Metformin pentru Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP)

Metformin este un medicament folosit pentru controlul glicemiei (zaharul din sange) la pacientii care sufera de diabet zaharat tip 2. Pentru ca sindromul ovarelor polichistice asociaza uneori rezistenta la insulina (hormonul care controleaza glicemia) similar diabetului zaharat de tip 2, Metformin poate fi indicat UNEORI si femeilor care sufera de sindromul ovarelor polichistice. Dar cand anume?

Metformin scade glicemia in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, dar nu are nici un efect in cazul persoanelor fara diabet. Mecanismul de actiune nu e clar, dar implica reducerea absorbtiei glucozei din intestin, ceea ce poate cauza tulburari gastrointestinale in cazul unor pacienti. Metformin nu ingrasa, dar poate scadea usor greutatea prin efectele adverse (greata, varsaturi, diaree etc).

Sindromul ovarelor polichistice este intr-un cerc vicios cu obezitatea si rezistenta la insulina. Cu cat femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice au o greutate mai mare, cu atat au sanse mai mari sa se ingrase si mai mult. Din cauza asta scaderea in greutate, desi FOARTE DIFICILA, rupe cercul vicios si poate rezolva o buna parte din problemele asociate sindromului ovarelor polichistice (in special ciclurile neregulate si absenta ovulatiei).

Una dintre cele mai comune situatii cand se diagnosticheaza sindromul ovarelor polichistice e cand o femeie doreste sa obtina o sarcina, dar nu reuseste din cauza ciclurilor anovulatorii. Nu repet caracteristicile sindromului, poti citi mai multe in articolele anterioare: sindromul ovarelor polichistice.

Societatea Ameticana de Medicina Reproductiva (ASRM) a actualizat recomandarile referitoare la tratamentul cu Metformin pentru femeile care doresc sa obtina o sarcina, iar mai jos fac un sumar. Daca doresti sa citesti documentul in intregime poti sa-l gasesti aici: FnS.

Exista suficiente dovezi ca Metformin (singur) creste rata ovulatiei comparat cu un placebo, dar nu exista suficiente dovezi ca are un efect benefic asupra sansei de a obtine o sarcina sau de naste. Cu alte cuvinte, Metformin te poate ajuta sa ovulezi, dar asta nu inseamna ca vei obtine o sarcina sau ca vei duce sarcina la bun sfarsit.

Exista dovezi consistente ca Metformin (singur) este mai putin eficient decat Clomifen (Clomid) pentru inducerea ovulatiei, obtinerea unei sarcini si obtinerea unei nasteri.

Nu exista dovezi suficiente ca Metformin (singur) este superior fata de Letrozole pentru a obtine o sarcina sau o nastere. Letrozole este un medicament cu efect acceptabil pentru inducerea ovulatiei la pacientele cu sindromul ovarelor polichistice.

Exista dovezi suficiente ca Metformin combinat cu Clomifen creste sansa ovulatiei si a obtinerii unei sarcini, dar nu imbunatateste sansa de a obtine o nastere comparat cu Clomifen singur (fara Metformin).

Exista dovezi consistente ca 3 luni de tratament cu Metformin inainte de stimulare ovariana cu un alt medicament cresc sansa de a obtine o nastere.

Exista dovezi consistente ca sansa obtinerii unei sarcini nu e diferita dupa Clomifen + Metformin vs Clomifen + Drilling ovarian vs Driling ovarian (singur) la femeile cu sindromul ovarelor polichistice rezistent la Clomifen.

Exista dovezi consistente ca oprirea tratamentului cu Metformin dupa obtinerea unei sarcini nu creste riscul de avort.

Nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda Metformin in timpul sarcinii pentru a reduce riscul unui avort.

14 raspunsuri

  1. Buna ziua,

    Iau metformin pt sindrom de ovar polichistic 2000mg/zi. la ultimele analize cand nu mai eram sub tratament(facusem o pauza de 3 luni).. glicemia a fost buna ca si valoare… 68 si rezistenta la insulina la fel, in limite normale. Am observat ca pe picior (zona gambei) am o mancarime care se transforma intr-o pata maronie daca o scarpin si se extinde. Ar putea fi o reactie adversa la metformin? eu iau aceste medicamente de 7 ani, dar uneori mai faceam si pauze… si atunci cand faceam nu mai apareau.. nu stiu daca e doar o coincidenta, sau intr-adevar pata este de la metformin… Stiu ca ajuta metforminul in SOPC, dar daca rezistenta la insulina si glicemia sunt bune…ar putea da reactii adeverse cum am eu?

