Bolile Oculare Ale Nou-Nascutului

Fiecare mama vrea sa isi ia copilul acasa din maternitate stiind ca e sanatos. Acest statut al bebelusului este dat de medicul neonatolog dupa o examinare atenta insa trebuie avut in vedere faptul ca sunt probleme care pot aparea la scurt timp dupa externare. In acest articol voi vorbi despre patologiile oculare ale nou-nascutului care au o mare importanta putand sa ii afecteze vederea mai mult sau mai putin, cu implicatii majore ulterioare in viata sa socio-profesionala.

Boli genetice si malformatii congenitale

Fie ca sunt transmise de la parinti fie ca sunt datorate mutatiilor spontane sau dezvoltarii defectuoase intrauterine, unele trebuie diagnosticate cat mai rapid – fie de catre medic fie suspectate de parinti si imediat adus copilul la oftalmolog.

Cu o incidenta relativ mare Retinoblastomul este o tumora intraoculara care ameninta viata copilului. Poate afecta un singur ochi sau pe amandoi insa evolutia e inegala. Diagnosticul se pune fie la nastere daca tumora e destul de mare fie ulterior la un control oftalmologic cerut de catre parinti. Se poate manifesta cu buftalmie (ochi mari), strabism, glaucom, leucocorie (pupila alba). Tratamentul este chirurgical iar prognosticul e pus pe baza extinderii tumorii in momentul diagnosticului.

Sindromul Marfan se asociaza cu subluxatie de cristalin care se poate complica cu glaucom. Tratamentul e chirurgical prin indepartarea cristalinului.

Albinismul se asociaza cu acuitatea vizuala scazuta si nistagmus.

Retinopatia pigmentara trebuie suspicionata daca mai sunt cazuri in familie pentru ca in timp duce la atrofie optica cu orbire. Nou-nascutul nu va prezenta niciun simptom si atrage atentia parintilor mult mai tarziu in copilarie.

Cataracta congenitala apare in urma infectiei rubeolice a mamei. Tratamentul este chirurgical prin extractia cristalinului si insertia unui implant.

Toxoplasmoza congenitala poate rezulta cu leziuni coroidiene si retiniene.

Glaucomul congenital de obicei e asociat si cu alte defecte si e o cauza de orbire ireversibila. Copilul prezinta fotofobie, opacitate corneana, buftalmie. Tratamentul e etiologic: medicamentos si/sau chirurgical.

Alte malformatii congenitale: aniridia (lipsa irisului cu aparitia glaucomului secundar), colobom al pleoapei, irian si cristalinian (nedezvoltarea unei parti ale acestora), policorie (doua sau mai multe pupile in iris), heterocromia (ochi de culori diferite), microftalmia, persistenta primara de vitros. Ele pot fi tratate daca dau complicatii.

Boli dobandite

Dacriocistita acuta este inflamatia sacului lacrimal in urma blocarii ductului lacrimo-nazal si a proliferarii bacteriene. Se observa roseata si tumefiere in zona supraiacenta aripioarelor nazale si secretie purulenta in coltul intern al ochiului. Se poate asocia cu roseata ochiului – conjunctivita. Atitudinea terapeutica este desfundarea canalului lacrimo-nazal prin sondaj iar daca nu se reuseste se introduce un tub din plastic pe caile lacrimo-nazale si se scoate la varsta de un an. Pana la control mamele sunt sfatuite sa stearga constant secretiile purulente cu o mesa imbibata in apa calduta ca sa se evite conjunctivita. Unii doctori recomanda clatirea ochiului cu lapte matern datorita proprietatilor sale antibacteriene.

Conjunctivita nou-nascutului apare in primele 28 de zile de la nastere si este datorata contactului copilului cu secretiile vaginale ale mamei daca aceasta era infectata. Ca agenti patogeni se recunosc des Neisseria Gonorhea si Chlamydia Trachomatis dar si stafilococi, streptococi, virusul herpes simplex. Primele doua infectii pot ameninta si viata nou-nascutului. Bebelusul va prezenta roseata ochiului la 1-2 saptamani de la nastere, secretii abundente muco-purulente, chiar si febra. Tratamentul este etiologic cu antibiotice.

Retinopatia prematuritatii. Cei mai predispusi pentru aceasta afectiune sunt prematurii sub 1 kg la nastere care beneficiaza de tratament cu administrare de oxigen prelungita. Sunt afectate vasele retiniene si desi in unele cazuri problema se rezolva spontan, in altele pot aparea probleme vizuale grave. Situatia e monitorizata atat de neonatolog cat si de parinti acasa iar tratamentul e cu terapie laser sau chirurgical.

Strabismul este devierea axului ochiului de la normal. La un nou-nascut poate indica o problema nervoasa, musculara dar si prezenta unui retinoblastom sau a altor tumori. La copilul mai in varsta poate indica ambliopie data de miopie, hipermetropie, s,a. Tratamentul este etiologic – corectie optica, chirurgical, s.a.

Patologia oculara este foarte importanta de depistat cat mai repede in copilarie pentru ca atunci are vederea sanse mai mari sa se restituie ad integrum. De aceea parintii trebuie sa fie foarte atenti la copii lor si sa se prezinte la pediatru sau oftalmolog imediat ce observa ceva anormal. Un control oftalmologic in timpul gradinitei, cel tarziu inainte de a incepe scoala ar trebui sa fie obligatoriu.

Sanatate!

2 raspunsuri

  1. Draga Laurentiu, la iesirea din maternitate mi s-a zis ca la controlul oftalmologic i s-a descoperit fetitei mele discreta hemoragie retiniana – control la o luna. E grav, se resoarbe, exista tratament? Mentionez ca fetita s-a nascut la 36 saptamani de gestatie prin cezariana si ca eu am nistagmus congenital (nimeni din familia mea nu mai are nistagmus). E posibil sa aiba si ea nistagmus?

  2. Dr Laura Stirbu

    Buna seara Deac
    Nistagmusul poate fi transmis ereditar, daca observi manifestari poti merge la oftalmolog pentru a confirma sau infirma acest lucru.
    Cat despre hemoragia discreta retiniana, poate a fost provocata de suferinta fetala daca s-a incercat nasterea naturala inainte de cezariana. Onoreaza indicatia de a merge la control la 1 luna. In majoritatea cazurilor se resoarbe si nu cauzeaza alte probleme.
    Sanatate

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.