie de ajutor pe care il primeste din partea elasticitatii venelor, a contractiilor musculare care imping sangele si a unor valve ce se gasesc la nivelul venelor. Cand aceste valve nu isi mai indeplinesc functia, sangele se acumuleaza si stagneaza la nivelul venelor, in loc sa sa se reintoarca la inima.

  • Predispozitia genetica – determina slabiciunea peretelui venos si a valvelor.
  • Varsta – cu cat se inainteaza in varsta, cu atat se pierde din elasticitatea vaselor sanguine, iar valvele se slabesc permitand sangelui, care ar trebui sa se indrepte spre inima, sa se intoarca spre picior.
  • Sarcina – unele dintre femeile insarcinate dezvolta vene varicoase. Sarcina duce la cresterea volumului de sange in corp, dar descreste fluxul sanguin de la membrele inferioare spre pelvis. Aceasta schimbare circulatorie este realizata pentru a ajuta cresterea fatului, dar creste riscul producerii acestor varice care pot sa apara mai ales in al treilea trimestru de sarcina, cand uterul poate apasa pe vena cava inferioara in abdomen, impiedicand fluxul normal al sangelui dinspre membrele inferioare. Varicele care apar in timpul sarcinii in general dispar fara tratament, dupa nastere, intre 3 si 12 luni.
  • Statul in picioare pe perioade indelungate – impiedica intoarcerea sangelui spre inima daca nu exista contractura musculara (pasit, alergat etc).
  • Presiunea la nivelul abdomenului – la pacientii care au ascita de exemplu.
  • Obezitatea

Care sunt semnele si simptomele varicelor?

Debutul afectiunii este de obicei lent. In general, varicele nu provoaca durere si apar inchise la culoare, rasucite si umflate. Cand provoaca durere, se asociaza cu mai multe semne si simptome precum:

  • Senzatie de greutate in gambe mai ales la mers
  • Crampe musculare
  • Umflaturi
  • Durere care se acutizeaza in pozitie sezanda dupa o perioada indelungata de stat in picioare
  • Mancarimi in jurul venei afectate
  • Ulcere cutanate (indica o problema grava cardiovasculara si necesita atentia imediata a unui medic)

Foarte frecvent, primele varice apar la nivelul gambei, apoi la coapsa.

Care sunt metodele de diagnostic ale varicelor?

Examinarea fizica – se examineaza membrul sau membrele afectate cu pacientul stand in picioare (pentru a vedea daca exista umflaturi) sau in pozitie sezanda. De asemenea, este important sa ii spuneti medicului cu ce semne sau simptome va confruntati.

Ecografia Doppler – este o metoda neinvaziva pentru a vedea daca exista o insuficienta valvulara, dar nu permite aprecierea severitatii acesteia.

Flebografia – in examinarea varicelor este doar uneori recomandata, fiind o metoda complexa ce necesita personal experimentat si foloseste substanta de contrast. Investigatia se realizeaza cu pacientul in pozitie ortostatica (adica in picioare). Flebografia este esentiala atunci cand se are in vedere o interventie chirurgicala asupra sistemului venos profund.

Varicografia – presupune injectarea de contrast la nivelul varicelor. Pacientul este asezat in pozitie orizontala, iar picioarele sunt tinute usor mai sus fata de nivelul capului. Metoda permite vizualizarea traiectului venelor modificate varicos si eventual evidentierea „sursei” acestora. Poate fi combinata cu flebografia.

Care sunt modalitatile de tratament al varicelor?

