Sange in scaun: cauze, boli asociate, simptome, tratament

Aparitia sangelui in materiile fecale alarmeaza pe oricine se confrunta cu asa ceva si este un simptom ce nu trebuie ignorat deoarece este intalnit in multiple patologii dintre care unele grave. In principiu sangele in scaun arata ca exista o problema la nivelul tractului gastrointestinal. Sangele poate proveni din oricare componenta a tractului digestiv, incepand de la cavitatea bucala pana la anus.

Inainte de a trece mai departe tin sa clarific ce este acest tract gastrointestinal. Este practic o insiruire de organe ce alcatuiesc un tub lung si rasucit de la gura pana la anus. Acest tract digestiv mai prezinta si glande anexe precum cele salivare, ficatul si pancreasul.

Severitatea sangerarii in scaun poate varia de la usoara pana la severa. Daca sangerarea este severa sau materiile fecale au culoarea neagra prezentati-va de urgenta la spital sau chemati o ambulanta. Daca sangerarea este usoara atunci indicat este sa va faceti o programare la un medic gastroenterolog pentru a afla cauza sangerarii.

Orice sangerare ce apare in materiile fecale este denumita in general sangerare rectala. Totusi, nu toate sangerarile din scaun provin de la rect. Sangerarea poate proveni din oricare parte a tractului digestiv. Deci mai corect este termenul de sangerare gastrointestinala. Aceasta are multiple cauze pe care le voi detalia in cele ce urmeaza.

Tipuri de sangerare gastrointestinala

Pentru a le diferentia se tine cont de 2 aspecte importante; aspecte ce vor influenta culoarea fecalelor.

Gradul de severitate al sangerarii
Gradul poate varia de la o prelingere usoara pana la sangerare masiva, amenintatoare de viata (hemoragie). In cele mai multe cazuri sangerarea este una usoara, care apare intermitent si nu reprezinta un risc imediat. Insa, intotdeauna spuneti-i medicului dumneavoastra daca ati experimentat astfel de simptome! Uneori, sangerarea este intr-o cantitate atat de mica incat nu va produce modificari ale culorii scaunelor. Existenta sangelui poate fi validata doar printr-un test al fecalelor.

De unde provine sangerarea
Sangerarea poate proveni de oriunde. Cu toate acestea cele mai frecvente organe afectate sunt: anusul, colonul si stomacul.

ANUS – Sangele care provine de la anus sau de la rect este proaspat si deschis la culoare pentru ca nu are timp sa se coaguleze sau sa se altereze de-a lungului tractului. Aceasta sangerare in scaun vizibila ca fiind deschisa la culoare poarta numele de hematochezie. Sangele poate sa fie sau nu amestecat cu materiile fecale. Daca nu este amesteca, se observa adesea sangerarea dupa defecatie sau sangele poate acoperi fecalele.

COLON – In aceasta situatie sangele este de obicei amestecat cu fecalele. Culoarea este rosu inchis, dar nu intotdeauna. Daca sangerarea este activa pentru mai mult timp, sangele poate fi proaspat avand culoarea rosu deschis si poate sa nu fie amestecat cu fecalele ca si in cazul sangerarii de la anus.

STOMAC – Pana sa fie eliminat prin defecatie, sangele are de strabatut intestinul subtire, apoi intestinul gros. In tot acest timp sangele se altereaza, devine inchis la culoare si va fi amestecat cu fecalele. Astfel, culoarea fecalelor va fi foarte inchisa la culoare, neagra, vor avea consistenta pastosa, moale si poarta denumirea de melena. Melena este provocata de o sangerare de aproximativ 100-200 ml (cel putin) sange la nivelul tractului digestiv superior.

Atentie! Melena este o urgenta medicala si indica o sangerare care provine de la esofag (varice), stomac sau de la duoden.

Sangerarea mai poate fi acuta (apare brusc si poate fi una severa) sau cronica (o sangerare usoara care dureaza de o perioada lunga de timp sau poate sa apara intermitent).

Exista si sangerare oculta, adica este vorba desper o hemoragie care nu este vizibila cu ochiul liber si pentru a fi depistata sunt necesare analize de laborator ale fecalelor.

Cauzele sangerarii in materiile fecale

Sangerarea in materiile fecale reprezinta un simptom al unei afectiuni si nu o afectiune in sine. Prin urmare, cauzele sangerarii sunt numeroase:

Ulcer gastric – este o inflamatie dureroasa a mucoasei stomacului cauzata cel mai adesea de infectia cu o bacterie (Helicobacter pylori) sau folosirea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (precum ibuprofenul). Printre simptomele frecvente se numara durerea de stomac, grata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, paloare. In cazul complicatiilor, poate sa apara sange in scaun.

Varice esofagiene – sangerarea poate sa apara in scaun doar in cazuri severe.

Boala Crohn – este o boala autoimuna caracterizata prin inflamatia intestinelor si nu numai (se poate intalni oriunde pe tractul digestiv), dar apare cu precadere la nivelul ileonului (portiunea terminala a intestinului subtire). Este o boala ce se manifesta prin diaree, durere, scaune insotite de sange, pentru care pana in prezent nu exista tratament curativ.