  2. Buna ziua,
    Cum se ia acest tratament cu clomifen+metformin? In anumite zile ale menstruatiei?
    Sunt diagnosticata cu SOPC insa doctorul meu mi-a indicat dupa aproape 1 an de observare (in care am facut si HSG si am tot verificat ovulatia care nu există) sa fac o inseminare fara a stimula ovulatia cu vreun tratament.
    Multumesc.

  3. Buna as dori sfatul uniu medic.
    Am 24 de ani si am ovare polichistice nu am diabet si am 180 inaltime si 50 kg. Eu si prietenul meu incercam de un an sa avem un copil. Am folosit si profecund dar fara rezultat chiar si un alt medicament (inofert) pentru ovulatie prescris de medic dar fara reuzultat si acesta. Ce as putea face?

  4. Buna ziua! Am 38 de ani. In urma cu 4 ani am fost diagnosticata cu ovare polichistice, am urmat tratament cu marvelon 3 luni, dupa care medicul meu a plecat din tara, am mers la alt medic si mi.a spus ca avarele mele sunt ok si ca nu am urma de chist….de atunci la fiecare cm am o sangerare maro 1,2 zile inainte, urmat de sangerare normala, fara dureri si disconfort.Ultimul cm trebuia sa apara pe 26 .11, am avut in schimb sangerare maro ( foarte gros ca si consistenta, dar foarte putin)a durat pana pe data de 1.12 dupa care a aparut sangerare normala de un rosu aprins timp de 2 zile, ca si flux a fost norml. Mentionez ca anticonceptionale nu mai iau de 4 ani( de la acel tratament).De la ce ar putea fi? Am o fetita de 11 ani, dar ne mai dorim un bebe, programare am pe 13.12…in plus,am observat seara cam de cateva zile, cand stau lungita pe spate, simt cum ceva se misca in parte de jos, ca niste fluturasi…ca si cum ar fi un bebe.Insarcinata nu am cum sa fiu, anteriorul cm a fost pe 10.10, durata intre menstre este in medie de 25 zile, ovulatia in medie la 14 zile

  5. As dori un tratament pt un chist la ovarul drep. Am fost la medic dar nu mi-a dat niciun fel de tratament pt chist decit polygynax 7 zile.alt tratament nu mia dat. Va rog sa ma ajutati sint disperata am 40 de ani si imi doresc foarte mult un bebe. Multumesc.

    • Bună! Mergi la o clinică specializată în infertilitate, vârsta e cea mai mare problemă in momentul asta. Un bun specialist o sa iti analizeze șansele de a face un copil cu ovocitele tale.

  6. Ionela Constantin

    Buna ziua domnule doctor de zece ani mă chinui sa rămân însărcinată nu reușesc având sindromul ovarelor polichistice .am fost la clinica med live și mi-au recomandat sa iau natalvit credeți că este bun pentru a rămâne însărcinată . precizez că mai iau și profecund .la analize miau găsit doar testosteron mărit Papanicolau a ieșit bine . Aștept răspuns dv

  7. Carausu Anca

    Buna ziua! Sunt diagnosticata cu ovare micropolichistice am fost la medic și mi-a recomandat o scădere in greutate in prima faza pana in 3 luni iar dacă nu reușesc sa iau metformin. Din pacate nu am reușit cu scăderea in greutate urmând chiar un regim luat de la nutriționist și a rămas varianta cu Metformin acum am auzit o varianta ca acesta in timp îmi va afecta pancreasul și secreția de insulina! Este adevărat?ce îmi recomandați? Multumesc

  8. Ionela Constantin

    Buna Ana ovarele micropolicistice nu se pot elimina neavând o menstruație regulată da și greutate este un factor important în acest sindrom eu am avut ovare polichistice și acum o lună de zile m-am operat laparoscop pentru a face driling ovarian dar din păcate trompa uterina stângă nu am mai pututo salva .și eu am avut o greutate de 104 kg dar acum am ajuns la 50 kg printr-o slăbire bruscă și de aici problemele hormonale . Acum mulțumesc domnului că am o menstra normala și regulată plus că am o ovulație pe fiecare luna .am o șansă pentru a reuși să îmi îndeplinesc cel mai mare vis al meu un bebe multa sănătate și dacă vrei să mai vorbim sunt deschisa sa te ajut cu mai multe informații

  9. Buna cum putem lua legatura,sa facem schimb de informatii?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.