  • Se recomanda ca tratamentul varicelor sa se inceapa de la aparitia primelor simptome.
  • Evitarea statului in picioare sau tinutului picioarelor incrucisate pentru mult timp.
  • Un stil de viata sanatos care implica o alimentatie echilibrata si miscare previne aparitia in continuare a varicelor sau incetineste dezvoltarea celor deja existente.
  • Se recomanda sa se tina picioarele usor ridicate in timpul somnului pentru a ajuta fluxul sanguin.
  • Ciorapii compresivi – sunt accesibili, se gasesc de cumparat la orice farmacie. Acestia se muleaza pe picior si creeaza presiune astfel incat sa imbunatateasca circulatia sanguina. Folosirea lor este utila in formele moderate.
  • In cazul varicelor voluminoase sau daca metodele deja mentionate nu functioneaza, daca durerea devine severa si apar alte complicatii medicul poate recomanda alte tratamente precum:

    Scleroterapia – prin aceasta procedura se injecteaza o solutie in venele cu varice. In scurt timp varicele incep se estompeze. Chiar daca deseori este necesar sa se aplice procedeul de mai multe ori la aceeasi vena, atat timp cat scleroterapia este efectuata corect, se observa imbunatatiri.

    Macroscleroterapia – se bazeaza pe acelasi mecanism ca si scleroterapia, dar se foloseste pentru varicele mari.

    Terapia cu laser – in prezent se utilizeaza o noua tehnologie – tratamentele cu laser pentru venele varicoase de tip panza de paianjen sau cele foarte mici. Operatia cu laser presupune trimiterea unor fascicule de laser pe regiunea afectata. In timp, varicele se estompeaza si dispar. Nu implica incizii.

    Folosirea unui cateter – se utilizeaza un tub subtire (cateter) care se introduce in vena marita si al carui varf se incalzeste. Odata cu scoaterea lui, caldura distruge vena varicoasa. Se obicei se utilizeaza pentru venele mai mari.

    Flebectomie – se indeparteaza vene mici cu varice prin efectuarea unor punctii la nivelul pielii. Cicatricile sunt minime si se poate realiza in ambulator.

    Smulgerea venelor (stripping) – asa cum ii spune si numele, aceasta procedura presupune indepartarea unei vene. Desi poate parea ceva de speriat, circulatia nu este afectata deoarece venele profunde preiau volumul de sange a celei indepartate.

    Operatia endoscopica – aceasta interventie este necesara doar in cazul in care membrele prezinta ulceratii. Chirurgul foloseste o camera video mica, pe care o introduce in membrul afectat pentru a putea vizualiza venele, dupa care le indeparteaza prin mici incizii.

    Care sunt complicatiile asociate varicelor?

    Complicatiile desi sunt rare, indica o problema cardiovasculara grava si este obligatorie prezentarea la spital. Exista mai multe tipuri de complicatii precum:

    Tromboflebita – inseamna formarea unui cheag de sange care poate fi situat intr-un vas de sange superficial si atunci vorbim despre o tromboflebita superficiala sau exista posibilitatea ca acel cheag de sange sa se formeze intr-un vas profund si atunci apare tromboflebita profunda.

    Tromboflebita superficiala se manifesta prin:

    • Senzatie de caldura in zona afectata
    • Durere
    • Roseata si umflaturi
    • Prezenta unui nodul dureros si dur
    • Are risc redus de a cauza embolii pulmonare.

    Tromboflebita profunda este insotita de:

    • Durere spontana
    • Edeme si caldura locala
    • Febra (37-39)
    • Tahicardie (uneori)
    • Sensibilitate la palpare

    Aceasta trebuie corect diagnosticata si tratata cat mai repede. Netratarea la timp, creste riscul dislocarii cheagului de sange care migreaza spre plamani cauzand embolie ce poate conduce in final la deces. Se instituie de urgenta tratament cu anticoagulante (heparina, trombostop), indepartand astfel riscul declansarii unei embolii, ducand totodata la vindecare.

    Ulceratii – rani deschise care presupun pierderi de substanta la nivelul pielii. Apar in imediata vecinatate a venelor varicoase, dar mai ales la nivelul gleznelor. Initial apar sub forma unui punct decolorat. Si in aceasta situatie este necesar sa va adresati unui medic!