Intususceptie – este o forma de blocaj intestinal; o parte din intestin se pliaza, obstrueaza o alte parte de intestin. Astfel se blocheaza inaintarea alimentelor si procesarea acestora in tubul digestiv. Este o afectiune mai frecventa la copii (mai ales la baieti) si poate fi usor confundata cu o colita sau alte probleme minore digestive. Aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala, pentru ca pune viata in pericol! Simptomele tipice sunt: durere abdominala acuta, varsaturi, greata, stare letargica, constipatie, fecale insotite de sangerare. Sangele are aspectul gemului de zmeura pentru ca este amestecat cu mucus.

Diverticulita – apare la nivelul mucoasei intestinului gros sub forma unor saculeti bombati; Vorbim despre diverticulita atunci cand acesti saculeti se inflameaza sau se infecteaza. Ca si simptome specifice, diverticulita este insotita de: durere in abomenul inferior stang, ameteala, constipatie, gaze, senzatie de balonare, sangerare care are deobicei o culoare deschisa. Aceasta afectiue se poate trata, dar cel mai adesea reapare.

Cancer colorectal – este un cancer care se intalneste la nivelul rectului sau la nivelul colonului, ambele fiind situate in portiunea inferioara a sistemului digestiv. Ca si simptome, apar: modificari ale miscarilor intestinale, astfel peristaltismul (miscarea intestinelor) nu va mai functiona corespunzator si apare constipatia, care alterneaza cu diareea, sange in materiile fecale sau sangerari dela nivelul rectului, oboseala, senzatie de slabiciune, scadere in greutate, durere abdominala.

Polipii colorectali – sunt niste excrescente (crescaturi) la nivelul intestinului gros. Acestea pot avea aspect plat sau ridicat, pot fi benigni sau cancerosi. Cei de natura canceroasa vor conduce la cancerul colorectal daca nu sunt descoperiti la timp si indepartati chirurgical. Deci nu toata lumea care prezinta polipi rectali va dezvolta cancer rectal. Polipii rectali sunt insotiti de diaree sau constipatie care dureaza mai mult de o saptamana, scaune cu sange si sangerare anala.

Hemoroizi – sunt vene umflate care sunt localizate in jurul anusului sau in portiunea inferioara a rectului. Exista doua tipuri de hemoroizi, in functie de locul unde se gasesc: interni sau externi. Dintre acestia, cei mai frecventi sunt cei externi. Tot acestia provoaca cele mai mari probleme (durere, mancarimi intense, dificultate in a sta in pozitie sezanda). In jurul anusului mucoasa se irita, devine inflamata, apare durerea in timpul defecatiei, acest proces fiziologic se desfasoara cu greutate si dupa defecatie se observa pe hartia igienica firisoare de sange. Desi sunt durerosi, de cele mai multe ori acestia se vindeca de la sine, fara tratament. Daca apar frecvent, des, pot sa conduca la anemie datorita pierderii de sange.

Cancerul anal – celulele canceroase apar in tesutul anusului. Exista mai multe tipuri de tumori care se pot dezvolta aici (tumori benigne, diferite forme de carcinoame). Aceasta declansare de transformare a celulelor normale in celule canceroase se crede ca este cauzata de virusul HPV transmis pe cale sexuala. Simptomele cancerului anal sunt similare cu cele ale hemoroizilor, sindromului colonului iritabil sau alte boli ale sistemului digestiv. Unii pacienti au descris o senzatie de presiune sau prezenta unui nodul langa anus.

Colita – este inflamatia colonului (parte din intestinul gros). Exista mai multe tipuri de colita: colita ulcerativa, colita pseudomembranoasa, colita ischemica. Pot sa apara urmatoarele simptome: crampe sau dureri abdominale, senzatie de balonare, diaree, varsaturi, nevoie urgenta de a merge la baie, sangerari in materiile fecale.

Hemofilia de tip A – este cea mai frecventa afectiune care priveste coagularea sangelui si este transmisa genetic doar de la mama. Gena defecta transmisa cauzeaza un deficit de factor VII, factor ce intervine in cascada coagularii si astfel coagulara nu se mai realizeaza corespunzator (se impiedica formarea dopului rosu). Se caracterizeaza prin sangerare indelungata chiar si in cazul unor rani minore, sangerari nazale, urinare sau prin materiile fecale. De asemenea apar si vanatai inexplicabile.

Enterita – este o inflamatie a intestinului subtire cauzata de ingestia unei bacterii odata cu apa sau alimente contaminate. Cele mai frecvente bacterii sunt: E. coli, Salmonella, Shigella, Yersinia enterocolitica etc. Enterita poate sa apara si in urma administrarii unor medicamente inclusiv a ibuprofenului, in urma radioterapiei sau din cauza unei afectiuni autoimune – Boala Crohn pe care am descris-o mai sus. Se intoseste de varsaturi, ameteala, crampe abdominale, durere si sangerare de la nivelul rectului.

Simptomele sangerarii gastrointestinale

Semnele si simptomele asociate sangerarii rectale difera in functie de localizarea si severitatea sangerarii:
Sangerarea in partea superioara sau inferioara a tractului digestiv poate include:

  • Scaune de culoare neagra
  • Sange inchis sau deschis la culoare la nivelul materiilor fecale
  • Ameteala
  • Oboseala
  • Paloare
  • Dificultate respiratorie
  • Senzatie de slabiciune
  • Voma cu aspect de “zat de cafea”
  • Dureri abdominale

Persoanele care se confrunta cu sangerare acuta pot intra in stare de soc, ceea ce reprezinta o urgenta medicala. Ca si simptome – se instaleaza tahicardia, scaderea presiunii sanguine, cantitatea de urina este scazuta sau absenta, pacientul este inconstient.

Sangerarea cronica duce cel mai adesea la anemie; anemia se refera la o scadere a concentratiei hemoglobinei insotita sau nu de o scadere a numarului de hematii (globule rosii ale sangeului).

Modalitati de diagnostic pentru sangerarea in scaun

Localizarea hemoragiei se efectueaza pe baza:

  • Istoricului medical si familial
  • Examenului fizic
  • Testelor de laborator – poate fi vorba despre analize ale sangelui (se poate determina daca pacientul are anemie si gradul de sangerare) sau analize ale materiilor fecale (pot depista sangerarile oculte).
  • Endoscopie – este o procedura ce implica folosirea unui aparat care se numeste endoscop – un tub mic, flexibil, prevazut cu o lumina si o camera pentru a vizualiza tractul digestiv superior. Acesta este introdus cu grija prin cavitatea bucala, strabate esofagul si ajunge ulterior la nivelul stomacului. De regula este o procedura ce se efectueaza sub anestezie locala. In urma acestei investigatii se poate obtine si o proba de biopsie ce va fi trimisa spre a fi analizata la histopatologie.
  • Enteroscopie – se bazeaza pe acelasi procedeu. Aceasta procedura este specifica intestinului subtire.
  • Endoscopie cu video-capsula – Pentru aceasta investigatie pacientul trebuie sa inghita o capsula care contine o camera mica. Pe masura parcurgerii tractului digestiv, aceasta camera transmite imagini care sunt inregistrate pe un aparat si vizualizate de catre medic.
  • Colonoscopia – Este o procedura care implica folosirea unui tub flexibil, ingust prevazut cu o lumina si o camera care va transmite imagini pe un monitor. Acesta poarta numele de colonoscop si permite vizualizarea rectului si intregului colon. Pacientul va sta intins, pe o parte. Gastroenterologul va introduce colonoscopul prin anus si il va ghida usor prin rect si apoi prin colon. Colonoscopia necesita pregatirea pacientuluicu 1-3 zile inainte de investigatie pentru ca aceasta poate fi efectuata doar daca intestinul contine o cantitate foarte mica sau chiar deloc de fecale. Deci se vor administra medicamente care cresc peristaltismul intestinal si totodata duc la golirea intestinului.
  • Computer tomograf (CT) abdominal – Pentru aceasta investigatie pacientului i se poate administra o substanta de contrast.

Tratamentul sangerarilor in scaun

Tratamentul va fi prescris in functie de cauza si de localizarea sangerarii. Fiecare afectiune careia i se asociaza sangerarea in scaun are un anumit tratament. De asemenea, in cursul unei colonoscopii, endoscopii sau laparotomii poate fi oprita sangerarea prin introducerea unor medicamente care vor stopa hemoragia, prin inchiderea vaselor afectate cu ajutorul unei clame.

Ce trebuie tinut minte este ca:

  • Sangerarea poate sa apara in orice parte a sistemului digestiv
  • Este un simptom al unei afectiuni si nu o boala in sine
  • O varietate de boli pot cauza sangerare la nivelul tractului digestiv
  • Localizarea sursei sangerarii este un pas important pentru depistarea cauzei
  • Tratamentul depinde de cauza si/sau locatia sangerarii.
  • 153 raspunsuri

    1 2 3
    1. Buna ziua! Pe mine cand merg la WC ma doare ingrozitor in partea stanga de la coaste in jos pana la ovare, iar azi am vazut 3 sau 4 picaturi de sange pe servetel dupa scaun, iar dupa ma doare toata ziua. Imi puteti spune ce as avea? Multumesc mult!

      • Imi puteti ce tratament va recomandat docorul.
        Ca am si eu probleme la fel ca dumeavoastra

      • Obiala Marinela

        Buna seara .Mă numesc Marinela și am 29 de ani …de fiecare dată când fac treaba mare fac cu sânge da un sânge la fel că la menstrual …ce as putea face in acest caz

    2. Buna ziua, baiatul meu de 34 ani a fost diagnosticat cu refux gastoesofagian si medicul gastoenterolog i-a recomandat tratament medical si regim f strict. Acum face de o saptamana firisoare de sange in scaun. Care ar fi cauza ?reactii adverse de la medicamente, de la colon sau de la refluxul esofagian?
      Multumesc

    3. Bun? ziua am o problem? pot spune de când aveam în jur de 14 ani ,atunci aveam sangerari foarte mici ?i foarte rare în scaun.în rest în jur se vreo 5 ani am mai dese .sânger?rile vin la început. Am impresia ca am problema asta atunci ca de exemplu manaca cv picant de la efort mai mare sau chiar de la stres.în rest am fost foarte s?n?tos ?i sunt doar am aceasta probleme.