    Edeme gambiere – se refera la acumularea de lichid in tesuturile de la nivelul gambei. Se insotesc cu:

    • Inflamatie
    • Disconfort
    • Prurit (mancarime).

    Foarte rar se intampla sa apara rupturi ale venelor.

    In timp varicele se pot agrava chiar daca se schimba sau se imbunateste modul de viata. Desi au un aspect neplacut mai ales pentru femei, de regula nu cauzeaza probleme medicale majore. Totusi, pentru a evita orice complicatie care ar putea sa apara, este bine sa va adresati medicului dumneavoastra inca de la primele simptome.

    11 raspunsuri

    1. Ma numesc Popa Teodora sunt din Bucuresti am 37 de ani si ma confrunt cu o Varica la piciorul Drept. Ce pot sa fac!? Ce imi recomandati?!
      .
      .analize medicale nu am facut sincer de frica
      .
      .
      Va multunesc.

      • Andreea Juncanariu

        Buna, popa teodora
        In primul rand trebuie sa te consulte un chirurg vascular. In functie de rezultat ti se va recomanda tratamentul potrivit problemei tale. Varicele difera in functie de dimensiunile lor si de cat de mult se intind la nivelul membrelor, deci si tratamentul difera in functie de severitate. Iar gradul de severitate al varicelor trebuie stabilit de un medic in urma unei consultatii.

    2. Iacob elena mihaela

      Buna Andreea Juncanariu….eu am 18 ani si mi.au iesit varici la ambele picioare si sus spre solduri..nu am consultat niciun medic pana acum ce sfat imi poti da ??

      • Andreea Juncanariu

        Buna, Iacob elena mihaela
        Iti recomand sa mergi la un medic care se ocupa cu astfel de probleme, adica la un chirurg vascular. Numai in urma unei consultatii se poate aprecia cat de severe sunt varicele si ti se poate recomanda un anumit tratament.

    3. Buna. Am si eu varice la ambele picioare ,am mancarimi groaznice am fost la medic iar el mia prescris ciorapi anume ptr varice dar problema mea este ca ciorapi aceia nu ii pot suporta imi da senzatia de sufocare ce ai putea sa ma sfatuiesti sa fac ptr a nu mai avea mancarimi?

    4. Acum reo 2 zile coborand scarile am avut o durere brusca in gamba dreapta. Am zis ca este o crampa musculara si am cam ignorat problema. Durerea a persisat insa, nu foarte intens, insa astazi nu ma mai doare asa tare in spatele piciorului insa am senzatia de durere in fata piciorului si parca e usor cald pciorul in zona respectiva. Ar putea fi vorba de varice interne sau ceva de genul? Nu am mai avut pana acum probleme de acest gen

    5. Cat costa o astfel de operatie?

    6. unchiul meu i s a spart un vas de sange de la varice si s a dus spre plaman doctorul i a administrat medicamente pentr a dizolva cheagul care s a dus spre plaman e internat in spiotal de 2 saptamnani si piciorul este tor unfalt

    7. Buna ziua!
      ginecologul mi-a zis ca am uterul cu varice..multe!
      am fost insarcinata in urma cu un an, dar la 4 luni a trebuit sa fac intrerupere deoarece nu avea inima dezvoltata. intrebarile mele sunt:: se pot trata varicele astea?pot ramane insarcinata cu un uter varicos?exista vre-un risc?

      • Dr Laurentiu Craciunas

        Buna ANNA, uterul ‘varicos’ e un concept nou in ginecologie si a fost introdus pentru a explica unele cazuri de durere pelviana cronica. Nu te stresa legat de ele, nu au relevanta clinica (in absenta durerii). Mai sunt cunoscute sub numele de sindrom de congestie pelviana.

    8. Mi.au aparut varice pe șolduri si pe piept… ce sa fac ????

    Adauga un raspuns

    Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

    Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

    Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

    Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.