    4. Bun? ziua, interesant articolul, pe scurt problema mea ” am 26 ani , 73 kg ,173 cm ,de peste 13 zile am diaree (de 3 -6 ori pe zi merg la toaleta ) iar la sfâr?itul fiec?rei defecatie pic?turi de sânge ro?u aprins ?i un fel de mucus , am gaze destul de des ..m? gândeam la hemoroizi dar nu am durere, mancarimi intense, dificultate in a sta in pozitie sezanda.ce îmi pute?i recomanda , un sfat mi ar fii de ajutor , ?tiu ar trebui sa merg la doctor , sunt ?ofer de camion ?i în momentul de fata chiar nu pot merge ..Va mul?umesc

    5. Andreea Juncanariu

      Buna, Alin
      Mergi la medic! E vorba despre sanatatea ta. Sunt necesare investigatii amanuntite. O diaree care dureaza de 2 saptamani, ar trebui sa iti puna un semn de intrebare.

    6. Bun? seara!De dou? s?pt?mâni mi-a ap?rut sânge ro?u deschis în fecale.Am dureri în partea de sus a stomacului ?i merg des la baie.Ce poate fi?Pot trata naturist aceste probleme?

    7. De cand am inceput sa fac fizioterapie dupa scaun iese si un pic de sange, mia dat si pastile pentru spate Voltaren SR impreuna cu cu vitamine B Complex. Oare asta sa fie cauza?
      Multumesc!

    8. buna am avut azi un scaun si a mirosit foarte urat , am si observat pe hartie putin sange,merg la sala si am schimbat dieta si a inceput sa ma doara in partea stanga , nu pot sa merg la medic decat peste 2 luni. Ce as putea sa fac . Multumesc.

    9. Buna! Este prima data cand mi se intampla asta, dar cand am fost ultima oara la baie, dupa eliminarea materiilor fecale, am sangerat, un rosu deschis, intr o cantitate maricica, eu avand constipatie…. ar trebui sa merg la medic ?

    10. Buna ziua am citit si eu comentariile de mai sus ..am 27 de ani si in aceasta dimineata am vazut un rosu deschis acoperind fecalele cu diaree ..chiar ma sperii..sunt intro area strains nu am medic de familie aici si nici prea multi prieteni care sa ma poata indruma

    11. marian szilagyi

      de vreo 2 luni la dup? ce fac lipsa mare la sfâr?it când m? ?terg v?d ?erve?elu plin de sânge r?u deschis ?i fac ?i simt o în?ep?tur? la fund. poate careva s? m? ajute. în doctori nu prea mai po?i avea încredere.

    12. Bun? ziua am pe socru meu care a fost internat in spital ?i abia ce l-am scos are descoperit o tumoare la colon sau trimis la Bucure?ti biopsie ?i a?tept?m rezultatele dar diabia ce a sc?pat iar a ie?it cu scaune moi ?i negru ?i cu sânge îmi pute?i spune ce este de f?cut v? rog.va mul?umesc

    13. Buna.In urma cu aprox 6 ani am avut primul episod de dureri anale si sangerare,m-am prezentat la medic si cz a fost de fisura anala.Am urmat tratament cu medicamente si supozitoare.Intre timp am mai avut asa razlet sange pe hartia igienica dar am fost atenta sa manac supe sa beau apa si mi-am revenit.Acum locuiesc in Anglia si aj rar acasa.Aici mi-a ararit sangele jn scaun acum cateva saptamani rosu aprins cu usoara direre si mancarime anala.Am fost la medic mi-a luat sange pt analize si scaun.Analizele au iesit bune dar nu le-am vazut aici nu aj la rezultat il primeste direct medicul de familie si are datele la el.Recomandare apa multa fara paine,multe fibre etc.Astazi am avut constipatie si cand ma uit apa rosie ,firicrle de sange acopereau scaunul si hartia rosie.Sunt inflamata si am dureri.Sa imi fac griji mari?sa merg la spital sau sa astept unconsul la gastro in Ro
      ania dd Paste?Multumesc anticipat

      • Buna azi cand am fost la baie am iesit cu scaun cu sange cine imi poate spune de la ce este

    14. Bun? seara! Am nascut in iunie 2016 ?i de atunci am dureri anale si sangerare, nu tot timpul…nu stiu ce s? fac? Oare care ar fi cauza? Tin s? precizez c? am n?scut natural si a fost groaznic. Multumesc anticipat

    15. Buna,am o fetiță de 5ani si nu are pofta de mâncare,a pierdut in greutate, se învinețește chiar daca se lovește sau nu pe picioare,iar astăzi s făcut dimineața un scaun normal dar după câteva ore a început sa facă cu mucus cu sânge,si a făcut de câteva ori,3,4 va rog să-mi dea cineva un raspuns

      • Dr Laurentiu Craciunas

        Buna Palaghiu, de ce cauti raspunsuri pe internet si nu esti deja la pediatrie cu ea?

    16. Mulţumesc!
      Cu tot respectul pentru articol şi pentru răspunsuri!
      Profesionist!
      Multă sănătate!

    17. Bună ziua , de aseară am avut sânge în scaun, prima dată am crezut că este de la menstruație , dar stergându-mă mi-am dat seama că este din scaun, despre ce credeți că este vorba ?! Mulțumesc frumos!

      • Dr Laurentiu Craciunas

        Buna Mădălina, daca citesti articolul de mai sus vei observa ca sunt numeroase cauze posibile, nimeni nu ar putea sa iti spuna pe internet cauza concreta in cazul tau. Singura optiune e sa te vada un medic pentru examinare si consult in persoana.

    18. Buna seara am observat ca de cel putin 4 luni imi curge din anus ceva mucos dar cand ma sterg cu hartie igenica vad si sange este adevarat ca am hemoroizi dar sincer mananc merg foarte mult pe jos si in timp ce ma plimb pe jos ma ustura iereti fundului unde ma irit va rog spunetimi si mie ce trebuie facut in cazul acesta imi este si rusine sa merg la medic sa se uite in fundul meu va multumesc cu stima

      • Andreea Juncanariu

        Buna, Petrica nastase

        Singurul lucru pe care il poti face este sa mergi la medic. Si anusul face parte din corp… Alta solutie in afara de o consultatie nu exista.

    19. Bună seara.Am nevoie de părerea dvs, nu de un diagnostic.
      Probleme au început din vara anului 2017. Dureri abdominale în partea stângă, la colon. Apoi am sesizat materia fecală fragmentata, formata din bobite mici. Am facut un set de analize totale, la care a iesit amilaza serica 112( pana in 100 trebuia). M-am gandit ca e de la alimentatie, am incercat sa consum fructe si legume, insa degeaba. Oricat de multe fructe mancam, scaunul era tot format din bobite.
      In dimineata unei zile din decembrie 2017, am sesizat prezenta unei umflaturi, sub mandibula. Am aflat ulterior, de la medicii la care am fost, ca este ganglion limfatic si arata prezenta unei infectii ori inflamatii in corp.
      M-am confruntat cu aceasta problema din septembrie 2017 chiar si pana in ziua de astazi. In februarie 2018, fiind foarte constipata, scaunul a fost insotit de sange rosu, proaspat. M-am speriat, am repetat analizele totale de sange, la care am inclus markeri tumorali CEA, CA 19-9, care au iesit in limite normale. Vsh este marit, 22 in loc de 20. Precum si amilaza serica, 109 in loc de 100.
      Am facut si analize la materia fecala. Calprotectina si lactoferina fecala. Calprotectina este 72,9, desi trebuie sa fie sub 50. Partea buna este ca nu depaseste 150, deci practic nu arata vreo boala inflamatorie intestinala ci doar inflamatia usoara a tractului gastrointestinal. Lactoferina este negativa.
      M-am prezentat la un medic gastroenterolog. I-am expus toata problema in detalii. Mi-a prescris o reteta, formata din Eubiotic, Triferment, un sirop laxativ si Hemorzon. A dat randament fiindca materia fecala era tubulara. M-am simtit bine in urma tratamentului. Dupa 10 zile am revenit la dansul, asa cum mi-a zis. Din pacate, mi-a schimbat medicamentele si mi-a spus sa iau Debridat si acel sirop laxativ. De 3 zile iau Debridat, fara nici un efect, materia fecala la fel de fragmentata, tare, dura, iar in seara aceasta am sesizat din nou sange rosu, aprins, in scaun si pe hartia igienica.
      Efectiv nu mai stiu ce sa fac. Analizele nu au iesit de speriat. Am exclus prezenta unei tumori.
      Inteleg ca exista o inflamatie a tractului gastrointestinal, dar ce ar trebui sa fac. Domnul doctor a spus ca nu vrea sa recurga momentan la antibiotic, desi zic ca ar fi cazul, vsh, ganglionul dar si analiza calprotectinei arata prezenta unei infectii.
      Ce sa fac?! Ajung la capatul puterilor. Nu mai suport!
      Domnul doctor a spus ca nu este cazul de colonoscopie. Imi doresc un medicament care sa dea randament…m-am saturat sa merg prin medici, sa imi prescrie medicamente care nu isi fac efectul. O simpla inflamatie a tractului gastrointestinal determina atatea probleme?! Greu de crezut.
      O seara frumoasa!

      • Andreea Juncanariu

        Buna seara, Mitui

        In primul rand VSH este usoooor marit, poti avea o infectie virala sau bacteriana in cu totul alt loc (pulmonar de ex) care sa treaca neobservata (adica fara simptome, dar organismul reactioneaza). Eu nu as asocia valoarea de VSH in acest context cu poblemele digestive. La fel si in cazul ganglionului. De ce ar fi intr-o afectiune intestinala ganglionul acela care dreneaza limfa de la nivelul capului inflamat?

        In ceea ce priveste valoarea Claprotectinei, cred ca nu e cazul sa te ingrijorezi. Nici eu nu consider ca este necesara o colonoscopie. Doar daca in familie exista antecedende de boli intestinale (cancer, boala inflamatorie intestinala).

        Scaunul fragmentat, in bobite asa cum il descrii, daca este regulat nu inseamna constipatie, ci doar faptul ca trebuie sa te hidratezi suficient sa mananci cat mai echilibrat si sa faci miscare! Ai fi surprins cat de eficient e sportul.
        Ce varsta ai?

        Multa sanatate!

      • Bună seara.În primul rând, vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat!
        În privința ganglionului, sunt perfect de acord cu dvs.Am asociat ganglionul cu problemele digestive fiindcă la acel moment, erau singurele mele simptome. Dar desigur, infecția poate fi oriunde în corp!
        În familie nu sunt antecedente!
        Da, scaunul este zilnic, deşi este fragmentat.
        De hidratat, mă hidratez, însă recunosc că fructele şi legumele nu sunt preferatele mele. Am 46 de kg, am mâncat foarte haotic mereu.
        Şi sportul îmi lipseşte. De mai bine de 1 an, nu mai fac sport! Ar fi cazul să fac ceva în privința aceasta.
        Am 19 ani, în august 20!

        Vă mulțumesc foarte mult încă o dată!

        O seară frumoasă!

      • Andreea Juncanariu

        Buna seara, Mitui

        Mancatul haotic clar nu ajuta in reglarea tranzitului intestinal. La fel si lipsa legumelor si a fructelor.
        46 de kg la o intaltime de…? Ai observat sa scazi in greutate in ultima perioada?

      • Înălțimea este de 163 cm. Dar aşa am fost dintotdeauna! Oricât de mult mănânc, nu reuşesc să mă îngraş. În ultima perioadă nu am slăbit, însă am încercat să mănânc numai supă şi fructe, ca să îmi reglez cumva tranzitul.

      • 163 cm este înălțimea. Nu, nu am slăbit în ultima perioadă. Greutatea asta am avut-o dintotdeauna. Însă am încercat să mănânc numai supe şi fructe ca să îmi reglez cumva tranzitul şi nu mă simt prea puternică, ci slăbită, fiind obişnuită să mănânc destul de consistent.

      • Andreea Juncanariu

        Buna seara, Mitui

        Doar cu supe si fructe nu iti reglezi tranzitul intestinal. Nu asta inseamna sa mananci echilibrat. Fructe, legume, lactate, oua, carne. Ai nevoie de fibre pentru un tranzit sanatos. (ex: iaurturi cu tot felul de seminte. Nu recomand cele deja „preparate” ci sa iti cumperi tu seminte si sa le adaugi).
        Ai putea sa apelezi la medicul de familie pentru mai multe sfaturi in privinta dietei.

      • Bună seara.Cred că aşa voi face, voi apela la medic pentru mai multe sfaturi în privința dietei!
        Sfaturile dvs chiar m-au ajutat mult, vă mulțumesc din suflet.

      • Andreea Juncanariu

        Buna, Mitui

        Multa sanatate si nu uita, daca decizi sa faci niste schimbari in alimentatie, in stilul de viata, rezultatele nu apar peste noapte. Trebuie sa treaca un pic de timp pana cand digestia se adapteaza si se vor rezolva problemele care te necajesc.

    20. Buna Seara, patesc de vreo luna sa am scaun cu sange si dureri de burta si imi este chiar frica de ce se poate intampla…

      • Andreea Juncanariu

        Buna, Daniel

        Cat de frecvent este scaunul pe zi? Cum este sangele la culoare? Deschis, inchis? Este amestecat cu materiile fecale? Este proaspat?

        Tot ce poti face este sa iti pastrezi calmul si sa mergi la medic.

    21. Buna seara…de o săptămână am sângerări in scaun si de vreo 3 zile sunt cu sângerări mai mari si ma doare puțin când sunt pe scaun..vreau sa spun ca am 16 ani.Mulțumesc frumos!

      • Andreea Juncanariu

        Buna, Viviana

        Sper ca intre timp te-ai adresat deja medicului de familie.
        Cauzele pot fi multiple, asa cum probabil ai citit mai sus, in articol.

    22. Mihai Miron Ionut

      Buna ziua! Foarte interesant articolul! Am aceasta problema din cand in cand…incepe usor pana ajung sa dau afara numai sange, dupa care ma lasa timp de cateva luni. Mentionez ca am aceste simptome doar cand am o alimentatie haotica. Ar trebui sa ma ingrijorez sau sa am grija la alimentatie? Mi.ar prinde bine un sfat! Multumesc anticipat!

    23. Bună ziua,am un băiețel de8 ani și astăzi am văzut că face scaune cu sânge , roșu aprins .El mai are si tratament pt viermisori..

    24. Buna ziua am 32 de ani si am o nelămurire am făcut o clonoscopie unde mi sa luat biopsie rezultatul este doua fragmente de mucoasa colonica/ rectala de talie(0,1-0,2/0,1 cm) recoltate endoscopic prezentând arhitectură conservata cu minim infiltrat inflamator limfoplasmocitar cu relativ rare PMN eozinofile, si hiperemie capilara in corionul mucoasei si focal,intraepitelial .Asta anseamna boala crohn ajutatima va rog mulțumesc anticipat

    25. Bună ziua am 17 ani si de cateva saptamani imi apare destul de rar sânge în scaun …dar foarte puțin se observa doar pe hârtia igienică
      Ce se întâmplă?
      Multumesc anticipat!

    26. Buna am si eu acesta problema de o sap scaun de singe da la mn singele curge dupa si asa singele parca e roz pina a nu avea sex anal cu sotul meu era ok si am avut de citeva ori sa fie de la asta da nu mereu imi curge singe si doar asa citeva picaturi

    27. Problema cu sângerarea e de o zi și mă întreb dacă nu e posibil de la constipație ca am venit acasă și a trebuit sa mă chinui pe wc-u .după un timp a ieșit din mine ca un dop apoi a venit și sânge. A doua zi de dimineata am simțit nevoia sa mă duc la toaleta unde nu am putut sa fac nimic doar a ieșit puțin sange .ce poate fi ?

    28. Buna ziua, am 20 de ani. Si de cateva luni am dureri abdominale ,stare persistenta de oboseala , am slabit mult, nu mai reusesc sa ma ingras ,mai tot timpul sunt constipata ,si dupa ce ies afara cu scaunul am senzatia de intestin ne golit . Astazi dupa ce am facut treaba mare mia curs sange din anus. Sangele era deschis la culoare si mia aparut dupa ce am iesit cu scaunul afara.

    29. Buna ziua! Am baietelul meu cu constipatie de mic. Acum are 9 ani! Are scaun o data la 4- 5 zile….uneori face in fiecare zi(2,3 zile la rand). Astazi pt prima data a facut scaun cu mucus si sange. Adica scaunul ai esit invelit in mucus si sange. Acum doua sat am fost la dr gastro si i- a prescris caseinfibra. A fost racit si a luat si antibiotic? Sangele ar putea avea legatura cu tratamentul luat? Sau tb sa ma duc din nou la medic…? Multumesc anticipat pt raspuns!

    30. Buna ziua.am si eu o intrebare!!!in fiecare dimineata am un scaun regulat.numai ca astazi dimineata m am cam fortat un pic sa ies cu scaunul ptr ca eram un pic cred constipata si dupa ce am reusit am observat apa rosiatica si pe hirtie urme de singe.ce ma sfatuiti sa fac .nu mi se intimpla des doar cind ma constip.multumesc.

    31. Pentru un copil de 2 ani jumate,cit este. de grav?ori ce poate fi ?

    32. Buna .Ma numesc Ioana .Azi am fost la doctor si miam facut analizele de sange si de caca .Analizele de sange miau iesit bune dar cele de caca miau iesit sange ocult in analize .Medicu nu mia zis nimc doar ca mia dat sa repet cele de caca .poate fi grav sau ce trebuie sa fac

      • Ioana salut,spune-mi te rog mult cum a evoluat la tine situația cu analiza maselor fecale? Care a fost cauza singelui ocult in fecale? Multumesc de răspuns și milta sănătate îți doreac

    33. Buna ziua,astazi am avut un scaun cu sânge..este prima dată când am,si doar odata am facut ce poate fi ? Este ceva grav? Multumesc

      • Am hemoroizi externi și am probleme cu singerarea, uneori singele e de culoare închisă, și în cantități mari, doctorul mea prescris flebodia, dar după tratament tot este grav

    34. Buna seara as vrea o informatie de citeva zile dupa fac la lipsa mare fac si singe dar nu e amestecat citeo data fac doar singe de culoare normala va multumesc

    35. Cotoilaă George

      Eu ies afara cu sânge la sfârșit.
      Vreo cateva grame bune de sânge simplu ne amestecat cu nimic.va rog spuneti spuneți cat este de grav pt ca sunt șofer pe tir si nu ajung acasă asa de curând.

      • George cel mai probabil ai hemoroizi interni. Același lucru am avut și eu, iar sfatul meu să mergi din timp la un control pentru a evita eventuale complicații. Îți recomand să alegi o clinica privată pentru a nu avea complicațiile pe care le am eu în prezent. Cel mai bine să faci o colonoscopie deoarece hemoroizii uneori pot apărea din cauza polipilor din colon. Foarte important: citește și informează-te bine modul de preparare a conoloscopiei pentru a evita repetarea acestei explorări. Succes și drumuri bune

    36. Buna ziua eu locuiesc in spania si así dimineata mam dus la wc.sa fac treaba mare si cand ñam sters pe hartos igenica era sange de culoare deschisa .Imi puteti spunei ce trebuie sa fac am ramas asa ingrijoarat nu stiu ce sa fac .Astept un raspuns va rog mult

    37. Szilagyi Marian

      Am Și eu o problemă când fac lipsa mare, simt de parcă mă zgârcă ceva și prima dată când dau cu șervețelul văd sânge, un roșul deschis, problema este că mă Și doare puțin când fac lipsa mare se poate un răspuns?

    38. ANDREEA NICULAE

      Bună ziua va rog sa ma ajutați cu un sfat, soțul meu are niște sângerări la anus, și când are scaun dar și când nu face. Îmi puteți recomanda ceva sa facă acum mai ales ca nu putem merge la doctor în aceasta perioada.

    39. Am fost operata de hemoroizi si fisura anala de 2 luni.( a 3-a oara). De 4 zile sangerez destul de tare la fiecare scaun desii nu sunt constipata si scaunul nu este de consistenta tare. Mananc fibre, legume si fructe zilnic. Sangele are o culoare aprinsa. Dureri am doar la anus dupa eliminarea scaulului. Am luat calcidin, vitamina K dar tot nu pot oprii sangerarea. Poate imi puteti da un sfat fara sa ma trimiteti la medic ca acum cu pandemia asta nu indraznesc sa mai merg. Va multumesc pentru intelegere.

    40. Buna seara am iesit afara cu sange cand mam sters pe hartie am mancarimi si usturimi imi puteti da raspunsuri ce este va multumesc

    41. buna ziua am fost azi la wc am facut treaba mare cu sange rou deschis ie prima data in veata care mise intampla

    42. Bună ziua am ceva probleme de aproape un an ce tratament îmi recomandați pentru scaunul rosu sunt băiat am 24 ani și am probleme când fac treaba mare gata îmi da cu rosu care ar fi problema și un tratament va rog îmi e rușine de doptori

    43. Buna Ziua, am si Eu o problema …
      de 3 zile am crampi din 20 in 20 min , dupa ce ma duc la baie si fac doar sange nu mai am nimic timp de aproxomativ 20-30 min , dupa dinou la fel zi /noapte e la fel… ce as putea sa fac??

    44. Buna ziua.Am varsta de 50 ani,de curand operat de colecist,iau tratament detralex si vesel due pentru insuficienta venoasa,dupa operatie in fiecare dimineata ma duc cu scaune cu sange de culore deschisa,mentionez ca am fost constipat dupa operatie si am luat supozitoare cu glicerina.ce ma sfatuiti sa fac?E grav?

    45. Buna ziua..am virsta de 23 ani..am problème cind merg la scaun de vrio 3 saptamini..ma duc foarte greu am usturime si mincarime..fregvent merg cu singe si la fel este singe pe hirtie igienica..imi puteti recommanda ceva..??

    46. Adriana Munteanu

      Buna ziua, am observat de 3 zile in urma sangerare in scaunul meucare est inchis la culoare cremos si sangerarea este rosu deschis amestecata cu scaunul. Am avut cateva episoade de dezechilibru brutal, stare de voma si urgenta de a merge la baie (urinare) combinata cu durere de cap foarte puternica, (presiune) dezechilibru total (lipsa de control a corpului) in ultimii 2 ani am avut aceste senzatii de 4 ori iar sangerarea a aparut de cateva zile. Am avut vizibili hemoroizi aproximativ o luna in urma si in 1999 dupa nastere prima data. Am inceput o dieta cu suc de morcovi zilnic de aproximativ 2 saptamami iar de 3 zile am adaugat sfecla rosie si pastarnac, iar dupa ce am adaugat sfecla rosie am inceput sa am scaun cu sange. Am citit ca sucul de morcovi poate vindeca cancerul si am incercast aceasta dieta dat fiind simtomele anterioare. Am anemie de copil si nu stiu daca sa imi fac griji pentru sanatatea mea sau poate fi urmare a dietei cu sucul de morcovi si sfecla rosie. Ce ma sfatuiti va rog. Eu locuiesc in uk de 5 ani si imi este greu sa rezolv problemele medicale datorita sistemului lor foarte dificil de programare si rezolvare. Nu am foarte mult incredere in sistemul medical de aici. Va multumesc pentru intelegere. Cu respect Adriana

    47. Bună dimineața ,copila mea de 8 ani jumate mi a acuzat de 2-3 zile că simte disconfort la stomacul.Aseara mi a făcut caca cu firicele de sânge ,culoare deschis ușor moale.Are slăbiciuni în mâini și picioare.

    48. Buna ziu domna andrea am mare scurjere de singe an tot deun cand merg la viceu si ma dore forte tare ce pot sa ma lecuesk ma 17 anii

    49. Am un copil de 4 ani și are dearea mucuasa și cu sânge iam luat furalizadon și smenta

    50. Buna dimineata.De citeva zile am scaunul cu singe și ma doare pe sub burtă și spatele imi puteți da niște sfaturi Va mulțumesc

    Adauga un raspuns

    Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

    Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

    Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

    Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.